Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννα Μπαλή - Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)

Παρά το γεγονός ότι και μόνο η εξαγγελία σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία είχε πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα και είχε προκαλέσει αντιδράσεις και μέσα στο κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τελικά χθες το βράδυ τη σχετική πρόταση, με την οποία ζητεί τη διερεύνηση της περιόδου 2004-2009, το διάστημα δηλαδή διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (η οποία ζητεί διερεύνηση από το 1981). Στην πρόταση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Βουλής, καταλογίζει...
στην κυβέρνηση της ΝΔ «καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική» και επισημαίνει την ανάγκη απόδοσης ευθυνών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης χαρακτήριζε την ενέργεια του ΠΑΣΟΚ «απαράδεκτη» και δήλωνε ότι το κόμμα του θα «αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να απολογηθεί». Πάντως, η σύσταση της εν λόγω επιτροπής δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μπορεί μεν να αποφασιστεί από την Ολομέλεια, αλλά η συγκρότησή της, όπως έλεγε ο Φ. Πετσάλνικος, δεν προβλέπεται πριν από την ολοκλήρωση του έργου των εξεταστικών για τη Siemens και το Βατοπέδι.
Νωρίτερα, στην εξεταστική για τη Siemens ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης γνωστοποίησε έγγραφο-φωτιά που δίνει με παραστατικό τρόπο το... δύσοσμο παρασκήνιο των συμβάσεων της Siemens με τον ΟΤΕ. Πρόκειται για «εσωτερική» συνομιλία που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2006 στη Siemens Ελλάς (περιέχεται στη δικογραφία που βρίσκεται στη διάθεση της Εξεταστικής) στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος εσωτερικού ελέγχου της Siemens κ. Χούμπερτ, δικηγόροι της εταιρείας και του Πρόδρομου Μαυρίδη, τέως νούμερο δύο της Siemens και στη συνέχεια διάδοχος του Μ. Χριστοφοράκου.
Ο κ. Μαυρίδης μιλάει για «πολυάριθμες πριμοδοτήσεις προς τον ΟΤΕ»και αποκαλύπτει μάλιστα ότι «αν και στις συμβάσεις του ΟΤΕ που είχαν υπογραφεί με τη γερμανική εταιρεία υπήρχαν και τρεις ρήτρες που εξασφάλιζαν τα συμφέροντά του Οργανισμού, σε περίπτωση μη ικανοποιητικής υλοποίησης των συμβάσεων, ποτέ δεν έκανε χρήση αυτών των ρητρών».
Μ. Χρυσοχοΐδης
ΕΔΕ για τον Χριστοφοράκο
Αξίζει να σημειωθεί ότι με έγγραφο που έστειλε στην Εξεταστική ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται ότι διατάχτηκε ΕΔΕ για τις συνθήκες φύλαξης του Μ. Χριστοφοράκου πριν από τη διαφυγή του στο εξωτερικό, ένας εκ των φρουρών παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, ενώ είναι πιθανόν να ασκηθούν και διώξεις. Στην Επιτροπή «έφτασε» επίσης και επιστολή από τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος υποστηρίζει ότι κάθε συσκευή που προμηθεύτηκε από τη Siemens την εξόφλησε ο ίδιος.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: