Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων...


antikithiraΦΩΤΟ...


Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε ...
τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης.
         
Την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, δέχτηκε την Πέμπτη στο γραφείο του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος και τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υποστηριζόμενη από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα, κατά το δυνατόν, γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976, που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Κουστώ, το πλήρωμα του «Καλυψώ» και Έλληνες εθελοντές.

Ταυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν στόχους έντονου σήματος, που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.

Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.
antikithira1

Ανελκύστηκε, επίσης, δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.

Τέλος από τον χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους, που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

antikithira2

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων, όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου. Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου...
efsyn.gr

Read more...

Στο εδώλιο και πάλι ο Άκης...


Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του στη μεγάλη υπόθεση των...
παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς για αύριο έχει προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καλούνται να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι: Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών, Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη, Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη, Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη, Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη, Βίκυ Σταμάτη 12 έτη, Γιάννης Σμπώκος 16 έτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη, Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη, Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη, Οράτιος Μελάς 10 έτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη, Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη, Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη, Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Από τους καταδικασθέντες βάση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραμένουν στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Mε 9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ...


...σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis...


Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την διαφορά του με την ΝΔ στις 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την...
μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν 8 μονάδες.


Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους ενώ αισθητή πτώση σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Σε μια άλλη ερώτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία 65% να θεωρεί ότι «ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης».


Mε ποσοστό 29,8% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ ακολουθεί δεύτερη με 20,4%. Οι αναποφάσιστοι έρχονται... τρίτη δύναμη με ποσοστό 8,8% ενώ το 6,9% των πολιτών επιλέγουν άλλο κόμμα. Στο 5% βρίσκεται πλέον η Χρυσή Αυγή με το Ποτάμι να την ξεπερνά με ποσοστό 5,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,7% το ΚΚΕ με 3,8% ενώ οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,3%.

Στο 1,7% βρίσκεται το ΛΑΟΣ ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει μόλις 0,4%. Λευκό ή άκυρο ρίχνει το 3,1% των ερωτηθέντων, το 4,2% δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δεν θα ψηφίσουν ενώ το 3% λένε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε η Κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλαδή το 65% θεωρεί ότι ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της Κυβέρνησης.

Το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα ότι δεν έχει γνώμη για το ζήτημα ενώ το 2% απάντησε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ»...
tvxs.gr

Read more...

Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση...



...δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά...

Σφοδρή επίθεση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ωστόσο θα δώσει "ψήφο ανοχής" στη συγκυβέρνηση.

Αναποτελεσματική η κυβέρνηση, εξαϋλώνει μόνη της το...
πολιτικό της κεφάλαιο τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Καυτηρίασε τη διχαστική, εμφυλιοπολεμική δήλωση Βορίδη περί «καλών Ελλήνων» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα, δεν κάνει κανέναν διάλογο για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ο Θ. Μωραΐτης, σε προεκλογικό τόνο, διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τις «συντηρητικές πολιτικές» και καταλόγισε μένος κατά των δημοσίων υπαλλήλων στην κυβέρνηση. Επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι προτείνει απαρχαιωμένες, επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές χωρίς ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα σιωπήσουν ενώ χαρακτήρισε υποσχεσιολογία τα «Ζάππεια» και έκανε αναφορά στους «Μπαλτάκους» και το λουκέτο στην ΕΡΤ εκφράζοντας έντονα τη διαφωνία του με τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Μπορεί κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ να γοητεύονται από τη στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ, αλλά εγώ δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά» τόνισε. Θα δώσει «ανοχή», όπως είπε, στην κυβέρνηση αναμένοντας αλλαγές και νέα προγραμματική συμφωνία με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ ακούστηκαν δυνατά χειροκροτήματα από την πτέρυγα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...
left.gr

Read more...

Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κασαπίδης...


Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κασαπίδης"Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι ...
"είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, συνεπικουρώ".

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου για το γάλα, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη πολιτική που πρέπει να αποσυρθεί και προσέθεσε ότι "με ευχολόγια δεν πέφτει η τιμή".

Ακόμα, ο κ. Κασαπίδης μίλησε για "εθνικό έγκλημα αυτής της κυβέρνησης στο ξεπούλημα της φέτας" αλλά και για το φαινόμενο κοινωνικών αδικιών, που εντάθηκε, όπως είπε, με διάφορες τροπολογίες.

"Οι πολίτες δεν έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν την έχω και εγώ αυτή την εντύπωση για αυτό δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", κατέληξε ο κ. Κασαπίδης...
enikos.gr

Read more...

Προφυλακιστέος ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας ...





Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ρουμάνος οδηγός που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα στην Εγνατία.


Στην κατάθεσή του στις αρχές  φέρεται να ισχυρίστηκε ότι...
μετά τα διόδια του Πολυμύλου χάλασε το σύστημα πέδησης της νταλίκας με συνέπεια να «χάσει» τελείως τα φρένα του οχήματος.
Πάντως το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, για το εάν υπήρξε βλάβη στο σύστημα πέδησης του οχήματος, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Ένας εξ αυτών ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα με τα φρένα να δημιουργήθηκε αμέσως μετά τα διόδια του Πολυμύλου, σε απόσταση, δηλαδή, 23χλμ. από το σημείο της φονικής καραμπόλας. Όπως εξηγεί αν αυτό συνέβαινε τότε το φορτηγό θα έπρεπε να είχε εκτραπεί της πορείας του νωρίτερα από το σημείο όπου ήταν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα στα οποία προσέκρουσε. Κατά τον εμπειρογνώμονα το πρόβλημα με τα φρένα εμφανίστηκε λίγο πριν τη στροφή της Βέροιας που κατέληγε εκεί όπου ήταν σταματημένα λόγω των έργων τα αυτοκίνητα.
Κατάθεση στις αρχές έδωσε και ο συνοδηγός της νταλίκας, ένας 46χρονος Ρουμάνος, ο οποίος μετά την καραμπόλα εγκατέλειψε το σημείο της τραγωδίας και άρχισε να περιπλανιέται για περίπου 24 ώρες στη γύρω περιοχή.
Ο άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη σύγκρουση, ζήτησε τελικά βοήθεια από κατοίκους του χωριού Σφηκιά Βέροιας, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αρχές, και εν συνεχεία παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του χωριού.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 46χρονος, ο οποίος εκπαιδευόταν από τον οδηγό της νταλίκας στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, ισχυρίστηκε και αυτός ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στα φρένα του οχήματος.

Read more...

Ηράκλειο: Μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα...



Ποιος θα περίμενε ότι θα ήταν πλέον καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία του Ηρακλείου οι λιποθυμίες λόγω ασιτίας. Κι όμως είναι πλέον θέμα συζήτησης σε όλα τα σχολεία της πόλης, με...
τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν εκτός από τη υλική βοήθεια να αποτρέψουν και το στιγματισμό.

Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά τα παιδιά φοβούνται να μην μαθευτεί το μυστικό τους.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτης» περιέγραψε τη δραματική κατάσταση πολλών οικογενειών του Ηρακλείου, αλλά και περιστατικά που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα συνέβαιναν σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ηράκλειο, όσο μεγάλη και εάν είναι.

Όπως ανέφερε αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποσιτιζόμενων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ήδη έχουν καταγραφεί επισήμως πέντε περιστατικά παιδιών που λιποθύμησαν από την πείνα στο σχολείο, αλλά αρνήθηκαν να πάρουν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία γιατί ντρέπονται μην στιγματιστούν.

Ο Δήμος- σε μια προσπάθεια να παρέμβει έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου έγγραφο σε όλα τα σχολεία, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τους μαθητές που υποσιτίζονται, ώστε να έλθει σε συμφωνία με το κυλικείο του σχολείου και τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μόνα το πρωινό τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.

Προσπάθειες καταβάλουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πέρα από τα παιδιά που λιποθυμούν ζούνε απίστευτες καταστάσεις, με παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κουλούρι ούτε να φέρουν κάτι από το σπίτι τους.

Η εικόνα στα διαλείμματα είναι δραματική, μας έλεγε καθηγήτρια γυμνασίου, με παιδιά που βλέπουν τα άλλα να τρώνε και αυτά να μην έχουν τίποτα.

«Προσπαθούμε- σημείωσε- να κρατάμε κάποια σάντουιτς από τα σπίτια μας ή μας βοηθούν και φούρνοι στις γειτονιές.

Το πρόβλημα είναι να τα δώσουμε χωρίς να γίνει αντιληπτό από άλλους μαθητές και κυρίως να μην θίξουμε την περηφάνια αυτών των παιδιών, που αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα».

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Σπανάκη υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της φτώχειας και της ανεργίας, οι οποίες δεν ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων.

Προσπαθούν να κρύψουν τη φτώχεια τους, φοβούνται μη θιχτεί η αξιοπρέπειά τους και χάσουν την περηφάνεια που είχαν. Έτσι το βάρος θα πέσει στους γυμναστές οι οποίοι εφόσον αντιληφθούν τέτοια περιστατικά, θα προτείνουν ειδική διατροφή που θα παρέχεται από το σχολείο με τη βοήθεια του Δήμου.

Άστεγοι

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έχει ήδη καταγράψει 1.250 οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και προσπαθούν να τις βοηθήσουν με διακριτικότητα. Ζουν κάτω από όριο της φτώχειας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, κρύβοντας το δράμα τους από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μια μάνα όμως δεν άντεξε τηλεφώνησε στο Δήμο και είπε την αντιδήμαρχο ότι τα παιδιά της έχουν να φάνε τρεις μέρες. Η βοήθεια δόθηκε με τον πλέον διακριτικό τρόπο. Την ίδια ώρα οι άστεγοι στο Ηράκλειο είναι πλέον δεκάδες.

Από το Δήμο έχουν καταγραφεί 53 άστεγοι. Οι 20 δέχονται τη βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες και κοιμούνται σε χώρους που νοικιάζονται. Οι υπόλοιποι 33 δεν δέχονται, για δικούς τους λόγους τη βοήθεια του Δήμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από το Δήμο, η Εκκλησία, σωματεία, αλληλέγγυοι πολίτες και άλλες, προσφέρουν βοήθεια με τρόπο που να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος έχει περιγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνοντας λόγο για ανθρώπινα ράκη.

«Τρομάζω με αυτά που βλέπω και δεν ξέρω που θα φτάσουμε ακόμη», είπε πριν μερικές μέρες, με την Αρχιεπισκοπή να δέχεται πλέον χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Ακόμη και γέροντες που δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα της πίεσης τηλεφωνούν και ζητούν βοήθεια.

Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση έδωσε αυτό το γλίσχρο λεγόμενο πλεόνασμα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, πριν τις ευρωεκλογές, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεινούν.

  cna.gr

Read more...

Μπακογιάννη: «Εγώ ποτέ δεν έσκισα μνημόνια» (όπως ο Σαμαράς) ...



Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Nτόρα Μπακογιάννη, έκανε λόγο για «μαύρα σύννεφα» γύρω από την Ελλάδα με αφορμή τις τελευταίες ...
εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πρόκρινε την πραγματοποίηση «εθνικού διαλόγου». Άφησε σαφή υπονοούμενα για τον Σαμαρά λέγοντας ότι η ίδια «ποτέ δεν έσκισε κανένα μνημόνιο και δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια».
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη ρεαλισμού και εναλλακτικού προγράμματος, ωστόσο τόνισε ότι δεν τάσσεται με όσους υποστηρίζουν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
«Δυστυχώς ακόμα ζούμε με τις παλαιοκομματικές λογικές» ανέφερε και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να υπερ-φορολογήσει τους πολίτες, σε αντίθεση με την ίδια η οποία «μάχεται για τη μείωση της φορολογίας» καιθα καταθέσει τροπολογία για 30% μείωση στις αντικειμενικές αξίες (ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές και να γίνει πιο ορθολογικό το φορολογικό σύστημα).
Η βουλευτής της ΝΔ «θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» και «θα συνεχίσει τη μάχη με το λαϊκισμό» ενώ ανέφερε ότι πρέπει να υπερβούμε τον διαχωρισμό Αριστερά - Δεξιά και να απαντήσουμε στο δίλημμα «πίσω ή μπροστά».

Read more...

Λυκούδης: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης ...




ΒΙΝΤΕΟ...
Την πρόθεσή του να μην παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εξέφρασε ο Σπύρος Λυκούδης από το βήμα της βουλής, την ώρα που ερωτηματικό παραμένει η ...
στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές στην ψηφοφορία της Παρασκευής.
«Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και είναι εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές. Σε μια ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού της ζητά από τη βουλή, στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου πολιτικών κινήσεων έως και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και διεμήνυσε πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση προκειμένου να μην προστεθεί στην «υποστηριχτική προς αυτήν πλειοψηφία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Ένα αντίο στον Λουκάνικο...


BINTEO &  ΦΩΤΟ...
Έγινε γνωστός ως «Λουκάνικος». Έτσι τον μάθαμε, έτσι τον γνωρίσαμε. Δεν ξέραμε πως ο άνθρωπος που τον εντόπισε σε μικρή ακόμη ηλικία να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας τον είχε...
βαφτίσει «Θόδωρο». Όποιο κι αν ήταν το όνομά του, μαζί του ασχολήθηκαν το BBC, το CNN, το Al Jazeera.




Έγινε εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά ανά τον κόσμο, έγινε τραγούδι, και η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό TIME τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011.



Τον αποκάλεσαν, όχι άδικα, «επαναστάτη» και «σκύλο της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα».





Πρωτοστατούσε στις πορείες του 2011, αλλά και των προηγούμενων ετών, στο κέντρο της Αθήνας, πάντα στο πλευρό των εξεγερμένων. Τα σωθικά του πνίγηκαν από τα χημικά της αστυνομίας, το κορμί του γέμισε πληγές από τις κλωτσιές των αστυνομικών. Πριν δύο χρόνια ο καφετί σκύλος εξαφανίσθηκε από την πλατεία Συντάγματος και αποσύρθηκε από την ενεργό συμμετοχή σε πορείες και διαδηλώσεις. Επέστρεψε, κουρασμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε και τον περιέθαλπτε. Εκεί, δίπλα στον ανώνυμο φίλο του, ο «Θόδωρος» έζησε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Ώς την ημέρα που η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.





Ήταν περίπου δέκα χρόνων. Η υγεία του, όμως, όπως έλεγε ο κτηνίατρος που τον παρακολουθούσε, ήταν αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Μια συνάδελφος επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον άνθρωπο που φιλοξενούσε τον Λουκάνικο και έμαθε τα δυσάρεστα νέα. «Ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ και κοιμόταν, όταν ξαφνικά σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του. Ο Θόδωρος, έφυγε» της είπε.





Σήμερα, ο τετράποδος ήρωας που έγραψε τη δική του ιστορία στους δρόμους της Αθήνας αναπαύεται στη σκιά ενός δέντρου σε κάποιο λόφο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο Λουκάνικος δεν θα γαυγίσει ξανά στους άντρες των ΜΑΤ, δεν θα δεχτεί ξανά το φιλικό χάδι των διαδηλωτών. Ο δικός μας Λουκάνικος έφυγε νωρίς για έναν κόσμο χωρίς δακρυγόνα, χωρίς κλομπ και χημικά...



Πέτρος Κατσάτος (avgi.gr)

Read more...

Κασσής: «Διαρροές για εκλογές κάνουν οι τσολιάδες του Βενιζέλου»...


 
BINTEO...
Επίθεση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Eυ. Βενιζέλο, αλλά και σε όσους μέσα από το κόμμα κάνουν διαρροές για τις εκλογές, εξαπέλυσε ο βουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Κασσής, μιλώντας για την...
εκλογολογία των τελευταίων ημερών.

«Οι τσολιάδες του Βενιζέλου (σ.σ έκαναν τις διαρροές για τις εκλογές) από μια κλειστή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν βγάλατε και τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ;» δήλωσε συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κασσής ωστόσο χαρακτήρισε ως σωστή την επιλογή του Βενιζέλου να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ καθώς όπως δήλωσε είμαστε 4-5 μήνες πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πέντε μήνες μπορεί να γκαστρωθεί η γυναίκα και να είναι στο μέσο της για να κάνει το παιδί. Το έχετε καταλάβει;» ανέφερε επίσης ο κ. Κασσής.

topontiki.gr

Read more...

Σε πέντε χρόνια χάθηκαν 630.000 θέσεις εργασίας...


... και έκλεισαν 200.000 επιχειρήσεις...


Σχεδόν το 1/3 των θέσεων απασχόλησης αλλά και της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας έχουν χαθεί από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν...
μειωθεί κατά περισσότερο από 200.000, σύμφωνα με στοιχεία του 2013.

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA Facts), που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Νάπολη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000, καθώς σχεδόν 1 στις 4 μικρομεσαίες που υπήρχαν το 2008 έκλεισε. Μάλιστα αναμένεται η συνολική απασχόληση να "πέσει" κατά ακόμη 106.000 θέσεις και να προστεθούν άλλες 40.000 "λουκέτα".
Η χώρα μας κατατάσσεται στη χειρότερη θέση έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME Test), ενώ αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνεται ανάκαμψη στον κλάδο των μικρομεσαίων, η οποία όμως "είναι άνισα κατανεμημένη και δεν ακολουθεί σταθερή τροχιά". Οι προοπτικές για τους μικρομεσαίους στην Ευρώπη καταγράφονται ως αρκετά ασταθείς, καθώς, αν και ο εξαγωγικός τομέας βελτιώθηκε σημαντικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της θετικής επίδρασης, αφού η πλειονότητά τους δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ παράλληλα η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των μικρομεσαίων. Βάσει της έκθεσης διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δύο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις Βορρά - Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των μικρομεσαίων, ενώ κατέθεσαν στοιχεία και προτάσεις...
newmoney.gr

Read more...

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού...


Η ψήφος εμπιστοσύνης εκτός από την ένταση που προκαλεί μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, φουντώνει και πάλι τα σενάρια που...
μιλούν για ανασχηματισμό.

Πολλοί βουλευτές, ακόμη και κυβερνητικοί, εκτιμούν ότι η εικόνα της κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που επιθυμεί, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ίδιοι και θεωρούν ότι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι πολύ κοντά. Τοποθετούν μάλιστα την ημερομηνία λίγες εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ή το αργότερο πριν τα Χριστούγεννα...
parapolitika.gr

Read more...

«Δεν δικαιούμαι να είμαι απών» Επιστρέφει στη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης


Επιστρέφει στη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης
Έξι μήνες και κάτι ημέρες έλειψε από τη ΝΔ ο Νικήτα Κακλαμάνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την επιστροφή του στην ΝΔ ανακοίνωσε ο διαγραφείς Ν. Κακλαμάνης. «Βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της ΝΔ στο προσκλητήριο ενότητας του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβα ότι δεν δικαιούμαι να είμαι απών» δήλωσε.

Ο κ. Κακλαμάνης είχε σήμερα, Πέμπτη, μακρά συνάντηση με τον πρωθυπουργό -με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά- και όπως επισημαίνει ο βουλευτής «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και όπως είναι αυτονόητο, αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση του για την επανένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα της ΝΔ».

Και καταλήγει: «Η μακρόχρονη φιλία μου με τον Αντώνη Σαμαρά και η επί δεκαετίες παρουσία μου στην παράταξη ήταν ο καταλύτης της σημερινής θετικής εξέλιξης».

Μετά την επιστροφή του κ. Κακλαμάνη στη ΝΔ η δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανέρχεται στους 155 βουλευτές.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον περασμένο Μάρτιο μετά το «όχι» στο άρθρο 1 του πολυνοοσχεδίου που αφορούσε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...