Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πυρετός για Ασφαλιστικό - Εργασιακό

nooz.gr
Να διαβουλευθούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση - ότι μπλοφάρει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι "έχω συναίσθηση του τι λέω και ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ότι είναι εκτός μνημονίου".

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Επεσήμανε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι "έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και αυτό αφορά και το θέμα των εργασιακών σχέσεων".

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα που μίλησε για «πονηριές» του υπουργού και επικοινωνιακά τεχνάσματα, καλώντας τον κ.Λοβέρδο "να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί".

"Σας βλέπω διαρκώς το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα κανάλια, να είστε πότε λυπημένος, πότε θυμωμένος και πότε εξοργισμένος. Αναρωτιέμαι τι είστε; Σε κρίση συνειδήσεως ή το παίζετε έτσι γιατί αυτά που προωθείτε είναι καταστροφή για την κοινωνία; Αν είστε, όμως, σε κρίση συνείδησης υπάρχει μόνο μια λύση. Και δεν είναι φυγομαχία. Δεν τα υπογράφετε και πηγαίνετε δίπλα στους διαδηλωτές μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους", τόνισε.

Αναλογιστική μελέτη


Εν τω μεταξύ παραδίδεται σήμερα στον κ. Λοβέρδο η αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό βάσει της οποίας- όπως έχει πει ο υπουργός- θα επιχειρήσει να μεταπείσει την τρόικα σε ορισμένα σημεία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και δεν επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί.

Διάλογος χωρίς τη ΓΣΕΕ


Χωρίς τη ΓΣΕΕ
αρχίζει τη Δευτέρα ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά– στο τραπέζι η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης και η συμπίεση των κατώτατων αμοιβών.

Για προειλημμένες αποφάσεις μίλησε στον flash 96 o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και προανήγγειλε προσφυγή κατά των μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των απολύσεων από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων, ενώ η μείωση της αποζημίωσης απολυμένου μπορεί να πέσει στο 50% ή να καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: