Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΖΗΤΗΣΑΝ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΝΤΕΛΗ


Υπέρ της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη μέχρι του ποσού της «προεκλογικής χορηγίας», που παραδέχτηκε ότι έλαβε από τη Siemens, τάχθηκε ομόφωνα η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και βουλευτών, που συνεδρίασε στη Βουλή...

Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να ανοίξουν και να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδίου και των οικείων του, μετά την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Η παραγγελία για δήμευση της περιουσίας του κ. Μαντέλη θα αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.
fimotro

Ήδη, η εξεταστική επιτροπή έχει δώσει εντολή για δέσμευση του λογαριασμού, όπου μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα από τα 200.000 μάρκα που είχε λάβει ο κ. Μαντέλης.

Η επιτροπή αποφάσισε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Ο έλεγχος, που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990, με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.

Προσεχώς στον ανακριτή Μαντέλης και Τσουγκράνης
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τάσο Μαντέλη οι ειδικοί εφέτες ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ.Νικολακέα και Ι.Φιοράκης, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων που έδωσαν στην εξεταστική επιτροπή τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟCΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη. Παράλληλα, στο Εφετείο μελετώνται και διασταυρώνονται και τα δεδομένα που έχουν αποστείλει οι ελβετικές αρχές για την υπόθεση, τα οποία παρελήφθησαν αμετάφραστα τον περασμένο Ιανουάριο και μεταφρασμένα στα τέλη Απριλίου.

Οι δύο εφέτες έχουν ήδη ζητήσει επιβεβαίωση των ισχυρισμών Τσουγκράνη περί μεταφοράς ποσών από τον λογαριασμό «Α RΟCΟS», τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεισε το 2007, σε ελληνική τράπεζα, απ' όπου θα ζητήσουν άρση απορρήτου, ώστε να δουν την κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία.

Read more...

Πυρετός για Ασφαλιστικό - Εργασιακό

nooz.gr
Να διαβουλευθούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση - ότι μπλοφάρει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι "έχω συναίσθηση του τι λέω και ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ότι είναι εκτός μνημονίου".

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Επεσήμανε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι "έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και αυτό αφορά και το θέμα των εργασιακών σχέσεων".

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα που μίλησε για «πονηριές» του υπουργού και επικοινωνιακά τεχνάσματα, καλώντας τον κ.Λοβέρδο "να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί".

"Σας βλέπω διαρκώς το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα κανάλια, να είστε πότε λυπημένος, πότε θυμωμένος και πότε εξοργισμένος. Αναρωτιέμαι τι είστε; Σε κρίση συνειδήσεως ή το παίζετε έτσι γιατί αυτά που προωθείτε είναι καταστροφή για την κοινωνία; Αν είστε, όμως, σε κρίση συνείδησης υπάρχει μόνο μια λύση. Και δεν είναι φυγομαχία. Δεν τα υπογράφετε και πηγαίνετε δίπλα στους διαδηλωτές μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους", τόνισε.

Αναλογιστική μελέτη


Εν τω μεταξύ παραδίδεται σήμερα στον κ. Λοβέρδο η αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό βάσει της οποίας- όπως έχει πει ο υπουργός- θα επιχειρήσει να μεταπείσει την τρόικα σε ορισμένα σημεία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και δεν επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί.

Διάλογος χωρίς τη ΓΣΕΕ


Χωρίς τη ΓΣΕΕ
αρχίζει τη Δευτέρα ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά– στο τραπέζι η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης και η συμπίεση των κατώτατων αμοιβών.

Για προειλημμένες αποφάσεις μίλησε στον flash 96 o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και προανήγγειλε προσφυγή κατά των μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των απολύσεων από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων, ενώ η μείωση της αποζημίωσης απολυμένου μπορεί να πέσει στο 50% ή να καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Read more...

Ψηφίστηκε και στα άρθρα ο «Καλλικράτης»

nooz.gr
Σε συζήτηση πρόκειται να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και στα άρθρα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σε έξι πολύωρες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα».

«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

«Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.

Επιλέγοντας να κλείσει την συζήτηση με «ένα παράδειγμα γενικότερης πολιτικής υφής», ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στον δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στην συζήτηση των συμπτωμάτων τους.

Ανέφερε πως ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τί θα γίνει με την περίπτωση του κ. Τ. Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.

Όμως, έθεσε ένα δεύτερο μείζον θέμα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα κι αυτό είναι «να ψάξει να βρει ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα», στη συγκεκριμένη περίπτωση «αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».

Δεδομένης της ολοκλήρωσης του "Καλλικράτη", όπου - όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών - το θέμα αυτό έχει πάρα πολλές και εκτεταμένες εφαρμογές και ενόψει του εκλογικού νόμου, όπου ο πολιτικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στα αίτια που παράγουν τα συμπτώματα γιατί «αν η συζήτηση μείνει μόνο στο πρώτο σκέλος, δεν θα είναι η ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα».
Read more...

"Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με τη διαφθορά"

nooz.gr/
Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «για να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται», εξέφρασε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός. «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια. Η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα προσχήματα. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και υπογράμμισε: «Όλοι έχουμε ευθύνες για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές».

Επιτέθηκε στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας να πατάξουμε τα φαινόμενα διαφθοράς. Το πολιτικό σύστημα, αλλά και το κράτος θα είχαν ευεργετηθεί. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε τη συγκάλυψη, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».

«Χτυπάμε νοοτροπίες που είχαν καθιερωθεί και κατεστημένα που αντιδρούν, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω» είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας, γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους, επειδή ήταν αποδεκτή η φοροδιαφυγή, τα φακελάκια.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου, είπε: «Η οργή είναι δικαιολογημένη», ωστόσο «η οργή και η διαμαρτυρία από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά. Πρέπει να γίνει δύναμη λύτρωσης και αλλαγής νοοτροπιών».

Δάνειο 61 εκ ευρώ στην "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία"

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ), ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης την εγγύηση του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 εκ. ευρώ προς την "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ με την Περιφέρεια, ώστε αυτά να συνδεθούν με το αναπτυξιακό πρότυπο και ζήτησε από την ΟΚΕ τη διατύπωση προτάσεων για το πώς αυτή θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.

Τόνισε, επίσης ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας πως αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πάλι σε λίγα χρόνια, θα έλθουν και θα μας πουν μειώστε μισθούς για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Κατάρτισης και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία.

Read more...

42%, ειδικά αυτή τη φορά, για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών...


Αλλαγή από ώρα σε ώρα στο νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" στη Βουλή

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, επίκειται αλλαγή στο νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" που συζητείται στη Βουλή.
Από ώρα σε ώρα ανακοινώνεται ότι το όριο του 50% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών δεν θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά από τις μεθεπόμενες.
Ειδικά για αυτή την φορά θα ισχύσει το 42% που εφαρμοζόταν και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή είναι...
μια σημαντική αλλαγή που επηρεάζει τα δεδομένα της επικείμενης αναμέτρησης, ιδιαίτερα για τον δεύτερο γύρο, τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε τοπικό και πολιτικό επίπεδο.

Read more...

Στη "σέντρα" Σημίτης και Καραμανλής...


Οι σημερινές ραγδαίες εξελίξεις δείχνουν ότι βγαίνουν στη "σέντρα" οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.
Ο Κώστας Σημίτης για το θέμα της Siemens και εμμέσως πλην σαφώς ο Κ. Καραμανλής για το Βατοπέδι.
Για τον πρώτο, ετέθη θέμα να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή εκ μέρους του Κ. Τζαβάρα της ΝΔ και για τον δεύτερο το θέμα προέκυψε από την επίσημη "αποκήρυξη" Ρουσόπουλου εκ μέρους του κ. Σαμαρά. Ο κ. Καραμανλής τώρα μπορεί να κληθεί και στην Επιτροπή για το Βατοπέδι.
Ποια θα είναι η συνέχεια;

Read more...

"Oι Λετονοί τους πήγαν στα δικαστήρια"



"Για οσους δε γνωριζουν, η για οσους γνωρίζουν και κανουν το κοροιδο, οι Λετονοι πολίτες οδηγησαν την κυβερνησή τους στα Ευρωπαικα Δικαστηρια, που υπεγραψε συμφωνια με του ΔΝΤ και τους εκοψε μισθους και συνταξεις, και ΚΕΡΔΙΣΑΝ...Η κυβερνηση της χωρας αυτης ειναι...



υποχρεωμενη να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα προ ΔΝΤ επιπεδα... .!! Συμφωνα με την αποφαση ειναι αντισυνταγματικη η μειωση των συνταξεων και των μισθων διοτι ο μισθος αποτελει αδιαμφησβιτητο μερος του δικαιωματος ιδιοκτησίας ενος φυσικου προσωπου..και η μειωση αυτου του δικαιώματος αποτελει καταφωρη παραβαση εκ μερους του κρατους απεναντι στο μισθωτο η τον συνταξιούχο.
Το κρατος μπορει να επικαλεσθει αδυναμία πληρωμης..αλλα οχι αυθαιρετη μειωση μισθου η σύνταξης.

Καλα θα κανουν οσοι ασχολουνται οι κανουν οτι ασχολουνται με το δικαιο τω εργαζομενων, να ανοιξουν τα ματια τους. ΤΩΡΑ.!!!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Κρατική παρέμβαση στις συλλoγικές διαπραγματεύσεις καταγγέλλει η ΓΣΕΕ



Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, κάνει λόγο για μεθόδευση ωμής κρατικής παρέμβασης στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις κα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αποχωρούν από τις διαδικασίες... έλουν να κρυφτούν…αλλά η χαρά δεν τους αφήνει"», προσθέτει η ΓΣΕΕ.



...διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΜΕΔ, με το "επιχείρημα" ότι επίκειται συνάντηση στα πλαίσια της πρόσκλησης του Υπουργού Εργασίας που θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού μεσολάβησης και της Διαιτησίας.

Και τελειώνει η ανακοίνωση αναφέροντας ότι, αποκαλύφθηκαν (οι εργοδότες εννοεί). Γιατί όπως λέει ο λαός μας "Θέλουν να κρυφτούν…αλλά η χαρά δεν τους αφήνει".


Read more...

Ελέγχουν την περιουσία τoυ Μαντέλη



ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΕΛΗ

Έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλλη, αποφάσισε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών, μετά την ομολογία του στην εξεταστική ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως "εκλογική χορηγία"...



...Επίσης αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου.

Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.

Η απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ενώ θα ακολουθήσει δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της "χορηγίας"...

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Δυσοίωνο το μέλλον για τα λουτρά Kαϊάφα



Δυσοίωνο προδιαγράφεται, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον της λειτουργίας των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα και αβέβαιο, ως εκ τούτο, το μέλλον της λουτρικής περιόδου που καθυστερεί να αρχίσει με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες της περιοχής να έχουν βυθιστεί σε απόγνωση. Μετά την περσινή...


δύσκολη περίοδο, που η λειτουργία των λουτρών άρχισε ούτε λίγο ούτε πολύ στα τέλη Ιουλίου, η φετινή χρονιά δεν φαίνεται να είναι εύκολη για τους επαγγελματίες της περιοχής, που εν πολλοίς στηρίζουν το εισόδημά τους στον ιαματικό τουρισμό. Και αυτό, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, στις αρχές Μαΐου, του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου ότι τα λουτρά φέτος θα λειτοθργήσουν έγκαιρα, δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε για να υπάρχει αισιοδοξία για κάτι τέτοιο, οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων.

Ο κ. Γερουλάνος, στις αρχές του Μαΐου, απαντώντας σε σχετική επιστολή του βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου, τόνιζε ότι τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα θα λειτουργήσουν φέτος έγκαιρα. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος και φορείς της Ζαχάρως εξέφραζαν την αγωνία τους.

http://www.patrisnews.gr/newsItem.php?id=2006


Read more...

O Σαμαράς "διέγραψε" Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο - Τι απαντούν οι πρώην υπουργοί



Με πολύ σκληρά λόγια και με ονόματα μίλησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς όταν ρωτήθηκε για την σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης για τις εκλογές.
Δημοσιογράφος: Όπως είχατε υποσχεθεί, ανακοινώσατε σήμερα την Επιτροπή Αξιολόγησης. Θέλετε να καθαρίσετε από το χθες τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε;
Α. Σαμαράς: Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω...



πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου.
Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την Παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο.

Με αυτά τα λόγια ο κ. Σαμαράς δείχνει την πόρτα εξόδου στους κυρίους Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο.

Σκληρή είναι η δήλωση απάντηση του πρώην υπουργού Θ. Ρουσόπουλου που αναφέρει πως ο κ. Σαμαράς “δεν σέβεται τις διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του” τονίζοντας πως εκείνος δεν ζήτησε “ποτέ και από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθεί για εμένα”.

Ο πρώην υπουργός αναφέρει πως θα κριθεί απ' τη Δικαιοσύνη και τους κομματικούς μηχανισμούς και κλείνει τη δήλωσή του λέγοντας:
“Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους και θα δικαιωθώ πλήρως. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά, και εσείς αυτό το γνωρίζετε», συμπλήρωσε”.

"Το ποιός έβλαψε με τις πράξεις του και συνεχίζει να βλάπτει την παράταξη το έχουμε δει", απάντησε και ο Αριστοτέλης Παυλίδης.

Καμμία αντίδραση μέχρι στιγμής από τον Γιώργο Βουλγαράκη.

newsit


Read more...

Αντιπαράθεση Λοβέρδου - Τσίπρα για τo Ασφαλιστικό στη Βουλή



Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τις «κόκκινες γραμμές» στο ασφαλιστικό, παρά τις πιέσεις της τρόικας, τόνισε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Για «επικοινωνιακά κόλπα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...



Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε το κοινοβούλιο ότι η διαπραγματεύση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποτελεί "ιερή υποχρέωση" της κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι "η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας γίνεται με βάση και απόλυτο πλαίσιο το μνημόνιο" ενώ πρόσθεσε: "Έχουμε και την επιπρόσθετη δυσκολία να συζητάμε και τις προτάσεις που μας έγιναν έξω από το πλαίσιο αυτό".

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στον υπουργό να μην υπογράψει ζητώντας του να παραιτηθεί και να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί η κυβέρνηση δίνει μάχες μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Αναφερόμενος στην τρόικα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Οι επιτηρητές είναι νεοφιλελεύθεροι, σκληροί, αλλά δεν είναι χαζοί".

ENET

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα προγράμματα stage



Διαμαρτυρία στο πολιτικό γραφείο του προέδρου της Βουλής και βουλευτή Καστοριάς Φίλιππου Πετσάλνικου, πραγματοποίησαν από τις 10 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage που ζητούν...



τη μονιμοποίησή τους.

Εκπρόσωπός τους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Πετσάλνικο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη Βουλή, στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό, προγραμματίστηκε συνάντηση των εργαζομένων μαζί του το επόμενο χρονικό διάστημα. Κατόπιν αυτού οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το πολιτικό γραφείο. troktiko


Read more...

ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΝΔ


Την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens, ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής, Κ. Τζαβάρας. Η τοποθέτηση αυτή ανοίγει πλέον το δρόμο και στην κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, ενώ μέχρι χθες η Ρηγίλλης έδινε σκληρή μάχη για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο...


"Η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που την συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και ενόψει αυτών των δεδομένων θεωρεί απολύτως αναγκαία την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού", ανέφερε ο Κ. Τζαβάρας.

Όπως τόνισε, "μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος ως υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να επιθυμεί να συμβάλλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας".

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη σε πρωινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης καθώς μέχρι χθες το βράδυ όλες οι διαρροές από τη Ν.Δ. ανέφεραν ότι ήταν κατά της κλήτευσης Σημίτη.

Τον Κ. Σημίτη βάζει στο κάδρο η Νέα Δημοκρατία

Το πρωί, μιλώντας στην ΝΕΤ, ο Αρ. Ντινόπουλος δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διόρισε τον Τάσο Μαντέλη πρόεδρο του ΟΤΕ επί τέσσερα χρόνια και ότι ο τελευταίος άνοιξε τις πόρτες του οργανισμού στη Siemens και την Intracom.
Όπως είπε στη συνέχεια, από τη θέση του υπουργού Μεταφορών ο κ. Μαντέλης υπέγραψε τις "αμαρτωλές" συμβάσεις για τη γερμανική εταιρεία.

Άφησε αιχμές για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας οτι η ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα γνωρίζει ότι δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, ο Θ. Τσουκάτος και Τάσος Μαντέλης, έχουν παραδεχθεί ότι πήραν χρήματα από τη Siemens, επισήμανε ο κ.Ντινόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να κληθεί ο Κ. Καραμανλής να απαντήσει για το σκάνδαλο της Siemens, o κ. Ντινόπουλος απάντησε με ερώτηση λέγοντας: "Θα μιλήσει ο Καραμανλής για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ; ή μήπως έχει αποδειχθεί ότι υπήρχαν υπουργοί του που εμπλέκονται;". Ωστόσο όπως είπε, εάν αποδειχθεί ότι και στελέχη της Ν.Δ πήραν μίζες, θα αποδοθούν ευθύνες.

Read more...

Δίστομο για Καλλικράτη: Όχι στους υπουργούς - Ναι μόνο στον Γιώργο για το μνημόσυνο της σφαγής


Του Ανδρέα Γεωργίου
Τις επίσημες προσκλήσεις που είχε στείλει στους Υπουργούς για να παραστούν στο Μνημόσυνο των 218 σφαγιασθέντων Διστομιτων από τα γερμανικά στρατεύματα στις 10 Ιουνίου 1944 ΑΝΑΚΑΛΕΙ ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλεως του Δίστομου Βοιωτίας, διαμαρτυρόμενος για παλινωδίες, όπως λέει, στην διαμόρφωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Από την ανάκληση ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ η πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό της χωρας ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, γεγονός που...

καθιστά ακόμα πιο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το ολο σκεπτικό της απόφασης του Δήμου Διστομου.
Πολύ περισσότερο που ο Δημαρχος, από ότι μάθαμε, είναι με την Ν.Δ. Το Μνημόσυνο, στο οποίο πέρυσι είχε παραστεί ο Γ. Παπανδρέου ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - και καλείται πάλι φέτος ως Πρωθυπουργός - είναι σε λίγες ημέρες, στις 10 Ιουνιου. Συνήθως μεταβαινει στο Διστομο και ο Προεδρος της Δημοκρτατιας.
Ας δούμε ολόκληρη την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Διστόμου, όπως την εντοπίσαμε στο τοπικό μπλογκ ΔΙΣΤΟΜΟ:
Πρακτικό αριθμός 6/2010
Σήμερα την 21 Μαΐου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:30 μ.μ συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα, ύστερα από την αριθ. πρωτ. 1211/21-5-2010 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλου Λουκά Παπαγεωργίου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Συμβούλους, στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στειρίου (άρθρο 95 του Ν. 3463/2006 «Κ.Δ.Κ») για την συζήτηση και λήψη απόφασης στο κατωτέρω μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των νέων δεδομένων, μετά την απόφαση – εισήγηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής επί του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα Καλλικράτης», να δοθεί τριπλή ονομασία στον Νέο υπό σύσταση Δήμο.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε:
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου συγκάλεσα σήμερα έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης, «Νέα δεδομένα μετά την απόφαση – εισήγηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να δοθεί Τριπλή Ονομασία στον Νέο υπό διαμόρφωση Δήμο».
Ακολούθως ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εξιστορώντας χρονικά τα όσα διαμείφθηκαν για να φτάσουμε στην ΤΡΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, να αποφασίσει την σύνταξη ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
Μετά την εισήγηση του Δημάρχου και διαλογική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο, σεβόμενο απολύτως την αυτοτέλεια, τους αγώνες και την ιστορική διαδρομή των υπολοίπων Δήμων και Κοινοτήτων όπως και τις έντονες και δίκαιες αντιδράσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Στειρίου για την μη αναφορά του ονόματός του στο Νέο Δήμο.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1.Καταδικάζει τα μέλη της Κυβέρνησης και ειδικότερα τον Υπουργό Εσωτερικών για τις παλινωδίες του σχετικά με το όνομα του υπό σύσταση Δήμου επειδή θεωρούμε ότι η τριπλή ονομασία υποβαθμίζει μια Ιστορική και Μαρτυρική πόλη που θυσίασε στο βωμό της ελευθερίας και της ειρήνης το αίμα των παιδιών της.
2.Να ανακαλέσει όλες τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί στα μέλη της Κυβέρνησης και στους Βουλευτές του Νομού μας για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης της 10ης Ιουνίου, με μοναδική εξαίρεση αυτήν που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Χώρας, γιατί είναι ο μόνος που μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2009 επισκέφθηκε την Μαρτυρική Πόλη μας για να τιμήσει τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
3.Να διαμαρτυρηθεί έντονα για την εισήγηση της ΚΕΔΚΕ και του Προέδρου της που αγνόησε τα πραγματικά δεδομένα και τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η μελέτη του Ι.Τ.Α.
4.Παρακαλεί την Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου να άρει την εις βάρος μας αδικία.

Δείτε το και εδώ σε αρχείο .pdf από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Διστόμου:


Read more...

Δεν υπάρχει παραγραφή για τους "μιζαδόρους" - θα κατάσχεται η περιουσία τους



Ο Γιώργος άναψε "το πράσινο φως" ώστε να υπάρξει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ώστε να πληρώσουν όσοι ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς παρα την (τυπική)...παραγραφή των αδικημάτων τους!

Οπως είναι γνωστό θα αλλάξει ο νόμος "περι ευθύνης υπουργών" πριν το Σύνταγμα σε σχέση με το χρόνο παραγραφής των αδικημάτων πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Χ.Καστανίδη ο χρόνος παραγραφής θα μετρά απο τη διαπίστωση της ζημιάς που υπέστη το δημόσιο και οχι απο το χρόνο της υπογραφής που έθεσε πολιτικό πρόσωπο. Επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens θα καταθέσουν πρόταση για να γίνει νόμος του κράτους σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο ανεξάρτητα απο την παραγραφή των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, θα μπορεί να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια και να ζητήσει αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον της ζημιάς που υπέστη απο τις αποφάσεις και υπογραφές που έθεσε κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
Υπάρχουν βέβαια και εείνοι μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν να...μπλοκάρουν αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες λέγοντας για παράδειγμα οτι δεν μπορεί αν γίνει κατάσχεση εαν δεν υπάρχει καταδίκη απο δικαστήριο. Αλλά αφού τα αδικήματα έχουν...παραγραφεί και δίκη δεν μπορεί να γίνει, πως θα...κατασχεθούν; Αρα να μην πληρώσουν καθόλου οι υπαίτιοι της απώλειας δημόσιας περιουσίας, αλλά μπορούν να πληρώνουν τα μόνιμα...υποζύγια ο απλός έλληνας φορολογούμενος.
Υπερ της διεκδίκησης αποζημιώσεων απο το ελληνικό δημόσιο σε περιπτώσεις όπως αυτή του κ.Μαντέλη, ταχθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος στο παρελθόν έχει υποστηριξει οτι πρέπει να δημεύονται οι περιουσίες όσων πολιτικών ή υπηρεσιακών προσώπων δεν μπορούν να δικαιολογίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με βάση το "πόθεν έσχες" τους σε συνδυασμό με το νόμο για το ξέπλυμα "Μαύρου χρήματος".
Υπερ αυτής της θέσης τάσσεται- με συνέντευξη του την κυριακή - και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

.i-reportergr.

Read more...

Δε λειτουργεί εδώ και 4 μήνες το εστιατόριο της φoιτητικής εστίας Δόμπολης στα Γιάννενα!



Κινητοποίηση υπεράσπισης του δικαιώματος σε δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους τους φοιτητές έκανε χτες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στις εστίες της Δόμπολης στα Γιάννενα. Οι φοιτητές βρέθηκαν αρχικά στην εφορεία της σίτισης και στη συνέχεια ...
συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο των εστιών. Αιχμή των διεκδικήσεών τους ήταν η άμεση λειτουργία του εστιατορίου με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση και προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς το εστιατόριο εδώ και 4 μήνες δε λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό! Οι συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν, δεν ανανεώθηκαν και οι ελλείψεις αυτές φαίνεται να αξιοποιούνται για την παράδοση της σίτισης σε ιδιώτες.Το πρόβλημα με τη σίτιση στο εστιατόριο της Δόμπολης έρχεται να προστεθεί στις άθλιες συνθήκες στέγασης, που είναι ορατές «διά γυμνού οφθαλμού» (παλιά κτίρια, κακοτεχνίες, δωμάτια-κλουβιά, κοινά μπάνια και τουαλέτες) για τους 500 περίπου φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, οι οποίες συνολικά καλύπτουν μόλις το 10% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Απέναντι στα προβλήματα στις συνθήκες φοίτησης και διαβίωσης, που όλο και οξύνονται, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πρόβαλε την ανάγκη οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους: Να οργανώσουν τον αγώνα τους κόντρα στον εκφυλισμό και στη μοιρολατρία, αντιπαλεύοντας την πολιτική που στερεί στοιχειώδη δικαιώματα, που βάζει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εμπορευματοποιεί τις ανάγκες τους.


http://epirusgate.blogspot.com

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Γιατί μήνυσα τον Μαντέλη...


Από τον Μάκη Γιομπαζολιά

Δεν έκανα τίποτε περισσότερο από αυτό που είμαι βέβαιος ότι ήθελαν να κάνουν εκατομμύρια πολιτών αυτής της χώρας. Οι οποίοι, άναυδοι και οργισμένοι από αυτά που αποκαλύπτονται για «πολιτικές μίζες», απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Και τον αυστηρό κολασμό των «μιζαδόρων» και κάθε υπαίτιου και υπεύθυνου, για αυτές τις βρωμιές και για όσα τραγικά ζούμε στην χώρα μας.
Ένας από αυτούς του πολίτες εγώ, πήρα την πρωτοβουλία, να ζητήσω και με τυπικά έγγραφα, την δίωξη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και την απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.
Μπορεί οι δικαστικές αρχές να είχαν την πρόθεση να πράξουν αυτό που...
έπραξαν σήμερα. Η πολλές φορές ράθυμη λειτουργία τους ( όπως π.χ. στην περίπτωση Χριστοφοράκου ) δείχνει και το αντίθετο.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ο Τάσος Μαντέλης ομολόγησε χθες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι πήρε χρήματα, από την περιβόητη γερμανική εταιρεία Siemens, στην διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επί Κυβερνήσεων Σημίτη. Ως «προεκλογική χορηγία» ισχυρίσθηκε εκείνος. Ως «πολιτική μίζα» ισχυρίζομαι εγώ. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί.
Το θέμα απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό την δημοσιογραφική σύσκεψη και στο κανάλι «Extra Channel 3», για το χθεσινό «Αποκαλυπτικό Δελτίο»Και, εκτός από τον δημοσιογραφικό χειρισμό του θέματος, συμφωνήσαμε, να γίνει ενέργεια προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κύριο αίτημα την απαγόρευση εξόδου από την χώρα του κ. Μαντέλη, για να μην έχουμε νέους «Χριστοφοράκους"
Αυτό ανέλαβα να το κάνω εγώ. Και γιατί έπρεπε να το κάνω, ως επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας. Και γιατί ήθελα να το κάνω, ως πολίτης, ως δημοσιογράφος και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη του οποίου και τους αγώνες τους ουδείς δικαιούται ατιμώρητος να λερώνει και να προσβάλει. Όποιος και αν είναι…
Πήγα λοιπόν στο Αστυνομικό Τμήμα του Περιστερίου και περίπου στις 10.20 κατέθεσα έγγραφο αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, ζητώντας να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα του κ.Μαντέλη (δηλαδή να ασκηθεί δίωξη εναντίον του, αφού χωρίς αυτήν δεν είναι νομικά δυνατή η απαγόρευση).Παράλληλα κάλεσα το τηλέφωνο του κ. Τέντε και ενημέρωσα, για την ενέργεια και το αίτημά μου, με μήνυμα στον τηλεφωνητή του.
Νωρίς το πρωί σήμερα, με κάλεσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο κινητό μου τηλέφωνο. Τον ενημέρωσα και δια ζώσης. Ο κ. Εισαγγελέας επικρότησε την ενέργειά μου, είπε ότι θα έστελνε να του φέρουν την αίτησή μου από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, σχολίασε ότι δεν γίνεται απαγόρευση εξόδου χωρίς δίωξη, με ευχαρίστησε για την ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει.
Το μεσημέρι, γύρω στις 1.15 πήγα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην Ευελπίδων και κατέθεσα στην αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εισαγγελίας μηνυτήρια αναφορά, για την ίδια υπόθεση. Εκεί πλέον αναφέρομαι σε συγκεκριμένα αδικήματα (παθητική δωροδοκία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και ζητώ την άσκηση ποινικής δίωξης, την σύλληψη του κ. Μαντέλη και πάντως την απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.
Κοντά στις 2.30 μ.μ. ανακοινώθηκαν η άσκηση ποινικής δίωξης και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα του κ. Μαντέλη.
Αυτά είναι τα γεγονότα!
Χαίρομαι που η Δικαιοσύνη έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά ! Ελπίζω να χυθεί άπλετο φως στην βρώμικη αυτή υπόθεση. Και να «φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο». Να αποκαλυφθούν όλες οι υποθέσεις «πολιτικής μίζας». Να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι. Και να καθαρίσει η ελληνική πολιτική ζωή του τόπου μας από σαπρόφυτα και ελεεινές συμπεριφορές, πρακτικές και πολιτικές.
Είναι το ελάχιστο που οφείλεται στον ελληνικό λαό, που υφίσταται βαριά τα επίχειρα αυτών των ανάλγητων πολιτικών συμπεριφορών.
Και είμαι ικανοποιημένος, που εκπροσωπώντας συναδέλφους μου, συντρόφους μου, φίλους και εκατομμύρια πολιτών, συνέβαλα στις σημερινές δικαστικές εξελίξεις.
Γιατί, επαναλαμβάνω : Στην ελληνική κοινωνία και στο ΠΑΣΟΚ, όπως και σε κάθε πολιτικό κόμμα, είμαστε όλοι ίσοι αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Το κείμενο της χθεσινής μου αίτησης προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπάρχει στην προηγούμενη ανάρτησή μου

Read more...

Ολιγωρία δύο χρόνων...


Δύο χρόνια διερευνούσε η Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη στο σκάνδαλο της Siemens και δεν τον είχε καλέσει να καταθέσει!
Οι αποκαλύψεις για τη «χορηγία» της Siemens, ύψους 200.000 μάρκων, την οποία παραδέχθηκε καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη, η οποία με...
τους χειρισμούς της στην υπόθεση επέδειξε καταστροφική ολιγωρία, καθώς μέχρι σήμερα δεν τον είχε καλέσει να καταθέσει ούτε ως μάρτυρα!


Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2008 διερευνούσε, μεταξύ άλλων, εάν πίσω από τον κωδικό με το όνομα «Α. Rocos» κρυβόταν ο πρώην υπουργός, ενώ είχε εξετάσει ως μάρτυρα τον στενό συνεργάτη του κ. Μαντέλη, Αριστείδη Μαντά, ο οποίος είχε αρνηθεί ότι ήταν ο συντάκτης ιδιόχειρου σημειώματος που έδινε εντολή να κατατεθούν 10 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα στον λογαριασμό με το όνομα «Α. Rocos», δεν κάλεσε τότε και τον πρώην υπουργό.

Τις ίδιες μέρες στο στόχαστρο της έρευνας του εισαγγελέα βρέθηκε και δεύτερο χειρόγραφο σημείωμα, για έμβασμα 200.000 γερμανικών μάρκων, που φέρεται να εστάλη στις 2 Νοεμβρίου 1998 στην τράπεζα της Γενεύης Canadian Imperial Bank, ενώ δικαιούχος του εμβάσματος εμφανίζεται και πάλι ο «A. Rocos».

Ενώ στη συνέχεια, ακόμη και όταν το αποτέλεσμα της γραφολογικής εξέτασης, που είχε διατάξει ο κ. Αθανασίου να γίνει στο χειρόγραφο σημείωμα, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ήταν γραμμένο «διά χειρός Μαντά», ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος είχε χρεωθεί στο μεταξύ την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, ουδέποτε κάλεσε τον κ. Μαντέλη να καταθέσει για την υπόθεση.

Επιπλέον, όπως επεσήμαναν νομικοί, «παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης διέψευσε τον κ. Αριστείδη Μαντά, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις ήταν δικές του, ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, αν και είχε υποχρέωση, δεν ζήτησε ούτε την ποινική του δίωξη για ψευδορκία»!

Τον Ιούλιο του 2008, δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση ανακριτικού υλικού, που ενέπλεκε στην υπόθεση της Siemens τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή Μιχάλη Λιάπη, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε σωρεία αιτημάτων για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών άρον άρον η δικαστική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η οποία στη συνέχεια ανατέθηκε στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, με τα γνωστά επακόλουθα.

Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και νυν προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου (νυν αντεισαγγελέας Εφετών) είχαν ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα, χωρίς από τη μέχρι τότε έρευνα να έχουν δοθεί απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα και κυρίως σε ποια χέρια κατέληξαν τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν μέσω εμβασμάτων και τραπεζικών λογαριασμών αλλά και οι βαλίτσες που ταξίδεψαν από υπεράκτια σε υπεράκτια εταιρεία, για να φτάσουν πάλι εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, δηλαδή στον Μ. Χριστοφοράκο.

Ταυτόχρονα, από την Εισαγγελία είχε γνωστοποιηθεί ότι «από τη δικαστική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ούτε για πολιτικά πρόσωπα, ούτε για πολιτικά κόμματα»!

Για την ιστορία, στο δεύτερο χειρόγραφο σημείωμα φέρεται να δίνεται εντολή από τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens, Ηλία Γεωργίου, να φύγει έμβασμα 200.000 γερμανικών μάρκων από τον λογαριασμό της Αντωνίας Μάρκου, πρώην εφοριακού και μέλος της ΔΑΚΕ, πρόσωπο που έγινε γνωστό από τις θυελλώδεις αποκαλύψεις που έκανε στον εισαγγελέα περί εμπλοκής στην υπόθεση της Siemens του «γαλάζιου» Δ. Νέγρη, ο οποίος είναι συμπέθερος με τον Γεωργίου.

Η εντολή που δίνεται, σύμφωνα με το σημείωμα, από τον Ηλία Γεωργίου είναι να κατατεθεί το παραπάνω ποσό στην τράπεζα της Γενεύης και σε πρόσωπο με τον κωδικό «A. Rocos».

«ΕΙMΑΙ ΕΔΩ»
Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Τ. Μαντέλης εντοπίστηκε και μίλησε στα τηλεοπτικά δίκτυα. «Είμαι εδώ, θα παραμείνω εδώ, είμαι έτοιμος να δώσω ό,τι εξηγήσεις χρειάζεται η ελληνική δικαιοσύνη» διεμήνυσε απαντώντας σε καταιγιστικές ερωτήσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων. Ο πρώην υπουργός μίλησε στο MEGA εντός του δικηγορικού του γραφείου στην Πατησίων και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του. Διέψευσε, έτσι, τις πληροφορίες πως βρισκόταν ήδη στο Αζερμπαϊτζάν.

ΜAΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ



ΕΝΤΟΛΗ
Ερευνούν τα πόθεν έσχες

Ερευνα σε βάθος επί του συνόλου των δηλώσεων πόθεν έσχες που έχει καταθέσει ο Τ. Μαντέλης κατά τις περιόδους που διετέλεσε βουλευτής (εξελέγη πρώτη φορά το 1981) ξεκίνησε με εντολή του προέδρου της επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής Ευ. Αργύρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του.

Σήμερα, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η διακομματική επιτροπή οικονομικού ελέγχου της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις δικαστικοί, προκειμένου να διερευνηθεί αν στέκει νομικά η άσκηση ποινικής δίωξης, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μαντέλης είχε καταθέσει ανακριβή δήλωση, αφού δεν συμπεριέλαβε σε αυτή τα ποσά των επίμαχων λογαριασμών στην Ελβετία.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ
Τα ακίνητα του πρώην υπουργού

Τριάντα δικαιώματα σε ακίνητα του ιδίου και της συζύγου του, περιλαμβάνει η τελευταία δήλωση πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή ο Τ. Μαντέλης το 2006.

Ο πρώην υπουργός κατέχει κτήμα δύο στρεμμάτων στα Μέγαρα, 1,5 στρέμμα στο Δασκαλειό Κερατέας, 1,5 στρέμμα στο Κορωπί και έκταση περίπου 3 στρεμμάτων στην Κεφαλονιά. Πάντως, τα συγκεκριμένα ακίνητα περιήλθαν στην ιδιοκτησία του πρώην υπουργού πριν από το 1998 που σύμφωνα με τον ίδιο ανοίχτηκε στην Ελβετία ο επίμαχος λογαριασμός. Επίσης, ο κ. Μαντέλης, σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κατέχει το 40% οικοπέδου 124 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα (Πατησίων 52), το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του το 2001.

Αντίστοιχα, η σύζυγός του Ευθυμία Μαντέλη κατέχει μεταξύ άλλων διαμέρισμα 95 τετραγωνικών μέτρων στον Βύρωνα Αττικής, ένα κτήμα περίπου ένα στρέμμα στην Κερατέα Αττικής και 1,5 στρέμμα στον Δήμο Ερυσού στην Κεφαλονιά. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Μαντέλη το 2004 ήταν 30.000 ευρώ και της συζύγου του -που είναι υπάλληλος ΝΠΔΔ- 24.226 ευρώ, αντίστοιχα το 2005 40.692 και 2.394 και το 2006 63.262 ευρώ (προέρχονται από σύνταξη) και για τη σύζυγό του 27.686 ευρώ. Οι καταθέσεις του ζεύγους Μαντέλη το 2006 ήταν 29.688 ευρώ σε Εθνική και Εμπορική Τράπεζα και άλλα 14.500 ευρώ σε λογαριασμούς της Εθνικής και της Eurobank. Τέλος, εμφανίζεται να κατέχει δύο αυτοκίνητα 2000 και 1800 κυβικών εκατοστών, αλλά και άλλο ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών της συζύγου του, το οποίο το μεταβίβασε στην κόρη της.

Γιώργος Πίκουλας ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Οι μισθοί στον γύψο...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Για 3 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα: διπλάσιο το ποσοστό απολύσεων- ψαλίδι στις αποζημιώσεις...
Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης είναι ορισμένα από τα 10 μέτρα- φωτιά που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με

βάση το δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) για την οικονομική στήριξη της χώρας.

Oι ανατροπές που θα γίνουν ύστερα από σύντομο διάλογο θα ανατρέψουν βασικούς τομείς των εργασιακών σχέσεων και προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία θα απέχει από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που αρχίζει τη Δευτέρα ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιαν. Παναγόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι καθαρή πρόκληση η πρόσκληση του υπουργού και πρέπει να την απορρίψουμε. Με ωμό τρόπο παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος. Χρειάζεται πολιτική καταγγελία και παρέμβαση. Δεν έχουμε περιθώρια παζαρέματος και διαπραγμάτευσης. Εχει κοπεί κάθε γέφυρα».

Τα επιχειρήματα
Νέο τοπίο δημιουργείται στο Ασφαλιστικό καθώς το ΔΝΤ «άδειασε» τον κ. Α. Λοβέρδο. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της στο Ρώυτερ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ηγεσία του υπουργείου προβάλλει και τα παρακάτω επιχειρήματα:

1Στην τεσσαρακονταετία (που ζητεί η τρόικα και αναφέρεται στο μνημόνιο) συνυπολογίζονται στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, όπως ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής των παιδιών και η στρατιωτική θητεία. Γι΄ αυτό ζητείται να συνυπολογίζεται όπως ήδη ισχύει στην Ε.Ε. ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής παιδιών και του στρατού (πλασματικά χρόνια που, όμως, θα πρέπει να εξαγοράζονται ώστε να συνυπολογιστούν ως χρόνος ασφάλισης). Επίσης να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις η διαδοχική ασφάλιση.

2Για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν χρόνια εργασίας χωρίς ασφάλιση και μέσο χρόνο πραγματικής ασφάλισης 28 χρόνια οι άνδρες και 22 οι γυναίκες, η επιβολή της 40ετίας είναι απαγορευτική, αφού θα τους προσθέσει έως και 14 χρόνια επιπλέον εργασίας κατά μέσον όρο.

Απεργιακό μπαράζ
Απεργιακό μπαράζ κατά του Ασφαλιστικού αρχίζουν τα συνδικάτα ενώ συνεχίζεται η «μάχη του 40» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας ώστε να μην επιβληθεί η 40ετία και το 60ό έτος ως νέα όρια για την καταβολή πλήρους σύνταξης (χωρίς δηλαδή την ποινή της μείωσης, κατά 6% τον χρόνο) σε όλους σταδιακά από το 2011 έως το 2015, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
ΝΕΑ


Read more...

Τι είπε ο Χυτήρης για τον Μαντέλη...



Καλά είναι και ποιητής ο άνθρωπος.
Αλλά αυτό που είπε το πρωί στο ΣΚΑΙ, είναι το καλύτερο που έχουμε ακούσει γι τον Μαντέλη. Τι είπε?
"Ο Μαντέλης είναι...
απόβλητος ως πολίτης και ως πολιτικός από την Ελληνική κοινωνία".
Απόβλητος.../nonews-news


Read more...

Το εύκολο την περίοδο του εκσυγχρονισμού ήταν να γίνεις πλούσιος. Το δύσκολο να παραμείνεις έντιμος...


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
28/05/2010
Εκπλήσσομαι με όσους υποκριτικά εκπλήσσονται με την ομολογία Μαντέλη.
Τα είχα περιγράψει από το 1997 στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.
Το εύκολο την περίοδο του εκσυγχρονισμού ήταν να γίνεις πλούσιος.
Το δύσκολο να παραμείνεις έντιμος.
Ευθύνη όλων είναι να τραβήξουν τις κουρτίνες και να πέσει άπλετο φως παντού.
Γιατί ευθύνες για το σημερινό κατάντημα γεννήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια αδιακρίτως.
Ας ευχηθούμε ότι δεν επωάζονται πλέον σήμερα παρομοιώδεις συμπεριφορές Μαντέλη και ελπίζω να μη μείνουμε στην κορυφή του παγόβουνου.

Read more...

Πενταπλάσιες τιμές από το τελωνείο στo ράφι!



Ξέφρενη κούρσα πραγματοποιούν οι τιμές αρκετών προϊόντων εισαγωγής, τροφίμων και άλλων, στη διαδρομή από το τελωνείο του Πειραιά μέχρι τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ...




Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως φασόλια, ρύζι, ξηροί καρποί που εισάγονται από τρίτες χώρες φτάνουν να πωλούνται έως και 451% ακριβότερα από την τιμή εισαγωγής τους, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό την ακρίβεια στην αγορά. Την ίδια ώρα νέες αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ που φτάνουν ακόμα και το 8%. Σύμφωνα με έρευνα τιμών της Νομαρχίας Πειραιά, τον Μάιο οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων είναι περισσότερες από τις μειώσεις ενώ μετά και την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Μάρτιο οι τιμές περίπου στο 30% των προϊόντων που ανατιμήθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες από την αύξηση του φόρου.

Γνωστά- άγνωστα καπέλα ανεβάζουν μέχρι και 451% τις τιμές των προϊόντων από το τελωνείο μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε η Νομαρχία Πειραιά σε στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης από χώρες εκτός Ε.Ε. στο τελωνείο του Πειραιά και τις τελικές λιανικές τιμές των προϊόντων αυτών στα καταστήματα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα δείχνει ότι οι αποκλίσεις των τιμών φτάνουν σε ποσοστά που σοκάρουν και κυμαίνονται από 182,83% έως 451% ανάλογα με το είδος του προϊόντος, δείχνοντας παράλληλα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Το ρύζι τύπου basmatti εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 0,715 ευρώ το κιλό και στη συνεχεία συσκευάζεται και πωλείται προς 3,94 ευρώ το κιλό, δηλαδή 451% ακριβότερα. Τα φασόλια σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας εισάγονται στην τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στη συνέχεια από τις εταιρείες γίνεται ο διαχωρισμός τους σε μέτρια και χονδρά, συσκευάζονται και φτάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να πωλούνται προς 2,86 ευρώ και 4,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εισάγονται με την ίδια τιμή όπως σημαίνει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά. Ανάλογη είναι και η απόκλιση της τιμής στα αράπικα φιστίκια που εισάγονται στην τιμή των 0,99 ευρώ το κιλό και πωλούνται προς 2,8 ευρώ το κιλό στα καταστήματα.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Αρχίζουν και εκνευρίζονται στο ΠΑΣOΚ με τον Λοβέρδο



Στην κυβέρνηση αρχίζουν κάποιοι και τα παίρνουν με τον Ανδρέα Λοβέρδο που από την μια στην αρχή έβγαινε μαζεμένος και τώρα με όλη την άνεση ...


μιλάει για ασφαλιστικό - συντάξεις και τις εντολές που δίνει το ΔΝΤ λες και δεν τρέχει τίποτα. Θέλει να μας πείσει κιόλας. Ε, αυτό δεν αρέσει σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

«Πράσινo» από την τρόικα για την απελευθέρωση των μεταφορών



Οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης δεν άσκησαν κριτική και δεν έκαναν παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα στις μεταφορές, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...



Το υπουργείο επισημαίνει ότι ζητούμενο είναι η ρύθμιση της αγοράς με κανόνες που ενισχύουν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, ενώ το ύψος των εισφορών για την απόκτηση άδειας φορτηγών και βυτιοφόρων θα αναπροσαρμόζεται κάθε διετία, όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο.

skai.gr


Read more...

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΓΣΕΕ


Απο Enet.gr


Έτοιμη να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια δηλώνει η ΓΣΕΕ, καταγέλλοντας ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και παραβίαση συνθηκών και νόμων...

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα τη διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της Τρόικας τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση.
Ακόμη, η Συνομοσπονδία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα ως "ακραία και αντεργατικά".
Επανέλαβε δε, την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ΓΣΕΕ, όπως έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση από κοινού με την ΑΔΕΔΥ πανεργατικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στην Πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Read more...

Στρος Καν: "Σωστά τα μέτρα σε Ελλάδα και Ισπανία"

.nooz.gr
"Τα μέτρα, που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν, για να τιθασεύουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, είναι θετικά κι ελπιδοφόρα μηνύματα" (...) "σύντομα, προβλέπω, η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξανατεθεί στην αναπτυξιακή τροχιά", τόνισε από το Περού όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

"Ισπανία και Ελλάδα έλαβαν τα σωστά μέτρα", για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, "που τόσο ταλάνισαν πριν 15ημέρες τις διεθνείς χρηματαγορές", τόνισε ο αξιωματούχος, που είχε επίσημες συνομιλίες με τον περουβιανό πρόεδρο κ. Αλαν Γκαρθία.

"Διαχειρίζονται σωστά το οικονομικό πρόβλημά τους", πρόσθεσε ο ίδιος, "τα δε οικονομικά μέτρα, που ανακοίνωσαν (οι δύο χώρες), βαίνουν προς την ορθή κατεύθυνση", υπογράμμισε.

"Πιστεύω, επομένως, ότι γρήγορα τα πράγματα θα ξανατεθούν σε τροχιά" στο οικονομικό πεδίο στην Ευρώπη, επιτρέποντας "από φέτος ανάπτυξη με 1,5%", επισήμανε τέλος ο κ. Στρος-Καν.
Read more...

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το χωροταξικό του "Καλλικράτη"

nooz.gr
Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ - στην οποία παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς - με αιχμή δήλωση ενόχλησης εκ μέρους του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τηρήθηκε συμφωνία του με τον κ. Τασούλα πως δεν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ επί του άρθρου 1.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα προσθέτοντας «στη Μακεδονία ο λόγος τιμής είναι λόγος τιμής».

Απαντώντας ο κ. Τασούλας είπε στον κ. Πετσάλνικο ότι θα συμφωνούσε μαζί του υπό τον όρο ότι επρόκειτο όντως για συμφωνία. «Δεν έκανα συμφωνία. Πράγματι σας είπα ότι δεν θα καταθέσουμε αίτημα. Δεν κλήθηκα όμως να κάνω συμφωνία. Συμφωνία ούτε έγινε, ούτε γίνεται. Τα δεδομένα άλλαξαν και σε κάθε περίπτωση είναι συνταγματικό μας δικαίωμα το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία».

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής του είπε: «Σας ενοχλεί πολύ η ονομαστική ψηφοφορία γιατί προεκτείνεται φαίνεται - όλοι το καταλαβαίνουν - το πρόβλημα της ιδιαιτέρας περιφέρειάς σας σε πρόβλημα του ελληνικού κοινοβουλίου».

Απαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Σαμαρά ανέφερε: «Λυπάμαι πολύ. Γιατί είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το απόγευμα και μου είπατε ότι "κανείς από τα στελέχη μου δεν μου είπε ότι όντως σας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία". Ελέγξτε τα στελέχη σας και το κόμμα σας σε τελευταία ανάλυση».

Ο κ. Σαμαράς αν και ζήτησε να απαντήσει, ο κ. Πετσάλνικος του είπε να προηγηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε ζητήσει νωρίτερα τον λόγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το έδρανό του απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής αρνούμενος αυτή τη φορά τον λόγο.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα και τους πολιτικούς προβληματισμούς της ΝΔ, «εκείνο όμως που έχει σημασία όμως είναι να περιφρουρήσουμε το κύρος και τη τάξη της διαδικασίας». Κατέληξε ζητώντας να προχωρήσει η ονομαστική ψηφοφορία, γιατί - όπως είπε - «η δύναμή όλων μας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι η δύναμη της φωνής μας, αλλά η δύναμη της ψήφου μας, όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε άλλωστε μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ, Κ. Τασούλας, καταλόγισε στον κ. Πετσάλνικο ότι μετέφερε μη πραγματικές συνομιλίες γιατί - όπως είπε - «βαθύτατα τον έχει πειράξει η ονομαστική ψηφοφορία». «Δεν το περίμενα από σας, αλλά ούτε και να αλλοιώσετε αυτά τα οποία είπαμε και ούτε περίμενα να σας πειράζει η ψήφος που θα δώσετε σε λίγο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Πετσάλνικο.

Ανταπαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Τασούλα, είπε: «Σαφώς έχετε αναφαίρετο δικαίωμα να αλλάζετε τις απόψεις σας και τις αποφάσεις σας. Σε ότι αφορά την δική μου προσωπική ψήφο, σας λέω ότι χθες ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας πως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα άλμα στο μέλλον κι ευθύς εξαρχής είπα ότι θα έχει την ψήφο μου όπως και όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Read more...

Αισχροκέρδεια 450% και μαϊμού προσφορές στα σούπερ μάρκετ

nooz.gr
H αισχροκέρδεια σε όλη την έκταση, την ώρα που πέφτει ψαλίδι στις αποδοχές και οι περισσότερες οικογένειες ψωνίζουν πλέον με λίστα. Τιμοληψίες της Νομαρχίας Πειραιά σε μεγάλα σούπερ μάρκετ κατέδειξαν αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε.

Σε βασικά προϊόντα εισαγωγής οι τιμές απογειώνονται με τη διαφορά από την εισαγωγή έως το ράφι να φθάνει το 451%. Επίσης, πολλές προσφορές είναι μαϊμού, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια για να μπερδέψουν το καταναλωτή, ενώ καταρρίπτεται με στοιχεία ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς.


Εισαγόμενα από τρίτες χώρες φυτικής προέλευσης

Η έρευνα έδειξε ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από το Τελωνείο μέχρι το ράφι εκτοξεύονται σε ποσοστά σοκ από 182,83 % έως 451 %.

εισαγωγή ράφι διαφορά

ΝΕΣΚΑΦΕ 5,19€ 23,21€ 347,20 %

ΦΑΣΟΛΙΑ μετρια 0,80 € 2,86 € 257, 50 %

ΦΑΣΟΛΙΑ χοντρα 0,80 € 4,34 € 442,50 %

ΦΑΣΟΛΙΑ γιγαντες 1,31€ 4,84 € 269,46 %

ΦΑΚΕΣ 0,62 € 2,46 € 296,80 %

ΡΥΖΙ 0,715 € 3,94 € 451,0 %

ΡΕΒΥΘΙΑ 0,827 € 3,12 € 277,27 %

ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ 0,99 € 2,80 € 182,83 %

Προσφορές - τεχνάσματα σε βάρος των καταναλωτών

Έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύς λόγος για τις λεγόμενες προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές των εταιρειών. Προσέξτε ένα κολπάκι με επώνυμο απορρυπαντικό.

Υπάρχει η μικρή συσκευασία των 7 μεζούρων με την τιμή της μεζούρας στα 0,634 ευρώ. Υπάρχει και συσκευασία των 72 μεζούρων με κόστος 20,88 €. και τιμή τιμή μεζούρας 0,290 €. Το απορρυπαντικό προσφέρεται τώρα με έκπτωση 50% στη συσκευασία των 68 μεζουρών. Προσέξτε όμως το κολπάκι: Η έκπτωση 50% δεν γίνεται στην τιμή της μεζούρας της μεγάλης συσκευασίας, άλλα στην τιμή της μεζούρας της μικρής συσκευασίας που είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την πρώτη.

Αποτέλεσμα: Η πραγματική έκπτωση του προϊόντος δεν ξεπερνά το 10 %

Η σύγκριση με τις τιμές της Κύπρου

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι τιμές ιδίων επώνυμων προϊόντων παρουσιάζουν μεγάλες και αδικαιολόγητες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα της Ε.Ε. Ένα απο τα επιχειρήματα που προβάλλεται είναι τα αυξημένα κόστη μεταφοράς.

Γιατί όμως στην Κύπρο τα ίδια προϊόντα είναι φθηνότερα έως και 63%, παρά το γεγονός η Κύπρος είναι πιο μακριά και μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα οδικής μεταφοράς; Η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά έδειξε ότι το 75 % των προϊόντων πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε ποσοστά από 6,35 % έως 63,79 %. Και μιλάμε για τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

SCOTCH - BRITE Απορροφητικό Σφουγγάρι Κουζίνας 1τεμ. (πράσινο) 0,58 0,95 63,79%

CADBURRYS Drinking Chocolate 250g 1,63 2,60 59,18%

KNORR ζωμός κότας 12 κύβοι 1,17 1,85 58,12%

UNCLE BENS μακρύκοκκο ρύζι 20΄ 500g 1,42 2,15 51,41%

LIPTONS Τσάι 20 φακελάκια (Yellow label tea) 1,04 1,52 46,62%

MAGGI ζωμός κότας 12 κύβοι 1,18 1,72 45,76%

NOUNOU γάλα εβαπορέ 410g 0,66 0,96 45,45%

ZWAN Luncheon Meat 200g 1,24 1,72 39,08%

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Αρακάς κατ. 450g 1,89 2,46 30,16%

SANITAS Αντικολλητικό Χαρτί Ψησίματος 8m 1,81 2,34 29,28%

Σοκολάτα MARS 51g 0,47 0,6 27,66%

Σοκολάτα Twix 58g 0,47 0,6 27,66%

HEINEKEN μπύρα 6x330ml 4,80 5,94 23,75%

LAYS Salted Chips πατατάκια 100g 0,80 0,97* 21,25%

JOHNSON baby shampoo 300ml 2,26 2,73 20,97%

LISTERINE Στοματικό Διάλυμα (Πράσινη Συσκευασία) 250ml 3,77 4,41 16,98%

SANITAS Αλουμινόχαρτο 30m 3,43 3,98 15,92%

CANDEREL Γλυκαντικό σε σκόνη 40g 2,58 2,98 15,50%

SOUPLINE Aroma Therapy Passion 1,5L 2,60 3 15,24%
COCA COLA Tins 8x33cl 3,68 4,24* 15,22%

PALMOLIVE Υγρό Πιάτων Regular 750ml 1,48 1,7 14,86%

COLGATE Advanced Whitening 75ml 2,17 2,47 13,82%

LAVAZZA Cafι 100% Ground Coffee 250g Arabica (Χάρτινη Συσκευασία) 3,81 4,3 12,86%

SOUPLINE Aroma Therapy Passion 3L 4,59 5,17 12,64%

SEVEN UP 8x33cl 3,51 3,92 11,68%

Μπύρες ΜΥΘΟΣ 6x33cl 4,31 4,74 9,98%

ΜΕΛΙΣΣΑ Σπαγγέτι Νο 6 500g 0,79 0,86 8,86%

NESCAFE Classic 50g 1,38 1,48 7,25%

ΑΛΤΙΣ Παραδοσιακό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 1L 5,25 5,58 6,35%

Επιστολή 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια

Με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να κληθεί στην επιτροπή η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Όπως τονίζουν στην επιστολή πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τον έλεγχο και τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων, καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού αλλά και ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Read more...