Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες που αφορούν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η Σύνοδος Κορυφής είπε «ναι» στην απαραίτητη τροποποίηση του κειμένου της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μάχη, όμως, εξακολουθεί να δίνεται για τις λεπτομέρειες...
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ικανοποιήθηκε η απαίτηση των ισχυρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Βερολίνου περί αυστηρών προϋποθέσεων για υπαγωγή στο μηχανισμό.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, την Παρασκευή, να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.
Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Κατά το σύντομο τετ-α-τετ συζητήθηκαν η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.
Η συνάντηση έγινε με φόντο τους διαξιφισμούς των τελευταίων εβδομάδων για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων, την οποία απορρίπτει η Γερμανία. Κατά την ελληνική πλευρά -και όχι μόνο- τα ευρωομόλογα μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.
Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου