Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ...

Ο Λιάπης βγήκε πιο κουρασμένος και από τον Κουρασμένο. Ωστόσο, δεν βγαίνει τυχαία στα ΜΜΕ τις τελευταίες δυο ημέρες. Υπάρχει καλά οργανωμένο σχέδιο από τον Καραμανλή. Τον βγάζει μπροστά ως θεματοφύλακα του Καραμανλισμού για να ακυρώσει τα περί πρόωρων εκλογών που θέλουν η Ντόρα και ο Σουφλιάς. Ο Λιάπης τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποφασίσει να είναι και πάλι... υποψήφιος. Η συμφωνία με τον ξάδερφό του συμπεριλαμβάνει την προβολή του από τα ΜΜΕ γιατί έχει μείνει πίσω σε δημοσιότητα σε σχέση με άλλα πρόσωπα της Β' Αθηνών. Το αντάλλαγμα είναι η στήριξη του Καραμανλή. Με τρόπο έξυπνο και πονηρό...
fimotro

»"ΚΙΝΗΜΑ" ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ‏

"Κίνημα" βουλευτών εναντίον των εκλογών είναι έτοιμο να εκδηλωθεί στη ΝΔ. Ήταν που ήταν έξαλλοι με την κυβερνητική απραξία, ήρθαν και τα γκάλοπ που δείχνουν 6 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ, και τα μαχαίρια είναι έτοιμα να βγουν από τα θηκάρια. Ξέρουν ότι το λιγότερο 50 απο αυτούς θα χάσουν τις έδρες τους, χωρίς να έχουν καμμιά ευθύνη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και...τρελλαίνονται! Η προχθεσινή παρέμβαση Καλαντζή κατά των εκλογών και κατά κορυφαίων υπουργών, δεν ήταν "μπαταριά στον αέρα". Ούτε οι δυο συνεχόμενες παρεμβάσεις Λιάπη. Η πίεση προς τον Καραμανλή τα επόμενα 24ωρα θα γίνει ασφυκτική και το ερώτημα είναι τί αποτέλεσμα θα φέρει. Η δική μας άποψη είναι ότιεδω...ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τις λάβει υπόψιν. Η όποια απόφασή του θα είναι ανεξάρτητη και θα ληφθεί-ως την Πέμπτη- με γνώμονα την εκτίμηση για τη μικρότερη ήττα. Είτε τον Οκτώβριο είτε τον Μάρτιο!
Read more...

Την Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου


Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει μεθαύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ., το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος (Ιπποκράτους 22).


Read more...

Εγκύκλιος του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, - Πολιτική Εξόρμηση

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, απέστειλε Εγκύκλιο προς τις Οργανώσεις του Κινήματος, στην οποία τονίζεται ότι, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για την νέα πολιτική περίοδο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, 35 χρόνια από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, στο Θησείο με ομιλία του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Αμέσως μετά, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και για τις επόμενες εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική εξόρμηση (ομιλίες και άλλες δράσεις), σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών του Κινήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου:

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

Η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι η κυβέρνηση διανύοντας τον 6ο χρόνο της, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά με τις επιλογές, τα λάθη και τις παραλείψεις της, οξύνει τα προβλήματα, επισωρεύει δεινά και οδηγεί τους Έλληνες στην αποτελμάτωση. Στην δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας καθώς και στον πρωτοφανή κατάλογο των υποθέσεων διαφθοράς αλλά και των πρωτόγνωρων μεθοδεύσεων συγκάλυψης και παραγραφής, ήρθε να προστεθεί η επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών για να αποδειχθεί πόσο επιβλαβής για τον τόπο είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ.

Η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού λαού απαιτεί να αλλάξει πορεία η χώρα. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα. Γιατί αποδεικνύεται κάθε μέρα πόσο αληθινό και επείγον είναι το δίλλημα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προετοιμάζει την νέα αρχή για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών και να ασκεί αντιπολίτευση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα παραμένοντας σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, είτε οι εκλογές διενεργηθούν άμεσα, είτε το αργότερο στην αρχή της νέας χρονιάς.

Στο πλαίσιο του πολιτικού μας σχεδιασμού ξεκινάμε, όπως κάθε χρονιά, με την πολιτική εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Πραγματοποιείται με ευθύνη των οργανώσεων της Αττικής στο Θησείο, την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη στις 7μμ με ομιλία του Προέδρου μας Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ευθύνη των κατά τόπων ΝΕ το τριήμερο Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται τις προσεχείς εβδομάδες, με συμμετοχή μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της πρώτης πανελλαδικής εξόρμησης, πέραν της κεντρικής ομιλίας διοργανώνονται ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες και δυνατότητες και άλλες πολιτικές δράσεις ή επισκέψεις.

Επίκεντρο της πολιτικής μας εξόρμησης είναι το μήνυμα της 3ης Σεπτέμβρη, όπως θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρό μας.


Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

Με αποφασιστικότητα, επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στο λαό, ενωμένοι στην πρόκληση να αλλάξουμε πορεία στη χώρα, ξεκινάμε με την κεντρική εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και την πολιτική μας εξόρμηση την πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Καλό μας αγώνα!

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου

Γιάννης Ν. Ραγκούσης
Read more...

Ο Καραμανλής και ο Ψυχωσικός Μετρονόμος της Εξουσίας

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Συνήθως μετά τις πυρκαγιές έρχονται τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έρθουν οι πλημμύρες. Στην Ελλάδα βέβαια, κινούμαστε στους δικούς μας ρυθμούς, με αποτέλεσμα να αναζητούμε τον ανασχηματισμό και ότι τα αντιπλημμυρικά. Κατανοώ τα ΜΜΕ, ο ανασχηματισμός πουλάει περισσότερο από τα αντιπλημμυρικά, αλλά ομολογώ ότι μου πήρε περισσότερο διάστημα να ερμηνεύσω τη στάση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Έχετε παρατηρήσει ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται στον ορίζοντα μόνο όταν νιώθει ότι κινδυνεύει η εξουσία του; Η δε φύση τους; Δεν έχουν διακυβερνητικό χαρακτήρα και διολισθαίνουν στο κλασικό δίλημμα ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ψυχωσική συμπεριφορά, ψυχωσική διατήρηση στην εξουσία, μία συμπεριφορά η οποία δεν πρέπει να εστιαστεί μόνο στον Πρωθυπουργό, αλλά πολύ περισσότερο στη δομική κουλτούρα της Κυβερνήσεως.

Πως μπορεί κάποιος να μιλήσει για ψυχωσική συμπεριφορά εξουσίας; Μα με τη θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών του Ivan Pavlov. Όπως οι σκύλοι του Pavlov εξομοίωσαν το αίσθημα της πείνας με το χτύπο του μετρονόμου και όχι με την παρουσία του κρέατος, λειτουργώντας ουσιαστικά με εξαρτημένα αντανακλαστικά, έτσι πράττει και ο Κώστας Καραμανλής με την εξουσία. Αν λειτουργούσε ως το τυπικό Αριστοτελικό πολιτικό ζώο θα αντιδρούσε στον πραγματικό χρόνο της πολιτικής, στην επίλυση των προβλημάτων, αντ΄ αυτού αυτός αντιδρά, όπως αντιδρά, όταν ακούει το χτύπο του μετρονόμου να απειλεί την εξουσία του. Αν δεν είναι αυτή στείρα ψυχωσική συμπεριφορά εξουσίας, ποια είναι;
Read more...

Την Πατρίδα μου την βάλαν υποθήκη...

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΝΛΗ

Την Πατρίδα μου την βάλαν υποθήκη,
θα ΄λθει μέρα που στους ξένους θα ανήκει,
μετανάστης στην δική μου την Πατρίδα,
με πασπόρτ,με υπογραφή και με σφραγίδα.

Με υποθήκευσαν κι εμένα και εσένα,
δεν θα βρεις ανυποθήκευτο κανένα,
πάρτυ κάνουν ανενόχλητοι οι λύκοι,
στης Πατρίδας μου τ΄απέραντο τσιφλίκι....

Κάποια μέρα,κάποια νύχτα μεσ΄ τη νύστα
θα μου πούνε οι αφέντες καληνύχτα,
θα φορτώσω την κατάντια μου στον ώμο,
κι άι στο διάολο θα μου πούνε,πάρε δρόμο...

Η πατρίδα μου σε έκτακτη ανάγκη,
με πουλήσανε κρυφά οι σαλτιμπάγκοι,
μετανάστης στην δική μου την Πατρίδα,
με πασπόρτ,με υπογραφή και με σφραγίδα
Read more...

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ 39%!!!Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα όρια της αυτοδυναμίας και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτή, δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινής της Κυριακής. Η εφημερίδα έχει λάβει υπόψιν της όλα τα πιθανά ενδεχόμενα καθώς ακόμη και με 39% μπορεί το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αν στις επόμενες εθνικές εκλογές επαναληφθεί η τεράστια διασπορά ψήφων που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές προς τα λεγόμενα μικρά κόμματα διαμαρτυρίας. Μπορεί λόγω της... πρωτόγνωρης αποχής να πέρασε σχεδόν απαρατήρητο τον προηγούμενο Ιούνιο, αλλά η επιλογή 380.000 πολιτών (7,39%) ! να ψηφίσουν τα μικρά αυτά κόμματα (ΔΡΑΣΗ, Κόμμα Κυνηγών, Χρυσή Αυγή, Μακεδονικό Μέτωπο κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις, αν επιβεβαιωθεί και στις εθνικές κάλπες.

Πολύ δε περισσότερο, αν ένα από τα δύο κομμάτα που οριακά πέτυχαν την είδοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι) αποτύχουν να «πιάσουν» στις εθνικές εκλογές το απαιτούμενο 3%, οπότε και εκείνα θα προσμετρηθούν στις λεγόμενες λοιπές ψήφους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.
Καθώς δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη «λεπτομέρεια» αυτή του εκλογικού νόμου, χρήσιμο είναι να την επαναλάβουμε. Με τον νόμο που ισχύει σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σημασία η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, καθώς αρκεί και μια ψήφος διαφορά για να πριμοδοτηθεί το πρώτο με επιπλέον 40 έδρες σε βάρος του δεύτερου. Ο ίδιος νόμος, ωστόσο, συσχετίζει απολύτως την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με το λεγόμενο αδιάθετο ποσοστό, αυτό δηλαδή που θα συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα που δεν θα πιάσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.
Το ποσοστό
Για να το πούμε ακόμη πιο απλά, η αυτοδυναμία απαιτεί μία και μόνον προυπόθεση: Να ξεπεράσει ο «νικητής» ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο καθορίζεται αποκλειστικώς και μόνον από το αντίστοιχο των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Η σχέση αυτή που παρουσιάζεται στις δύο στήλες του πίνακα καταδεικνύει, μάλιστα, ότι όσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των μικρών τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, στην υποθετική περίπτωση που τα λοιπά κόμματα έπαιρναν 0%, ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα ήταν 42,69%, ενώ αυτός μειώνεται στο 41,41% αν οι μικροί πιάσουν αθροιστικώς 3%, στο 40,55% αν φτάσουν στο 5% κ.ο.κ.
Ασφαλής πρόβλεψη βέβαια στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να γίνει. Σημειώνεται ωστόσο ότι με εξαίρεση τις εθνικές εκλογές του 2007 (που οι μικροί περιορίστηκαν στο 3,1%) ουδέποτε από το 1996 μέχρι σήμερα το ποσοστό τους έχει καταγραφεί μικρότερο του 4,5%. Το 1996 είχαν αθροίσει 5,23%, το 2000 4,75%, το 2004 4,95%, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό τους έφτασε στο 7,39%!
Το δεδομένο αυτό εξηγεί βέβαια και την ανομολόγητη αγωνία που διακατέχει εσχάτως τη Ν.Δ. και κυρίως το ΠΑΣΟΚ για την τύχη που θα έχουν στις επόμενες εκλογές όχι μόνον τα πολύ μικρά κόμματα, αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι. Διότι είναι προφανές ότι αν ένα από τα δύο αυτά κομμάτα (ή σε μια ακραία περίπτωση και τα δύο) δεν πετύχουν στις εκλογές το αναγκαίο 3%, εξασφαλίζοντας, όμως, ποσοστά της τάξης του 2,5 2,9 % τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 39% ή και το 38%, καθώς το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει το 6%, το 7% ή ακόμη και το 8%.
Η συμμετοχή
Για να γίνει δε εμφανές το πόσο πιθανή είναι μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί η επισήμανση ότι τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν 240.000 πολίτες και τους Οικολόγους 178.000 πολίτες, αριθμοί δηλαδή που ουδόλως τους διασφαλίζουν άνετη είσοδο στη Βουλή. Πόσω μάλλον αν στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις ευρωεκλογές, γεγονός που εκ των πραγμάτων αυξάνει τις ψήφους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα το πολυπόθητο 3%. (Στις εκλογές του 2007 το όριο ήταν περίπου 225.000 ψήφοι).
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι η τελευταία φορά που θα εφαρμοσθεί το υφιστάμενο σύστημα, καθώς αν χρειαστεί να προκύψουν και δεύτερες, τότε αυτές θα διεξαχθούν με τον λεγόμενο νόμο Παυλόπουλου που κατεβάζει τον πήχυ της αυτοδυναμίας κατά 2%, χαρίζοντας δηλαδή στο πρώτο κόμμα σίγουρες 6 επιπλέον έδρες. Η πριμοδότηση αυτή, ωστόσο, γεννά και ένα πολιτικό οξύμωρο. Διότι το πρώτο κόμμα -υποθετικώς δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- σε μια ακραία περίπτωση οριακού εκλογικού αποτελέσματος, θα προτιμούσε μάλλον να λάβει 149 και όχι 151 έδρες προκειμένου να οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, διασφαλίζοντας με το ίδιο ποσοστό μια πιο άνετη πλειοψηφία...
fimotro
Read more...

30/8/2009 Άρθρο Λούκας Κατσέλη στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Φωτογραφία 08

Άρθρο Λούκας Κατσέλη στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"
Read more...

30/8/2009 Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα "Νίκη της Κυριακής" και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη


[kouvelisuntitled.jpg]

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα "Νίκη της Κυριακής" και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη
Read more...

Ιστορική νίκη Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιαπωνία

Ιστορική νίκη για το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (DPJ) στις βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας, το οποίο υποσχέθηκε μια κοινωνική πολιτική και βάζει τέλος σε μία περίοδο διακυβέρνησης 54 ετών από τους συντηρητικούς.

Οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, που διεξήγαγαν ιδιωτικά ΜΜΕ, δείχνουν πως μπορεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών στην Κάτω Βουλή, που αριθμεί 480 μέλη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Τάρο Άσο θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του LDP παραδέχθηκε πως το εύρος της ήττας είναι μεγάλο, λέγοντας πως το κόμμα οδεύει προς «ιστορική ήττα». «Οι προβλέψεις από τα ΜΜΕ ήταν σοκαριστικές. Είχαμε αμφιβολίες, αλλά τώρα νομίζω ότι γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εκλογικής Στρατηγικής του LDP.

«Είμαι χαρούμενος, αλλά την ίδια στιγμή έχω συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης», δήλωσε ο Γιοσοχίκο Νόντα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Δημοκρατικών, στον τηλεοπτικό σταθμό TBS.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γιούκιο Χατογιάμα, 62 ετών, εύπορος εγγονός ενός πρώην πρωθυπουργού, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου του το Σάββατο, όταν είπε πως οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν την ιαπωνική ιστορία. Επικαλείτο συχνά τη λέξη αλλαγή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εστρατείας, ένα θέμα που επανερχόταν κάθε τόσο στις συνεντεύξεις με ψηφοφόρους σήμερα Κυριακή.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll, ο Χατογιάμα δήλωσε πως επιθυμεί να περιλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. «Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικα. «Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης», σημείωσε. Επίσης, ευχαρίστησε τους εκλογείς για την υποστήριξή τους.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα αρχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
nooz.gr

Read more...

ΔΟΛ-ΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΑΡΣΗΣ...


Κυριακή 2 Ιουλίου 1989. Το Βήμα εξασφαλίζει την πρώτη και τελευταία συνέντευξη του Τζαννή Τζαννετάκη. Ο τίτλος περιγραφικός του κλίματος που επικρατούσε. Για όσους θυμούνται ο Τζαννετάκης δεν είπε ποτέ στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την φράση "κυβέρνηση για την κάθαρση". Την πρόσθεσε το Βήμα στον τίτλο (για να μην ξεχνάμε...)!

fimotro

Read more...

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...)

Κυριακή 25 Ιουνίου 1989 (πατήστε κλικ). Μια εβδομάδα μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ήταν οι πρώτες εκλογές που κέρδισε η Ν.Δ. από τις τρείς αναμετρήσεις που κατέληξαν σε σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την στήριξη του ανεκδιήγητου Κατσίκη. Ο Πρετεντέρης σε ένα λιβελλογράφημα στο Βήμα της Κυριακής στέλνει τον Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο και ζητάει την σύγκληση αριστεράς - δεξιάς. Για να μην ξεχνάμε...
fimotro.


Read more...

* Το προσωπικό συμφέρον του κ. Καραμανλή δεν συνάδει με το συμφέρον της χώρας και των πολιτών
Read more...

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στο θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle στη Γαλλία

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στο θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle στη Γαλλία
Read more...

Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της σοσιαλδημοκρατίας

«Οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε μια πραγματική δύναμη αλλαγής θετικής, προοδευτικής, δημοκρατικής, κοινωνικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Να οικοδομήσουμε ένα κράτος και μια αγορά, που θα υπηρετούν τους πολίτες, μέσα από ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκαν οι αιτίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι ναξιακές και προγραμματικές διαφορές μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης καθώς και τα ζητήματα της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερσυγκέντρωση πλούτου και στην διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων σε συνδυασμό με την συγκέντρωση εξουσίας και ισχύος στην πολιτική σε συμφέροντα των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «πρόκληση για τους Σοσιαλιστές είναι η άρση αυτής της συγκέντρωσης εξουσίας και ισχύος και η αποκατάσταση η επαναεπινόηση της δημοκρατίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Σε ότι αφορά την υπέρβαση της κρίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέσσερα ζητήματα:

1) Την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι των τραπεζών, των τραπεζιτών με τους παχυλούς μισθούς τους.

2) Να προστατεύσουμε τους φτωχούς, την απασχόληση της μεσαίας τάξης και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και όχι να το υπονομεύσουμε εξ αιτίας της κρίσης.

3) Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για νέες μορφές διακυβέρνησης στο οικονομικό σύστημα, αλλά και στο γεωπολιτικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε από το θέμα των φορολογικών παραδείσων έως το ζήτημα του αφοπλισμού .

4) Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, μια πράσινη ανάπτυξη. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί όρο επιβίωσης, αλλά και ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης.
Read more...

Με... τόλμη προς την ήττα ή άλλοι έξι χαμένοι μήνες;


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ

Κάτι το σίριαλ Χριστοφοράκου, κάτι οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική, έφυγε κι αυτός ο Αύγουστος.
Είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό είναι το καλό. Το κακό είναι ότι, κατά τα φαινόμενα, ο βίος της θα παραταθεί. Εστω κατά μερικούς μήνες, αλλά θα παραταθεί. Κι αυτό είναι το δεύτερο κακό που έφεραν οι πυρκαγιές. Απείρως μικρότερο από το πρώτο, τη νέα περιβαλλοντική καταστροφή στο Λεκανοπέδιο, αλλά κακό.

Πριν από τη νέα καταστροφή, ο κ. Καραμανλής μπορεί και να έκανε το απονενοημένο διάβημα. Δεν κάνουν, κατά κανόνα, οι πρωθυπουργοί πρόωρες εκλογές, όταν ξέρουν ότι τους περιμένει η ήττα. Εξαντλούν κάθε περιθώριο. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να διατηρούσε την ελπίδα ότι θα είχε μια «διαχειρίσιμη ήττα» (μικρή διαφορά, μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), σύμφωνα με το δημοσιογραφικό κλισέ των ημερών. Εν πάση περιπτώσει ότι θα αποφύγει τη συντριβή. Ομως, του πήγαν όλα στραβά. Σύμφωνα με το άλλο δημοσιογραφικό κλισέ, η φωτιά έκαψε και το όποιο σενάριο πρόωρων εκλογών.

Και το 2009 δεν είναι 2007. Τότε που ο κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές πάνω στις στάχτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Και με τη θηριώδη προπαγάνδα, τα τριχίλιαρα και τα δεκαχίλιαρα κατάφερε να εξαπατήσει πολλές χιλιάδες ψηφοφόρους και να επανεκλεγεί.

Σήμερα είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να το ...........
αποτολμήσει ξανά. Αλλά όσοι τότε τον επικρίναμε σφόδρα, σήμερα πρέπει να τον προτρέπουμε να το επαναλάβει. Ευχής έργον θα ήταν και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ή να αποδεχθεί ότι θα πρόσφερε την τελευταία θετική υπηρεσία στον τόπο.

Οταν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο, ο επικεφαλής πρέπει να δίνει τη λύση. Σήμερα το αδιέξοδο είναι ορατό σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ολες οι κυβερνήσεις, που διάγουν την τελευταία περίοδο της θητείας τους παρουσιάζουν περίπου τα ίδια συμπτώματα: απογοήτευση, ανοργανωσιά, απώλεια ελέγχου, αίσθηση ματαιότητας σε ό,τι κάνουν. Με τη σημερινή κυβέρνηση όλα αυτά ήρθαν και πολύ πρόωρα και, κυρίως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι, κάποιος στόχος ή κίνητρο, που να μπορεί να μεταβάλει κάτι προς το καλύτερο.

Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Δεν είναι σχήμα λόγου. Η κατάσταση της συνολικής οικονομίας βρίσκεται σε σημείο οριακό. Τα οικονομικά του κράτους είναι στο μη περαιτέρω, όπως παραδέχονται όλοι όσοι διαθέτουν έγκυρη γνώση και γνώμη. Αν αφεθούν, χωρίς δραστική και στοχευμένη παρέμβαση, να περάσουν τη γραμμή τού «μη περαιτέρω», η κατάσταση μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Κι επειδή τα οικονομικά του κράτους επηρεάζουν αποφασιστικά το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, η βλάβη μπορεί να γίνει ανήκεστος ή να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές θυσίες για να επιδιορθωθεί. Κι αυτό δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να το κατανοήσει και, πολύ περισσότερο, να το αποδεχθεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η χώρα, λοιπόν, χρειάζεται να «νέο ξεκίνημα». Η φράση είναι κλισέ και μπορεί να απαξιωθεί εύκολα στις μυλόπετρες ενός ανούσιου κομματικού ανταγωνισμού. Ομως, αποδίδει με ακρίβεια αυτό που πρέπει να γίνει, την επανεκκίνηση. Εδώ ανακύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:

Πρώτον, είναι τόσο σημαντικό το διάστημα των έξι μηνών (αν δεν γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν οπωσδήποτε τον Μάρτιο - ας μην αναλογιζόμαστε καν τι θα σημάνει το ενδεχόμενο να μη γίνουν ούτε τότε), που δεν μπορεί αυτή η «επανεκκίνηση» να γίνει τότε; Αν αποδεχθούμε τη διάχυτη πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «έφαγε τα ψωμιά της», κάθε παράταση της θητείας της είναι επιζήμια. Οσο κι αν δεν είμαστε βέβαιοι αν η αναγκαία «επανεκκίνηση» θα γίνει και τι είδους θα είναι. Και

Δεύτερον, η διάδοχη κατάσταση -εν προκειμένω, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ- προσφέρει εγγυήσεις, έστω στοιχειώδεις, ότι την επομένη των εκλογών θα είναι σε θέση να αλλάξει τη ρότα με σχέδιο και δραστικές αποφάσεις; Για την απάντηση θα χρειαστεί άλλο ένα σημείωμα, αφού ακούσουμε Καραμανλή και Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Τα αυτονόητα

Θα ήταν διασκεδαστική η τρικυμία που προκάλεσε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η γνωστή δήλωση του βουλευτή Περικλή Κοροβέση, αν το θέμα δεν αντιμετωπιζόταν από τη μια με «ηρωικές» δηλώσεις και από την άλλη με απαξιωτικούς αφορισμούς. Ο ισχυρισμός του ότι και τα κόμματα της Αριστεράς πήραν μίζα από τη Ζίμενς το 1989 δεν συνοδεύτηκε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η αντιστασιακή του δράση επί χούντας είναι σεβαστή, αλλά δεν απαγορεύει το δικαίωμα (αντι)κριτικής των λεγομένων του. Τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, που πρωταγωνίστησαν τότε, όφειλαν να δώσουν αναλυτική απάντηση γιατί είναι αβάσιμες οι υποψίες. Στην πολιτική δεν ισχύει απολύτως το αξίωμα «ουδείς ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ
.Read more...

Ο κύβος ερρίφθη Κωστάκη. Μάζεψέ τα αλά Τριανταφυλλίδη! Και ο πόλεμος της διαδοχής σε πλήρη εξέλιξη: Terrorn drev Dora Bakoyannis till makten
Dora Bakoyannis föddes in i en av Greklands mäktigaste släkter. Ändå var det först efter mordet på maken Pavlos Bakoyannis som hon bestämde sig för att ställa upp i ett val.

När EU:s utrikesministrar samlas i Stockholm på fredag under ledning av Carl Bildt kommer ett ansikte att sticka ut. Dora Bako­yannis, ”Dora” med sina grekiska landsmän, är en av Europas mest färgstarka politiker, med en livshistoria värdig en Kennedy...
Η συνέχεια στην "Dagens Nyheter", μεγαλύτερη κυκλοφορίας εφημερίδα της Σουηδίας.
Δείτε στις "Συγκλίνουσες Αντιθέσεις", τι ακριβώς γράφει η "Dagens Nyheter":
Η Ντόρα σε ρόλο Κέννεντυ
O Δημήτρης Γιαννακόπουλος από την Στοκχόλμη
Άφωνος έμεινα σήμερα το πρωί, ανοίγοντας να διαβάσω την κυριακάτικη «Dagens Nyheter». Στο «σαλόνι» της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Σουηδίας υπάρχει δημοσίευμα-πορτραίτο που εκθειάζει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προβάλλοντάς την ως τον επόμενο ηγέτη της Ελλάδας!
Στην μοναδική αυτή παρουσίαση για τα δεδομένα της εφημερίδας αυτής, με στοιχεία advertorial, υπάρχει φωτογραφικό πορτραίτο της κ. Μπακογιάννη 33 επί 26 εκ (!!), καθώς και τρεις μικρότερες φωτογραφίες που την εμφανίζουν ως την προσωπικότητα της Ολυμπιάδας του 2004, την ισότιμη συνομιλήτρια με την Hillary Clinton και την φίλη της σουηδέζας επιτρόπου Margot Wallström...
Η συνέχεια στις "Συγκλίνουσες Αντιθέσεις"Read more...

Δώρος Λοΐζου - ο ήρωας ποιητής (30 Αυγούστου 1974 – 30 Αυγούστου 2009)Δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ εμείς…
Ποτέ δε χρειάστηκε…
Αρκεί να με κοιτάς…
Αρκεί να σε κοιτώ…
Μ’ αυτό το καθάριο βλέμμα που δανειστήκαμε για λίγο από τον ήλιο…
Στην Κύπρο όλα τάσκιαζε η φοβέρα. Το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή πραγματοποιούσε τους στόχους της εισβάλλοντας ανενόχλητη στην Κύπρο, η χούντα είχε καταρρεύσει και οι λεγόμενοι «συνετοί και ρεαλιστές» ζητούσαν το συμβιβασμό, να δοθεί «γη και ύδωρ».
Κάποιοι, όπως και σήμερα, «αδιόρθωτοι κι ασυμβίβαστοι» κρατούσαν ψηλά το λάβαρο της αντίστασης κι μπροστάρης ο Βάσος Λυσσαρίδης.
Το πρωί της 30ης Αυγούστου 1974, οι γνωστοί-άγνωστοι οπλοφόροι έστησαν ενέδρα, στην καρδιά της Λευκωσίας κοντά στα Γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, στο Βάσο Λυσσαρίδη.
Ο τόπος του μαρτυρίου, ένα περίπτερο κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας. Ο δολοφόνος ενέδρευε για το Βάσο Λυσσαρίδη, αλλά ο δολοφόνος αστόχησε. Ο Λυσσαρίδης και η γυναίκα του Δώρου επέζησαν. Ο Δώρος κείτονταν νεκρός.
Με την απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη, ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, προσδοκούσαν τον αποκεφαλισμό του αντιστασιακού κινήματος, που θα διευκόλυνε την επιβολή μιας λύσης τουρκοποίησης της Κύπρου, χωρίς την ενοχλητική αντίδραση της αντιστασιακής ηγεσίας.
Οι σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους, αλλά το εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου. Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός.
Με τα μαλλιά ριγμένα πίσω, με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα φυτευόταν στο χώμα για να γίνει κήρυκας και σηματοδότης στον αγώνα που θα ακολουθούσε και που ακόμα συνεχίζεται.
Γέννημα θρέμμα του λαού, διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, σοσιαλιστής και πάνω απ’ όλα ποιητής. Ένας «επικίνδυνος ποιητής» για το κατεστημένο, την αδικία, τους αμερικανοτσολιάδες.
Προφητικοί οι στίχοι του, «να πυροβοληθεί χωρίς προειδοποίηση».
«φρουρός στις αυλάδες του κόσμου
με την αγάπη για όπλο του
και τους στίχους φυσέκια
»
Έφυγε ο Δώρος της Αντίστασης και του αγώνα, ο Δώρος της ποίησης και του οράματος.
Η δολοφονία του μήνυμα και υποθήκη για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
Σήμερα, μετά από 34 χρόνια, συνεχίζεται η κατοχή της μαρτυρικής Νήσου, οι κίνδυνοι για ολοκληρωτικό, εθνικό αφανισμό δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα.
Σήμερα, που η κατοχή ντροπιάζει τον ελληνισμό, τους δήθεν πολιτισμένους ευρωπαίους και η θυσία του Δώρου παραμένει αδικαίωτη.
Αποτελεί χρέος η συνέχιση της αντίστασης και του αγώνα.
Αυτό είναι το νόημα και η επιταγή από την υπέροχη θυσία του Δώρου Λοΐζου.
Αυτό είναι το πατριωτικό-δημοκρατικό-αριστερό καθήκον για το σήμερα και το αύριο.

"Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε.

Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί κι αν είναι"

Δώρος Λοίζου

► Η ζωή του ήρωα, εδώ: Δώρος Λοΐζου: Ο ήρωας Ποιητής
► Ορισμένοι στίχοι του ήρωα, εδώ: Κι οι ποιητές να γράφουν πρέπει διαρκώς...

Read more...

Τρεις στιγμές από τη ζωή της ΝΔ...


Από το http://epirusgate.blogspot.com/

.
Στην πρώτη θητεία, το 2007, είχε γίνει «Στρατηγός άνεμος».

Στη δεύτερη, το 2009, ξέπεσε σε φαντάρο «πευκοβελόνα».

Άντε και καλός πολίτης μέχρι την άνοιξη του 2010

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣRead more...