Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" ΑΠΟ ΑΛΜΟΥΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Μωυσής Λίτσης

Να στηρίξει την Ελλάδα έσπευσε αργά χθες το βράδυ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ενώ νωρίτερα ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Η στήριξη Αλμούνια δεν είναι, ωστόσο, εν λευκώ, καθώς ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτηρίζει μεν τον πρόσφατο προϋπολογισμό «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά, όπως λέει με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ, «θα...
χρειαστούν περισσότερα μέτρα».
Ο Αλμούνια τονίζει ακόμη ότι το Eurogroup «είναι έτοιμο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στη διαμόρφωση ενός εκτενούς προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων».
Νωρίτερα ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επαναλάμβανε ότι δεν υπάρχει θέμα ελληνικής χρεοκοπίας. «Οι επισημάνσεις του κ. Γιουνκέρ της προηγούμενης εβδομάδας ισχύουν ακόμη», δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Γιουνκέρ, Γκι Σιλέρ.
Δηλητηριώδης Σουηδός
* Αντιθέτως, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της χώρας μας, λέγοντας στη Βόνη, στο περιθώριο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα ακόμη και αν δεν το κάνει η Ε.Ε.».
Η Σουηδία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, όπως η χώρα μας. Αυτό δεν την εμποδίζει να εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως. «Αν δεν λύσουν την κατάσταση, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς αγοράς. Πρέπει να παρουσιάσουν ένα ισχυρό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος», φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Σουηδός υπουργός.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: