Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος: Στηρίξτε µε «Επιβεβληµένες οι αλλαγές» θα πει ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο.

tanea.gr

«Τα δύσκολα σε σχέση µε  τις αλλαγές πέρασαν», είναι  το µήνυµα που θα περάσει  στην Κοινοβουλευτική  Οµάδα του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από  τους βουλευτές να στηρίξουν τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Στη φωτογραφία,  ο κ. Παπανδρέου στη  Βουλή κατά τη συζήτηση  του πολυνοµοσχεδίου
Σε επιχείρηση κατευνασµού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν έντονα στις επιχειρούµενες διαρθρωτικές και άλλες αλλαγές καταφεύγει ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκαλώντας αύριο Σάββατο 18 ∆εκεµβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισµό 2011, την Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος.

Σύµφωναµε πληροφορίες,ο Πρωθυπουργός θα δηλώσειστους βουλευτές ότι οι αλλαγές ήταν επιβεβληµένες και πως ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση αφίστανται των ιδεολογικών αρχών του ΠΑΣΟΚ. Θα επισηµάνει µάλιστα, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά έναν τόνοαισιοδοξίας, ότι «τα δύσκολα σε σχέσηµε τις αλλαγές πέρασαν» και παράλληλα θα επαναλάβει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβεινέα µέτρα για τα εργασιακά. Ο Πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και θα τονίσει πόσο σηµαντική είναι η συµµετοχή τους στησυζήτηση για τον προϋπολογισµό, η οποίαολοκληρώνεται τα µεσάνυχτα της Τετάρτης 22 ∆εκεµβρίου µε την ψηφοφορία.

Χωρίς εκπλήξεις. Για την ψηφοφορία αυτή, πουέχει χαρακτήρα παροχήςψήφου εµπιστοσύνηςστην κυβέρνηση,το Μέγαρο Μαξίµου, παρά τα αντιθέτως διαδιδόµενα, δεν εµφανίζεται ανήσυχο. Θεωρεί ότι «όλα θα εξελιχθούν οµαλά» και «δεν θαυπάρξουν εκπλήξεις» όπως στην ψηφοφορία για το πολυνοµοσχέδιο.

Οι εκτιµήσεις αυτές βασίζονται στην προεργασία η οποία έχει γίνει αναφορικάµε τη στάση των βουλευτών στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό και στην κρίσιµη ψηφοφορία που θα επακολουθήσει. Αν και δεν οµολογείται δηµοσίως, για λόγους ευνόητους, είναι εµφανές ότι η µείωση κατά 4 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ µειώνει σε σηµαντικό βαθµό την άνεση της κυβέρνησης να περνάει ό,τι θέλει από τη Βουλή, παρά τους 156 βουλευτές που διαθέτει σήµερα. Και είναι προφανές, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ότι «η κυβέρνηση δύσκολα θα αντέξεικαι άλλες διαρροές κατά την ψηφοφορία επί του προϋπολογισµού». Κάτι τέτοιο, επισηµαίνουν, «θα µπορούσε να οδηγήσειακόµη και σε πρόωρες εκλογές», µε επαναφορά του σχετικού διλήµµατος που προέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου στις περιφερειακές εκλογές «σταθερότητα ή περιπέτειες», και το οποίο αποδείχθηκε το τελευταίο πριν από την κάλπη καλό χαρτί του Πρωθυπουργού. Είναι πολύ πιθανόν κατά την αυριανή του οµιλία να επισηµάνει στους βουλευτές πόσο σηµαντική είναι η στάση τους στην ψηφοφορία της Τετάρτης γενικότερα.

Γνώριζαν από µέρες. Η αλήθεια είναι ότι µόνο για όσους δεν γνώριζαν αποτέλεσε σοκ η διαφοροποίηση του βουλευτήΕυάγγελου Παπαχρήστου, που οδήγησε στηνάµεση αποποµπή του από την Κοινοβουλευτική οµάδα. Το επιτελείο της Κ.Ο., µέρες πριν,όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, είχε πλήρη γνώση των κινήσεων του βουλευτή Πρέβεζας και ήταν πιθανόότι στην κρίσιµη ψηφοφορία για το πολυνοµοσχέδιοµε τις εργασιακές αλλαγές και τις περικοπές µισθών στις ∆ΕΚΟ ο κ. Παπαχρήστος θα καταψήφιζε. Αλλωστε, τόσο στις επίσηµες επαφές που έκαναν µαζί του στελέχη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας όσο και αριθµός συναδέλφων του µε τους οποίους κατά καιρούς συνοµιλούσε και προσπάθησαν νατον αποτρέψουν βρέθηκαν µπροστά σε έναν αποφασισµένο άνθρωπο που δήλωνε ότι για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς θα καταψήφιζε.

«Καµία παρέκκλιση». Στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, και προκειµένου να εκτονωθεί το κλίµα αναβρασµού που επικρατεί, είναι να συγκαλέσει και πάλιτην Κ.Ο. µετά τις γιορτές, προς τα τέλη Ιανουαρίου, προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές (οι οποίοι δεν θα λάβουν τον λόγο αύριο), να µιλήσουν και να µεταφέρουν το κλίµα από την επαφή τους µε την κοινωνία και το εκλογικό σώµα. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίµου, σύµφωνα µε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές, αλλά όπως τονίζεται αρµοδίως «η κατάσταση δεν επιτρέπει καµιά παρέκκλιση από το χρονοδιάγραµµα το οποίο έχει καταρτιστεί για τις αλλαγές, και το οποίο είναι µονόδροµος».


Για του... χρόνου τα «δύσκολα» νοµοσχέδια

«Η κατάσταση στην κοινωνία είναι σε οριακό σηµείο. Οι πολίτες διακατέχονται από φόβο για το τι µπορεί να τους συµβεί την επόµενη µέρα», είναι το κλίµα που µεταφέρουν οι βουλευτές στην κυβέρνηση. Ετσι το Μαξίµου κάνει προσεκτικούς υπολογισµούς για τα επόµενα βήµατά του. Στο πλαίσιο αυτό, µετατέθηκε ήδη για τις αρχές του επόµενου χρόνου η συµπερίληψη στις διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου που αφορά τις περικοπές στις ∆ΕΚΟ, των εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο κρατικών επιχειρήσεων και οργανισµών, σε µια προσπάθεια να αποφευχθεί µπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων µέσα στις γιορτές – όπως οι πιθανές κινητοποιήσεις στη ∆ΕΗ που θα µπορούσαν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Για τα µέσα του Ιανουαρίου µετατέθηκε και το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων που εκ των πραγµάτων αναµένεται να προκαλέσει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: