Ποιος θα περίμενε ότι θα ήταν πλέον καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία του Ηρακλείου οι λιποθυμίες λόγω ασιτίας. Κι όμως είναι πλέον θέμα συζήτησης σε όλα τα σχολεία της πόλης, με...
τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν εκτός από τη υλική βοήθεια να αποτρέψουν και το στιγματισμό.
Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά τα παιδιά φοβούνται να μην μαθευτεί το μυστικό τους.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτης» περιέγραψε τη δραματική κατάσταση πολλών οικογενειών του Ηρακλείου, αλλά και περιστατικά που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα συνέβαιναν σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ηράκλειο, όσο μεγάλη και εάν είναι.
Όπως ανέφερε αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποσιτιζόμενων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ήδη έχουν καταγραφεί επισήμως πέντε περιστατικά παιδιών που λιποθύμησαν από την πείνα στο σχολείο, αλλά αρνήθηκαν να πάρουν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία γιατί ντρέπονται μην στιγματιστούν.
Ο Δήμος- σε μια προσπάθεια να παρέμβει έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου έγγραφο σε όλα τα σχολεία, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τους μαθητές που υποσιτίζονται, ώστε να έλθει σε συμφωνία με το κυλικείο του σχολείου και τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μόνα το πρωινό τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.
Προσπάθειες καταβάλουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πέρα από τα παιδιά που λιποθυμούν ζούνε απίστευτες καταστάσεις, με παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κουλούρι ούτε να φέρουν κάτι από το σπίτι τους.
Η εικόνα στα διαλείμματα είναι δραματική, μας έλεγε καθηγήτρια γυμνασίου, με παιδιά που βλέπουν τα άλλα να τρώνε και αυτά να μην έχουν τίποτα.
«Προσπαθούμε- σημείωσε- να κρατάμε κάποια σάντουιτς από τα σπίτια μας ή μας βοηθούν και φούρνοι στις γειτονιές.
Το πρόβλημα είναι να τα δώσουμε χωρίς να γίνει αντιληπτό από άλλους μαθητές και κυρίως να μην θίξουμε την περηφάνια αυτών των παιδιών, που αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα».
Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Σπανάκη υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της φτώχειας και της ανεργίας, οι οποίες δεν ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων.
Προσπαθούν να κρύψουν τη φτώχεια τους, φοβούνται μη θιχτεί η αξιοπρέπειά τους και χάσουν την περηφάνεια που είχαν. Έτσι το βάρος θα πέσει στους γυμναστές οι οποίοι εφόσον αντιληφθούν τέτοια περιστατικά, θα προτείνουν ειδική διατροφή που θα παρέχεται από το σχολείο με τη βοήθεια του Δήμου.
Άστεγοι
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έχει ήδη καταγράψει 1.250 οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και προσπαθούν να τις βοηθήσουν με διακριτικότητα. Ζουν κάτω από όριο της φτώχειας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, κρύβοντας το δράμα τους από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μια μάνα όμως δεν άντεξε τηλεφώνησε στο Δήμο και είπε την αντιδήμαρχο ότι τα παιδιά της έχουν να φάνε τρεις μέρες. Η βοήθεια δόθηκε με τον πλέον διακριτικό τρόπο. Την ίδια ώρα οι άστεγοι στο Ηράκλειο είναι πλέον δεκάδες.
Από το Δήμο έχουν καταγραφεί 53 άστεγοι. Οι 20 δέχονται τη βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες και κοιμούνται σε χώρους που νοικιάζονται. Οι υπόλοιποι 33 δεν δέχονται, για δικούς τους λόγους τη βοήθεια του Δήμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από το Δήμο, η Εκκλησία, σωματεία, αλληλέγγυοι πολίτες και άλλες, προσφέρουν βοήθεια με τρόπο που να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος έχει περιγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνοντας λόγο για ανθρώπινα ράκη.
«Τρομάζω με αυτά που βλέπω και δεν ξέρω που θα φτάσουμε ακόμη», είπε πριν μερικές μέρες, με την Αρχιεπισκοπή να δέχεται πλέον χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Ακόμη και γέροντες που δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα της πίεσης τηλεφωνούν και ζητούν βοήθεια.
Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση έδωσε αυτό το γλίσχρο λεγόμενο πλεόνασμα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, πριν τις ευρωεκλογές, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεινούν.
cna.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου