Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΓΑ: 20 εκατ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις


Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) η καταβολή στους δικαιούχους αγρότες κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ, που αφορούν ζημιές από τις πυρκαγιές των ετών 2006 και 2007, ζημιές του α'Α τριμήνου του 2008, καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα του 2006. Οι ενισχύσεις αφορούν αγρότες των Νομών :

Αχαΐας,Ηλείας,Λακωνίας,Κορινθίας,Ευβοίας,Μεσσηνίας,Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αττικής , Αρκαδίας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ζακύνθου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας , Καρδίτσας , Κεφαλληνίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πειραιώς, Πέλλας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Τρικάλων ,Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου.

Ήδη καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στις 15 Δεκεμβρίου κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 4.447.672 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στην ΑΤΕ 1.499 δικαιούχοι παραγωγοί, για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, καθώς και αποκατάσταση ζημιών σε πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό αγροτών.

Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ κρατικές ενισχύσεις 251.648 ευρώ σε 797 παραγωγούς για ζημιές (ξηρασία, ανεμοθύελλα κλπ) που συνέβησαν το 2007, για αποκατάσταση ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο και για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, καθώς και ενισχύσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας του 2007. Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ www.elga.gr





Read more...

Παπανδρέου: Τι καταφέραμε αυτούς τους 14 μήνες


Διαβάστε τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη του της συνόδου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες: Ξεκινήσαμε πριν από 14 μήνες, ως νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και, με ταχύτατους ρυθμούς, διαγνώσαμε το μέγεθος της κρίσης, καταθέσαμε προτάσεις, διεκδικήσαμε ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ την ίδια ώρα παλεύαμε για την ανόρθωση της αξιοπιστίας μας και την ισχυροποίηση της ελληνικής φωνής.
Η Ελλάδα έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα.
Όμως, από την αρχή επισημάναμε ότι, πρώτον, χρειαζόμασταν τον απαραίτητο χρόνο για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και, δεύτερον, για να πείσουμε για την πορεία μας. Και αυτό απαιτούσε μια κοινή συνεργασία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Έτσι, πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, το πρόβλημα και οι λύσεις αφορούν εμάς, όμως, αφορούν επίσης γενικότερα τη λειτουργία, την αποφασιστικότητα, τη στήριξη και τον συντονισμό των πολιτικών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πετύχαμε το μηχανισμό στήριξης. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα για τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε για τις αλλαγές αυτές. Δηλαδή, έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις, κάτι το οποίο επιδιώκουμε και θέλουμε να γίνει το γρηγορότερο.
Ο μηχανισμός αυτός, επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα μας και πάλι ισχυρή από αυτή την κρίση, αλλαγές που εμπεδώνουν την ευνομία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτοί οι μηχανισμοί στήριξης, μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη δανειοδότηση, καθώς οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές και, λόγω γενικότερης κρίσης, φοβικές. Μάλιστα, λόγω και της συμμετοχής μας στο ενιαίο νόμισμα, στο ευρώ, αυτός ο μηχανισμός εξασφάλιζε ταυτόχρονα και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη - τη σταθερότητα του ευρώ - αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό, εντοπίσαμε και συγχρόνως τονίσαμε την ανάγκη μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα τη σύσταση ενός μόνιμου πλέον μηχανισμού στήριξης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά παρόμοιες κρίσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, κράτη-μέλη που, κατά καιρούς, και λόγω γενικευμένης ανασφάλειας στην παγκόσμια αγορά, μπορεί να έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Και με τον τρόπο αυτό, να μην κινδυνεύει ούτε η οικονομία ενός κράτους - μέλους, ούτε και η ευρωπαϊκή συνοχή. Και να αντιμετωπίσουμε και τις φημολογίες, που εύκολα κυκλοφορούν και λειτουργούν ως αυτό-επιβεβαιούμενες προφητείες στην αγορά, για καταστροφή της Ευρωζώνης και πολλά άλλα, όπως ότι η Ευρώπη δεν έχει τη βούληση ή την ικανότητα να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, εάν υπάρξουν.
Η οδυνηρή για μας εμπειρία της κρίσης, θεωρώ ότι γίνεται ευκαιρία. Όχι μόνο για την Ελλάδα, δηλαδή για να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας και να βγει η φωνή και η χώρα μας ενισχυμένη, αλλά είναι και μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευκαιρία, για να κάνουμε ένα μεγάλο και νέο βήμα στην ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οικονομική διακυβέρνηση και στη θωράκιση του ευρώ.
Αυτή ήταν και είναι η στάση μας. Είναι η ελληνική στάση. Με τη στάση μας αυτή, συμβάλαμε σε προτάσεις πρωτοπόρες. Δημιουργούνται πια μηχανισμοί, που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η Ευρώπη κάνει ένα νέο και σημαντικό βήμα.
Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης. Αυτό αποτελεί και απόφαση των 27 μελών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη σταθερότητα, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.
Με την απόφασή μας, εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας και χρηματοδότησης για τον υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικό μηχανισμό. Με την αλλαγή της Συνθήκης, γίνεται μια θετική θεσμική μεταβολή, που κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω.
Αυτές οι αποφάσεις στέλνουν ένα ισχυρό και πειστικό μήνυμα σε όλους. Μήνυμα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και ότι διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την πρόληψη, αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και στις οικονομίες μας. Αυτή είναι η απόφασή μας.
Αυτή η απόφαση αποτυπώνεται ρητά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Και αυτή η απόφαση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε επόμενο βήμα οικονομικής πολιτικής. Αναφερόμενος στην απόφαση, θα ήθελα απλώς να αναδείξω μερικά σημεία, που είναι σημαντικά.
Κατ’ αρχήν, ένα σημείο στην εισαγωγή, για τα μέτρα που παίρνουμε, λέει ότι «… η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πράξει ό, τι χρειαστεί, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της», χαιρετίζει την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και μιλά για την αντιμετώπιση σε όλα τα κράτη-μέλη των υπερβολικών ελλειμμάτων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Εγγυάται τη διασφάλιση διαθεσιμότητας επαρκούς χρηματοπιστωτικής στήριξης του υπάρχοντος, αλλά και του νέου μηχανισμού, την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Τραπεζών, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη στήριξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που, όπως ξέρετε, έχει παίξει σημαντικό ρόλο, παρεμβαίνοντας - όπου χρειάζεται - στις αγορές, για τα ομόλογα πολλών κρατών-μελών.
Με αυτές τις αποφάσεις, υποστηρίξαμε και πετύχαμε, μαζί με όλους τους εταίρους μας, ό, τι απαιτείται, ώστε να έχουμε μια σταθερότητα, αλλά παράλληλα και μια ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για νέες κατευθύνσεις, όπως παραδείγματος χάριν της πράσινης ανάπτυξης και, στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίσαμε και τα αποτελέσματα στο Κανκούν. Εκεί, διαδραματίσαμε - η Ευρωπαϊκή Ένωση - καθοριστικό ρόλο στη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μπροστάρης στον τομέα της πράσινης και καθαρής ενέργειας και στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Και εμείς, θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα σε αυτή την «πράσινη επανάσταση». Και αυτό, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και δημιουργώντας νέα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προκειμένου να μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη, βιώσιμη και ανθρώπινη, με ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους και με βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους, για την έκδοση ευρωομολόγου, ώστε να συμπεριληφθεί στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, έχουν κατατεθεί κι άλλες παρόμοιες προτάσεις, όπως είναι ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα, ή ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ως μια πηγή ίδιων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Αυτός ο διάλογος άνοιξε στην κοινωνία, στα Κοινοβούλια, στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των μελών και θεσμών αυτής της Ένωσης.
Μια εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που θα αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον μας, για την ισχύ μας διεθνώς, για τις αρχές και τις αξίες μας, της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την ασφάλειά μας, αλλά και για την ευημερία των πολιτών μας.
Σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο καμπή, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις που, πριν από μήνες, φάνταζαν απλησίαστες. Το οικοδόμημα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν σταματά. Συνεχίζεται. Και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρωτοπορία.
Η Κυβέρνησή μας θα είναι παρούσα παντού, για το κοινό μας συμφέρον και όραμα. Σήμερα, όμως, μπήκαν νέα και σημαντικά θεμέλια στην ενδυνάμωση και συνοχή της κοινής μας οικογένειας, καθώς και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.




Read more...

"το όραμα ενός λαού ...


Αρνούμαστε να ξεχάσουμε....

..."το όραμα ενός λαού που τόσα χρόνια αγωνίζεται για να είναι Λεύτερος για να διαφεντεύει το σπίτι του, αυτήν την πίστη κ αυτό το Όραμα κανένα μέλος ΚΑΝΕΝΑ!! στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προδώσει"!!..

Ανδρέας Παπανδρέου

Read more...

"Ήδη κάνουμε μπίζνες με τους Έλληνες στο Αιγαίο!"

Δήλωση - βόμβα Νταβούτογλου


http://img.protothema.gr/

Αίσθηση και ερωτηματικά δημιουργεί προφανώς η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ως προς το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας για εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι έτοιμος να κάνει μπίζνες ("ready to do business") με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το Αιγαίο, υποστήριξε ότι «βεβαίως, ήδη το κάνουμε!», δημιουργώντας αίσθηση και τροφοδοτώντας και πάλι τα γνωστά σενάρια τα οποία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Η δήλωση έγινε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, στο Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάση", με την ευκαιρία της εορταστικής περιόδου.

Στην δεξίωση παρέστησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεκάδων άλλων χωρών, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας του στον ΟΗΕ, Ερτογρούλ Απακάν, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Μητσιάλη και είχε παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο της έκθεσης «Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» από τον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Λουκά Τσίλα και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε: «Με μεγάλη μου ευχαρίστηση επισκέπτομαι την έκθεση και βρίσκομαι μαζί με φίλους από την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα μείνω στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και ήρθα για την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Αλλά, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία (να επισκεφθώ την έκθεση). Ένιωσα σα να βρίσκομαι στη Μεσόγειο, στην Τροία ή στην Αθήνα, στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου. Είδα έργα από την Τροία, από την ελληνική παράδοση και ως ακαδημαϊκός απόλαυσα την έκθεση και ως γείτονας της Ελλάδας είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ».

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αντάλλαξε χειραψίες με τους προσκεκλημένους, ανάμεσά τους και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και αρκετοί ομογενείς.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα. Συζητήσαμε για το κυπριακό πρόβλημα, το Ιράκ, τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, το Σουδάν και αρκετά άλλα. Αυτά είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία ως μέλος (η διετής θητεία της στο Σώμα λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς) μοιράζεται τις απόψεις της γι' αυτά τα διεθνή θέματα».


Read more...

Σεισμός 5,1 ρίχτερ βόρεια της Μήλου...



Σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Μήλου, σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Η υποθαλάσσια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις... 09:37 το πρωί της Παρασκευής, σε εστιακό βάθος 103 χιλιομέτρων και σε απόσταστη 120 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας...



Read more...

«Ή θα γράψουμε ιστορία ή η ιστορία θα μας διαλύσει»...



«Ή θα γράψουμε ιστορία ή η ιστορία θα μας διαλύσει» ήταν η φράση του Γιώργου Παπανδρέου αναφερόμενος σε συνεργάτες του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ καθώς όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου «στις διμερείς επαφές όλοι...
μίλησαν με θερμά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας και με διαβεβαίωσαν όλοι πως το θέμα θα τελειώσει σύντομα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου πρόκειται να τεθεί πλέον σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ίσως ακόμα και στο COREPER και να διευθετηθεί μεταξύ των μόνιμων πρεσβευτών των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας την έγκριση του Eurogroup και του Ecofin.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου αν και όλες οι δύσκολες αποφάσεις μετατίθενται για λύση από τους υπουργούς των οικονομικών. Το βασικό κέρδος για την ελληνική πλευρά είναι όπως καταγράφεται και από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου η συζήτηση για το ευρωομόλογο.

«Η συζήτηση άνοιξε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέσα ενημέρωσης. Περιμένουμε να συμπεριληφθεί το ευρωομόλογο στις πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Τα ευρωομόλογα αποτελούν πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην ένωση», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το μηχανισμό στήριξης καθώς όπως είπε «αυτές οι αποφάσεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους». Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις αγορές τόνισε: «Είναι επιφυλακτικές και λόγω της γενικότερης κρίσης φοβικές».Για την εσωτερική κατάσταση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως « αλλάζουμε την Ελλάδα» και πως το θέμα είναι «η οδυνηρή εμπειρία της κρίσης να γίνει ευκαιρία και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί από τη χειμερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αισιόδοξος κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον δεν ήταν η Ελλάδα στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς η κρίση αφορά πλέον όλες τις νότιες χώρες της Ευρώπης και δεύτερο η ζεστή αγκαλιά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ένθερμου υποστηρικτή της έκδοσης ευρωομολόγου στον Γιώργο Παπανδρέου μπροστά στα βλέμματα δεκάδων φωτογράφων, κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας» των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ίσως αφήνει ένα υπονοούμενο «στήριξης των αδυνάτων». skai.gr


Read more...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ MOODY'S 6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody’s τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους έξι ελληνικών τραπεζών. Η Moody’s, θέτει υπό επιτήρηση την Εθνική Τράπεζα, τηνEFG Eurobank Ergasias, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Αγροτική...
Τράπεζα και την Attica Bank ενώ υπό επιτήρηση τίθεται και η αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank. Η επιτήρηση των BFSRs των τριών τραπεζών οφείλεται στη μεγάλη έκθεση που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες τράπεζες σε ελληνικά ομολόγα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της.

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και την ερχόμενη εβδομάδα έχουν αποφασίσει -έστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις- οι εργαόζμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί...
24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ και τραμ. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το συντονιστικό των σωματείων προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στα λεωφορεία.
Για τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη, Παρασκευή 23 και 24 Δεκεμβρίου ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας.

Read more...

ΟΙ 33 "ΟΡΟΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ 4Η ΔΟΣΗ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Βαρύ» είναι το πρόγραμμα των επόμενων δύο εβδομάδων, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει 33 μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν...
κυρίως με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις (που παρουσιάστηκαν προχθές), αλλά και την αγορά ενέργειας, το ασφαλιστικό, τα νοσοκομεία, το ΕΣΠΑ, τον «Καλλικράτη», το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις ΔΕΚΟ και τη διαχείριση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.
Θεωρητικά, από την υλοποίηση ή μη των δράσεων αυτών θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, τον Μάρτιο του 2011, ύψους 15 δισ. ευρώ. Πάντως, η τρόικα δείχνει ότι είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την κατά γράμμα εκτέλεση του Μνημονίου. Και αυτό φαίνεται από το πως ενέκρινε την τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τις 27 μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν είχαν ολοκληρωθεί οι 12 εξ αυτών (σύμφωνα με την έκθεση προόδου της οικονομίας, που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών).
Η κυβέρνηση, πάντως, πρέπει να δείξει ότι συνεχίζει να έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να προωθεί μεταρρυθμίσεις που «πονάνε», αλλά πρέπει να γίνουν για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με το οποίο αναμένεται να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 150-160 επαγγέλματα που θεωρούνται «κλειστά» και σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο θα τα «απελευθερώνει» όλα. Εκτός, δηλαδή, από τα έξι γνωστά (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές), θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο οριζόντια παρέμβαση και για τα άλλα επαγγέλματα, όπως ταξί, εκσκαφείς, αρτοποιοί, ηχολήπτες, κομμωτές κ.ά.
Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε νέα τροπή στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. Μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας, πλέον η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν θα είναι να άρει τους περιορισμούς από κάποια επαγγέλματα. Το αντίθετο. Θα θεωρεί ότι όλα τα επαγγέλματα είναι «ανοιχτά» και θα ακολουθήσουν σε ελάχιστες περιπτώσεις υπουργικές αποφάσεις που θα δικαιολογούν ορισμένους περιορισμούς σε επιλεγμένα επαγγέλματα. Και αυτό μόνον αν προκύπτει λόγος δημοσίου συμφέροντος.
Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου με διαδικασίες fast track. Μάλιστα, καταρτίστηκε λίστα με 14 μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, με τα «βαριά χαρτιά» να είναι το Ελληνικό, η έκταση της Αφάντου Ρόδου, το Πρασονήσι Ρόδου (έκτασης 80.000 στρεμμάτων), οι Αλυκές Αναβύσσου, ενώ περιλαμβάνονται και εκτάσεις σε Πελοπόννησο, Χαλκίδα, Αντίρριο, Ξάνθη κ.α. Για τα ακίνητα αυτά εισέρχονται διαδικασίες αξιοποίησης «εξπρές», με την εγκατάσταση τεχνικών συμβούλων για τον λόγο αυτό και τη δημιουργία μιας νέας γραμματείας που θα εποπτεύει όλα τα κρατικά ακίνητα. Επίσης, θα δημιουργηθεί και ένας φορέας χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χ.A. Από το project των ακινήτων εκτιμάται ότι θα προέλθει και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα 7 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έως το 2013.
Ταυτόχρονα, ορίστηκαν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ενώ αποφασίστηκε η αναζήτηση συμβούλων για όλα τα άλλα projects.
Στα υπόλοιπα projects περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης και του αεροδρομίου του Ηρακλείου, η μετοχοποίηση ή είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό), η πώληση της ΛΑΡΚΟ, η αξιοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και όλων των λιμένων της χώρας.
Read more...

90.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Περισσότερες από 90.000 απολύσεις «μέτρησε» ο ΟΑΕΔ στη διάρκεια του Νοεμβρίου, αριθμός που σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού είναι αυξημένος κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009...
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού, κατά τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 61.870 προσλήψεις, 20,5% λιγότερες σε σύγκριση με τις προσλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί 12 μήνες πριν. Δύο στις τρεις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον συγκεκριμένο μήνα αφορούσαν σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συνολικά ο οργανισμός αναφέρει 627.301 εγγεγραμμένους ανέργους, από τους οποίους οι επιδοτούμενοι είναι 206.779, αριθμός που αυξήθηκε κατά 12,9% στην περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στους ανέργους που εργάζονται κατά τη θερινή περίοδο στον τουριστικό τομέα.

Read more...

Νέο ψαλίδι στον δεύτερο γύρο του Ασφαλιστικού

Οι αναλογιστικές μελέτες που γίνονται στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα κρίνουν και το εύρος των αλλαγών

Δεύτερο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, με το ύψος των συντάξεων να είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Το εύρος των αλλαγών θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες που γίνονται στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ενώ ανατροπές έρχονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Νέο ψαλίδι στον δεύτερο γύρο του Ασφαλιστικού

Στο μέτωπο των συντάξεων δύο είναι τα «καυτά» θέματα:

1 Κύρια ασφάλιση. Τα Ταμεία καλούνται να εκπονήσουν μέχρι το τέλος του έτους αναλογιστικές μελέτες για να διαπιστωθεί η οικονομική τους κατάσταση. Στο μνημόνιο προβλέπεται πως σε περίπτωση που η προβλεπόμενη αύξηση των δημόσιων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι από τα πρώτα συμπεράσματα των μελετών προκύπτει πως τηρούνται οι οικονομικοί στόχοι και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

2 Επικουρική ασφάλιση. Διορία μέχρι τον Μάρτιο έχουν τα επικουρικά ταμεία για να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες και να... προσαρμόσουν ανάλογα τις συντάξεις. Η κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις, αλλά και να μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσα Ταμεία έχουν προβλήματα.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από το 20% στους ελλειμματικούς φορείς.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που θα πάρουν οι παρεμβάσεις είναι πως σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιώργο Ρωμανιά «απειλούνται» εννιά στα δέκα επικουρικά ταμεία.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται πως σε όσα Ταμεία δεν είναι έτοιμες οι μελέτες μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι αλλαγές θα προχωρήσουν χωρίς αυτά τα στοιχεία. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα ξεκινήσει σε αυτή την περίπτωση από την 1/1/ 2012.

ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ
Τριπλό χτύπημα στα βαρέα

Νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με στόχο τη δραστική μείωση των δικαιούχων. Οπως προβλέπεται στο μνημόνιο, η νέα λίστα δεν πρέπει να καλύπτει παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα το «χτύπημα» θα είναι τριπλό καθώς οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

-Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.

-Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα.

-Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών.

Οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορούν και τους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους είναι... ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται πως όσοι προλάβουν μέχρι το 2015 να ανοίξουν την πόρτα εξόδου δεν πρόκειται να θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εκπόνηση της νέας λίστας δεν πρόκειται να γίνουν νέες μελέτες αλλά το υπουργείο Εργασίας θα αξιοποιήσει τα πορίσματα που ήδη υπάρχουν (από επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια).

Οι στόχοι
Δύο στόχους καλείται να πετύχει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο:

Τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών μέσα από μία αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.

Ειδική αναφορά γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της.

Οι απώλειες
Τριπλό θα είναι το «χτύπημα» για τους εργαζόμενους που θα εξαιρεθούν τη νέα χρονιά από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν:

Να αυξάνονται κατά μία πενταετία τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Να μειώνονται από 50 έως 200 ευρώ οι μισθοί.

Να μειώνονται σε δεύτερη φάση έως και 11% οι συντάξεις.

Τo χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τον Μάρτιο τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Τι φέρνει το 2011

Δημήτρης Μπούρλος. Δικηγόρος-μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό: «Το 2011 οι μεγάλες αλλαγές θα αφορούν τις επικουρικές και τα βαρέα. Ο πρόσφατος νόμος προβλέπει προσδιορισμό του ύψους των επικουρικών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων, κάτι που θα οδηγήσει σε περιορισμό των ποσών τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες. Η νέα λίστα των βαρέων αναμφίβολα θα είναι σημαντικά περιορισμένη και πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα χάσουν την ειδική συνταξιοδοτική προστασία. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να οδηγούν σε απαξίωση του συστήματος».

Κατερίνα Κοκκαλιάρηethnos.gr
Read more...

Kύριε πρωθυπουργέ, είναι αδύνατον το μαλλί να πήγε 700 Ευρώ, ούτε στη βασίλισσα Ελισάβετ δεν κοστίζει τόσο, γι’ αυτό διαψεύστε τους κακοήθεις του veto


veto


Read more...

Και δεσμευόμαστε πρώτα ο Πολίτης...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΗΛΙΕ.. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!


Πού είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους;
Πού είναι η βελτίωση της δημόσιας παιδείας, για να μην αναγκάζεται η μέση ελληνική οικογένεια να πληρώνει, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει;
Πού είναι ο έλεγχος της αγοράς για να μην πληρώνουμε τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών;
Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Δεν θα παγώσουμε την ελπίδα του Έλληνα πολίτη για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν θα στηρίξουμε και πάλι τους έχοντες και τους κατέχοντες, δεν θα μετατοπίσουμε όλα τα βάρη πάλι στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

Και δεσμευόμαστε:
Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
Έκτακτο επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης.
Όταν είσαι στην κρίση, στηρίζεις τους δανειολήπτες, αυτούς που σήμερα έχουν προβλήματα με τις τράπεζες.
Στηρίζεις το μικρό επιχειρηματία που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα.
Αλλάζεις τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βοηθάς, διασφαλίζεις, δεν χαρίζεις 20 δις στις τράπεζες.!! Βεβαιώνεις ότι αυτά πάνε στην πραγματική οικονομία και βοηθούν τον απλό εργαζόμενο.
Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα μπροστά στον Έλληνα πολίτη και δεσμευόμαστε απέναντί του.
Του λέμε ότι θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που μας ντροπιάζουν ως Έλληνες.

Εθνικές Εκλογές 2009
ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΑΠΟ OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Read more...

Εκρυθμη η κατάσταση στην Κερατέα

Νέα επεισόδια


http://img.protothema.gr

Νέες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής σημειώνονται και την Παρασκευή στην Κερατέα.

Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους άντρες των ΜΑΤ να κάνουν συχνά χρήση χημικών.

Την Πέμπτη, το Ειρηνοδικείο του Λαυρίου αποφάσισε την προσωρινή άρση των εργασιών, καθώς δεν έχει γίνει αρχαιολογική μελέτη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.


Read more...

Ψάχνουν για λεφτά, αλλά χάρισαν 732 εκατ. το 2009!

Ήταν “βεβαιωμένα έσοδα” αλλά τα διέγραψαν οι ΔΟΥ


http://img.protothema.gr
"Μαγική εικόνα" φαντάζουν στην χώρα μας τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, αφού μόνο το 2009, οι εφορίες διέγραψαν για διαφόρους λόγους 732 εκατ. ευρώ, από τα "βεβαιωμένα" έσοδα που θα έπρεπε να εισπράξει το δημόσιο.

Και όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ειδική διαδικασία διαγραφής χρεών από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ ανείσπρακτες οφειλές που έχων σωρευθεί (ιδίως μετά το 2004), με το επιχείρημα ότι …δεν προβλέπεται στην Ελλάδα κατάλληλη διαδικασία "εκκαθάρισης" μη εισπράξιμων απαιτήσεων.

Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2009 οι εφορίες και τα τελωνεία είχαν βεβαιώσει συνολικά προς είσπραξη 90 δισ. ευρώ. Τα 731,9 εκατ. διαγράφτηκαν, είτε με "περαιώσεις" επί κυβερνήσεως ΝΔ, είτε μετά από πρόταση των αρμοδίων εφοριών, εφόσον διαπιστώνουν παντελή αδυναμία είσπραξης (μετά θάνατον λόγω πτώχευσης κλπ).

Τελικά όμως εισπράχτηκαν μόλις κάτι παραπάνω από τα μισά, περίπου 50,5 δισ. ευρώ. Και από αυτά πάντως, στα κρατικά ταμεία παρέμειναν "τα μισά των μισών": μετά και την επιστροφή φόρων σε δικαιούχους, το ταμειακό όφελος του δημοσίου περιορίστηκε σε μόλις 33,5 δισ. δηλαδή ποσοστό 56,78%.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τους βεβαιωμένους άμεσους και έμμεσους φόρους το δημόσιο εισέπραξε τελικά το 63,87%, ενώ για τα υπόλοιπα κρατικά έσοδα, το ποσοστό είσπραξης δεν ξεπέρασε το 22% (δηλαδή μόλις 1 στα 5 ευρώ αυτών που βεβαιώθηκαν).

Πέραν από τις περαιώσεις, το Κράτος δεν μπόρεσε να εισπράξει τα έσοδα που υπολόγιζε από παράβολα, δικαιώματα στις εισπράξεις των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων κλπ, καθώς και στα κέρδη επιχειρήσεων και οργανισμών.

Read more...

ΔΕΗ: 189 εκατομμύρια οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί...



Διευκρινίσεις σχετικά με ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος δίνει η Δ.Ε.Η.. Ειδικότερα, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο για ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει ότι:

- Η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ, ενώ, ειδικότερα για τους πελάτες της...
Χαμηλής και Μέσης Τάσης, η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει τα 104 εκατ. ευρώ

- Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια εσόδων (όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα), καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει ανεξόφλητο και μετά το πέρας εξαμήνου. Συγκεκριμένα, οι ανείσπρακτες οφειλές σε Χαμηλή Τάση (ΧΤ) και Μέση Τάση (ΜΤ) μετά το πέρας του εξαμήνου ως προς το σύνολο των εισπρακτέων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε περίπου 6%.

- Σημειώνεται ότι η εταιρεία προβαίνει στις αναγκαίες προβλέψεις σύμφωνα με τις αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις περιπτώσεις στις οποίες η εισπραξιμότητα κρίνεται επισφαλής. Η αύξηση των προβλέψεων στο 9μηνο 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αναφορικά με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών της ΧΤ και ΜΤ φθάνει τα 21 εκατ. ευρώ.
www.dete.gr


Read more...

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΡΤΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Ο Κώστας Καρτάλης είναι ο πρώτος (και σίγουρα όχι ο τελευταίος) ο οποίος εκδήλωσε τη διαφωνία του με τη διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου. Ο βουλευτής Μαγνησίας είπε...
(στην Real News και σήμερα στον Αθήνα 98,4) ότι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της διαφωνίας χωρίς να θεωρείται ότι μετέχουν σε συνωμοσίες και προσπάθειες ανατροπής της Κυβέρνησης.

Read more...

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ : "ΙΣΩΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑ ΕΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΣ"!


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι ίσως να διαδήλωνε κι ο ίδιος αν ήταν Έλληνας, κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας. "Ασφαλώς, δεν αρέσει στον κόσμο αυτό. Είναι σκληρό, δύσκολο, ειδικά για τους πιο...
ευάλωτους", δήλωσε ο Στρος-Καν σε τηλεοπτική εκπομπή, που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Επεσήμανε ότι κατανοεί την αντίδραση του κόσμου και πρόσθεσε: “Αν εσείς ή κι εγώ ήμασταν Έλληνες πολίτες, ίσως να διαμαρτυρόμασταν με τον ίδιο τρόπο επειδή οι άνθρωποι το βρίσκουν άδικο”. "Από την άλλη, οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, πρέπει να το κάνουν. Οι δεκαετίες κακοδιαχείρισης πρέπει να αντιμετωπιστούν με επανορθωτικές κινήσεις μέσα σε μερικά χρόνια", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Read more...

ΟΥΔΕΙΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙ 15ΕΤΙΑ ΣΤΗΝ "ΑΣΠΙΣ"!


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η εκκόλαψη του φαινομένου Ψωμιάδη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία. Η φούσκα του Ομίλου «Ασπίς» δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την εκκωφαντική απουσία της πολιτείας, ο εποπτικός ρόλος...
της οποίας υπήρξε πλημμελής και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.
Το έλλειμμα εποπτείας ακουμπά όλες τις δημόσιες αρχές που ευθύνονται για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, όπως η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εφορία ακόμη και η Νομαρχία Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων για την αποτροπή ενός σκανδάλου με θύματα χιλιάδες ασφαλισμένους και ομολογιούχους, ενώ εξίσου εκκωφαντική είναι και η απουσία των δικαστικών αρχών, που καλούνται τώρα με αρκετή καθυστέρηση να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.
Οι απαρχές του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» θα πρέπει να αναζητηθούν ήδη από το 1995, με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της ήδη εισηγμένης εταιρείας «Ηλιος». Οι προεγγραφές, εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό που έχει ξεκινήσει ο μέτοχος της «Ασπίς Πρόνοια», προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα για την εξαγορά του ποσοστού της Aegon, εκτοξεύουν τη μετοχή στις 3.000 δρχ. για να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες στις 300 δρχ.
Ο χρηματιστηριακός παροξυσμός της περιόδου επέτρεψε στον Παύλο Ψωμιάδη να περάσει ανενόχλητος την είσοδο του Χρηματιστηρίου αν και κάποιοι θεωρούν ότι η περίοδος εκείνη εξέθρεψε παρόμοια φαινόμενα. Ωστόσο δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο για την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια, όταν το 2003 ο Παύλος Ψωμιάδης αποσπά από τα αποθεματικά της εταιρείας 30 εκατ. ευρώ, για να τοποθετήσει στη θέση τους εταιρικό ομόλογο της προσωπικής του εταιρείας «Ασπίς Ομιλος Εταιρειών».
Τη σκυτάλη του προσωπικού δανεισμού υπέρ του Παύλου Ψωμιάδη αναλαμβάνει η «Ασπίς Κάπιταλ», που συστήνεται το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Η νέα εταιρεία του πολυσχιδούς ομίλου της «Ασπίς Πρόνοια» πιάνει αμέσως δουλειά. Στις 31 Μαρτίου του 2005 προχωρά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μέλη του οποίου είναι η σύζυγος και η κόρη του επιχειρηματία, στην πρώτη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στις 3 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς νέα απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου 9,6 εκατ. ευρώ και στις 30 Νομεμβρίου 2005 με νέα απόφαση αποφασίζεται η έκδοση νέου ομολογιακού 10 εκατ. ευρώ. Εκτοτε ακολουθούν άλλες εννέα εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια στα 58,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε καμία από αυτές τις εκδόσεις να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περί δημόσιων εγγραφών, η οποία επιβάλλει την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τη γνωστοποίηση στους υποψήφιους επενδυτές του ρίσκου που αναλαμβάνουν, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε μια εταιρεία άγνωστης δραστηριότητας.
Νομικά κενά
Ο αποκλειστικός μέτοχος της «Ασπίς Κάπιταλ» κάνει χρήση της δυνατότητας που επιτρέπει ο νόμος για τη μη υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου στην περίπτωση που οι εγγραφές είναι λιγότερες των 100 ατόμων και για μερίδα μικρότερη των 40.000 ευρώ και καταχρώμενος την γκρίζα ζώνη της νομοθεσίας προχωρά στον αθρόο προσπορισμό κεφαλαίων προς ίδιον όφελος, όπως τουλάχιστον στοιχειοθετεί το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου στην αγωγή που έχει καταθέσει για λογαριασμό των ομολογιούχων της «Ασπίς Κάπιταλ».
Η εταιρεία καταφέρνει σε διάστημα πέντε μόλις ετών να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι συστηματικά από το 2004 εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, χωρίς ποτέ η Νομαρχία Αθηνών, αρμόδια για την τήρηση του νόμου 2190, να ενεργοποιήσει τη διάταξη για τη λύση της εταιρείας. Η συνδρομή της προϋπόθεσης λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 47 και 48 του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών επισημαίνεται ήδη στο πιστοποιητικό των ελεγκτών στις 30 Απριλίου του 2005, χωρίς ωστόσο η σχετική διάταξη να ενεργοποιηθεί ποτέ.
Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΥΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Χαρακτηριστικά πολιτικής βεντέτας, αποκτά η σχέση της Κουμουνδούρου με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κόντρα του ΣΥΝ με το Υπουργείο (από τότε που ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ) ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2009, όταν η Αστυνομία, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΝ, εισέβαλε σε χώρο στα Εξάρχεια όπου παρουσιαζόταν το βιβλίο του Χριστόφορου Κάσδαγλη, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα...
Η προκλητική συμπεριφορά της Αστυνομίας, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΝ είχε ως αποτέλεσμα να οξυνθούν οι σχέσεις Τσίπρα- Χρυσοχοίδη και αυτή η κόντρα αποτυπώθηκε εύγλωττα σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς τον Υπουργό.Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι: "Με προκλητικό τρόπο, με ενέργειες που παραβιάζουν κάθε ένοια νομιμότητας, ζήτησαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων και μετά προέβησαν αναίτια σε προπηλακισμούς και συλλήψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων".Η υπόθεση είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, γιατί την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για να σπάσει το "Άβατο των Εξαρχείων" όπως χαρακτήριζε τότε την περιοχή γύρω από την πλατεία το Υπουργείο, γιατί στην παρουσίαση μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως γιατί ένας από τους προσαχθέντες ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος.Από τότε ακολούθησαν πολλές μικρές αφορμές, οι οποίες αναζωπύρωναν την ένταση, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που η συσσώρευση εκατέρωθεν (;) οργής, ξέσπασε με αφορμή τις προσαγωγές φοιτητών κατά την διάρκεια της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τον ξυλοδαρμό στελεχών του ΣΥΝ στα δικαστήρια της Ευελπίδων την επόμενη ημέρα. Ο αναίτιος όπως κατήγγειλε ο ΣΥΝ ξυλοδαρμός μελών του κόμματος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη μεταφορά στο νοσοκομείο του Γραμματέα της Νεολαίας του κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου.Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το νοσοκομείο έριξε το γάντι στο νέο Υπουργό, καταγγέλλοντας "ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία περιστατικό. Μια διμοιρία των ΜΑΤ" όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "περικύκλωσε τα γραφεία της νεολαίας του Συνασπισμού στην οδό Θεμιστοκλέους, απειλώντας, βρίζοντας ότι θα υπάρξει και δεύτερος νεκρός". Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για απρόκλητη και βάναυση επίθεση η οποία τραυμάτισε πολύ σοβαρά το γραμματέα του Κενρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ" και κάλεσε τον Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας ότι "εάν δεν το κάνει θα έχουμε βάσιμες υποψίες ότι όλα αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία, δεν οφείλονται σε ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών θυλάκων μέσα στην αστυνομία αλλά είναι κεντρικώς σχεδιασμένα".Σήμερα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σήκωσε το γάντι και σε συζήτηση στο κοινοβούλιο απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Η. Διώτη για τη στάση της ΕΛ. ΑΣ. στα συγκεκριμένα περιστατικά, φωτογράφισε το ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για την επίθεση στο Βουλευτή και πρώην Υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης της ΝΔ, κ Κωστή Χατζηδάκη.Συγκεκριμένα ο Χρήστος Παπουτσής συνέδεσε το ΣΥΡΙΖΑ με τα επεισόδια και απευθυνόμενος στην Βουλευτή του ΣΥΝ Ηρώ Διώτη διερωτήθηκε "γιατί συμβαίνει μονίμως σε όλα τα επεισόδια πάντοτε να βρίσκεται κάποιος που βρίσκεται στο χώρο του Συνασπισμού; Γιατί δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες περιπτώσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς; Γιατί δεν ακούσαμε ποτέ το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταγγέλλει τέτοια βίαιη αντιμετώπιση";Ο κ. Παπουτσής, αναφέρθηκε στην αδυναμία όπως χαρακτήρισε του ΣΥΝ να περιφρουρήσει τα μπλοκ του και συνεχίζοντας τα ρητορικά ερωτήματα, απευθυνόμενος πάντα προς τους Βουλευτές του ΣΥΝ τους κάλεσε να αναρωτηθούν "Ποιος είναι εκείνος ο οποίος τροφοδοτεί και εμπνέει και διαρκώς επιμένει και ενθαρρύνει σε πράξεις βίας, να ξηλώνονται τα μάρμαρα στους δρόμους και να χτυπιούνται αστυνομικές δυνάμεις. Ποιος είναι αυτός; Ποιοι είναι εκείνοι που παίρνουν την πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη; Ποιοι είναι; Ποιοι το αναλαμβάνουν δημόσια; Ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι απλώς με μισόλογα αναφέρονται σε ένα περιστατικό που προσέβαλε τη Δημοκρατία μας χθες, όπως είναι το περιστατικό κατά το οποίο χτυπήθηκε ο Βουλευτής και συνάδελφός μας ο κ. Χατζηδάκης.Ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι δίνουν συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς";
Ο Υπουργός δεν απάντησε σ τα ερωτήματα που έθεσε, αλλά το έκανε ο ΣΥΝ και με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Υπουργό για αθλιότητα, "ο κ Παπουτσής αντί να απολογηθεί για την αναίτια επίθεση ενάντια στη νεολαία Συνασπισμού επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ. "Τώρα πια είναι ξεκάθαρο" τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ "ποιος εκτρέφει τη βία, ποιος αφυπνίζει τα σώματα ασφαλείας και ποιος ενθαρρύνει την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο δρόμος τους αυταρχισμού είναι ολισθηρός και η ευθύνη του Υπουργού που τον βαδίζει τεράστια" καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ, "διαβεβαιώνοντας" ταυτόχρονα ότι αυτή η βεντέτα θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.
Read more...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες που αφορούν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η Σύνοδος Κορυφής είπε «ναι» στην απαραίτητη τροποποίηση του κειμένου της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μάχη, όμως, εξακολουθεί να δίνεται για τις λεπτομέρειες...


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ικανοποιήθηκε η απαίτηση των ισχυρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Βερολίνου περί αυστηρών προϋποθέσεων για υπαγωγή στο μηχανισμό.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, την Παρασκευή, να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά το σύντομο τετ-α-τετ συζητήθηκαν η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.

Η συνάντηση έγινε με φόντο τους διαξιφισμούς των τελευταίων εβδομάδων για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων, την οποία απορρίπτει η Γερμανία. Κατά την ελληνική πλευρά -και όχι μόνο- τα ευρωομόλογα μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.

Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Read more...

Σύγκρουση με τον λόχο των πράσινων συνδικαλιστών

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ανατροπές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ οδηγεί την κυβέρνηση σε ρήξη με τα συνδικάτα και προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό της κομματικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ

tovima.gr

ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ρήξη των... παραδοσιακών δεσμών του ΠαΣοΚ με τον παραταξιακό συνδικαλισμό οδηγεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις
ανατροπές στα εργασιακά και τις αποδοχές στις ΔΕΚΟ. «Ρετιρέ του Δημοσίου» χαρακτήριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από περίπου μία 25ετία τα ανώτατα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων οργανισμών,
χωρίς να πλήξει όμως ουσιαστικά κανένα από αυτά, τα οποία εν τέλει μακροημέρευσαν. Σε καθεστώς διεθνούς επιτήρησης πλέον και υπό την ασφυκτική πίεση του μνημονίου και της τρόικας, η κυβέρνηση
του κ. Γ. Παπανδρέου έρχεται σήμερα σε μετωπική σύγκρουση με τα σωματεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στη συντριπτική πλειονότητα των οποίων επικεφαλής είναι στελέχη της ΠΑΣΚΕ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου-«σκούπα», που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , έχει προξενήσει την πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων και θα εκδηλωθεί ανάμεσα σε πράσινους συνδικαλιστές και υπουργούς, οικονομικό επιτελείο και βουλευτές που προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο εσωτερικό της κομματικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ, όπου μεταξύ όλων των άλλων συνδικαλιστικά στελέχη μετέχουν σχεδόν σε όλες τις δομές, με αποκορύφωμα το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

«Μόνο το ΠαΣοΚ μπορεί να παρέμβει»
Τις τελευταίες ημέρες η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, πέραν όλων των άλλων, ανέδειξε ένα μείζον ζήτημα: το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ ελέγχει στην ουσία τον νευραλγικό τομέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστική η μεθόδευση που έχει επιχειρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Υστερα από τις πρώτες ανακοινώσεις του περιεχομένου του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, τις επαφές με τους συνδικαλιστές έχει αναλάβει ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης. Στην ουσία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ οργανώσεων και υπουργείου Οικονομικών, παρέχει διευκρινίσεις, προσπαθεί να κάμψει αντιστάσεις και, πάντως, να αποτρέψει αντιδράσεις, όπως π.χ. ένα μπλακάουτ από την πλευρά των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οι εντάσεις είναι υπαρκτές και τα αποτελέσματα των προσπαθειών κατευνασμού θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όμως το κύριο πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του κόμματος προς τους «δικούς τους» συνδικαλιστές είναι πως δεν χωρούν αντιδράσεις, τη στιγμή που πλήττεται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, ύστερα από τις μαχητικές δηλώσεις τού προηγούμενου καλοκαιριού, ο κ. Ν. Φωτόπουλος, της ΔΕΗ, δεν απειλεί πλέον (δημοσίως τουλάχιστον) με μπλακάουτ. Προσφάτως η ομοσπονδία πήρε ένα χαμηλότοκο δάνειο «για να συνεχίσει να λειτουργεί».

Οι κομματικές οργανώσεις
Υστερα από το κύμα νομοσχεδίων προς συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του μνημονίου, η σύγκρουση του ΠαΣοΚ με τα στελέχη του θα μεταφερθεί μοιραία σε κομματικό πεδίο, όταν και όποτε συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο για προφανείς λόγους δεν συνεδριάζει τους τελευταίους μήνες. Μέλη του οργάνου είναι, είτε αυτοδικαίως είτε ως εκλεγμένα μέλη, πολλά συνδικαλιστικά στελέχη και πάντως όλοι όσοι είναι επικεφαλής τριτοβάθμιων οργανώσεων. Ειδικότερα: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ κ. Ευ. Μουτάφης, ο κ. Ευστ. Ανέστης, αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΟΤΕ, ο κ. Γ. Γονιωτάκης, πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, ο κ. Φ. Θωμάς, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΤΑ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο κ. Τζ. Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ. Χρ. Σουλελές, γραμματέας του διατομεακού Δημοσίου, ο κ. Χρ. Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ, η κυρία Φρόσω Σταυράκη, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εφοριακών.

Οι πρώην συνδικαλιστές
Σε ένα άλλο πεδίο εκτυλίσσεται η διαμάχη με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΠαΣοΚ. Παρά ταύτα, τους τελευταίους μήνες λείπει η σαφής διασύνδεση ανάμεσα στις αντιδράσεις βουλευτών και στη συνδικαλιστική τους προέλευση. Η εξήγηση είναι απλή: οι περισσότεροι από τους βουλευτές με συνδικαλιστικό παρελθόν κατέχουν ύστερα από τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου κυβερνητικές θέσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Δ. Κουσελάς ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στο παρασκηνιακό αντάρτικο κατά του Ασφαλιστικού την προηγούμενη άνοιξη. Πρώην τραπεζικός και πρόεδρος της ΟΤΟΕ, είχε ζητήσει να διασφαλιστεί βασική και επικουρική σύνταξη και έκανε επανειλημμένες παρεμβάσεις για το θέμα της διαιτησίας, το οποίο, μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, φαντάζει αστείο. Ο κ. Κουσελάς ψήφισε όλες τις διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει ενστάσεις, λίγο αργότερα έγινε υφυπουργός Οικονομικών και δεν ενίσταται.

Υφυπουργός έγινε και ο κ. Ι. Κουτσούκος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος είχε επιχειρήσει να περισώσει τη 13η και τη 14η σύνταξη στην προηγούμενη εκδοχή του μνημονίου. Με τον ανασχηματισμό έγινε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκτοτε πολύ πιο ρεαλιστής.

Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το προηγούμενο φθινόπωρο και στην παρούσα συγκυρία δρα ως παράγων εξισορρόπησης εντός και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε πολλές περιπτώσεις η παρασκηνιακή δράση του έχει αποτρέψει συγκρούσεις.





Read more...

Στα όρια πολιτικοί και πολίτες

Κυβερνητικά στελέχη ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για ενότητα στο κόμμα και συναίνεση στην κοινωνία


tovima.gr

ΣΤΑ ΟΡΙΑ της απόγνωσης έχουν περιέλθει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που καλούνται από το κόμμα και τη σκληρή πραγματικότητα να υποστηρίξουν τα επώδυνα μέτρα και τις βίαιες αλλαγές που επιβάλλουν
στην οικονομία οι δανειστές μας, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να απαντήσουν στους πολίτες και ψηφοφόρους τους πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση. Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, όπως έδειξε το προχθεσινό πρωτοφανές γεγονός του άγριου ξυλοδαρμού του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη
στην οδό Βουκουρεστίου από διαδηλωτές που δεν έκρυβαν το πρόσωπό τους,βρίσκονται βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εγκαλούνται από τους πολίτες για τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή η παράταξή τους στο ναυάγιο της χώρας αλλά και τη στάση που τηρούν σήμερα απέναντι στις εξελίξεις.

Το αδιέξοδο των πολιτικών αποτυπώθηκε, πριν από τα δραματικά γεγονότα της Βουκουρεστίου, ανάγλυφα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν φραστικά και ο βουλευτής Πρεβέζης του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Παπαχρήστος το καταψήφισε γνωρίζοντας ότι τον περιμένει η διαγραφή του, κάτι το οποίο έγινε αυτόματα.

Αίσθημα απόγνωσης
Η αίσθηση απόγνωσης που έχει κυριεύσει βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αποτυπώνεται στην πρωτοφανή επίσης δήλωση του βουλευτή Λαρίσης του ΠαΣοΚ κ. Εκτ.Νασιώκα, ο οποίος τοποθετούμενος επί του πολυνομοσχεδίου είπε:

«Ο κόσμος είναι πικραμένος, απαισιόδοξος, αλλοπρόσαλλος. Δεν φωνάζουμε, μας λένε “γιατί δεν αντιδράτε;”. Οταν αντιδρούμε, μας λένε “γιατί αντιδράτε;”. Τον οδηγήσαμε σε κατάσταση παραφροσύνης. Το να μας δείρουν κάποιοι, αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα».

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται εν όψει και των αλλαγών που ακολουθούν σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι περικοπές στην Υγεία, η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να καλλιεργούμε κλίμα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Εχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και σημαντικές αλλαγές σε βάθος, αλλαγές που συνεπάγονται θυσίες».

Μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η απαιτείται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού να περιγράψει την κατάσταση και να θέσει όλουςβουλευτές, κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα- ενώπιον των ευθυνών τους.

«Εμφύλιος στα μετόπισθεν»
«Δεν γίνεται να βρισκόμαστε σε πόλεμο και στα μετόπισθεν να έχουμε εμφύλιο». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολιτική και οικονομική ζωή ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος εκλήθη την Τρίτη στη Βουλή, στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, να παρουσιάσει τις θέσεις του Ινστιτούτου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης και της αγωνίας που επικρατεί είναι ότι μια τυπική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξελίχθηκε σε μαραθώνια συζήτηση (διήρκεσε τέσσερις ώρες) μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων για την οικονομική κρίση. Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν ήταν πολλά, με βασικό αν τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο μας βγάζουν από το αδιέξοδο και κυρίως πότε τα μέτρα θα πιάσουν τόπο.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, θέτοντας όμως τρία ζητήματα:

1. Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ.

2. Την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

3. Την οργάνωση και καλύτερη διοίκηση του κράτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις απέρριψε τη λογική αναδιάρθρωσης του χρέους ζητώντας να «μην ακούει κανείς τον Ρουμπινί γιατί είναι Κασσάνδρα».





Read more...

Συμφωνία Χρυσοχοΐδη με επιχειρηματίες Πρωτοχρονιά με μειώσεις τιμών έως και 37,9%

tanea.gr
Ποδαρικό με μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 600 βασικά καταναλωτικά προϊόντα θα κάνει το 2011. Χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε συμφωνία για μειώσεις τιμών σε 661 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που θα κυμαίνονται από 0,71% έως 37,9% στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με 33 βιομηχανίες και 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανιών, ελληνικών και πολυεθνικών, προμηθευτικών εταιρειών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ ζητώντας τους να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν οι εταιρείες 3ΑΛΦΑ, 3 Ε, Μisko, Βolton Ηellas, Chipita, Colgate Ρalmolive, Creta Farm, Εlbisco, Friesland Campina, Κraft Foods, Νestle, Οptima, Ρepsico- Ηβη, Ρrocter & Gamble, SCΑ, Unilever, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτα, Γιώτης Α.Ε., ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, Καραμολέγκος, Κίκιζας Μέλισσα, Κρέατα Αττικής, Μέγας Γύρος, Μινέρβα, Νίκας, Ολυμπος, Πίνδος, Πιστιόλας- Αgrino, Υφαντής, Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, οι οποίες από 1 Ιανουαρίου 2011 θα προχωρήσουν σταδιακά σε μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα. Επίσης συμφώνησαν και θα μειώσουν τις τιμές τους σε 112 προϊόντα οι αλυσίδες Carrefour (με 69 επώνυμα προϊόντα), Βερόπουλος (με 15 επώνυμα προϊόντα) και Σκλαβενίτης (με 28 επώνυμα προϊόντα). Παράλληλα οι συγκεκριμένες αλυσίδες συμφώνησαν και σε μειώσεις τιμών για 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διακινούν μέσα από τα καταστήματά τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011
Οι μειώσεις των τιμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα αφορούν σε πρώτη φάση 434 προϊόντα. Οσον αφορά τις μειώσεις στα υπόλοιπα προϊόντα, αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Η πλειονότητα των μειώσεων φτάνουν μέχρι και 5% (για 347 προϊόντα), από 5% έως 10% αφορούν 218 προϊόντα και πάνω από 10% (96 προϊόντα). Επίσης οι αλυσίδες Lidl και Α-Β Βασιλόπουλος συμφώνησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών από τη μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Η απορρόφηση του ΦΠΑ αφορά 1.150 προϊόντα της αλυσίδας Lidl και 359 προϊόντα της σειράς «365» ης αλυσίδας Α-Β Βασιλόπουλος.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Την ίδια ώρα με τιμές περσινές θα στρώσουν φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές. Η πτώση των πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής ανάγκασε εμπόρους, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ να παγώσουν ή και να μειώσουν τις τιμές στα τρόφιμα, ενώ οι προσφορές έχουν την τιμητική τους. Την εικόνα αυτή αποτυπώνει και η έρευνα της Deloitte που δείχνει ότι φέτος οι έλληνες καταναλωτές θα μειώσουν σε σχέση με πέρσι τα επιπλέον έξοδά τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 14,8%.

Θα ξοδέψουμε 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα
Σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων, εκτιμάται ότι φέτος για το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού οι Ελληνες θα ξοδέψουν 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά, έχει αρχίσει μπαράζ προσφορών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις άλλες επιχειρήσεις τροφίμων ακόμα και με προσφορές ημέρας, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Με προσφορές και δώρα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Ηδη τα μεγάλα καταστήματα έχουν κυκλοφορήσει τους εορταστικούς καταλόγους τους ενώ ορισμένες επιχειρήσεις πραγματοποιούν και εκπτώσεις για κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο γιορτινό τραπέζι όπως κρασιά, τυροκομικά, γλυκίσματα κ.λπ. και κυμαίνονται από 10% έως και 20%.

Ερευνα της Deloitte δείχνει ότι φέτος οι Ελληνες θα μειώσουν τα έξοδά τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 14,8% σε σχέση με πέρυσι
TΑ NEA on line
Ολες οι τιμές και οι μειώσεις τους είναι διαθέσιμες
στην ηλεκτρονική σελίδα
http://www. tanea. gr/default. asp? pid=2&ct=3&artΙd=4609346

Εκδηλώσεις στα εμπορικά κέντρα

Στη μάχη της γιορτινής αγοράς μπήκαν και τα εμπορικά κέντρα που φέτος αναμένεται και πάλι να συγκεντρώσουν χιλιάδες καταναλωτές. Με παγοδρόμια, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ξωτικά και Αϊ-Βασίληδες αλλά και μουσικά events θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με τα ψώνια, για όσους τα επιλέξουν.

Οι τοπικές αγορές, άλλωστε, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερους καταναλωτές, έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις όπως αυτές που θα γίνουν από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά που σε τη εορταστική ατμόσφαιρα και σε συνεργασία με τα μέλη του δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Οπως λένε μικροί και μεγάλοι έμποροι, οι εορτές χρειάζονται πάνω απ΄ όλα καλή ψυχολογία. Μάλιστα φέτος, που στην αγορά των ειδών ένδυσης- υπόδησης, δώρων και παιχνιδιών θα «πέσουν» 2 δισ. ευρώ λιγότερα εξαιτίας των περικοπών στα δώρα μισθωτών και συνταξιούχων, η μάχη για να προσελκύσουν πελάτες θα είναι πιο σκληρή από ποτέ.
Read more...

Ανοιχτά... λόγω Μνημονίου Τη Δευτέρα στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

tanea.gr

Με τις εντολές του Μνημονίου χτυπά η καμπάνα για άμεση κατάργηση  των περιορισμών- μεταξύ άλλων- και στο επάγγελμα του δικηγόρου
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτοχρόνως και να μην καθυστερήσει ούτε στιγμή στην εφαρμογή των εντολών του Μνημονίου.

Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα ειναι σχεδόν έτοιμο, αλλά η πρόθεση της κυβέρνηση είναι να περιοριστεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια πρώτη ανάγνωσή του, δηλαδή σε μια περίληψή του, και να το φέρει αργότερα ολοκληρωμένο προς κατάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των επαγγελμάτων του δικηγόρου, μηχανικού, αρχιτέκτονα, συμβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ για τους φαρμακοποιούς το θέμα θα ρυθμισθεί σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού κ. Α. Λοβέρδου.

Θα υπάρχει όμως και μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύπτει δυνητικά κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τα προνόμια στην άσκηση επαγγελμάτων καταρ γούνται, εκτός αν εξυπηρετούν λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι αλλάζει. Ειδικότερα οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ: Θα αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αθηναϊκές π.χ. εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους και στη Θεσσαλονίκη ή αλλού μέσω παραρτημάτων. Επίσης, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στη διαφήμισή τους. Οι ελάχιστες καθορισμένες αμοιβές των δικαστικών παραστάσεών τους θα καταργηθούν, αλλά θα αντικατασταθούν πιθανότατα από «ενδεικτικές» αμοιβές, με βάση τις οποίες θα μπορούν να εισπράττονται και οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και δικηγορικών συλλόγων. Ενδεικτικές αμοιβές, αναφέρεται, ισχύουν και στη Γερμανία.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ: Θα προχωρήσει προσεκτικά το άνοιγμα, γιατί υπάρχει συνταγματικό θέμα, καθώς το άρθρο 92 του Συντάγματος τους ονομάζει δημόσιους λειτουργούς. Το Μνημόνιο πάντως αναφέρει ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση διαφήμισης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων αμοιβών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ: Το Μνημόνιο ζητά κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων περιθωρίων κέρδους και το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μείωσή τους. Πάντως, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης φαρμακείων σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως νησιά, με ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
Κατάργηση όλων των περιορισμών

Εκτός από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο θα αγγίξει με τη γενική του ρύθμιση για κατάργηση των περιορισμών πολλές χιλιάδες επαγγελματιών. Σε κάθε υπουργείο θα παρέχεται περιθώριο λίγων μηνών για να προσδιορίσει σε ποια επαγγέλματα συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και τα υπόλοιπα θα «ανοίγουν» αυτομάτως.
Read more...

Γιώργος: Στηρίξτε µε «Επιβεβληµένες οι αλλαγές» θα πει ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο.

tanea.gr

«Τα δύσκολα σε σχέση µε  τις αλλαγές πέρασαν», είναι  το µήνυµα που θα περάσει  στην Κοινοβουλευτική  Οµάδα του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από  τους βουλευτές να στηρίξουν τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Στη φωτογραφία,  ο κ. Παπανδρέου στη  Βουλή κατά τη συζήτηση  του πολυνοµοσχεδίου
Σε επιχείρηση κατευνασµού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν έντονα στις επιχειρούµενες διαρθρωτικές και άλλες αλλαγές καταφεύγει ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκαλώντας αύριο Σάββατο 18 ∆εκεµβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισµό 2011, την Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος.

Σύµφωναµε πληροφορίες,ο Πρωθυπουργός θα δηλώσειστους βουλευτές ότι οι αλλαγές ήταν επιβεβληµένες και πως ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση αφίστανται των ιδεολογικών αρχών του ΠΑΣΟΚ. Θα επισηµάνει µάλιστα, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά έναν τόνοαισιοδοξίας, ότι «τα δύσκολα σε σχέσηµε τις αλλαγές πέρασαν» και παράλληλα θα επαναλάβει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβεινέα µέτρα για τα εργασιακά. Ο Πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και θα τονίσει πόσο σηµαντική είναι η συµµετοχή τους στησυζήτηση για τον προϋπολογισµό, η οποίαολοκληρώνεται τα µεσάνυχτα της Τετάρτης 22 ∆εκεµβρίου µε την ψηφοφορία.

Χωρίς εκπλήξεις. Για την ψηφοφορία αυτή, πουέχει χαρακτήρα παροχήςψήφου εµπιστοσύνηςστην κυβέρνηση,το Μέγαρο Μαξίµου, παρά τα αντιθέτως διαδιδόµενα, δεν εµφανίζεται ανήσυχο. Θεωρεί ότι «όλα θα εξελιχθούν οµαλά» και «δεν θαυπάρξουν εκπλήξεις» όπως στην ψηφοφορία για το πολυνοµοσχέδιο.

Οι εκτιµήσεις αυτές βασίζονται στην προεργασία η οποία έχει γίνει αναφορικάµε τη στάση των βουλευτών στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό και στην κρίσιµη ψηφοφορία που θα επακολουθήσει. Αν και δεν οµολογείται δηµοσίως, για λόγους ευνόητους, είναι εµφανές ότι η µείωση κατά 4 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ µειώνει σε σηµαντικό βαθµό την άνεση της κυβέρνησης να περνάει ό,τι θέλει από τη Βουλή, παρά τους 156 βουλευτές που διαθέτει σήµερα. Και είναι προφανές, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ότι «η κυβέρνηση δύσκολα θα αντέξεικαι άλλες διαρροές κατά την ψηφοφορία επί του προϋπολογισµού». Κάτι τέτοιο, επισηµαίνουν, «θα µπορούσε να οδηγήσειακόµη και σε πρόωρες εκλογές», µε επαναφορά του σχετικού διλήµµατος που προέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου στις περιφερειακές εκλογές «σταθερότητα ή περιπέτειες», και το οποίο αποδείχθηκε το τελευταίο πριν από την κάλπη καλό χαρτί του Πρωθυπουργού. Είναι πολύ πιθανόν κατά την αυριανή του οµιλία να επισηµάνει στους βουλευτές πόσο σηµαντική είναι η στάση τους στην ψηφοφορία της Τετάρτης γενικότερα.

Γνώριζαν από µέρες. Η αλήθεια είναι ότι µόνο για όσους δεν γνώριζαν αποτέλεσε σοκ η διαφοροποίηση του βουλευτήΕυάγγελου Παπαχρήστου, που οδήγησε στηνάµεση αποποµπή του από την Κοινοβουλευτική οµάδα. Το επιτελείο της Κ.Ο., µέρες πριν,όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, είχε πλήρη γνώση των κινήσεων του βουλευτή Πρέβεζας και ήταν πιθανόότι στην κρίσιµη ψηφοφορία για το πολυνοµοσχέδιοµε τις εργασιακές αλλαγές και τις περικοπές µισθών στις ∆ΕΚΟ ο κ. Παπαχρήστος θα καταψήφιζε. Αλλωστε, τόσο στις επίσηµες επαφές που έκαναν µαζί του στελέχη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας όσο και αριθµός συναδέλφων του µε τους οποίους κατά καιρούς συνοµιλούσε και προσπάθησαν νατον αποτρέψουν βρέθηκαν µπροστά σε έναν αποφασισµένο άνθρωπο που δήλωνε ότι για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς θα καταψήφιζε.

«Καµία παρέκκλιση». Στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, και προκειµένου να εκτονωθεί το κλίµα αναβρασµού που επικρατεί, είναι να συγκαλέσει και πάλιτην Κ.Ο. µετά τις γιορτές, προς τα τέλη Ιανουαρίου, προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές (οι οποίοι δεν θα λάβουν τον λόγο αύριο), να µιλήσουν και να µεταφέρουν το κλίµα από την επαφή τους µε την κοινωνία και το εκλογικό σώµα. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίµου, σύµφωνα µε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές, αλλά όπως τονίζεται αρµοδίως «η κατάσταση δεν επιτρέπει καµιά παρέκκλιση από το χρονοδιάγραµµα το οποίο έχει καταρτιστεί για τις αλλαγές, και το οποίο είναι µονόδροµος».


Για του... χρόνου τα «δύσκολα» νοµοσχέδια

«Η κατάσταση στην κοινωνία είναι σε οριακό σηµείο. Οι πολίτες διακατέχονται από φόβο για το τι µπορεί να τους συµβεί την επόµενη µέρα», είναι το κλίµα που µεταφέρουν οι βουλευτές στην κυβέρνηση. Ετσι το Μαξίµου κάνει προσεκτικούς υπολογισµούς για τα επόµενα βήµατά του. Στο πλαίσιο αυτό, µετατέθηκε ήδη για τις αρχές του επόµενου χρόνου η συµπερίληψη στις διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου που αφορά τις περικοπές στις ∆ΕΚΟ, των εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο κρατικών επιχειρήσεων και οργανισµών, σε µια προσπάθεια να αποφευχθεί µπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων µέσα στις γιορτές – όπως οι πιθανές κινητοποιήσεις στη ∆ΕΗ που θα µπορούσαν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Για τα µέσα του Ιανουαρίου µετατέθηκε και το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων που εκ των πραγµάτων αναµένεται να προκαλέσει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Read more...

Σωσίβιο αλλά... από το 2013 Επικράτηση της Μέρκελ - Θεατής της κρίσης παρέµεινε η Ε.Ε.

tanea.gr/

«Ισχυρές  αποφάσεις»   Συνοµιλία εξίµισι λεπτών  είχε ο Γιώργος Παπανδρέου  µε την Ανγκελα Μέρκελ  (φωτογραφία). Στη διάρκειά της οι δύο ηγέτες συµφώνησαν ότι οι αποτιµήσεις  των οίκων αξιολόγησης  συχνά δεν αποτυπώνουν  την πραγµατική εικόνας της  οικονοµίας µιας χώρας  (σ.σ.: είχε µόλις προηγηθεί  η ανακοίνωση του οίκου  Moody’s). Η κ. Μέρκελ  συµφώνησε µε τον κ.  Παπανδρέου ότι πρέπει να  δοθεί από τη Σύνοδο ένα  µήνυµα για λήψη ισχυρών  αποφάσεων
Σε ένα ακόµη… µπρα-ντε-φερ της Ανγκελα Μέρκελ µε τους περισσότερους εταίρους της, τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσµών, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τη σοσιαλδηµοκρατική αντιπολίτευση της Γερµανίας που ζήτησε έκδοση ευρωοµολόγου και αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήµερα.

Το Βερολίνο κατάφερε ουσιαστικά ότι επεδίωκε πριναρχίσει η Σύνοδος: την απόφαση των«27» για µια περιορισµένη αλλαγή της Συνθήκης, που θα επιτρέψει τη σύσταση ενός µόνιµου µηχανισµού στήριξης, µε έναρξη λειτουργίας από την 1η Ιανουαρίου 2013 και µε τη στήριξη να παρέχεται υπό αυστηρούς όρους. Ωστόσο, µάχη… χαρακωµάτων διεξήχθηµεταξύ των διπλωµατών των εταίρων και των Γερµανών σε ακόµηδύο απαιτήσεις του Βερολίνου για το κείµενο – αφενός να αναφέρεται ρητά ότι οµηχανισµός θα ενεργοποιείται «ωςύστατη λύση», αφετέρου ότιµέρος του κόστους θα επωµίζονται οι ιδιώτες επενδυτές, θα υπάρχει δηλαδή και αναδιάρθρωση χρέους σε κάποιες περιπτώσεις. Τελικώς, αποφασίστηκε η διατύπωση να αναφέρει ότι οµόνιµος µηχανισµός στήριξης θα ενεργοποιείται«όταν είναι αναπόφευκτο».

Αναδιάρθρωση µε ιδιώτες. Παρ’ όλα αυτά, η Γερµανία έχει ήδη περάσει τους όρους που την… καίνε στις αποφάσεις του Eurogroup, το οποίο για πρώτη φορά προβλέπει πως µπορεί να υπάρξειαναδιάρθρωση χρέους µιας χώρας-µέλους, εφόσον καταφύγει στον µόνιµο µηχανισµό στήριξης, κατά τον τρόπο που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των ιδιωτών επενδυτών. Αυτή η προοπτική είναι που έχει ανεβάσει και τα επιτόκια δανεισµού των χωρώντης περιφέρειας, περιλαµβανοµένης της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ, µε έναν κατά γενική οµολογία άβουλο κ. Σαρκοζί να τη στηρίζει, εµφανίζεται αρνητική σε δύο κορυφαία ζητήµατα που της έχουν τεθεί από εταίρους και θεσµικούς εκφραστές της Ενωσης: την έκδοση ευρωοµολόγων και τηναύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού µηχανισµού, που θα καθησύχαζε τις αγορές για το ενδεχόµενο να χρειαστεί να προσφύγει η Ισπανία σε αυτόν – µια χώρα που αποτελείτο 12% της ευρωπαϊκής οικονοµίας και µόλις απειλήθηκε από τη Moody’s λόγω του δηµόσιου χρέους της.

Ελάχιστη υποχώρηση. Χθες το βράδυ συµφωνήθηκε τελικώς,όπως ανέφερε ο βέλγοςπρωθυπουργόςκαι προεδρεύων Ιβ Λετέρν, ότι ταχρήµατα του προσωρινού µηχανισµού θα αυξηθούν «όταν και εάν κριθεί απαραίτητο». Πρόκειται για µια ελάχιστη υποχώρηση από µέρους της άκαµπτης Γερµανίας, που ελάχιστοι θεωρούν ότι θα κριθείικανοποιητική από τις αγορές – αλλά για τιςΒρυξέλλες δείχνει ότι υπάρχει ακόµη περιθώριο συνεννόησης µε την κ.Μέρκελ, έστω καισε επόµενη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως, το Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ για αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας, ώστε να συνεχίσει να αγοράζει «προβληµατικά» οµόλογα στη δευτερογενή αγορά και να παρέχει στήριξη στον τραπεζικό τοµέα. Κάτι τέτοιο συνιστά µια έµµεση στήριξη στις χώρες που δυσκολεύονται να δανειστούν, ενώ δεν φέρνει και τη γερµανίδα καγκελάριο προ του διλήµµατος να εξηγήσει στους φορολογουµένους της χώρας της γιατί σπεύδει να διασώσει µια χώρα. Αποτελεί, όµως, ουσιαστικά και παραδοχή από µέρους της Γερµανίας ότι η κρίση χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί.

Το ευρωοµόλογο. Ο πρόεδροςτης Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, µιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέµα έκδοσης ευρωοµολόγου, αλλά ότι ο ίδιος θα προωθήσει µε κάθε τρόπο την έκδοση οµολόγων για τη δηµιουργία µεγάλων έργων υποδοµής, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ολοι όµως ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των πολιτικών οµάδων, όχι µόνο στήριξαν το ευρωοµόλογο και την αύξηση των χρηµάτων του προσωρινού µηχανισµού, αλλά απαίτησαν πολιτικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Η Ανγκελα Μέρκελ, που πλέον έχει απέναντί της τους πάντες – περιλαµβανοµένων των αγορών – βρήκε έναν ακόµη αντίπαλο στο εσωτερικό της χώρας: Το Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα, σε µια εντυπωσιακή αλλαγή γραµµής, υποστήριξε την έκδοση ευρωοµολόγου – κάτι που έως τώρα είχε αποφύγει. Στις Βρυξέλλες συνοµολογούν µε πικρία πως «δεν έχουµε να κάνουµε µε τη Γερµανία εναντίον της υπόλοιπης ευρωζώνης πλέον, αλλά µε την ΑνγκελαΜέρκελ εναντίον της υπόλοιπης ευρωζώνης» – και παραδέχονται πως η καγκελάριος µέχρι στιγµής έχει το πάνω χέρι, παράτην πολιτική της αποµόνωση.

Επαφές Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνοµιλίεςπρο της Συνόδου Κορυφής µε τον Ζαν-Κλοντ Γιούκερ, τον κ. Θαπατέρο, τον κ. Τρισέ και τον κ. Βαν Ρόµπαϊ. Λίγαλεπτά πριν αρχίσει η Σύνοδος είχεσυνοµιλία ολίγων λεπτών µε την κ. Μέρκελ, η οποίαεπικεντρώθηκε στην απόφαση της Μoody’s για την Ελλάδα – ενώ και οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι υπάρχει «συναντίληψη» γιατη λήψη σθεναρών πολιτικώναποφάσεων. Αλλωστε, προσερχόµενος στηΣύνοδο ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για την «πολιτική ευθύνη που έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός» να βγουν από τη Σύνοδο πολιτικές αποφάσεις µε ισχύ – µια σαφής αιχµή, στο πνεύµα των αντίστοιχων δηλώσεων περίπου όλων των ηγετών.
Read more...