Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης» λέει ο Μαντέλης

Ασκήθηκε δίωξη για τη «χορηγία»

protothema.gr
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρώην υπουργός κ.Τάσος Μαντέλης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι έτοιμος να δώσει διευκρινήσεις στη δικαιοσύνη, για το θέμα που προέκυψε με την ομολογία του για αποδοχή «χορηγίας» από τη Siemens, που προκάλεσε θύελα αντιδράσεων, συμπληρώνοντας πως δεν σκοπεύει να αναχωρήσει από την Ελλάδα.
Καμία παραγραφή

Ο κ.Μαντέλης είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αφού δεν υπάρχει παραγραφή, ούτε άλλου είδους ασυλία για τον πρώην υπουργό, μετά την ηχηρή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε -που ήλθε όμως 16 ώρες μετά την ομολογία του κ. Μαντέλη ότι πήρε χρήματα από τη Siemens.

Ομολόγησε «χορηγία»

Την Τετάρτη ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη είπε στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ότι έλαβε με τη μορφή «χορηγίας» 450.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens. Όπως υποστήριξε, τα χρήματα αυτά του δόθηκαν από τη Siemens για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα. Η ομολογία του οδήγησε σήμερα το μεσημέρι τον κ. Τέντε να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του αλλά και την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
Η άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Μαντέλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ξεπερνά το σκόπελο της παραγραφής αδικημάτων, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ως «πρόκριμα» για την νομική ερμηνεία που θα δοθεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν στο σκάνδαλο της Siemens, αφού εξεταστούν κατά περίπτωση.
Με βάση τη δίωξη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να απαγορευτεί στον πρώην υπουργό και η έξοδος από τη χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Μαντέλη στηρίζεται στη λογική ότι ο ίδιος ομολόγησε ότι τα χρήματα που έλαβε από τη Siemens υπάρχουν ακόμη και σήμερα στους λογαριασμούς του. Σήμερα όμως ο κ. Μαντέλης δεν είναι υπουργός. Είναι πολίτης και για αυτό δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική μεταχείριση από τις εισαγγελικές αρχές.
Ακόμη, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η in rem δίωξη που είχε ασκηθεί για την υπόθεση της Siemens, προσωποποιήθηκε για τον κ. Μαντέλη από την στιγμή που ο ίδιος ομολόγησε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι έλαβε χρήματα από τη Siemens έστω και αν τα ποσά αυτά τα «βάφτισε» χορηγίες.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη απαγγέλθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιωάννη Σακελάκο, αφού είχε προηγηθεί η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Νωρίς το μεσημέρι από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ανακοινώθηκε ότι ο εισαγγελέας κ. Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην υπουργός, ζήτησε από τον κ. Σακελλάκο να κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του εν λόγω πρώην υπουργού.

Ακολούθησε, στις 14.00 μ.μ. η έκδοση από τον κ. Σακελάκο διάταξης με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος του κ. Μαντέλη από την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: