Σε συζήτηση πρόκειται να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και στα άρθρα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σε έξι πολύωρες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.
«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα».
«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.
«Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.
Επιλέγοντας να κλείσει την συζήτηση με «ένα παράδειγμα γενικότερης πολιτικής υφής», ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στον δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στην συζήτηση των συμπτωμάτων τους.
Ανέφερε πως ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τί θα γίνει με την περίπτωση του κ. Τ. Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.
Όμως, έθεσε ένα δεύτερο μείζον θέμα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα κι αυτό είναι «να ψάξει να βρει ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα», στη συγκεκριμένη περίπτωση «αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».
Δεδομένης της ολοκλήρωσης του "Καλλικράτη", όπου - όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών - το θέμα αυτό έχει πάρα πολλές και εκτεταμένες εφαρμογές και ενόψει του εκλογικού νόμου, όπου ο πολιτικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στα αίτια που παράγουν τα συμπτώματα γιατί «αν η συζήτηση μείνει μόνο στο πρώτο σκέλος, δεν θα είναι η ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου