Δύο χρόνια διερευνούσε η Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη στο σκάνδαλο της Siemens και δεν τον είχε καλέσει να καταθέσει!
Οι αποκαλύψεις για τη «χορηγία» της Siemens, ύψους 200.000 μάρκων, την οποία παραδέχθηκε καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη, η οποία με...
τους χειρισμούς της στην υπόθεση επέδειξε καταστροφική ολιγωρία, καθώς μέχρι σήμερα δεν τον είχε καλέσει να καταθέσει ούτε ως μάρτυρα!
Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2008 διερευνούσε, μεταξύ άλλων, εάν πίσω από τον κωδικό με το όνομα «Α. Rocos» κρυβόταν ο πρώην υπουργός, ενώ είχε εξετάσει ως μάρτυρα τον στενό συνεργάτη του κ. Μαντέλη, Αριστείδη Μαντά, ο οποίος είχε αρνηθεί ότι ήταν ο συντάκτης ιδιόχειρου σημειώματος που έδινε εντολή να κατατεθούν 10 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα στον λογαριασμό με το όνομα «Α. Rocos», δεν κάλεσε τότε και τον πρώην υπουργό.
Τις ίδιες μέρες στο στόχαστρο της έρευνας του εισαγγελέα βρέθηκε και δεύτερο χειρόγραφο σημείωμα, για έμβασμα 200.000 γερμανικών μάρκων, που φέρεται να εστάλη στις 2 Νοεμβρίου 1998 στην τράπεζα της Γενεύης Canadian Imperial Bank, ενώ δικαιούχος του εμβάσματος εμφανίζεται και πάλι ο «A. Rocos».
Ενώ στη συνέχεια, ακόμη και όταν το αποτέλεσμα της γραφολογικής εξέτασης, που είχε διατάξει ο κ. Αθανασίου να γίνει στο χειρόγραφο σημείωμα, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ήταν γραμμένο «διά χειρός Μαντά», ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος είχε χρεωθεί στο μεταξύ την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, ουδέποτε κάλεσε τον κ. Μαντέλη να καταθέσει για την υπόθεση.
Επιπλέον, όπως επεσήμαναν νομικοί, «παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης διέψευσε τον κ. Αριστείδη Μαντά, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις ήταν δικές του, ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, αν και είχε υποχρέωση, δεν ζήτησε ούτε την ποινική του δίωξη για ψευδορκία»!
Τον Ιούλιο του 2008, δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση ανακριτικού υλικού, που ενέπλεκε στην υπόθεση της Siemens τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή Μιχάλη Λιάπη, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε σωρεία αιτημάτων για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών άρον άρον η δικαστική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η οποία στη συνέχεια ανατέθηκε στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, με τα γνωστά επακόλουθα.
Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και νυν προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου (νυν αντεισαγγελέας Εφετών) είχαν ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα, χωρίς από τη μέχρι τότε έρευνα να έχουν δοθεί απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα και κυρίως σε ποια χέρια κατέληξαν τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν μέσω εμβασμάτων και τραπεζικών λογαριασμών αλλά και οι βαλίτσες που ταξίδεψαν από υπεράκτια σε υπεράκτια εταιρεία, για να φτάσουν πάλι εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, δηλαδή στον Μ. Χριστοφοράκο.
Ταυτόχρονα, από την Εισαγγελία είχε γνωστοποιηθεί ότι «από τη δικαστική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ούτε για πολιτικά πρόσωπα, ούτε για πολιτικά κόμματα»!
Για την ιστορία, στο δεύτερο χειρόγραφο σημείωμα φέρεται να δίνεται εντολή από τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens, Ηλία Γεωργίου, να φύγει έμβασμα 200.000 γερμανικών μάρκων από τον λογαριασμό της Αντωνίας Μάρκου, πρώην εφοριακού και μέλος της ΔΑΚΕ, πρόσωπο που έγινε γνωστό από τις θυελλώδεις αποκαλύψεις που έκανε στον εισαγγελέα περί εμπλοκής στην υπόθεση της Siemens του «γαλάζιου» Δ. Νέγρη, ο οποίος είναι συμπέθερος με τον Γεωργίου.
Η εντολή που δίνεται, σύμφωνα με το σημείωμα, από τον Ηλία Γεωργίου είναι να κατατεθεί το παραπάνω ποσό στην τράπεζα της Γενεύης και σε πρόσωπο με τον κωδικό «A. Rocos».
«ΕΙMΑΙ ΕΔΩ»
Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Τ. Μαντέλης εντοπίστηκε και μίλησε στα τηλεοπτικά δίκτυα. «Είμαι εδώ, θα παραμείνω εδώ, είμαι έτοιμος να δώσω ό,τι εξηγήσεις χρειάζεται η ελληνική δικαιοσύνη» διεμήνυσε απαντώντας σε καταιγιστικές ερωτήσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων. Ο πρώην υπουργός μίλησε στο MEGA εντός του δικηγορικού του γραφείου στην Πατησίων και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του. Διέψευσε, έτσι, τις πληροφορίες πως βρισκόταν ήδη στο Αζερμπαϊτζάν.
ΜAΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΕΝΤΟΛΗ
Ερευνούν τα πόθεν έσχες
Ερευνα σε βάθος επί του συνόλου των δηλώσεων πόθεν έσχες που έχει καταθέσει ο Τ. Μαντέλης κατά τις περιόδους που διετέλεσε βουλευτής (εξελέγη πρώτη φορά το 1981) ξεκίνησε με εντολή του προέδρου της επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής Ευ. Αργύρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του.
Σήμερα, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η διακομματική επιτροπή οικονομικού ελέγχου της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις δικαστικοί, προκειμένου να διερευνηθεί αν στέκει νομικά η άσκηση ποινικής δίωξης, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μαντέλης είχε καταθέσει ανακριβή δήλωση, αφού δεν συμπεριέλαβε σε αυτή τα ποσά των επίμαχων λογαριασμών στην Ελβετία.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ
Τα ακίνητα του πρώην υπουργού
Τριάντα δικαιώματα σε ακίνητα του ιδίου και της συζύγου του, περιλαμβάνει η τελευταία δήλωση πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή ο Τ. Μαντέλης το 2006.
Ο πρώην υπουργός κατέχει κτήμα δύο στρεμμάτων στα Μέγαρα, 1,5 στρέμμα στο Δασκαλειό Κερατέας, 1,5 στρέμμα στο Κορωπί και έκταση περίπου 3 στρεμμάτων στην Κεφαλονιά. Πάντως, τα συγκεκριμένα ακίνητα περιήλθαν στην ιδιοκτησία του πρώην υπουργού πριν από το 1998 που σύμφωνα με τον ίδιο ανοίχτηκε στην Ελβετία ο επίμαχος λογαριασμός. Επίσης, ο κ. Μαντέλης, σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κατέχει το 40% οικοπέδου 124 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα (Πατησίων 52), το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του το 2001.
Αντίστοιχα, η σύζυγός του Ευθυμία Μαντέλη κατέχει μεταξύ άλλων διαμέρισμα 95 τετραγωνικών μέτρων στον Βύρωνα Αττικής, ένα κτήμα περίπου ένα στρέμμα στην Κερατέα Αττικής και 1,5 στρέμμα στον Δήμο Ερυσού στην Κεφαλονιά. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Μαντέλη το 2004 ήταν 30.000 ευρώ και της συζύγου του -που είναι υπάλληλος ΝΠΔΔ- 24.226 ευρώ, αντίστοιχα το 2005 40.692 και 2.394 και το 2006 63.262 ευρώ (προέρχονται από σύνταξη) και για τη σύζυγό του 27.686 ευρώ. Οι καταθέσεις του ζεύγους Μαντέλη το 2006 ήταν 29.688 ευρώ σε Εθνική και Εμπορική Τράπεζα και άλλα 14.500 ευρώ σε λογαριασμούς της Εθνικής και της Eurobank. Τέλος, εμφανίζεται να κατέχει δύο αυτοκίνητα 2000 και 1800 κυβικών εκατοστών, αλλά και άλλο ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών της συζύγου του, το οποίο το μεταβίβασε στην κόρη της.
Γιώργος Πίκουλας ΕΘΝΟΣ.
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Ολιγωρία δύο χρόνων...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου