Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Το βλέμμα των ελεγκτών τώρα στο Ασφαλιστικό

Την Τετάρτη οι κοινοτικοί στο υπουργείο Εργασίας

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δεχτεί αύριο την επίσκεψη των ελεγκτών της τριμερούς επιτήρησης που θα αξιολογήσουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και θα συζητηθεί αύριο με τους κοινοτικούς, θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Μαρτίου.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση την τελευταία 15ετία και στη συνέχεια ο χρόνος να διευρύνεται σταδιακά έως ότου φτάσει να υπολογίζεται όλος ο εργασιακός βίος.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αυτό το σύστημα δεν θα οδηγήσει σε μειωμένες συντάξεις αφού στο τελικό ποσό θα παίξει ρόλο το ποσοστό αναπλήρωσης και οι επιμέρους συντελεστές, οι οποίοι θα είναι αυξημένοι μετά από 31 χρόνια δουλειάς. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται στους ανασφάλιστους από το κοινωνικό κράτος και όχι από το ασφαλιστικό σύστημα με εισοδηματικά κριτήρια και μετά τα 65 έτη. Για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης θα διατηρηθεί η 15ετία.

Όμως η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να δίνεται και νωρίτερα από τη θεμελίωση το ανταποδοτικό κομμάτι, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνάντηση ακούστηκαν και σκληρότερες προτάσεις, όπως να μη χορηγείται βασική σύνταξη στους συνταξιούχους που συγκεντρώνουν ανταποδοτική σύνταξη πάνω από 600-800 ευρώ. Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «καμία ανησυχία δε χρειάζεται να εμπνέουν οι αλλαγές για 250.000 εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013 έτος εφαρμογής του νέου συστήματος».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: