Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ "ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΤΕ


Ρεπορτάζ: Αντώνης Γαλανόπουλος(απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Εγγραφο-ντοκουμέντο, που αποτελεί μέρος της γερμανικής δικογραφίας, στο οποίο αποκαλύπτονται οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» προς τον ΟΤΕ, αλλά και οι ρήτρες που διέθετε ο Οργανισμός για την εξασφάλιση των συμφερόντων του, χωρίς όμως ποτέ να τις ενεργοποιήσει, προσκόμισε χθες στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης...


Το τετρασέλιδο έγγραφο αφορά συζήτηση που έγινε στην Αθήνα (8/3/2006) υπό τον υπεύθυνο των εσωτερικών υποθέσεων της γερμανικής εταιρείας, Χούμπερ, και στην οποία μετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Siemens Πρ. Μαυρίδης, καθώς και νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ο κ. Μαυρίδης, αναφερόμενος στη «σύμβαση 8002» για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αποκαλεί τις μίζες «πριμοδοτήσεις» και δηλώνει ότι «ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η διοίκηση του Οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια είχε αντικατασταθεί, πλήρως, συνολικά τέσσερις φορές και γι' αυτό το λόγο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβαλλόταν τίποτα ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική».

Ο ίδιος, τέλος, περιγράφει και τους τρεις τρόπους - διαδρομές για τις μίζες: το αντισταθμιστικό μοντέλο, το πιστωτικό μοντέλο, αλλά και το μοντέλου επαναπατρισμού των κεφαλαίων (νόμος Αλογοσκούφη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε φροντίσει εκ προοιμίου την υπερασπιστική της «γραμμή» και αυτό διότι οι εκροές των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» θα «βαφτίζονταν» πριμ υπέρ του κ. Μαυρίδη λόγω «ιδιαίτερης απόδοσης», ώστε «να διασκεδαστούν οι υπόνοιες και το θέμα να απομείνει απλώς ένα φορολογικό ζήτημα».

Σ' ό,τι αφορά τις ρήτρες με τις οποίες ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα αν χρειαστεί εκ των υστέρων να απαιτήσει εκπτώσεις, «οι αποδόσεις υπέρ της Siemens να είναι υψηλές».

Πάντως, όπως κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ (1996-1998) Δ. Παπούλιας, οι συγκεκριμένες ρήτρες ενεργοποιήθηκαν όταν εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από τον Οργανισμό και σχετίζονταν με τις επεκτάσεις και τις τροποποιήσεις της «σύμβασης 8002».

Ο κ. Παπούλιας, που επί των ημερών του είχε υπογραφεί η «8002», μιλώντας ενώπιον της επιτροπής για την περιβόητη σύμβαση εξήγησε ότι η επιλογή της Siemens έγινε διότι κατείχε το «Know how» αλλά και ήταν συμφέρουσα προς το ελληνικό Δημόσιο. Επικαλέστηκε μάλιστα τη θετική γνωμοδότηση, προς την επιλογή αυτή, της εταιρείας συμβούλων Price Water House.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι είχε διεξοδικές συζητήσεις για το θέμα αυτό με όλα τα πολιτικά κόμματα και είχε λάβει την έγκριση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Ενημερώνοντας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ο κ. Παπούλιας φέρεται να είπε ότι η επίμαχη σύμβαση είχε ήδη προετοιμαστεί από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Π. Λάμπρου, τον οποίο ο ίδιος βρήκε στη θέση αυτή όταν ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού. Στις 17/10/1997 ο κ. Λάμπρου αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ο κ. Παπούλιας. Στις 9/12/97 οι όροι της σύμβασης συζητούνται στο Δ.Σ. του ΟΤΕ και τελικά υπογράφεται στις 16/12/97. Ο Δ. Παπούλιας παραμένει και στις δύο θέσεις έως τις 20/1/1998 και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Γ. Χρυσολούρης, ο οποίος υλοποιεί τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν ήδη σχεδιαστεί.

Το θέμα «αγγίζει» και τη Ν.Δ., δεδομένου ότι η έκτη και τελευταία προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2005.
Ο αστυνομικός του Χριστοφοράκου

Χθες εστάλη στην επιτροπή επιστολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον αστυνομικό που φρουρούσε τον Μ. Χριστοφοράκο, βάσει της οποίας γνωστοποιείται ότι έχει διενεργηθεί ΕΔΕ και το πόρισμα εστάλη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ερώτημα την ποινή της απόταξης.

Παράλληλα οι σχετικές εκθέσεις εστάλησαν και στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: