Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ιστορική νίκη Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιαπωνία

Ιστορική νίκη για το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (DPJ) στις βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας, το οποίο υποσχέθηκε μια κοινωνική πολιτική και βάζει τέλος σε μία περίοδο διακυβέρνησης 54 ετών από τους συντηρητικούς.

Οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, που διεξήγαγαν ιδιωτικά ΜΜΕ, δείχνουν πως μπορεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών στην Κάτω Βουλή, που αριθμεί 480 μέλη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Τάρο Άσο θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του LDP παραδέχθηκε πως το εύρος της ήττας είναι μεγάλο, λέγοντας πως το κόμμα οδεύει προς «ιστορική ήττα». «Οι προβλέψεις από τα ΜΜΕ ήταν σοκαριστικές. Είχαμε αμφιβολίες, αλλά τώρα νομίζω ότι γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εκλογικής Στρατηγικής του LDP.

«Είμαι χαρούμενος, αλλά την ίδια στιγμή έχω συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης», δήλωσε ο Γιοσοχίκο Νόντα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Δημοκρατικών, στον τηλεοπτικό σταθμό TBS.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γιούκιο Χατογιάμα, 62 ετών, εύπορος εγγονός ενός πρώην πρωθυπουργού, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου του το Σάββατο, όταν είπε πως οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν την ιαπωνική ιστορία. Επικαλείτο συχνά τη λέξη αλλαγή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εστρατείας, ένα θέμα που επανερχόταν κάθε τόσο στις συνεντεύξεις με ψηφοφόρους σήμερα Κυριακή.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll, ο Χατογιάμα δήλωσε πως επιθυμεί να περιλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. «Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικα. «Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης», σημείωσε. Επίσης, ευχαρίστησε τους εκλογείς για την υποστήριξή τους.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα αρχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: