Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ο Καραμανλής και ο Ψυχωσικός Μετρονόμος της Εξουσίας

Τριαντάφυλλος Καρατράντος


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Συνήθως μετά τις πυρκαγιές έρχονται τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έρθουν οι πλημμύρες. Στην Ελλάδα βέβαια, κινούμαστε στους δικούς μας ρυθμούς, με αποτέλεσμα να αναζητούμε τον ανασχηματισμό και ότι τα αντιπλημμυρικά. Κατανοώ τα ΜΜΕ, ο ανασχηματισμός πουλάει περισσότερο από τα αντιπλημμυρικά, αλλά ομολογώ ότι μου πήρε περισσότερο διάστημα να ερμηνεύσω τη στάση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Έχετε παρατηρήσει ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται στον ορίζοντα μόνο όταν νιώθει ότι κινδυνεύει η εξουσία του; Η δε φύση τους; Δεν έχουν διακυβερνητικό χαρακτήρα και διολισθαίνουν στο κλασικό δίλημμα ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ψυχωσική συμπεριφορά, ψυχωσική διατήρηση στην εξουσία, μία συμπεριφορά η οποία δεν πρέπει να εστιαστεί μόνο στον Πρωθυπουργό, αλλά πολύ περισσότερο στη δομική κουλτούρα της Κυβερνήσεως.

Πως μπορεί κάποιος να μιλήσει για ψυχωσική συμπεριφορά εξουσίας; Μα με τη θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών του Ivan Pavlov. Όπως οι σκύλοι του Pavlov εξομοίωσαν το αίσθημα της πείνας με το χτύπο του μετρονόμου και όχι με την παρουσία του κρέατος, λειτουργώντας ουσιαστικά με εξαρτημένα αντανακλαστικά, έτσι πράττει και ο Κώστας Καραμανλής με την εξουσία. Αν λειτουργούσε ως το τυπικό Αριστοτελικό πολιτικό ζώο θα αντιδρούσε στον πραγματικό χρόνο της πολιτικής, στην επίλυση των προβλημάτων, αντ΄ αυτού αυτός αντιδρά, όπως αντιδρά, όταν ακούει το χτύπο του μετρονόμου να απειλεί την εξουσία του. Αν δεν είναι αυτή στείρα ψυχωσική συμπεριφορά εξουσίας, ποια είναι;



Δεν υπάρχουν σχόλια: