Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Το βλέμμα των ελεγκτών τώρα στο Ασφαλιστικό

Την Τετάρτη οι κοινοτικοί στο υπουργείο Εργασίας

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δεχτεί αύριο την επίσκεψη των ελεγκτών της τριμερούς επιτήρησης που θα αξιολογήσουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και θα συζητηθεί αύριο με τους κοινοτικούς, θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Μαρτίου.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση την τελευταία 15ετία και στη συνέχεια ο χρόνος να διευρύνεται σταδιακά έως ότου φτάσει να υπολογίζεται όλος ο εργασιακός βίος.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αυτό το σύστημα δεν θα οδηγήσει σε μειωμένες συντάξεις αφού στο τελικό ποσό θα παίξει ρόλο το ποσοστό αναπλήρωσης και οι επιμέρους συντελεστές, οι οποίοι θα είναι αυξημένοι μετά από 31 χρόνια δουλειάς. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται στους ανασφάλιστους από το κοινωνικό κράτος και όχι από το ασφαλιστικό σύστημα με εισοδηματικά κριτήρια και μετά τα 65 έτη. Για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης θα διατηρηθεί η 15ετία.

Όμως η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να δίνεται και νωρίτερα από τη θεμελίωση το ανταποδοτικό κομμάτι, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνάντηση ακούστηκαν και σκληρότερες προτάσεις, όπως να μη χορηγείται βασική σύνταξη στους συνταξιούχους που συγκεντρώνουν ανταποδοτική σύνταξη πάνω από 600-800 ευρώ. Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «καμία ανησυχία δε χρειάζεται να εμπνέουν οι αλλαγές για 250.000 εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013 έτος εφαρμογής του νέου συστήματος».

protothema.gr

Read more...

Έπιασαν δουλειά οι ελεγκτές EE και ΔΝΤ

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατασκηνώσει οι ελεγκτές από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι οποίοι "ξεσκονίζουν" το Προγράμμα Σταθερότητας με έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούνται σε ενημέρωση για τα ελληνικά στοιχεία, αλλά αντιπαραβάλλουν αυτά με τις δικές τους εκτιμήσεις και στοιχεία.

Τα στελέχη του μικτού κλιμακίου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, για τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και για τους δείκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ύψος ρευστότητας στην αγορά, κ.λπ.).

Την Τρίτη, οι ελεγκτές βρέθηκαν από τις 9.30 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά. Την Τετάρτη, στο υπουργειο Εργασίας για την πορεία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και η "τρόϊκα" των ελεγκτών θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Πέμπτη.

Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν, εκτός από το ΠΣΑ, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθούν την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.

Με βάση και τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες των τριών διεθνών οργανισμών, θα συνέλθει στις 9 Μαρτίου το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου.

Την ημέρα αυτή θα συνέλθει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ- Eurogroup (το Ecofin θα συνεδριάσει στις 16 Μαρτίου), οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9) της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

Η ταυτότητα των εκπροσώπων

Η αντιπροσωπεία έχει ως επικεφαλής το βέλγο αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής Σέρβας Ντερόουζε και τον πορτογάλο αρμόδιο για την Ελλάδα τμηματάρχη Ζοάο Ναγκουέιρα. Το κλιμάκιο συνοδεύουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ: ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα, η Ισπανίδα Μαριαλούς Μορένο Μπαντία και η Βελγίδα Φλοράνς Ζιανμότ.

Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, στην Αθήνα αναμένεται να φθάσει και ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελέγξει αν τα μέτρα που προωθούνται είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Πρόσθετα μέτρα

Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε ο πρωθυπουργός
στη σκιά των πιέσεων των Βρυξελλών για πρόσθετα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική. "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του Προγράμματος", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα επιμένουν οι πληροφορίες για σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας παρά τη διάψευση και από την Κομισιόν. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Economist, ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε εκ νέου ότι έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα ζητεί πολιτική στήριξη.

Οι δηλώσεις Παπανδρέου στον Economist




Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα πρόσθετα μέτρα
που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες. Μεταξύ των εισηγήσεων, είναι αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες, το ενδεχόμενο αναστολής χορήγησης του 14ου μισθού για ένα έτος, περαιτέρω περικοπές σε επιδόματα, επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες στο Δημόσιο και επιβολή νέου φόρου στα είδη πολυτελείας.

"Καταδικάζουμε τη μετρολαγνεία και τη μετρολογία, που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για νέα μέτρα. "Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη", είπε ερωτηθείς αν "θα πειραχθεί ο 14ος μισθός".

Την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής, με μεσοπρόθεσμους στόχους τη διατηρήσιμη και συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα επισήμανε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.

Το φορολογικό

Στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, "ανεβαίνει" για δημόσια διαβούλευση, υπό μορφή νομοσχεδίου πλέον, το φορολογικό για να ακολουθήσει έπειτα από μία εβδομάδα η κατάθεσή του στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου. Οι επιτηρητές αποδίδουν μεγάλη σημασία και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του ΠΣΑ για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.
nooz.gr


Read more...

Υποβάθμισε τέσσερις τράπεζες ο Fitch

O Oίκος Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Efg Eurobank Ergasias και της Τράπεζας Πειραιώς σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄ και ΄F3΄ από ΄F2΄ αντίστοιχα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, καθώς διατηρεί αρνητικές της προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, ο Fitch εκτιμά ότι η ήδη εξασθενημένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών θα δεχθούν νέες πιέσεις λόγω των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας."Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων" επισημαίνει ο Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυναμώσει την κερδοφορία τους.

Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.

Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται ακόμη να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο διεθνής οίκος, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χονδρικής, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές, σε λογικές τιμές.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, ο Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας σε πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Eκτινάχθηκε το spread

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτινάχθηκε στις 339 μονάδες βάσης από τις 323 μονάδες.

.nooz.gr/


Read more...

"ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ"!


Φοβερός ο ομογενής ευρωβουλευτής. Καταπέλτης για τον Αλογοσκούφη τον οποίο κατηγόρησε για διαπόμπευση της Ελλάδας στην Ευρώπη και ζήτησε να καθίσει στο σκαμνί για την διασυρμό της Ελληνικής Οικονομίας! Ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας καταδίκασε το εξώφυλλο του Focus με τον... πιο κατηγορηματικό τρόπο. Επιτυχία του Alpha η συνέντευξή του. Πρόκειται για έναν από τους δραστήριους ευρωβουλευτές τον οποίο δεν γνώριζε η κοινή γνώμη...

fimotro.

Read more...

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννα Μπαλή - Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)

Παρά το γεγονός ότι και μόνο η εξαγγελία σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία είχε πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα και είχε προκαλέσει αντιδράσεις και μέσα στο κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τελικά χθες το βράδυ τη σχετική πρόταση, με την οποία ζητεί τη διερεύνηση της περιόδου 2004-2009, το διάστημα δηλαδή διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (η οποία ζητεί διερεύνηση από το 1981). Στην πρόταση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Βουλής, καταλογίζει...
στην κυβέρνηση της ΝΔ «καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική» και επισημαίνει την ανάγκη απόδοσης ευθυνών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης χαρακτήριζε την ενέργεια του ΠΑΣΟΚ «απαράδεκτη» και δήλωνε ότι το κόμμα του θα «αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να απολογηθεί». Πάντως, η σύσταση της εν λόγω επιτροπής δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μπορεί μεν να αποφασιστεί από την Ολομέλεια, αλλά η συγκρότησή της, όπως έλεγε ο Φ. Πετσάλνικος, δεν προβλέπεται πριν από την ολοκλήρωση του έργου των εξεταστικών για τη Siemens και το Βατοπέδι.
Νωρίτερα, στην εξεταστική για τη Siemens ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης γνωστοποίησε έγγραφο-φωτιά που δίνει με παραστατικό τρόπο το... δύσοσμο παρασκήνιο των συμβάσεων της Siemens με τον ΟΤΕ. Πρόκειται για «εσωτερική» συνομιλία που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2006 στη Siemens Ελλάς (περιέχεται στη δικογραφία που βρίσκεται στη διάθεση της Εξεταστικής) στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος εσωτερικού ελέγχου της Siemens κ. Χούμπερτ, δικηγόροι της εταιρείας και του Πρόδρομου Μαυρίδη, τέως νούμερο δύο της Siemens και στη συνέχεια διάδοχος του Μ. Χριστοφοράκου.
Ο κ. Μαυρίδης μιλάει για «πολυάριθμες πριμοδοτήσεις προς τον ΟΤΕ»και αποκαλύπτει μάλιστα ότι «αν και στις συμβάσεις του ΟΤΕ που είχαν υπογραφεί με τη γερμανική εταιρεία υπήρχαν και τρεις ρήτρες που εξασφάλιζαν τα συμφέροντά του Οργανισμού, σε περίπτωση μη ικανοποιητικής υλοποίησης των συμβάσεων, ποτέ δεν έκανε χρήση αυτών των ρητρών».
Μ. Χρυσοχοΐδης
ΕΔΕ για τον Χριστοφοράκο
Αξίζει να σημειωθεί ότι με έγγραφο που έστειλε στην Εξεταστική ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται ότι διατάχτηκε ΕΔΕ για τις συνθήκες φύλαξης του Μ. Χριστοφοράκου πριν από τη διαφυγή του στο εξωτερικό, ένας εκ των φρουρών παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, ενώ είναι πιθανόν να ασκηθούν και διώξεις. Στην Επιτροπή «έφτασε» επίσης και επιστολή από τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος υποστηρίζει ότι κάθε συσκευή που προμηθεύτηκε από τη Siemens την εξόφλησε ο ίδιος.
fimotro.


Read more...

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Ρεπορτάζ: Σίλα Αλεξίου (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της
διαφθοράς στον δημόσιο τομέα- συμπεριλαμβανομένων υπουργών, νομαρχών και δημάρχων- προβλέπει νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα στη Βουλή, με το οποίο παρέχονται και κίνητρα επιεικούς ποινικής μεταχείρισης σε εμπλεκόμενους σε οικονομικά σκάνδαλα αν συμβάλλουν στην αποκάλυψή τους...

Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτώνται παράνομα, όχι μόνο με τη διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και με την τέλεση όλων των οικονομικών αδικημάτων περί την υπηρεσία, αποτελεί μια από τις νέες ρυθμίσεις και αφορά παράλληλα τις περιπτώσεις απόκρυψης των παρανόμως αποκτηθέντων στη δήλωση πόθεν έσχες, καθώς και σε κάθε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική αυστηροποίηση των ποινών για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις. Ειδικότερα, η παράλειψη δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς είτε ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ τιμωρούνται εκείνοι των οποίων η περιουσία που αποκρύπτεται υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ. Όσον αφορά τη δήμευση, αν τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται στο μέτρο αυτό δεν υπάρχουν πλέον, δημεύονται άλλα ίσης αξίας. Αν δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του προσώπου που ελέγχεται, τότε το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ανάλογη χρηματική ποινή. Το μέτρο της δήμευσης ωστόσο επιφυλάσσεται σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε offshore εταιρείες- υπουργούς, υφυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, γενικούς γραμματείς περιφερειών, προέδρους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, νομάρχες, δημάρχους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές κρατικών τραπεζών- είτε οι ίδιοι είτε παρένθετα πρόσωπα. Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς έκπτωση από το αξίωμα που κατέχουν, δήμευση του μεριδίου τους στην εταιρεία, φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προβλέπεται επίσης σε κάθε περίπτωση τέλεσης οικονομικού εγκλήματος από κρατικό λειτουργό, από ένα έως πέντε χρόνια αν πρόκειται για ποινή φυλάκισης, ενώ αν πρόκειται για ποινή κάθειρξης από δύο έως δέκα χρόνια. Όταν η δικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη ο υπαίτιος εκπίπτει από το αξίωμα που κατέχει. Οι «μεσάζοντες» Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται και η ποινικοποίηση της αποδοχής προσφοράς ή υπόσχεσης για λήψη ανταλλάγματος εκ μέρους κρατικού λειτουργού, συγγενικού του προσώπου, συνεργάτη του ή τρίτου που λειτουργεί εκ μέρους του, προκειμένου να ασκήσει επιρροή για τη λήψη απόφασης, σύναψη σύμβασης κ.λπ. Η πράξη αυτή θα τιμωρείται με φυλάκιση από δύο χρόνια έως και κάθειρξη δέκα ετών και χρηματική ποινή από 15.000 έως 1.500.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία των ανταλλαγμάτων ή όταν υπάρχει υποτροπή. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, εισάγουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς εφόσον συμβάλλουν με στοιχεία στην αποκάλυψή τους. Ειδικότερα, αν εισφέρει στοιχεία ιδιώτης για εμπλοκή δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα παραμείνει ατιμώρητος. Το ίδιο θα ισχύσει και αν ο καταγγέλλων είναι δημόσιος υπάλληλος και προσκομίσει στοιχεία για πράξεις διαφθοράς προϊσταμένων του. Σε περίπτωση κατά την οποία οι καταγγελίες αφορούν μέλη της κυβέρνησης και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων τιμωρείται με μειωμένη ποινή. Στα ερωτήματα που προκλήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη, μήπως πρόκειται για συγκυριακή ρύθμιση, δεδομένου ότι εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, αλλά και ότι ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο να ισχύσει το ακαταδίωκτο για τον Μιχ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προβεί σε αποκαλύψεις, ο κ. Καστανίδης απάντησε: «Δεν νομοθετούμε με βάση την τρέχουσα εμπειρία, αλλά με βάση την ανάγκη διαφάνειας στον δημόσιο βίο».

fimotro.

Read more...

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ "ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΤΕ


Ρεπορτάζ: Αντώνης Γαλανόπουλος(απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Εγγραφο-ντοκουμέντο, που αποτελεί μέρος της γερμανικής δικογραφίας, στο οποίο αποκαλύπτονται οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» προς τον ΟΤΕ, αλλά και οι ρήτρες που διέθετε ο Οργανισμός για την εξασφάλιση των συμφερόντων του, χωρίς όμως ποτέ να τις ενεργοποιήσει, προσκόμισε χθες στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης...


Το τετρασέλιδο έγγραφο αφορά συζήτηση που έγινε στην Αθήνα (8/3/2006) υπό τον υπεύθυνο των εσωτερικών υποθέσεων της γερμανικής εταιρείας, Χούμπερ, και στην οποία μετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Siemens Πρ. Μαυρίδης, καθώς και νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ο κ. Μαυρίδης, αναφερόμενος στη «σύμβαση 8002» για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αποκαλεί τις μίζες «πριμοδοτήσεις» και δηλώνει ότι «ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η διοίκηση του Οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια είχε αντικατασταθεί, πλήρως, συνολικά τέσσερις φορές και γι' αυτό το λόγο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβαλλόταν τίποτα ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική».

Ο ίδιος, τέλος, περιγράφει και τους τρεις τρόπους - διαδρομές για τις μίζες: το αντισταθμιστικό μοντέλο, το πιστωτικό μοντέλο, αλλά και το μοντέλου επαναπατρισμού των κεφαλαίων (νόμος Αλογοσκούφη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε φροντίσει εκ προοιμίου την υπερασπιστική της «γραμμή» και αυτό διότι οι εκροές των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» θα «βαφτίζονταν» πριμ υπέρ του κ. Μαυρίδη λόγω «ιδιαίτερης απόδοσης», ώστε «να διασκεδαστούν οι υπόνοιες και το θέμα να απομείνει απλώς ένα φορολογικό ζήτημα».

Σ' ό,τι αφορά τις ρήτρες με τις οποίες ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα αν χρειαστεί εκ των υστέρων να απαιτήσει εκπτώσεις, «οι αποδόσεις υπέρ της Siemens να είναι υψηλές».

Πάντως, όπως κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ (1996-1998) Δ. Παπούλιας, οι συγκεκριμένες ρήτρες ενεργοποιήθηκαν όταν εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από τον Οργανισμό και σχετίζονταν με τις επεκτάσεις και τις τροποποιήσεις της «σύμβασης 8002».

Ο κ. Παπούλιας, που επί των ημερών του είχε υπογραφεί η «8002», μιλώντας ενώπιον της επιτροπής για την περιβόητη σύμβαση εξήγησε ότι η επιλογή της Siemens έγινε διότι κατείχε το «Know how» αλλά και ήταν συμφέρουσα προς το ελληνικό Δημόσιο. Επικαλέστηκε μάλιστα τη θετική γνωμοδότηση, προς την επιλογή αυτή, της εταιρείας συμβούλων Price Water House.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι είχε διεξοδικές συζητήσεις για το θέμα αυτό με όλα τα πολιτικά κόμματα και είχε λάβει την έγκριση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Ενημερώνοντας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ο κ. Παπούλιας φέρεται να είπε ότι η επίμαχη σύμβαση είχε ήδη προετοιμαστεί από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Π. Λάμπρου, τον οποίο ο ίδιος βρήκε στη θέση αυτή όταν ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού. Στις 17/10/1997 ο κ. Λάμπρου αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ο κ. Παπούλιας. Στις 9/12/97 οι όροι της σύμβασης συζητούνται στο Δ.Σ. του ΟΤΕ και τελικά υπογράφεται στις 16/12/97. Ο Δ. Παπούλιας παραμένει και στις δύο θέσεις έως τις 20/1/1998 και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Γ. Χρυσολούρης, ο οποίος υλοποιεί τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν ήδη σχεδιαστεί.

Το θέμα «αγγίζει» και τη Ν.Δ., δεδομένου ότι η έκτη και τελευταία προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2005.
Ο αστυνομικός του Χριστοφοράκου

Χθες εστάλη στην επιτροπή επιστολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον αστυνομικό που φρουρούσε τον Μ. Χριστοφοράκο, βάσει της οποίας γνωστοποιείται ότι έχει διενεργηθεί ΕΔΕ και το πόρισμα εστάλη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ερώτημα την ποινή της απόταξης.

Παράλληλα οι σχετικές εκθέσεις εστάλησαν και στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη.



Read more...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ...


Δεν πολυδιαφημίστηκε όπως άλλα βιβλία. Αυτή την περίοδο όμως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε. Το βιβλίο του Α. Βγόντζα (εκδόσεις Λιβάνη) καλύπτει μια ολόκληρη εποχή. Δεν περιορίζεται μόνο στην παραπομπή και στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Εντάσσει και τα δύο αυτά κορυφαία γεγονότα στο ιστορικό τους πλαίσιο. Πρόκειται για... μοναδικό δικαιοπολιτικό φαινόμενο. Κατηγορούμενος ένας λαοπρόβλητος πολιτικός ηγέτης. Κατήγοροι οι πολιτικοί του αντίπαλοι από ασύμπτωτες πολιτικές δυνάμεις.
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η αθώωσή του. Είκοσι χρόνια μετά την παραπομπή, ο συγγραφέας προτείνει μια ανοιχτή ανάγνωση της δίκης. Με βασικό εργαλείο τις 7.000 σελίδες των επίσημων πρακτικών της δίκης. Όχι, όμως, αποκλειστικά. Στο τελευταίο μέρος, ο συγγραφέας επιχειρεί την αναμέτρηση με την Ιστορία. Αναδεικνύει τις θεσμικές αδυναμίες της χώρας. Και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει κρίσεις. Διατυπώνει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχο όραμα. Και εξομολογείται το φόβο του για επανάληψη παρόμοιων κρίσεων. Για την αποτροπή τους, αναζητά «σοφούς γέροντες» και διατυπώνει τη δική του πρόταση. Εξαιρετικό βιβλίο. Μια πρόταση για όλους...
fimotro.


Read more...