Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Παπανδρέου - Πατριάρχη Αλέξανδρείας

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Κατά την συνάντησή τους, που διήρκεσε σαράντα λεπτά, συζήτησαν θέματα που αφορούν κυρίως στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς και στον Απόδημο Ελληνισμό.

Απευθύνοντας πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής του προσέφερε ένα ασημένιο βάζο, το οποίο έφτιαξαν παιδιά από την Αίγυπτο και είναι κοσμημένο με το περιστέρι της ειρήνης.

«Σας το προσφέρουμε συμβολικά, γιατί πάντοτε σκορπάτε ειρήνη και αγωνίζεστε για την ειρήνη» τόνισε ο Πατριάρχης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα ασημένιο βάζο με την ελληνική τριήρη, τονίζοντας ότι συμβολίζει την Ελλάδα των θαλασσών και των ηπείρων.

«Θα το έχω στο γραφείο μου, όταν ξεκινώ για τα πολλά ταξίδια στην ήπειρο της Αφρικής και τους ωκεανούς, για να θυμάμαι τον φίλο, τον αγαπητό, τον Πρωθυπουργό», ευχαρίστησε με τη σειρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
zougla.gr

Read more...

Επελέγησαν οι νέοι περιφερειάρχες

Ανακοινώθηκαν και επίσημα πλέον τα ονόματα των 13 νέων περιφερειαρχών της χώρας.

Είναι οι :


-Θεοδώρα Κόκλα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

-Μαρία Λιονή στην Κεντρική Μακεδονία

-Γιώργος Κύρκος στη Δυτική Μακεδονία

-Δήμητρα Γεωργακοπούλου στην Ήπειρο

-Πόπη Γερακούδη στην Θεσσαλία

-Βάσω Αλεξανδρίδου στα Ιόνια νησιά

-Τάσος Αποστολόπουλος στην Δυτική Ελλάδα

-Κατερίνα Διαμαντοπούλου στην Στερεά Ελλάδα

-Ηλίας Λιακόπουλος στην Αττική

-Φώτης Χατζημιχάλης στην Πελοπόννησο

-Σοφία Θεολογήτου στο Βόρειο Αιγαίο

-Κώστας Μπρακούτσος στο Νότιο Αιγαίο

-Θανάσης Καρούτσος στην Κρήτη



Read more...

Ικανοποίηση Παπανδρέου για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ στα επεισόδια

Την ικανοποίηση του για την στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος- κατά την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο- σε όσα διαδραματίστηκαν, είπε ότι κάναμε οργανωμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία.

"Δεν θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία", τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "αποξενώσαμε όσους είχαν σκοπό να εκμεταλλευθούν την δίψα των νέων για δικαιοσύνη".

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην θετική εικόνα της πατρίδας μας, ενώ τόνισε ότι η νέα γενιά ποτέ δεν ταυτίσθηκε με την βία.

Αναγνώρισε η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα, τόνισε ότι "θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα στους νέους ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς", ενώ πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε τους νέους για τις ανατροπές που θέλουμε να κάνουμε".

nooz.gr

Read more...

"Μείζον πρόβλημα" η διαφθορά στην Ελλάδα

To 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%.

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη μεταξύ των Βουλγάρων (97%), των Ούγγρων (96%) και των Μαλτέζων (95%) ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφανίζουν οι Δανοί (22%).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί, το 97% των Ελλήνων και το 75% των πολιτών στους «27» θεωρούσαν ότι η διαφθορά αποτελούσε «μείζον πρόβλημα» στη χώρα τους.

Από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ακόμη ότι το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους».

Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους».

Παράλληλα,το 98% των Ελλήνων (+4% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 83% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς θεσμούς στη χώρα τους».

Επίσης, το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην ΕΕ (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Τέλος, το 57% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους,το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη (10/12) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.

"Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι", τόνισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ, Κώστας Μπακούρης, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. "Η λύση είναι μία και απλή: καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή νόμων", υπογράμμισε ο κ. Μπακούρης.
.nooz.gr


Read more...

Έτος παρόξυνσης του Ασφαλιστικού το 2015


Ως «έτος της παρόξυνσης του ασφαλιστικού προβλήματος και της καταστροφής» έθεσε το 2015 - οπότε συνταξιοδοτείται η μεταπολιτευτική γενιά - ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αν δεν υπάρξει τώρα λύση.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και την πορεία του διαλόγου, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε την βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τις αναγκαίες εκείνες συμφωνίες στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο, ώστε το 2010 να ξεκινήσει «η αντίστροφη μέτρηση» για την επίλυση του προβλήματος.

«Οι διαστάσεις της βόμβας του Ασφαλιστικού θα αφορούν το 2010 με κορύφωση το 2015, έτος κατά το οποίο αμφισβητούμε τη δυνατότητα του κράτους να δώσει συντάξεις, αν κάτι δεν γίνει σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν έχουμε χρόνο», πρόσθεσε, καλώντας όλους (κόμματα, κοινωνικούς φορείς, επιστημονικό κόσμο) να συμπράξουν με προτάσεις στο διάλογο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας την προσέγγιση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 11,5% του ΑΕΠ για συντάξεις και το 2040 θα πληρώνει το 24,1%.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε ότι στις 30 Απριλίου ζητείται από την Επιτροπή των Ειδικών το πόρισμά της, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εισηγείται σε επιμέρους κεφάλαια, θα ακολουθήσει ο διάλογος σε κομματικό επίπεδο εντός και εκτός Βουλής και στο τέλος Ιουνίου θα ασκήσει νομοθετική πρωτοβουλία. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι κάθε μήνα θα ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία του διαλόγου, ενώ θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα στην οποία θα αναρτώνται οι εισηγήσεις για το θέμα.


Εκ μέρους της ΝΔ οι πρώην υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιώργος Κοντογιάννης, τόνισαν ότι θα προσφέρουν τη συναίνεσή τους σε ό,τι θετικό μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση, «τη συναίνεση που ήθελε να είχε και η κυβέρνηση της ΝΔ,όταν άνοιξε το Ασφαλιστικό». Ο κ. Γιακουμάτος είπε μάλιστα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΝΔ θα καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της και δήλωσε πως «θα είμαστε δίπλα, χωρίς λαϊκισμό, σε κάθε τι θετικό και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση».

Το ΚΚΕ δεν παρέστη όπως είχε ενημερώσει.

Απαντώντας στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στα όσα σήμερα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο Α. Λοβέρδος είπε πως αδιάλλακτος δεν είναι αυτός που οργανώνει μία συζήτηση, προτείνοντας λύσεις, αλλά αυτός ο οποίος δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο και παρεμποδίζει τον διάλογο που διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο.

«Εμείς έχουμε αποφασίσει μέσα από διαδικασίες συγκλίσεων και συνεννοήσεων να δώσουμε λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα. Δεν θα κάνουμε πίσω, όσο κι αν κάποιοι κατηγορούν, με ένα λεξιλόγιο που δεν ταιριάζει στο γεγονός ότι μία χώρα κράτος - μέλος της ΟΝΕ έχει ένα πρόβλημα και θέλει να το λύσει. Αυτά τα περί περί πολέμου και βομβαρδισμού είναι λόγια πολύ σοβαρά με αρνητικό περιεχόμενο, που δεν ταιριάζουν στην ποιότητα του προβλήματος» τόνισε ο υπουργός.

«Το ύφος του υπουργού είναι πολύ καλό για να γίνει ο διάλογος αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν άκουσα αυτοκριτική», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Kυριάκος Βελλόπουλος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι παρίσταται για να ακούσει, αλλά έκανε λόγο για «βαθιά απογοήτευση» αφού η κυβέρνηση με όσα λέει περιγράφει τα επιμέρους προβλήματα του συστήματος και όχι τα κύρια. Προέβλεψε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αφού δεν ξεπληρώνεται το χρέος και όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική για το Δημογραφικό.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές όχι στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, που ατυχώς υποστηρίζει ότι η αύξηση των εισφορών ή η αύξηση των ορίων ηλικίας ηλικίας είναι λύση. Αφού ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ,που δεν κατάφεραν ούτε στα νούμερα συμφωνήσουν, ενημέρωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται τα πέντε κεφάλαια του Ασφαλιστικού που αφορούν: τα δεδομένα του, τις ανάγκες για παραμετρικές αλλαγές που δεν αγγίζουν το σύστημα, την χρηματοδότηση του συστήματος, τις δομικές αλλαγές και τη μηχανοργάνωση.

Σε αυτά τα πέντε θέματα εξήγησε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε τις κατευθυντήριες γραμμές για λύσεις του προβλήματος. Στις παραμετρικές αλλαγές - όπως είπε - εντάσσεται η μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, στα αναλώσιμα υλικά και τις υπηρεσίες υγείας, δύο ρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου κατατίθενται αύριο στη Βουλή.

Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πρότεινε:

- Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές

- Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις, ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία

- Διαδοχική ασφάλιση. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, πρέπει να σημαίνει καμία απώλεια εισοδήματος από την σύνταξή του (φτάνει το 30%)

- Λειτουργία Ενιαίων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να υπάρχει κάλυψη για όλο τον πληθυσμό

- Ενοποίηση και στον τομέα της κύριας και στον τομέα της επικουρικής των φορέων

- Επαγγελματική ασφάλιση, που θα ενθαρρυνθεί με φορολογικούς όρους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας

- Ενίσχυση της εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος

- Εξομοίωση των όρων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα βαρέα και Ανθυγιεινά

- Πάγιο σύστημα ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων με αλλαγή του πλαισίου που υφίσταται από το 1999

- Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των γενεών, αφού δεν αρκεί η χρηματοδότηση του και έχει και τις αδικίες που έχει η έμμεση φορολογία.
.nooz.gr


Read more...

Επιχείρηση ανάκτησης της αξιοπιστίας

Με δραματικούς τόνους παρουσίασε την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός, στην εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Έκανε λόγο για "πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική", καθώς και για "δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά απο το 1974". Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επανακτηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Επισήμανε ότι η αναξιοπιστία, "την οποία κληροδότησε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης", ενώ τόνισε ότι "η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα ότι ο λαός να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του". Και πρόσθεσε ότι "ο προϋπολογισμός δείχνει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος".

"Καταβάλλουμε προσπάθεια για να στηρίξουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα. Η ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα στις πιέσεις των διεθνών πιστωτών της. Εμείς δεσμευθήκαμε και λέμε την αλήθεια και από την πρώτη στιγμή κάνουμε εθνική προσπάθεια για διάσωση της οικονομίας", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, επανέλαβε την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, ότι "ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα" και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και θα εντείνει τις διεθνείς επαφές και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

"H διαπίστωση των μεγάλων προβλημάτων που παραλάβαμε μας ατσαλώνει ακόμη περισσότερο", είπε, διαβεβαιώνοντας ότι "θα κατακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και στην Ελλάδα και διεθνώς".

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη (10/12) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πήρε το λόγο και ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Κωνσταντίνος Μπακούρης, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα μας, καθώς είναι ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Διαφάνειας.


"Έλλειμμα αξιοπιστίας"

"Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες" δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

"Η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Εντείνονται οι πιέσεις

Το υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τα νομοσχέδια του υπ. Οικονομίας, που αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, και των επιχειρήσεων, συνεδρίασε υπό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία, στη σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μπαράζ υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, πλήθος αρνητικών αναλύσεων και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, καθώς και έντονες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα (το spread εκτινάχθηκε στις 248 μονάδες βάσης) και τις μετοχές.

Μετά από δύο υποβαθμίσεις σε 2 μήνες, o οίκος Fitch, επιμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι αρνητικές, αλλά δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει και σε 3ο χτύπημα για ένα χρόνο, εκτός και εάν το έλλειμμα αποδειχθεί υψηλότερο.


Την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα, εξέφρασε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι χώρες- μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα την "άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, για τον επαναπροσδιορισμό και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών". "Περιμένουμε ότι θα το κάνουν. Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε απέναντί μας, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην δέσμευσή του", πρόσθεσε.

Κινεζικά ΜΜΕ

Στην αναστάτωση που προκάλεσε στις διεθνείς χρηματαγορές η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής Οικονομίας από τους οίκους Standard & Pools και Fitch αποδίδεται σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua (τίτλος: "Chinese shares oper lower Wednesday on external markets declines"), η σημερινή υποχώρηση της αξίας των κινεζικών μετοχών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η υποβάθμιση εγείρει φόβους για ενδεχόμενη δυσκολία της ελληνικής Οικονομίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αυτοί οι φόβοι οδήγησαν στην υποχώρηση τις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ οι επιπτώσεις τους επεκτείνονται πλέον και στις τιμές των κινεζικών μετοχών.

Παρέμβαση Αλμούνια

Ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέδωσε ανακοίνωση στην όποια σημειώνει ότι "το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" προσθέτοντάς ωστόσο ότι "απαιτούνται περισσότερα μέτρα".


"Μαζική ανεργία"

Σε επίπεδα που προκαλούν σοκ φαίνεται ότι κινείται το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας. Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο "μαζικής ανεργίας". Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η ανεργία το τελευταίο δίμηνο "αγγίζει" τα ισπανικά μεγέθη, φτάνει δηλαδή στο 18% - 20%.
nooz.gr

Read more...

Σπ. Κουβέλης στο nooz.gr: Πιέζουν τα λόμπι του άνθρακα

Eπιμέλεια: Μιχάλης Πολυδώρου
Η Ελλάδα "πάει Κοπεγχάγη" στη Σύνοδο για το Κλίμα, «κατεβάζοντας» την πιο δυνατή ομάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Παρών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπυρος Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στο nooz.gr δεν είναι και τόσο αισιόδοξος για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας, μιλάει για τα «λόμπι» και τονίζει το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα.

Κύριε Κουβέλη, τι σηματοδοτεί η εκπροσώπηση της Ελλάδα σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης;
Πράγματι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το ήθελε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και σημειολογικά, για να υπογραμμίσουμε ότι η χώρα μας είναι δύναμη πράσινης ανάπτυξης, αλλά και ουσιαστικά διότι αναμένονται σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ποιος ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20% έως το 2020. Και είναι στόχος δεσμευτικός για τα κράτη μέλη , θα ισχύσει δηλαδή ακόμη και αν στην Κοπεγχάγη δεν υπάρξει συμφωνία. Αλλά θα θέλαμε, να συμφωνήσουν και οι άλλες μεγαλες χώρες, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία. Να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Να είναι υπόλογες στο διεθνές δίκαιο. Οι πιθανότητες είναι όμως μικρές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα μη δεσμευτικό πρόγραμμα, με πραγματική μείωση των ρύπων 4-6%. Πολύ χαμηλό ποσοστό. Το ίδιο και η Κίνα, δεν δεσμεύεται. Που σημαίνει ότι αν δεν τους βγει οικονομικά, θα πουν "προσπαθήσαμε, αλλά δεν μπορέσαμε"

Υπάρχουν πιέσεις από συμφέροντα;
Είναι μεγάλα συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Το λόμπι του άνθρακα, όπως λέγεται. πιέζει παρά πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ευρώπη υπήρξαν αντιδράσεις που έχουν βασίσει εκεί την οικονομία τους, ενώ στις ΗΠΑ έχει παγώσει η νομοθετική διαδικασία στη Γερουσία, λόγω των πιέσεων που ασκεί το λόμπι αυτό.

Αρα μπορεί η Κοπεγχάγη να οδηγηθεί σε ναυάγιο;

Είναι απίθανο να καταρρεύσουν οι συνομιλίες ακόμη και για λόγους πολιτικούς. Κανένας αρχηγός δεν θέλει να χρεωθεί μια αποτυχία, όταν μάλιστα έχει ενταθεί η πίεση από την πλευρά των πολιτών. Παίζεται η αξιοπιστία των πολιτικών, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω με άδεια χέρια. Μου έκανε εντύπωση ότι τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε τον προγραμματισμό και θα βρίσκεται στη Σύνοδο τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες των διαπραγματεύσεων. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία.


Αγκάθι είναι και το οικονομικό κόστος;

Πράγματι, για την προετοιμασία των μικρότερων χωρών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, απαιτούνται 100 δις ευρώ. Και το ερώτημα είναι πώς θα γίνει ο επιμερισμός του κοστους. Απαιτειται, επίσης, ένα μεγάλο ποσό που αφορά τις επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν πρέπει να προσμετράται στο κόστος.


Ο στόχος, η θέση της Ελλάδας την επομένη της Κοπεγχάγης
;
Τα τρια εικοσάρια μέχρι το 2020. Δηλαδή, μείωση κατά 20% των εκπομπών ρύπων, αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%. Όμως την επομένη της Κοπεγχάγης η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης στην ευρυτερη περιοχη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, την οποία πρέπει να κατευθύνουμε σωστά. Και σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα μπορεί να γίνει καταλύτης σε πολιτικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα, της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ώστε να μπει η ξεκάθαρα η παράμετρος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλή επιτυχια κύριε Κουβέλη.
nooz.gr

Read more...

Υποβαθμίζει και τις τράπεζες η Fitch


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Fitch, έπειτα από την αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης της χώρας. «Αν και η τάση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες δεν έχει αλλάξει, η ικανότητά της να το κάνει έχει μειωθεί, όπως φάνηκε από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας», εξηγούν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, η Fitch υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση IDR των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε BBB+ από A-.

Παράλληλα, υποβαθμίζει καμία μονάδα την αξιολόγηση Support Rating Floor (SRF) των τεσσάρων τραπεζών και το Support Rating των Alpha, Eurobank και Πειραιώς σε '3' από '2'.

Οι προοπτικές των αξιολογήσεων των Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι αρνητικές, ενώ της Εθνικής είναι σταθερή.

Παράλληλα, η αξιολόγηση της ΑΤΕ υποβαθμίζεται σε BBB- από BBB.
nooz.gr

Read more...

Λοβέρδος: Στο 18%-20% η ανεργία το τελευταίο δίμηνο

Για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας μίλησε χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας πως πρόκειται για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας», υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για εντύπωση από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και βάσει της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» ο υπουργός ανέφερε πως η ανεργία το τελευταίο δίμηνο αγγίζει τα ισπανικά μεγέθη, φτάνει δηλαδή στο 18% έως 20%, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, κατά την οποία εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του κ. Ηλία Κικίλια στην θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με κατεύθυνση στην στήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ανέργων και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι από το ΕΣΠΑ είναι νομικώς δεσμευμένα περίπου 600 εκατ. ευρώ για κατάρτιση και την στήριξη θέσεων εργασίας.

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και ιδιαιτέρως σε προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως κίνητρο για την πρόσληψη νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανέργων. Επίσης ως προτεραιότητά του ανέφερε την σύνταξη, κατά το δυνατόν συντομότερα, προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα με εξειδικευμένα κριτήρια και βασισμένα στις τοπικές δομές στήριξης


Στις 22 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή εμπειρογνωμώνων για το φάκελο του ασφαλιστικού υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.
Σημείο κλειδί η έκρηξη των συντάξεων την επόμενη δεκαετία καθώς το 60% των εν ενεργεία εργαζομένων είναι σήμερα άνω των 45 ετών τόνισε στον ΦΛΑΣ ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης
Συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό παραχωρεί στις δωδεκάμισι η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
nooz.gr

Read more...

ΞΕΜΠΑΡΚΟ ΑMERICAN GOLDEN BOY ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΔΕΠΑ;


Αγαπητό Fimotro

Σήμερα κυκλοφόρησε μεταξύ των εργαζομένων της ΔΕΠΑ η φήμη πως πιθανόν να αναλάβει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Ελληνοαμερικανός μάνατζερ το όνομα του οποίου είναι Harry Sachinis. Θέλω να πιστεύω πως είναι απλώς μια φήμη και όχι πραγματικό γεγονός. Ο κύριος αυτός, απόφοιτος του Μετσοβίου με μεταπτυχιακό στο Harvard, έχει αξιολογότατη καριέρα σε πολυεθνικές των ΗΠΑ.
· Στέλεχος της Standard & Poor’s, του...
ομίλου Mc Graw-Hill έφθασε ως την θέση του αντιπροέδρου
· Πρόεδρος της Platt’s του ομίλου Mc Graw-Hill
· Πρόεδρος του Business Information Group του ιδίου ομίλου και τέλος
· Πρόεδρος του ομίλου Mc Graw-Hill
Η παγκόσμια κρίση τον βρίσκει πρόεδρο του συγκεκριμένου ομίλου και φαίνεται πως χάνει την θέση του και από τις αρχές του 2009 ψάχνει για δουλειά μέσω εξειδικευμένων εταιριών.
Πρόσφατα (12/11/2009) κλείνει συμφωνία συνεργασίας με μεγάλη Αμερικάνικη εταιρία επενδύσεων.
Τίθενται πολλά ερωτήματα μεταξύ των οποίων είναι
· Πρόκειται για ξέμπαρκο American Golden Boy που έρχεται για μια αρπαχτή και μετά την κρίση να επιστρέψει;
· Έχει ανάγκη η κυβέρνηση από managers που έχουν γαλουχηθεί με τα ιδεώδη της Standard & Poor’s, αυτής που μας έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις;
· Η ΔΕΠΑ πωλείται με συνοπτικές διαδικασίες;
· Η ΔΕΠΑ και γενικότερα το φυσικό αέριο, οι αγωγοί και η ενέργεια περνάνε σε αμερικάνικα συμφέροντα;
Η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα ΔΕΚΟ και συμβάλει στον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, οι εργαζόμενοι δεν είναι κρατικοδίαιτοι.
Μια άμεση απάντηση από την κυβέρνηση που δεν χρωστάει σε κανένα είναι επιβεβλημένη.
Ένας Αναγνώστης
fimotro


Read more...

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΚΟΥΜΠΑΡΟ...


Γράφει ο... Birbilos

Η μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του Fimotro για τον «πράσινο κουμπάρο» Πρόεδρο του Κτηματολογίου Απόστολο Αρβανίτη συνεχίζεται. Σήμερα όχι μόνο ο Ελεύθερος Τύπος αλλά και άλλες εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα. Η υπόθεση συζητήθηκε και στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου όπου επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και εξετάζουν το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε παραίτηση τον κουμπάρο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά τις αποκαλύψεις του Fimotro, ετοιμάζεται να παρέμβει η Ν.Δ. η οποία θα φέρει την όλη υπόθεση στη Βουλή. Από το σημερινό ρεπορτάζ...
του Ελεύθερου Τύπου επιβεβαιώνεται, επίσης, η χθεσινή πληροφορία του Fimotrο ότι η κα Ειρήνη Κριστινέλη, σύζυγος του κ. Αρβανίτη, δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμα από την Χωροτεχνική Α.Ε. Έβαλαν δηλαδή την Τίνα Μπιρμπίλη να πει ψέματα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευθύνων σύμβουλος της Χωροτεχνικής Α.Ε. δήλωσε στον ΕΤ ότι ακόμα εξετάζουν τις… νομικές πτυχές του θέματος. Είναι προφανές ότι αποφάσισαν να την αποσύρουν ΤΩΡΑ μετά τις αποκαλύψεις μας.
Επίσης, επιβεβαιωθήκαμε και για την πολύ στενή σχέση του κ. Αρβανίτη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο. Ο κ. Αλαβάνος, εργολάβος του Κτηματολογίου και ο ίδιος, με δηλώσεις του στον ΕΤ σπεύδει να καλύψει τον Πρόεδρο της Κτηματολόγιο Α.Ε και μάλιστα ειδικά για το θέμα της συζύγου της. Για το θέμα αναμένεται να κάνει και νέες δηλώσεις σήμερα.
Τέλος επιβεβαιωνόμαστε και για το θέμα της συνολικότερης παρέμβασης που ετοιμάζει το ΤΕΕ για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το ΤΕΕ και ο Γιάννης Αλαβάνος δίνουν συνέντευξη σήμερα στις 12.00 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και… θα είναι όλοι εκεί.
fimotro


Read more...

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε κατάσταση στενής πολιορκίας από τις αγορές βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ένα σκηνικό ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων και πιέσεων για σκληρά μέτρα. Μετά το χθεσινό «χαστούκι», η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι η χειρότερη...
μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, γυρνώντας δέκα χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία όταν έδινε τη μάχη της σύγκλισης για την είσοδο στην ΟΝΕ. Η υποβάθμιση προκάλεσε νέους πρόσθετους τριγμούς στις αγορές με βουτιά 6,04% του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου, νέα έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου στο 2,30% απο 2,03% προχθές (η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά), μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, αλλά και νέες διαβεβαιώσεις από τον προεδρεύοντα του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο ίδιος όμως έκανε λόγο για «απαράδεκτης έκτασης προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας, υποδεικνύοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε σε συντονισμένη παρέμβαση τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στην ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος». Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, αν χρειαστεί, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρείχε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Λίγο αργότερα, βέβαια, η Fitch προχώρησε και σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, γεγονός που οδηγεί σε ακριβότερο δανεισμό για τις ίδιες και προμηνύει ακριβότερα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όσον αφορά τα μέτρα, ο υπουργός επιμένει στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών και πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ με δηλώσεις του στο Reuters απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Εμμένει δε στην εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις 1,5% έως ενός ορίου αποδοχών.
Απειλές νέων υποβαθμίσεων
Η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την κατηγορία Α- στην κατηγορία ΒΒΒ+. Χαρακτηρίζεται εν μέρει «αναμενόμενη» από παράγοντες της αγοράς ομολόγων. Αυτό που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες είναι το γεγονός ότι συνοδεύεται από «αρνητικές προοπτικές» και προειδοποιήσεις ότι πιθανή αποτυχία μείωσης του ελλείμματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση. Όλα αυτά, παρά το γεγονός πως η Fitch θεωρεί «επιτεύξιμο» τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% το 2010.
Η χθεσινή υποβάθμιση, πάντως, αντιμετωπίζεται από στελέχη της αγοράς ομολόγων ως η πρώτη σε μια σειρά υποβαθμίσεων που θα ακολουθήσουν από τις Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει σχετικά. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο της Μoody΄s έρχεται στην Αθήνα για ενημέρωση πριν εκδώσει την ετυμηγορία της, ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με την S&Ρ προσπαθώντας να αποφύγει την υποβάθμιση. Τι σημαίνει η υποβάθμιση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, για καθεμία μονάδα ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και της Γερμανίας, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ.
Στη δεδομένη συγκυρία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως «υπάρχει περιθώριο ασφαλείας» και τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

fimotro

Read more...

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ...


Ασφυκτική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ασκούν πλέον οι αγορές. Χθες, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε -για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές- την ελληνική οικονομία, προκαλώντας εκτίναξη των spreads των 10ετών ομολόγων έως τις 230 μονάδες βάσης και μεγάλες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα το Χ.Α. να κλείσει με απώλειες 6,04%. Ο υπουργός... Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τόνισε πως η υποβάθμιση δεν θα δυσχεράνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και δεν θα επηρεάσει τα κέρδη τους. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, γεγονός που υποχρέωσε και χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα.

fimotro

Read more...

ΑΣΕΠ : ΤΟΥΣ... ΡΟΥΦΗΞΕ Ο ΑΓΩΓΟΣ!


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Δύο στους 10 υποψηφίους που συμμετείχαν στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ δεν ήξεραν ότι στην προηγούμενη Βουλή εκπροσωπούνταν πέντε κόμματα, μόλις 4 στους 10 γνώριζαν πως οι χώρες της Ε.Ε. είναι 27, ενώ η ερώτηση- κόλαφος ήταν για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη: οι 9 στους 10 αγνοούσαν πως διέρχεται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία! Ποσοστό μικρότερο...
του 60% απάντησε εξάλλου πως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια «συνιστάται» η πλύση με άφθονο νερό, καθώς οι υπόλοιποι δήλωσαν είτε ότι «συνιστάτε» ή ότι «συνίσταται». Αντιστοίχως, μόλις ένας στους 4 υποψηφίους πέτυχε τη σωστή απάντηση πως το βάρος κάποιου στη Σελήνη θα είναι μικρότερο απ΄ ό,τι στη Γη. «Μαργαριτάρια» έβγαλε το πρώτο τεστ δεξιοτήτων, που διενεργήθηκε πριν από έναν χρόνο και για το οποίο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης έδωσε χθες στη Βουλή αναλυτικά ποσοστά για τις σωστές απαντήσεις ανά ερώτηση. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, πολλές απλές ερωτήσεις «έκαψαν» τους υποψήφιους και τους στέρησαν μεγάλο αριθμό μονάδων.
Η απόδοση των υποψηφίων στο πρώτο τεστ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ σχεδιάζει ήδη τη διενέργεια νέου τεστ δεξιοτήτων. Στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής ανέφεραν πως στόχος είναι να προλάβουν να πραγματοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2010 και σε κάθε περίπτωση εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

/fimotro

Read more...

ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλία Π. Γεωργάκης

Πακέτο 14 προτάσεων για το Ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης και κίνητρα για περισσότερα χρόνια παραμονής στην εργασία παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Προτείνονται επίσης συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, καθώς και λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές και νέο καθεστώς για τα βαρέα και...
ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών να είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου, να ακολουθήσει ο πολιτικός διάλογος εντός και εκτός Βουλής και να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου 2010.
Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κατά τη χθεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών με τους κοινωνικούς εταίρους παρουσίασε τις 14 «δομικές αλλαγές» δεσμευόμενος- για μία ακόμη φορά- ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν τις συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.
Οι κυβερνητικές προτάσεις
Οι κυβερνητικές προτάσεις για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού προβλέπουν τα παρακάτω:
1 Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία.
2 Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.
3 Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση.
4 Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.
5 Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών.
6 Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
7 Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησή του.
8 Καθιέρωση ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία. 9 Θέσπιση ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.
10 Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία.
11 Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν.
12 Αναζήτηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κλαδική επαγγελματική ασφάλιση, ώστε να ενισχυθούν οι συμπληρωματικές παροχές προς τους ασφαλισμένους.
13 Μέτρα για μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας.
14 Καθορισμός των πηγών χρηματοδότησης του συστήματος.
/fimotro


Read more...

ΜΠΑΡΑΖ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά

Ισχυρούς κραδασμούς προκάλεσαν χθες στην Ελλάδα οι υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ενώ την ίδια ώρα Αλμούνια και Γιούνκερ έσπευσαν να στείλουν στη χώρα μηνύματα... συμπαράστασης. Μία μέρα μετά το καμπανάκι της Standard & Poors και λίγο πριν την έλευση κλιμακίου της Moodys, η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία από το Α- στο ΒΒΒ+ διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί τρελό κερδοσκοπικό πάρτι σε ομόλογα και μετοχές και να οργιάσουν τα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πάντως ο... αναλυτής του οίκου Κρις Πράις τόνισε ότι μόνο στην περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αποδειχτεί τελικά μεγαλύτερο του 12,7% θα ακολουθήσει σε έναν χρόνο από σήμερα και νέα υποβάθμιση.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκδηλώθηκε μαζικό κύμα εξόδου με αποτέλεσμα να γίνουν καπνός περί τα 4,8 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κάθετη πτώση κατά 6,04% με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν στα... Τάρταρα, ενώ 600 εκατ. ευρώ στάθηκαν αρκετά για να καταρρακώσουν την αγορά ομολόγων ωθώντας το spread στις 232 μονάδες βάσης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χ. Αλμούνια έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό 2010 της Ελλάδας «σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα.
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, προσθέτοντας πως μια δύσκολη κατάσταση σε ένα μέλος της Ευρωζώνης είναι ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ένα πρόγραμμα σύγκλισης και μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιούνκερ επανέλαβε τη θέση του αξιωματούχου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Το πρώτο δυνατό... χτύπημα από διεθνή οίκο δέχτηκε χθες η Ελλάδα: η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε ΒΒΒ+ από Α- και έδωσε αρνητικές προοπτικές, «πυροδοτώντας» διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων, κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (-6,04%) και υποχώρηση του ευρώ.
Η κίνηση της Fitch, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέου... ψαλιδίσματος, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ήρθε σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών από την προηγούμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Φέρνει μάλιστα ακόμη πιο κοντά «διπλό χτύπημα» από τις Standard & Poors και Moodys, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή υποβάθμιση είναι η πρώτη κάτω από Α που δίνει διεθνής οίκος τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να μιλούν πλέον για «Αργεντινή της Ευρώπης» όταν αναφέρονται στις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η χώρα μας είναι μάλιστα η μοναδική της Ευρωζώνης που αξιολογείται στην κατηγορία «Β».
«Αν και είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή κάτω από την κηδεμονία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι επαρκής για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η τρέχουσα εκτίμηση της Fitch είναι πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να πλησιάσει το 130% του ΑΕΠ, πριν τελικά σταθεροποιηθεί», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.
Και με δεδομένες τις φτωχές μέχρι σήμερα επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο μέτωπο αυτό, η Fitch δηλώνει ότι δεν πείθεται πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα υπόλοιπα μέτρα για τη μείωση των δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα συμβάλλουν επαρκώς στη μείωση του χρέους. «Ετσι, η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη απέναντι σε μελλοντικά σοκ», τονίζει ο οίκος.
Η Fitch χαρακτηρίζει ως επιτεύξιμο το στόχο της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ, το 2010. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών, όπου οι δομικές αδυναμίες είναι σοβαρότερες.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά επιθετικά για να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση και μείωση (σε βάθος 3-5 ετών) του χρέους.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η παρέκκλιση από τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ η εμφάνιση μιας πολύ ισχυρότερης πολιτικής δέσμευσης και η συνεπής εφαρμογή της θα μπορούσε να φέρει την αναβάθμιση των προοπτικών σε σταθερές».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ... WALL SΤRΕΕΤ
«Βουτιά» 6,04% στον γενικό δείκτη του ΧΑ
Ρίγη τρόμου στο Χ.Α., στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη και στην αγορά συναλλάγματος προκάλεσε το «χαστούκι» της Fitch στην Ελλάδα, την οποία το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκάλεσε χθες «ωρολογιακή βόμβα» για το ευρώ.
Το κλίμα στους «ναούς του χρήματος» ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού επιβαρύνθηκε και από τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων έξι κρατικών επιχειρήσεων του Ντουμπάι από τη Moodys και τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο ίδιος οίκος σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Η σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στη χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προκάλεσε μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται 6,04% και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει βαριές απώλειες της τάξης του 8,94%.
Ταυτόχρονα «τορπίλισε» το ευρώ που από το επίπεδο των 1,4866 δολαρίων έναντι του αμερικανικού νομίσματος γκρεμίστηκε στα 1,4752 δολάρια, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές της Ευρώπης που διεύρυναν τις απώλειες. Το ντόμινο των παρενεργειών συνεχίστηκε και στη Γουόλ Στριτ, καθώς η απότομη άνοδος του δολαρίου έπληξε τον Ντάου Τζόουνς και ιδιαίτερα τις μετοχές των εμπορευμάτων.
Εν τω μεταξύ, η Moodys ανακοίνωσε χθες ότι η υψηλή αξιολόγηση «ΑΑΑ», τόσο της βρετανικής όσο και της αμερικανικής οικονομίας, δεν είναι και τόσο «ισχυρή», εξαιτίας των υψηλών χρεών των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, ο οίκος ανέφερε ότι οι δύο αυτές πανίσχυρες οικονομίες θα μπορούσαν «να δοκιμάσουν τα όρια» των αξιολογήσεων ΑΑΑ.
Αντίθετα, οι αντίστοιχες αξιολογήσεις («ΑΑΑ») Γαλλίας, Γερμανίας και Καναδά δεν διατρέχουν κίνδυνο, μια και «η δημοσιονομική τους εικόνα δεν είναι τόσο δραματική ώστε να ενέχει αυτόν τον φόβο».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και οι αξιολογήσεις ΑΑΑ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ακλόνητες, ανθεκτικές και ευάλωτες. Η Γαλλία και η Γερμανία απολαμβάνουν «ακλόνητο» ΑΑΑ, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν διολισθήσει σε κατάσταση που δοκιμάζει τις αντοχές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το χρέος της Βρετανίας θα διαμορφωθεί το 2010 από το 75,3% φέτος, στο 89,3% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ από το 87,4% στο 97,5%.
ΣΤΙΣ 232 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ 203
Στα ύψη... πέταξε το spread
«Πύραυλος» έγινε χθες το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fitch ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, εκτινάχθηκε έως και τις 232 μονάδες βάσης έναντι 203 μονάδων τη Δευτέρα. Στελέχη των dealing rooms δεν αποκλείουν να φθάσει έως τις 250 μονάδες βάσης, ενώ κάποιοι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι θα κινηθεί προς το επίπεδο των 300 μονάδων βάσης.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του spread στους 3ετείς και 5ετείς τίτλους (59 μονάδες και 56 μονάδες αντίστοιχα), που έφτασε χθες στις 190 μονάδες για την τριετία και στις 229 μονάδες για την πενταετία.
Στα ύψη... πέταξαν και τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Τα credit default swaps έπιασαν τις 211 μονάδες βάσης έναντι 190,6 μονάδων την προηγούμενη μέρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.
Στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα πιθανόν να εμφανίσουν και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι η πορεία του spread θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές.
Οι πιθανές υποβαθμίσεις «παίζονται» στις τιμές των ομολόγων, σχολίασε ο κ. Κων/νος Μπούκας, υπεύθυνος Asset Management στην Beta Securities, ενώ αναλυτής της RBS δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως «υπάρχει λίγη δυναμική στο εσωτερικό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αδυναμιών των δημόσιων οικονομικών».
Η Commerzbank εκτιμά από την πλευρά της πως τα ελληνικά ομόλογα θα υποαποδώσουν έναντι των γερμανικών bunds τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

fimotro

Read more...

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" ΑΠΟ ΑΛΜΟΥΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Μωυσής Λίτσης

Να στηρίξει την Ελλάδα έσπευσε αργά χθες το βράδυ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ενώ νωρίτερα ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Η στήριξη Αλμούνια δεν είναι, ωστόσο, εν λευκώ, καθώς ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτηρίζει μεν τον πρόσφατο προϋπολογισμό «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά, όπως λέει με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ, «θα...
χρειαστούν περισσότερα μέτρα».
Ο Αλμούνια τονίζει ακόμη ότι το Eurogroup «είναι έτοιμο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στη διαμόρφωση ενός εκτενούς προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων».
Νωρίτερα ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επαναλάμβανε ότι δεν υπάρχει θέμα ελληνικής χρεοκοπίας. «Οι επισημάνσεις του κ. Γιουνκέρ της προηγούμενης εβδομάδας ισχύουν ακόμη», δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Γιουνκέρ, Γκι Σιλέρ.
Δηλητηριώδης Σουηδός
* Αντιθέτως, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της χώρας μας, λέγοντας στη Βόνη, στο περιθώριο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα ακόμη και αν δεν το κάνει η Ε.Ε.».
Η Σουηδία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, όπως η χώρα μας. Αυτό δεν την εμποδίζει να εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως. «Αν δεν λύσουν την κατάσταση, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς αγοράς. Πρέπει να παρουσιάσουν ένα ισχυρό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος», φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Σουηδός υπουργός.

fimotro

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΤΑΜΕΙΑ...


Σε τρία Ταμεία- στο ΙΚΑ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στον ΟΓΑ- θα ενταχθούν σε βάθος δεκαετίας οι μισθωτοί στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, αντιστοίχως, και πλέον όλοι θα παίρνουν συντάξεις ανάλογες με το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν στον εργασιακό τους βίο. Οι αλλαγές αυτές και η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων σήμερα στα... λεγόμενα «ευγενή Ταμεία» (επιστημόνων, ΔΕΚΟ κ.ά.) σε «αστικά Κέντρα Υγείας», που θα λειτουργούν στα πρότυπα των πολυϊατρείων του ΙΚΑ ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τις δαπάνες υγείας, αποτελούν τον κορμό του σχεδίου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος .
Στην πρεμιέρα της συνεδρίασης της επιστημονικής επιτροπής στην οποία ανατέθηκε να συντάξει αναλογιστική μελέτη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ότι το σύστημα των συντάξεων θα καταρρεύσει πολύ νωρίτερα από το 2015 που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και από τον ερχόμενο Ιούνιο θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των συντάξεων, τις οποίες βέβαια θα καλύψει το κράτος. Παρουσίασε έτσι με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων προετοιμάζοντας το έδαφος για τις αλλαγές αυτές, που υποκρύπτουν αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον βαθμό που όλοι οι μισθωτοί (και από τον δημόσιο τομέα) θα ενταχθούν στο ΙΚΑ.
Οι ανακοινώσεις οδήγησαν στην αποχώρηση και του ΚΚΕ από τον διάλογο (είχε προηγηθεί ο Συνασπισμός στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής), αλλά και στις πρώτες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων που έχουν δικό τους Ταμείο και θίγονται (μηχανικοί). Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της ως τις 30 Απριλίου. Στόχος του είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του Ιουνίου.
Ο κ. Λοβέρδος ανοίγοντας την ατζέντα πρότεινε εννέα δομικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα:
1. Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή, σημειώνεται, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Επιπλέον οι ενοποιήσεις θα... επεκταθούν και στην επικουρική ασφάλιση, όπου σήμερα υπάρχει κατακερματισμός. Για παράδειγμα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι υπάγονται σήμερα σε διαφορετικά Ταμεία και μάλιστα το ΕΤΑΤ (που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση) είναι ουσιαστικά θνησιγενές και οδηγεί τους εργαζομένους στο ΙΚΑ.
2. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχώ ν, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση).
Οι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης.
Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500 έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων (με τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης) να σταματούν την ασφάλιση και να στρέφονται στην ανασφάλιστη εργασία ώσπου να φθάσουν στο όριο ηλικίας για σύνταξη. 3. Αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, έτσι ώστε, πέραν του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
4. Σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.
5. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των Ταμείων.
6. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% κατ΄ έτος θα αυξηθεί στο 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας 7. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησή του μετά τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία.
8. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που μπορεί να γίνει με τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν. 2676/1999.
9. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Το Εθνικό Κεφάλαιο σημαίνει ανασύσταση του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) που το ΠαΣοΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επιτύχει την κατάργησή του.
fimotro


Read more...

«Οδεύουμε σε καταστροφή αν δεν πάρουμε μέτρα»!



«Οδεύουμε σε καταστροφή αν δεν πάρουμε μέτρα»!

«Αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει άμεσα μέτρα, όχι για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ξένων, αλλά για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας, οδεύουμε προς την καταστροφή».

Με τη φράση αυτή, σχολίαζε τις πρώτες αντιδράσεις από την πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, ανώτερο στέλεχος τράπεζας εκφράζοντας σοβαρότατη ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η δημοσιοποίηση της υποβάθμισης από την Fitch μετά την προειδοποίηση της S&P και εν αναμονή του κλιμακίου της Moody’s εκτόξευσε το spread των ελληνικών ομολόγων μέχρι τις 230 μονάδες και κατακρήμνυσε το Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου οτι την υποβάθμιση των οικονομιών ακολουθεί σχεδόν πάντα υποβ΄θμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της χώρας.

Την ίδια ώρα και ενώ οι Financial Times συνεχίζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, σε δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι «ωρολογιακή βόμβα» για το ευρώ, καταδεικνύοντας έτσι πως η ανησυχία για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις γενικεύεται στην Ευρώπη.

Παρά τις πρόσφατες θετικές και εν μέρει καθυσηχαστικές δηλώσεις των κ. Τρισέ και Αλμούνια «πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει» δηλώσεις που έδωσαν μια προσωρινή ανάσα στον Ελληνα υπουργό Οικονομίας κ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου μέχρι την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι εκθέσεις αξιολόγησης των διεθνών οίκων καταδεικνύουν έμμεσα οτι ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνονται «ασφαλείς» από τις ελληνικές διαβεβαιώσεις.

Οι ξένοι δεν βλέπουν μέτρα και …πυροβολούν!

Δεδομένου οτι είθισται, οι οίκοι αξιολόγησης πριν προχωρήσουν σε υποβάθμιση μιας οικονομίας, να ενημερώνονται και να διερευνούν τις δυνατότητες αντίδρασης των οικονομιών από τις επίσημες εποπτικές αρχές –εν προκειμένω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ- καθιστά τη θέση της Ελλάδας δυσχερέστερη.

Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως ανησυχία των διεθνών οίκων και των αγορών για τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία «εμφανίζεται να λειτουργεί με βάση την τήρηση των προανναγελιών και των προεκλογικών της δεσμεύσεων αγνοώντας το χρονοδιάγραμμα που δημιουργούν οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και συνεπώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να είναι καταστροφικές».

Η κατάσταση, επισημαίνουν από τις τράπεζες, είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο κρίσιμη απ’ οτι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και επιπλέον σήμερα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για ήπιες πολιτικές. Θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη, να προσπαθήσει η κυβέρνηση να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στο βαθμό που οι αγορές είναι πιθανόν να θεωρήσουν πως οι ελληνικοί τίτλοι σε ένα χρόνο από σήμερα μπορεί να μην είναι «αποδεκτοί», οδηγώντας είτε σε κύμα ρευστοποιήσεων, είτε και σε χρηματοδοτική αδυναμία, επεκτείνοντας αυτόν τον κύκλο και στη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Υπό την πίεση της υποβάθμισης, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος προσπάθησαν με δηλώσεις τους να καθησυχάσουν τις αγορές, λέγοντας πως η Ελλάδα θα κάνει οτι χρειαστεί ακόμη και συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αποδίδοντας την υποβάθμιση στο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί χρόνια και την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα. Ο μεγάλος κίνδυνος όμως για τη σημερινή κυβέρνηση είναι να εμφανισθεί και η ίδια αναξιόπιστη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέγοντας να φαίνεται αξιόπιστη μόνο απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη.
protothema.gr

Read more...

Ανακοινώθηκαν τρεις νέοι γραμματείς



των Γιάννη Μακρυγιάννη και Ανδρέα Μπελεγρή

Με σταθερό, έστω και βασανιστικά αργό ρυθμό, στελεχώνονται οι θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων στην κυβέρνηση. Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκαν δύο νέοι γενικοί γραμματείς για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ένας ειδικός γραμματέας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Μπούφης, Ταξίαρχος (εα), ενώ Γενικός Γραμματέας Εμπορικής Ναυτιλίας ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, οικονομολόγος, στέλεχος τραπεζικού τομέα.

Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης τοποθετείται ο Μαρίνος Σκανδάμης, δικηγόρος, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τα βιογραφικά τους σημειώματα:

Θεόδωρος Μπούφης:

Ταξίαρχος (εα). Γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας το 1957. Το 1975 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων από όπου αποφοίτησε το 1979 ως ανθυποσμηναγός. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του φοίτησε επιτυχώς σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (Σχολή Πολέμου, Συνθήκη CFE, κ.ά.). Υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις (ΓΕΑ, ΑΤΑ κ.ά). Υπήρξε στρατιωτικός εκπαιδευτής της Σχολής Ικάρων με συγγραφικό έργο. Επίσης συμμετείχε σε πολλά Συνέδρια, Επιθεωρήσεις και αποστολές στο εξωτερικό με αντικείμενα τις συνθήκες CFE, OPEN SKIES, MTCR και θέματα ΟΑΣΕ. Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου σε θέματα Αεράμυνας (2003 - 2004). Είναι μέλος του ΙΣΤΑΜΕ. Το 2004 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου.

Αθανάσιος Χριστόπουλος:

Οικονομολόγος, γεννημένος στην Αθήνα το 1962, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει στέλεχος επί 27 έτη στον ιδιωτικό τραπεζικό χώρο. Στην Τράπεζα Εργασίας και την Τράπεζα Κύπρου, στη θέση του Διευθυντή, στην EFG Eurobank, στην θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή, στην Εμπορική Τράπεζα, στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και την Millennium Bank, στη θέση του επικεφαλής της Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Factoring.
Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Emporiki Leasing, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων HEULER- HERMES-Emporiki.

Μαρίνος Σκανδάμης:

Δικηγόρος, γεννημένος το 1965. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έμφαση στο αντικείμενο της Εγκληματολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, στην κατεύθυνση Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, του τμήματος Νομικής, του Δ.Π.Θ. Έχει επίσης δημοσιογραφικές σπουδές, ενώ ως δικηγόρος έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εγκληματολογία. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.


.protothema.gr

Read more...

Λ. Κατσέλη: Οι τέσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης

H έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ταυτόχρονες συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα και στα τρία μέτωπα, δηλαδή στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών όπως σημείωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη στο Δ.Σ. του ΣΕΒ ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι "χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κανένα από τα διαρθρωτικά μας προβλήματα. Με ανάπτυξη, και οι λύσεις θα είναι μόνιμες και η κοινωνική συνοχή θα διασφαλιστεί".

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι: "Η συζήτηση για τον καθορισμό των αναπτυξιακών λεωφόρων του μέλλοντός μας, πρέπει να ξεκινήσει οργανωμένα και να περιλάβει όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς συντελεστές -να γίνει, τώρα, κύριο θέμα του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Σκοπός είναι να περιγράψουμε τις νέες κατευθύνσεις, τους νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσουν την προστιθέμενη αξία, τις δουλειές και τα εισοδήματα του αύριο, καθώς και τις οριζόντιες πολιτικές, που θα κινητοποιήσουν τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό να εκμεταλλευθούν τις νέες ευκαιρίες." και πρόσθεσε: "Πρωταρχικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, βοηθούμενες από παραγωγικές ξένες επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη."

Η υπουργός από την πλευρά της αναφέρθηκε στις τέσερις μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου και αναλυτικά είπε:

Πρώτη προτεραιότητα η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή/και πληρωμής οφειλών:

- Με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν την εξυπηρέτηση χρεολυτικών δόσεων για δύο χρόνια και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις, στοχευμένα και υπό προϋποθέσεις, και για ενήμερες οφειλές. Επιπλέον, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δίνοντας μια πραγματική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

- Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα επιτρέπεται στο πιστωτικό ίδρυμα να χορηγεί, κατά τη διάρκεια ισχύος μέτρου στέρησης χορήγησης βιβλιαρίου επιταγών, νέο βιβλιάριο επιταγών, εφόσον παρέχεται τριτεγγύηση από τρίτο πρόσωπο και μέχρι το ποσόν των πέντε χιλιάδων ευρώ ανά επιταγή.

- Σε ό,τι αφορά τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, προβλέπεται η διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση νόμου.

- Μειώνονται κατά ένα έτος τα υφιστάμενα ανώτατα όρια στον χρόνο τήρησης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που έχουν εξοφληθεί, ενώ οι επιταγές, οι οποίες εξοφλούνται εντός τριάντα ημερών από τη σφράγισή τους ως ακάλυπτες, δεν εμφανίζονται πλέον στα παραπάνω αρχεία. Μάλιστα, από το χρονικό σημείο που απαγορεύεται η εμφάνιση των επιταγών αυτών στα εν λόγω αρχεία, επέρχεται και η άρση του διοικητικού μέτρου στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών που τυχόν έχει επιβληθεί εξαιτίας αυτών.

- Δεν εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 1.000 ευρώ, ενώ δεν εμφανίζονται οφειλές που έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 3.000 ευρώ και δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις τρεις καταχωρήσεις.

- Πρόκειται για ρυθμίσεις που αποκαθιστούν μια σειρά από παρενέργειες και στρεβλώσεις που δημιούργησε η κρίση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κατά βάση είναι υγιείς, αλλά κάτω από δυσχερείς συνθήκες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

- Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπληρωθούν με αύξηση του κεφαλαίου και αλλαγές στα κριτήρια και στους όρους λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ με στόχο την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και άμεσης δανειοδότησης αλλά και επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

- Αξιοποιούμε τις δυνατότητες και ευκαιρίες για στλήριξη των ΜΜΕ μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (JEREMIE, JESSICA, JASMINE).

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η άρση των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Με την πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την Πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί η άρση όλων των αντικινήτρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα αναστέλλουν κάθε παραγωγική πρωτοβουλία. Αν δεν γίνει αυτό, ό,τι μέτρα και να λαμβάνουμε, όσους πόρους κι αν διαθέτουμε δεν πρόκειται να πιάνουν τόπο. Το μήνυμα που παίρνουμε από τους επενδυτές, από τους επιχειρηματίες, από όλους εσάς, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, είναι ένα: απλοποιείστε τις διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων και πραγματοποίησης των επενδύσεων. Επενδυτικά κεφάλαια υπάρχουν, ευκαιρίες στη χώρα μας υπάρχουν και ανοίγουν και νέες, αυτό που χρειάζεται είναι αποκτήσουμε επιτέλους ένα απλό, σταθερό και φιλικό στον επιχειρηματία περιβάλλον υποδοχής και υλοποίησης επενδύσεων.

- Βρίσκεται σε τελική φάση η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στις αρχές του 2010 θα το θέσουμε σε διαβούλευση και θα προχωρήσουμε άμεσα στην ψήφισή του.

- Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε, δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση ειδικού λογισμικού και υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και στα Επιμελητήρια Ελλάδος, έτσι ώστε η σύσταση των επιχειρήσεων να γίνεται χωρίς την γραφειοκρατική εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.

- Το σύνολο των διαδικασιών για την ίδρυση και έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, με τις απλοποιήσεις που θα προωθήσουμε πρόκειται να μειωθεί από 16 για τις Ο.Ε. σε 3 ή 4, από 18 για τις ΕΠΕ σε 3 ή 4 και από 14 για τις Α.Ε. σε 3 ή 4. Μειώνεται έτσι δραστικά ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης από 30 και πλέον ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερες από 15 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

- Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καταστεί πλέον εφικτή η καταγραφή, αποτύπωση και ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

- Στόχος μας είναι η Ελλάδα να πάψει να χάνει συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των δεικτών ανταγωνιστικότητας και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας.

- Το ΕΣΠΑ 2007-2013 αποτελεί βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τόσο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την απορρόφηση πόρων, όσο και να διοχετεύσουμε τους πόρους αυτούς, μέσα από αναθεωρημένα αλλά και νέα προγράμματα, σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με αιχμή του δόρατος την Ελληνική Περιφέρεια. Αποτελεί δέσμευση μεταξύ άλλων η επένδυση στην παιδεία και κατάρτιση , η δημιουργία δικτύων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων, η επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ευρυζωνικών δικτύων αλλά και η στήριξη των πολιτιστικών και τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υλοποίηση ενός μακρόπνοου προγράμματος ανάπτυξης των λιμανιών της χώρας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και σύγχρονες υποδομές που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Ήδη το Υπουργείο μας έχει ξεκινήσει ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων με όλα τα Υπουργεία, με σκοπό την προσαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής στη βάση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

- Παράλληλα, προχωράμε στην αναμόρφωση του Επενδυτικού Νόμου, που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες τους 2010 έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι αιτήσεις με τον ισχύοντα επενδυτικό νόμο θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι το τέλος του 2009.

- Στο Υπουργείο έχουν συσσωρευτεί συνολικά πάνω από 2.000 αναξιολόγητες αιτήσεις.

- Μόνο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου (π. ΥΠΟΙΟ, Νίκης) έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις συνολικού πορϋπολογισμού επένδυσης 7,7 δις: για πυρόπληκτες 250 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 1,6 δις, για φωτοβολταϊκά 613 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 900 εκατ., για ξενοδοχεία 270 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 2 δις, για μεταποίηση 100 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 1,7 δις.

- Το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκκρεμότητες περίπου 350 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο μόνο για το 2009. Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης. Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ , για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων.

- Προωθείται η διασύνδεση των πολιτικών εξωτερικού εμπορίου, με τις πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Προχωράμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και τη διασύνδεσή τους με τις πολιτικές του Invest in Greece, του πρώην ΕΛΚΕ, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών.

Τρίτη προτεραιότητα η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. Για το 2010, προωθούμε έργα συνολικού ύψους 10,3 δις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αυτά υλοποιούν τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% που ήταν το 2009.

- Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη από το ΕΣΠΑ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 7 δις .

- Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 3% τρία χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος αλλά και η σωστή αξιοποίησή τους. Γι' αυτό απαιτείται η άμεση περιφερειοποίηση και η ριζική απλούστευση διαδικασιών στη διαχείριση του Προγράμματος.

- Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών, προωθείται η εξόφληση, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, των οφειλομένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο ή/ και σε επιμέρους Προγράμματα του Υπουργείου καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν.

- Για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας. Το Ταμείο, που θα λειτουργεί με σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς , θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων και θα συμμετέχει σε μακρόπνοα επενδυτικά προγράμματα.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.

- Η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, των αθέμιτων χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά, η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού αποτελούν πολιτικές τόσο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσο και για την στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2009.

- Επιπρόσθετα, δουλεύουμε εντατικά για την στενή παρακολούθηση της αγοράς με αποτελεσματικές διαδικασίες κοστολόγησης, προληπτικούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και καταχρηστικών πρακτικών. Στόχος μας είναι να μπει φραγμός στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και τις εναρμονισμένες πρακτικές και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο από το 1977.

- Προωθούμε τις ηλεκτρονικές προμήθειες.
nooz.gr

Read more...

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ FIMOTRO ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ...

Γράφει ο... Birbilos

Αγαπητό Fimotro
Οι αποκαλύψεις για τον «πράσινο κουμπάρο» και Πρόεδρο της Κτηματολόγιο Α.Ε. καθηγητή Απόστολο Αρβανίτη αποτελούν αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική επιτυχία του Fimotro και έχουν γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Και ο μεν κύριος καθηγητής τηρεί ένοχη σιωπή, μίλησε όμως για το θέμα η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δυστυχώς άρχισε τις ηθικές… εκπτώσεις. Από αυτά που είπε η Υπουργός, επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Αρβανίτης είναι κουμπάρος...
του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και ότι η σύζυγός του κα Ειρήνη Κριστινέλη… ήταν μέτοχος στην εταιρεία Χωροτεχνική Α.Ε. που διεκδικεί έργα από την Κτηματολόγιο Α.Ε.
Για την κουμπαριά, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι δεν το γνώριζε, υπογράμμισε όμως ότι ο κ. Αρβανίτης είχε το… καλύτερο βιογραφικό και η συγγενική σχέση του με τον Υφυπουργό δεν επηρέασε την διαδικασία επιλογής (αυτές οι δικαιολογίες θυμίζουν Αντώναρο)!!!
Σχετικά με την κα Κριστινέλη και την σχέση της με την Χωροτεχνική Α.Ε., η Υπουργός είπε ότι η σύζυγος του κ. Αρβανίτη... πούλησε τις μετοχές της και έχει φύγει από το πτυχίο της εταιρείας!!!
Το ερώτημα είναι πότε έγιναν όλα αυτά. Χθες, σήμερα; Εάν πράγματι η κα Κριστινέλη είχε αποχωρήσει από το πτυχίο της Χωροτεχνικής Α.Ε. και την ομάδα του έργου που διεκδικεί – ενώ ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη – τότε η Χωροτεχνική Α.Ε. θα έπρεπε να έχει δηλώσει στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό. Έχει γίνει κάτι τέτοιο ή απέσυραν ΤΩΡΑ, μετά τις αποκαλύψεις του Fimotro, την κα Κριστινέλη και η σχετική ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες μέρες; Πάντως πολύ γρήγορα άρχισε το μπαλαμούτι των αρχών της open διακυβέρνησης...
Υ.Γ. : Σε αντίθεση με τον Καθηγητή κ. Αρβανίτη που έχει κρυφτεί, ο Γιάννης Μπέκος είχε την ευαισθησία να απαντήσει στο Fimotro και αυτό είναι προς τιμή του. Είχαμε διασταυρώσει την σχέση του με τον Υφυπουργό Θάνο Μωραϊτη, όμως δεν είχαμε διασταυρώσει την πληροφορία για το πτυχίο του και γι΄αυτό διατυπώσαμε ερώτηση για το θέμα. Πάντως του ζητάμε συγνώμη.

fimotro

Read more...