Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΜΠΑΡΑΖ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά

Ισχυρούς κραδασμούς προκάλεσαν χθες στην Ελλάδα οι υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ενώ την ίδια ώρα Αλμούνια και Γιούνκερ έσπευσαν να στείλουν στη χώρα μηνύματα... συμπαράστασης. Μία μέρα μετά το καμπανάκι της Standard & Poors και λίγο πριν την έλευση κλιμακίου της Moodys, η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία από το Α- στο ΒΒΒ+ διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί τρελό κερδοσκοπικό πάρτι σε ομόλογα και μετοχές και να οργιάσουν τα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πάντως ο... αναλυτής του οίκου Κρις Πράις τόνισε ότι μόνο στην περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αποδειχτεί τελικά μεγαλύτερο του 12,7% θα ακολουθήσει σε έναν χρόνο από σήμερα και νέα υποβάθμιση.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκδηλώθηκε μαζικό κύμα εξόδου με αποτέλεσμα να γίνουν καπνός περί τα 4,8 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κάθετη πτώση κατά 6,04% με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν στα... Τάρταρα, ενώ 600 εκατ. ευρώ στάθηκαν αρκετά για να καταρρακώσουν την αγορά ομολόγων ωθώντας το spread στις 232 μονάδες βάσης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χ. Αλμούνια έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό 2010 της Ελλάδας «σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα.
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, προσθέτοντας πως μια δύσκολη κατάσταση σε ένα μέλος της Ευρωζώνης είναι ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ένα πρόγραμμα σύγκλισης και μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιούνκερ επανέλαβε τη θέση του αξιωματούχου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Το πρώτο δυνατό... χτύπημα από διεθνή οίκο δέχτηκε χθες η Ελλάδα: η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε ΒΒΒ+ από Α- και έδωσε αρνητικές προοπτικές, «πυροδοτώντας» διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων, κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (-6,04%) και υποχώρηση του ευρώ.
Η κίνηση της Fitch, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέου... ψαλιδίσματος, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ήρθε σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών από την προηγούμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Φέρνει μάλιστα ακόμη πιο κοντά «διπλό χτύπημα» από τις Standard & Poors και Moodys, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή υποβάθμιση είναι η πρώτη κάτω από Α που δίνει διεθνής οίκος τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να μιλούν πλέον για «Αργεντινή της Ευρώπης» όταν αναφέρονται στις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η χώρα μας είναι μάλιστα η μοναδική της Ευρωζώνης που αξιολογείται στην κατηγορία «Β».
«Αν και είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή κάτω από την κηδεμονία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι επαρκής για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η τρέχουσα εκτίμηση της Fitch είναι πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να πλησιάσει το 130% του ΑΕΠ, πριν τελικά σταθεροποιηθεί», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.
Και με δεδομένες τις φτωχές μέχρι σήμερα επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο μέτωπο αυτό, η Fitch δηλώνει ότι δεν πείθεται πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα υπόλοιπα μέτρα για τη μείωση των δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα συμβάλλουν επαρκώς στη μείωση του χρέους. «Ετσι, η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη απέναντι σε μελλοντικά σοκ», τονίζει ο οίκος.
Η Fitch χαρακτηρίζει ως επιτεύξιμο το στόχο της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ, το 2010. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών, όπου οι δομικές αδυναμίες είναι σοβαρότερες.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά επιθετικά για να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση και μείωση (σε βάθος 3-5 ετών) του χρέους.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η παρέκκλιση από τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ η εμφάνιση μιας πολύ ισχυρότερης πολιτικής δέσμευσης και η συνεπής εφαρμογή της θα μπορούσε να φέρει την αναβάθμιση των προοπτικών σε σταθερές».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ... WALL SΤRΕΕΤ
«Βουτιά» 6,04% στον γενικό δείκτη του ΧΑ
Ρίγη τρόμου στο Χ.Α., στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη και στην αγορά συναλλάγματος προκάλεσε το «χαστούκι» της Fitch στην Ελλάδα, την οποία το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκάλεσε χθες «ωρολογιακή βόμβα» για το ευρώ.
Το κλίμα στους «ναούς του χρήματος» ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού επιβαρύνθηκε και από τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων έξι κρατικών επιχειρήσεων του Ντουμπάι από τη Moodys και τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο ίδιος οίκος σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Η σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στη χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προκάλεσε μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται 6,04% και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει βαριές απώλειες της τάξης του 8,94%.
Ταυτόχρονα «τορπίλισε» το ευρώ που από το επίπεδο των 1,4866 δολαρίων έναντι του αμερικανικού νομίσματος γκρεμίστηκε στα 1,4752 δολάρια, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές της Ευρώπης που διεύρυναν τις απώλειες. Το ντόμινο των παρενεργειών συνεχίστηκε και στη Γουόλ Στριτ, καθώς η απότομη άνοδος του δολαρίου έπληξε τον Ντάου Τζόουνς και ιδιαίτερα τις μετοχές των εμπορευμάτων.
Εν τω μεταξύ, η Moodys ανακοίνωσε χθες ότι η υψηλή αξιολόγηση «ΑΑΑ», τόσο της βρετανικής όσο και της αμερικανικής οικονομίας, δεν είναι και τόσο «ισχυρή», εξαιτίας των υψηλών χρεών των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, ο οίκος ανέφερε ότι οι δύο αυτές πανίσχυρες οικονομίες θα μπορούσαν «να δοκιμάσουν τα όρια» των αξιολογήσεων ΑΑΑ.
Αντίθετα, οι αντίστοιχες αξιολογήσεις («ΑΑΑ») Γαλλίας, Γερμανίας και Καναδά δεν διατρέχουν κίνδυνο, μια και «η δημοσιονομική τους εικόνα δεν είναι τόσο δραματική ώστε να ενέχει αυτόν τον φόβο».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και οι αξιολογήσεις ΑΑΑ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ακλόνητες, ανθεκτικές και ευάλωτες. Η Γαλλία και η Γερμανία απολαμβάνουν «ακλόνητο» ΑΑΑ, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν διολισθήσει σε κατάσταση που δοκιμάζει τις αντοχές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το χρέος της Βρετανίας θα διαμορφωθεί το 2010 από το 75,3% φέτος, στο 89,3% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ από το 87,4% στο 97,5%.
ΣΤΙΣ 232 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ 203
Στα ύψη... πέταξε το spread
«Πύραυλος» έγινε χθες το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fitch ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, εκτινάχθηκε έως και τις 232 μονάδες βάσης έναντι 203 μονάδων τη Δευτέρα. Στελέχη των dealing rooms δεν αποκλείουν να φθάσει έως τις 250 μονάδες βάσης, ενώ κάποιοι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι θα κινηθεί προς το επίπεδο των 300 μονάδων βάσης.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του spread στους 3ετείς και 5ετείς τίτλους (59 μονάδες και 56 μονάδες αντίστοιχα), που έφτασε χθες στις 190 μονάδες για την τριετία και στις 229 μονάδες για την πενταετία.
Στα ύψη... πέταξαν και τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Τα credit default swaps έπιασαν τις 211 μονάδες βάσης έναντι 190,6 μονάδων την προηγούμενη μέρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.
Στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα πιθανόν να εμφανίσουν και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι η πορεία του spread θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές.
Οι πιθανές υποβαθμίσεις «παίζονται» στις τιμές των ομολόγων, σχολίασε ο κ. Κων/νος Μπούκας, υπεύθυνος Asset Management στην Beta Securities, ενώ αναλυτής της RBS δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως «υπάρχει λίγη δυναμική στο εσωτερικό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αδυναμιών των δημόσιων οικονομικών».
Η Commerzbank εκτιμά από την πλευρά της πως τα ελληνικά ομόλογα θα υποαποδώσουν έναντι των γερμανικών bunds τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: