Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ Σαμαράς: Eνδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων 150 δισ. ευρώ


Σαμαράς: Eνδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων 150 δισ. ευρώ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιουνίου, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα στο Δημόσιο έσοδα έως 150 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ.

Χαρακτηρίζοντας τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει ως «αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον» ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σε διάστημα 25 έως 30 ετών το δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Για την περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας η επεξεργασία των δεδομένων έχει προχωρήσει περισσότερο, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ για την περιοχή νοτίως της Κρήτης η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μείωση τιμής στο φυσικό αέριο θα φθάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην ανάδειξη της Ελλάδας μεταξύ των σημαντικών ενεργειακών παικτών και στη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ επανέλαβε ότι το β' εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10-15 οικοπέδων νοτίως της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ συζητήθηκαν και τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα στο τομέα της ενέργειας. Σε εκκρεμμότητα, με την τρόικα να επιμένει και να πιέζει, παραμένει η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Η τρόικα φέρεται να ζητά την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ ζητά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αναταραχή όμως θα προκληθεί και στην αγορά των ΑΠΕ και των φωτοβολταικών με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός ΑΠΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: