Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ξαφνικός «ανασχηματισμός» στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ


http://newpost.gr
Ξαφνικός «ανασχηματισμός» στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ
Αιφνίδιες μετακινήσεις ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών διατάχθηκαν σήμερα με απόφαση του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου.

Αναλυτικότερα οι μετακινήσεις είναι ως εξής:

-Ταξίαρχος Στέφανος Κοζυράκης από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής/ Υ.Α.Τ. στη Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Διευθυντής.

-Ταξίαρχος Ευάγγελος Βενέτης από την Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής / Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

-Ταξίαρχος Γεώργιος Σταύρακας από την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, στην Αστυνομική Ακαδημία, ως Βοηθός Διευθυντή.

-Αστυνομικός Διευθυντής Θεόδωρος Κούτσιαρης τοποθετείται ως Διευθυντής στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής/ Υ.Α.Τ., όπου υπηρετεί.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας:

-Λήγει η απόσπαση του Ταξίαρχου Νικόλαου Μάρκου στο Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπου υπηρετεί ως Υπασπιστής και επανέρχεται στην οργανική του θέση, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως Υποδιευθυντής.

-Λήγει η μετακίνηση του Ταξίαρχου Ιωσήφ Καμπανάκη στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επανέρχεται στη οργανική του θέση, στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Διευθυντής.

Τέλος με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Μεταθέσεων τοποθετείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, ως Διευθυντής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας / Επιτελείο, όπου υπηρετεί ως Υποδιευθυντής.
Read more...

1.000.000 Έλληνες θα βρουν το δίκιο τους σε... δέκα χρόνια!

Στα δικαστήρια η Ελλάδα αναστενάζει


http://img.protothema.gr/252640CA2D54D7920555C577803DA7D5.jpg
Περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, καθώς προσφυγές τους, αγωγές, μηνύσεις κ.ά βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ενημερώνοντας για την πορεία του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους σχετικά με την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαίου.

Ο κ. Παπαιωάννου περιέγραψε την κατάσταση ως δραματική. Όπως είπε, πάνω από 1.000.000 Έλληνες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν ή θα το βρουν μετά από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 35.631 υποθέσεις και στο Ελεγκτικό Συνέδριο 30.365 υποθέσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί αγγίζει τις 238.230 χιλιάδες, ενώ στα διοικητικά πρωτοδικεία ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν φτάνει στις 421.946 υποθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα διοικητικά πρωτοδικεία, χωρίς να εισαχθούν άλλες υποθέσεις, χρειάζονται περίπου έξι χρόνια, για να μηδενίσουν τη σημερινή εκκρεμότητά τους, ενώ τα εφετεία, στα οποία εκκρεμούν 41.111 υποθέσεις, χρειάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες περίπου τρία χρόνια.

Για την επίλυση του προβλήματος μεταξύ των προτάσεων που κατετέθησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

- Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα χωρίς αιτιολόγηση, όπως επίσης και δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανωνύμων αναφορών
- Κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και συντόμευσης της διάρκειάς της
- Κατάργηση της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και κατάργηση της παρουσίας του εισαγγελέα
- Δημιουργία μονομελών εφετείων κακουργημάτων από πρόεδρο εφετών ή αρχαιότερο εφέτη.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, η παρουσία του κλιμακίου στα δικαστήρια ήταν για να διαπιστώσουν τα ίδια τα μέλη του κλιμακίου την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια. Όλα όσα λέγονται απο την πλευρά του προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου, ότι υπήρξαν συναλλαγές δικαστών κτλ, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Read more...

Οι «βενιζελικοί» βουλευτές έχουν τρελάνει το Μέγαρο Μαξίμου!

http://newpost.gr
Οι «βενιζελικοί» βουλευτές έχουν τρελάνει το Μέγαρο Μαξίμου!
Κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρούνται μέλη της στενής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου έχουν στην κυριολεξία μπερδευτεί με την τακτική των «βενιζελικών» βουλευτών οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ασκούν σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Καθημερινός συνομιλητής του κ. Παπανδρέου επισημαίνει οτι «είναι απολύτως αντιφατικό αυτό που κάνει ο "ομάδα Βενιζέλου" αν υποθέσουμε οτι παραμένει συμπαγής» και εξηγεί οτι «με βάσει την συμφωνία που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό θα περίμενε κανείς- αν όχι στήριξη αλλά -τουλάχιστον σιωπή».

H ίδια πηγή σημειώνει οτι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ετέθη το ζήτημα αλλά πραγματικά ουδείς κατάφερε να ερμηνεύσει την στάση και πολιτική συμπεριφορά στελεχών όπως η κ. Αποστολάκη, για την οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι έχει σηκώσει μπαϊράκι, η κ. Τόνια Αντωνίου, κ. Λιντζέρης, ο κ. Σαλαγιάννης, ο κ. Καρύδης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αλλά και άλλοι οι οποίοι συχνά-πυκνά εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης διατυπώνοντας ενστάσεις και κριτικές.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κορυφαίος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου εισηγήθηκε να αντιμετωπιστούν πλέον «σκληρά» οι, δημοσίως, διαφωνούντες αλλά ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε οτι θα πρέπει να περιμένουν τις εξελίξεις.


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Ο Γιώργος δήλωσε ότι στηρίζει το Άγιον Όρος

http://newpost.gr
Ο Γιώργος δήλωσε ότι στηρίζει το Άγιον Όρος
Αν και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αποτέλεσε το «κόκκινο» πανί για το ΠΑΣΟΚ όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία σε μια αντιπολευτική τακτική κατά της διαφθοράς, αν και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε αρκετές φορές να αποποιηθεί την αναμιξή του στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γιώργος Παπανδρέου χτες Κυριακή βρέθηκε στο Άγιον Όρος και φωτογραθήκε περιχαρής με όλους τους αρχιερείς της Μονής Βατοπεδίου.

Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός του πρωθυπουργού που ανάρτησε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την συνάντησή του με τον ηγούμενο της Μονής και τους μοναχούς στο Άγιον Όρος στην προσωπική του ιστοσελίδα. Σε αρκετές φωτογραφίες λοιπόν, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ανταλλάσει θερμές χειραψίες και να συνομιλεί με τον οικονομικό διαχειριστή της Μονής Βατοπεδίου, Ευδόκιμο. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, σίγουρα σε μια τόσο χαρμόσυνη μέρα δεν είχε θέση το θέμα της Μονης Βατοπεδίου...




Σχετικές φωτογραφίες:



papa-agion-oros-2.jpeg

Read more...

«Θα σε πλακώσω» - «Δεν πας στο διάολο ρε μαλ...»!

Απίστευτοι διάλογοι στη Βουλή


http://img.protothema.gr/0C0B27005820F5F92878FDEA99BEBAF7.jpg
Στην... τσίτα είναι τα νεύρα των βουλευτών, ανεξαρτήτως αν αυτοί ανήκουν στη δοκιμαζόμενη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή σε αυτήν της ΝΔ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει και οι εκφράσεις εντός της Βουλής να θυμίζουν εξέδρα γηπέδου.

Πιο πρόσφατο περιστατικό, οι βαρείς χαρακτηρισμοί που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά, ο κ. Κεφαλογιάννης επέμενε να διακόπτει τους ομιλητές, με αποτέλεσμα να εισπράττει τις παρατηρήσεις της προέδρου, η οποία προφανώς έχασε την ψυχραιμία της και τον αποκάλεσε «τραμπούκο». Από εκεί και πέρα ο διάλογος ξέφυγε απο κάθε επίπεδο:

- Μ. Κεφαλογιάννης: «Φέρεστε ανοήτως, είστε η χειρότερη πρόεδρος, να είστε σοβαρή, μην είστε Βάσω Παπανδρέου».

- Β. Παπανδρέου: «Δεν υπολογίζω ότι υπάρχετε».

- Μ. Κεφαλογιάννης: «Θα σε πλακώσω».

- Β. Παπανδρέου: «Δεν πας στο διάολο ρε μαλ…».

Read more...

Έπιασαν και τους ληστές–βιαστές με τα καλάσνικοφ!

«Χρεώνονται» και άλλες δέκα παρόμοιες επιθέσεις


http://img.protothema.gr/8039125831F7C4CCD00C4946CCA3DE02.jpg

Στα χέρια της Αστυνομίας, όπως όλα δείχνουν έπεσε η συμμορία των ληστών – βιαστών με τα καλάσνικοφ.

Οι τρεις Αλβανοί που στις 27 Σεπτεμβρίου εισέβαλαν σε σπίτι στη Γλυφάδα, κακοποίησαν τη γυναίκα και έφυγαν κλέβοντας το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes ενώ «χρεώνονται» και άλλες περίπου δέκα παρόμοιες επιθέσεις, ανακρίνονται και σύντομα θα ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις.

Οι τρεις αλλοδαποί προσήχθησαν μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας ενώ μέσα στην κλεμμένη Mercedes, βρέθηκε ένα πιστόλι των 9mm με ένα φυσίγγι στη θαλάμη και επτά στη γεμιστήρα.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία.
Read more...

Βενιζέλος: "Πάμε σε εισοδήματα και επίπεδο ζωής του 2004!"

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε...


http://img.protothema.gr/DBDCD2A81B04044F20C922649BC536AB.jpg
«Δυστυχώς τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής θα γυρίσουν πίσω στο 2004!». Αυτό ανέφερε δίχως περιστολές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, λίγη ώρα μετά την λήξη των προγραμματισμένων συναντήσεων με την Τρόικα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν δεν σπάσουμε την φούσκα, αν δεν διαλύσουμε την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία δεν θα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι ρευστή. Η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει εύκολα και ξεκάθαρα λύσεις οριστικές. Ο πολίτης έχει κουραστεί να παρακολουθεί μια κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Από το 2008 παρατηρούμε την κρίση σε διαφορετικές φάσεις…».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την ΕΕ γίνονται δίχως να «να έχουν επιβληθεί θεσμικοί περιορισμοί» και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό περιορίζει και την προστασία της αξιοπρέπειας μιας χώρας. Επισήμανε ότι «όταν ζητάς, όταν έχεις ανάγκη είσαι σε δυσμενή θέση… Και δεν συγκινείται εύκολα ο πολίτης των βαλτικών χωρών ή της ανατολικής Ευρώπης από τις θυσίες του ελληνικού λαού.. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αναδρομικό κόστος για δικά μας λάθη και ελλείψεις».

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι την ώρα που «154 σηκώνουμε στις πλάτες μας ένα ιστορικό βάρος» εμφανίζονται ως τιμητές «αυτοι που έφεραν την χώρα σε αυτή την ανεπίγνωστη κατάσταση».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «απέκρυψε την αλήθεια» και παραδέχθηκε ότι «το μεγάλο πολιτικό μας λάθος είναι ότι επιστρέψαμε σε 23 μήνες να έχει διαγραφεί από τη μνήμη λαού τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Πολιτικό θράσος να παρουσιάζεται ως λύση η ΝΔ. Αποτελεί δράμα για την κοινωνία η ρηχή πολιτική μνήμη…».

Για την Proton Bank

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για το θέμα της κρατικοποίησης της Proton Bank τονίζοντας ότι «αυτό θα γίνεται όταν και όποτε χρηστεί προκειμένου να νιώσει ο έλληνας πολίτης ότι έχει απόλυτη προστασία».

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «έγινε με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας και του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Εφαρμόζουμε το νέο νόμο, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή και κακή. Η καλή ανήκει στο ταμείο σταθερότητας, το ΔΣ τοποθετείται από το κράτος και οι καταθέσεις προστατεύονται πλήρως. Το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων αν επρόκειτο να εγγυηθεί καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ ανα καταθέτη. Με μικρότερο κόστος διασώσαμε καταθέσεις και δάνεια…».

Read more...

Έκκληση Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών για συστράτευση και συνεννόηση

Ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έκκληση προς τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας για «συστράτευση και συνεννόηση» πάνω στα μείζονα θέματα του λαού και της χώρας απευθύνει εκ νέου -με ομόφωνο ψήφισμα της - η Ένωση των Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών. Τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό «στο βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων, των όποιων ιδεολογικών εμμονών, των όποιων λογικών αντιπαραθέσεων και των όποιων φιλοδοξιών».

Παράλληλα η Ένωση μαζί με το ψήφισμά της, το οποίο θεωρεί συνέχεια σχετικού διαβήματός της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 29 Μαρτίου 2011, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που είχε αποστείλει τότε ο πρόεδρός της Κ. Πυλαρινός στον Κάρολο Παπούλια, με την οποία του ζητούσε «να απαιτήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σωτηρίας, υπό την προεδρία του έχοντος την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής».

Στο ψήφισμά της η Ένωση των Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία των πραγμάτων της χώρας και σημειώνει ότι «η δοκιμασία των Ελλήνων και ο κίνδυνος για την τύχη των εθνικών μας συμφερόντων δεν επιδέχονται, αλλά ούτε και ανέχονται περαιτέρω καθυστερήσεις».

«Το κύρος και η υπόσταση του ελληνικού κράτους και της δημοκρατίας μας διακυβεύονται» επισημαίνουν στο ψήφισμά τους (της 9ης Οκτωβρίου) οι Έλληνες τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές και τονίζουν:

«Οι άθλιες σημερινές πιέσεις και οι πανταχόθεν εκπορευόμενοι, εις βάρος της Ελλάδος, εκβιασμοί, παράλληλα με τα δικά μας παλαιά και νέα λάθη και την εκ μέρους μας ανοχή σε μια μακροχρόνια παρακμιακή συμπεριφορά σε όλους τους τομείς, μας οδηγούν στην απομόνωση μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο και μας οδηγούν στην ολική καταστροφή».

Ως εκ τούτου, οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές απευθυνόμενοι «προς όλους» ζητούν: «Ανταποκριθείτε στις ιστορικές σας ευθύνες και βοηθήστε το λαό και τους νέους που δοκιμάζονται. Με αίσθημα ευθύνης εμπνεύστε την ελπίδα και στηρίξτε τη δημιουργία. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί ορθια με αξιοπρέπεια και περηφάνια σε αυτή τη δοκιμασία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Εφικτή η αναδιαπραγμάτευση με μια ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση» λέει ο Αντ.Σαμαράς

Κανένα θέμα συγκυβέρνησης

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν συνεναινεί στον λάθος τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν συνεναινεί στον λάθος τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης (Φωτογραφία: APE )


Αθήνα
Εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί εκ νέου με την τρόικα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, απορρίπτοντας τα σενάρια συγκυβέρνησης.

«Το μόνο αληθινά σωτήριο που μπορούν να κάνουν, είναι να φύγουν, εκλογές μπορεί να μην θέλουν, αλλά δεν μετράει τι θέλουν εκείνοι, μετράει τι θέλει ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τις συζητήσεις για την κρίση χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι απούσα:

«Είναι εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης Ελλάδας όχι μόνο από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και από το να έχει εκφράσει οποιαδήποτε άποψη, δημιουργείται κενό και όποιος επιχειρεί να το καλύψει δέχεται τα πυρά των υποστηρικτών του Μνημονίου που όσο περνά ο καιρός λιγοστεύουν αλλά γίνονται πιο επιθετικοί.»

Επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου λέγοντας: «στη ΔΕΘ ζήτησα να βάλουμε το 2021 τον πανεθνικό στόχο που θα σταθούμε στα πόδια μας, στόχο ρεαλιστικό και με κατηγόρησαν για προγονοπληξία. Αλλά ποιοι μιλάνε για προγονόπληκτους; ένα κόμμα που κληροδότησε την αρχηγία του από τον παππού στον γιο και τώρα στον εγγονό;»

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι υπάρχει βαθύ σχίσμα ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και σε εκείνους που κυβερνούν, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκτονώσει τη λαϊκή κατακραυγή με δημοψήφισμα γιατί θα εξοργίσει περισσότερο το λαό.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «το πρόβλημά μου δεν είναι η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Βενιζέλος που προσπαθεί να συσπειρώσει τους δικούς του με επιθέσεις εναντίον των κυβερνήσεων της ΝΔ, το πρόβλημα είναι η κρίση και πως θα βγούμε από αυτή, όχι απλώς στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στα σενάρια συγκυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας την θέση του: «τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν σενάρια συγκυβέρνησης, δεν μας αφορούν. Να συγκυβερνήσουμε σε τί; Στο λάθος; Να συγκυβερνήσουμε για να εφαρμόσουμε μαζί με άλλους αυτό που από την αρχή προειδοποιήσαμε και αποδείχθηκε λάθος; Να συναινέσουμε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, στην πολιτική που αντί να μειώνει το λάθος διογκώνει την ανεργία και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα; Κι αν εμείς συμφωνούσαμε εκ των υστέρων με το λάθος θα έπαυε να είναι λάθος, θα σταμάταγε η ανεργία και θα μειώνονταν τα λουκέτα;».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι λύσεις και οι θυσίες προϋποθέτουν ότι ο λαός συμφωνεί και στηρίζει και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ελεύθερα δημοκρατικά και στο προσκήνιο όχι στο παρασκήνιο με αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς γιατί αλλιώς το σχίσμα ανάμεσα στην πολιτική και στον λαό θα διευρυνθεί.

Η πολιτική αυτή απέτυχε γιατί ήταν λάθος εξαρχής, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είναι σωστό να μειωθεί το σπάταλο δημόσιο αλλά η κυβέρνηση δεν το μείωσε, είναι σωστό να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή αλλά η κυβέρνηση δεν την χτύπησε. Είναι σωστό να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά κάποιοι πρέπει να επενδύσουν. Με αυτά που κάνουν και τις συνεχείς φοροεπιδρομές αναιρούν την δυνατότητα αποκρατικοποιήσεων. Είναι σωστό να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά με τις φοροεπιδρομές στα ακίνητα οι τιμές πέφτουν συνεχώς.»

Επανήλθε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι είναι εφικτή από μία άλλη κυβέρνηση που θα πει ευθέως ότι θα υπάρξουν θυσίες, αλλά θα πιάσουν τόπο.

«Όσο μεγαλύτερη λαϊκή εντολή διαθέτει τόσο ισχυρότερη θα είναι η διαπραγματευτική της θέση».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται για λαϊκισμό και από την πλευρά του επιτέθηκε στα «εξαπτέρυγα και τα παπαγαλάκια υπαινισσόμενος ότι τον δυσφημούν και στο εξωτερικό»:

«Απεχθάνομαι τον λαϊκισμό, είμαι αντίθετος με όσους δίνουν μάχες για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, με όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες του ρεύματος, με όσους κλείνουν τους δρόμους με διαδηλώσεις των 100 ανθρώπων.

» Ας μην μας ψηφίσουν ποτέ, εμείς υπερασπιζόμαστε δικαιώματα όχι προνόμια. Παπαγάλοι και εξαπτέρυγα προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν τη ΝΔ και εμένα προσωπικά. Χάνουν χρόνο, ταξίδια και χρήμα και εμένα δεν με ακουμπάνε.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για τις 23 Οκτωβρίου μετατέθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Αναβολή για μία εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια στήριξης των τραπεζών και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια στήριξης των τραπεζών και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 17-18 Οκτωβρίου, αναβάλλεται και θα γίνει στις 23 του μηνός, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης είχε προγραμματιστεί για τις 17-18 Οκτωβρίου.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Eurogroup και το Ecofin.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρομπάι, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Επισήμως, η κυβέρνηση δεν συνδέει την τηλεφωνική επικοινωνία με το θέμα της αναβολής της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν να έχουν συνάντηση στις Βρυξέλες, ίσως και εντός της εβδομάδος.

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει κι άλλες επαφές με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ατζέντα δεν έχει ακόμα καθορισθεί.

Νωρίτερα, σήμερα, ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αποστολή των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, ενώ προσδοκά βελτίωση των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε.

«Μετά από μακρά σειρά συζητήσεων και συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και αναμένεται μέχρι αύριο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή», είπε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει ένα βελτιωμένο συνολικό πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους. Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.

Χθες, Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου.

Σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά δεν θα είναι μία θεραπεία-πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα είναι μία συνεισφορά στην Ευρωζώνη για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να δράσει, και εννοώ συνεισφορά, όχι η θαυματουργός θεραπεία που όλοι συνεχίζουν να ζητούν», είπε.

Ερωτηθείς για το αν ζητηθεί η γνώμη της Ελλάδας για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, είπε ότι αυτό «θα περιλαμβάνει μέτρα για την ευρωζώνη ως σύνολο και τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά, όχι μέτρα για μία μόνο χώρα».

Στο επίκεντρο της G-20

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της G-20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την διάδοσή της σε άλλες χώρες.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφεραν ότι στη Σύνοδο της G-20 θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κινδύνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Κάννες. Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G-20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», είπαν οι δυο ηγέτες.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι πρόσθεσαν ότι μερικές από τις οικονομικές ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ.

«Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν παίρνουν τελικά αποζημίωση οι έφεδροι!


http://newpost.gr
Δεν παίρνουν τελικά αποζημίωση οι έφεδροι!
Οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν πρόκειται, τελικά, να λάβουν αποζημίωση, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, είδηση που επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες του Newpost.gr, σε σχετικό δημοσίευμα της 6ης Σεπτεμβρίου.

Οι έφεδροι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε αποζημίωση απόλυσης, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 34) η καταβολή του 60% του μισθού τους έως και 24 μήνες (εντάσσονται και οι υπάλληλοι που μετά την εφεδρεία θα "βγουν" στη σύνταξη) συνυπολογίζεται στο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης.

Το Newpost.gr είχε γράψει πριν από έναν μήνα ότι κατά την διάρκεια του ενός έτους εργασιακής εφεδρείας και αφού λάβουν επίδομα ίσο ή μικρότερο απο αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους, θα απολύονται χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως αποζημίωση! Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώνονται...


Το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου αναλυτικά:


Read more...

Κλείνει η συμφωνία με την τρόικα για μέτρα 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τρεις ώρες περίπου διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει για μέτρα 6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014, ενώ όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, σε ομιλία του στη Βουλή, απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που αν χρειασθεί θα επιλύσει ο ίδιος με πολιτικούς όρους.

Η σημερινή συζήτηση αφορούσε «την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014» και όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

- Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.

Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έπιασαν τον αρχηγό της συμμορίας με τα καλάσνικοφ

Συνελήφθη στον Πειραιά


http://img.protothema.gr/297AB5487CCCCB05BA7BB44ED8FE795A.jpg
Στα χέρια της Αστυνομίας ένας 30χρονος Αλβανός, η συμμορία του οποίου φέρεται να διέπραξε 57 ληστείες,7κλοπές αυτοκινήτων, 1 ανθρωποκτονία και μια απόπειρα…

Ο γνωστός ως «Τόνυ» συνελήφθη στον Πειραιά, μετά από επισταμένες αναζητήσεις Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχοντας ηγετικό ρόλο, συγκροτούσε εγκληματικές ομάδες με διαφορετική σύνθεση συνεργών κάθε φορά, που διέπρατταν ένοπλες ληστείες, με την απειλή KALASHNIKOV, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, Super market, περίπτερα και άλλα καταστήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου ο συλληφθείς, μαζί με τους συνεργούς του που αναζητούνται, διέπραξε τις παρακάτω ένοπλες ληστείες:

• Επτά σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
• Δύο σε SUPER MARKET.
• Μία σε περίπτερο.
• Μία σε ταβέρνα.
• Μία σε ζαχαροπλαστείο.
• Μία σε βάρος οδηγού αυτοκινήτου.

Επίσης διέπραξε μία κλοπή Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Κοκαΐνη βάρους 1,1 γραμμ.
• Το χρηματικό ποσό των 540 ευρώ.
• Ένα φορητό υπολογιστή.
• Ένα κυνηγητικό μαχαίρι.
• Τρεις κάρτες SΙΜ κινητής τηλεφωνίας.
• Πέντε κινητά τηλέφωνα.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχουν επιπλέον σχηματισθεί, κατά το έτος 2011, τρεις δικογραφίες σε βάρος του, από τις οποίες προκύπτει ότι ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς του έχουν διαπράξει:

• Μία ανθρωποκτονία.
• Μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.
• Σαράντα τέσσερις ένοπλες ληστείες σε S/M,πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα κ.λ.π.
• Έξι κλοπές οχημάτων.
• Δύο διαρρήξεις οχημάτων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Read more...

Βουτιά 37,5% στην οικοδομή τον Ιούνιο

Σκηνικό κατάρρευσης στην κτηματαγορά

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 37,5% τον Ιούνιο, βάσει του όγκου, ενώ βάσει των αδειών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 27,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατισιτκή Αρχή την Δευτέρα.

Η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 37,5% τον Ιούνιο, βάσει του όγκου, ενώ βάσει των αδειών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 27,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο 2011 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 3.369 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 524,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.871,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 27,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,9% στην επιφάνεια και κατά 37,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.343 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 514,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.827,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 36,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Ιούνιο 2011, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 26 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 10,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 44,0 χιλιάδες m3 όγκου.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Ιανουάριο 2010, είναι 2,4%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 40.963 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.993,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 29.165,9 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 23,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,4% στην επιφάνεια και κατά 32,4% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιουλίου 2010 - Ιουνίου 2011 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 23,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 32,7% στην επιφάνεια και κατά 32,0% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,1%.

Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου , η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 35,7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,6 % στην επιφάνεια και κατά 45% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2010.

Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει μείωση κατά 35,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,4% στην επιφάνεια και κατά 44,6% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απρόβλεπτες οι συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, προειδοποιει ο Μπαρόζο

«Κινούμαστε σε άγνωστο πεδίο»

Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές σε έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στο ευρώ, λέει ο κ. Μπαρόζο
Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές σε έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στο ευρώ, λέει ο κ. Μπαρόζο (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.

Ο κ. Μπαρόζο εκτιμά ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα έθετε σε κίνδυνο την ευημερία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Εάν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος να μεταφερθεί η κρίση σε άλλες χώρες», σημειώνει.

Η Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει, δεν έχει διαχειριστεί στο παρελθόν περιπτώσεις υπερβολικού χρέους και επαπειλούμενης χρεοκοπίας μιας χώρας - μέλους.

«Κινούμαστε σε άγνωστο πεδίο και συζητούμε λύσεις που δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί ποτέ». δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά ο κ. Μπαρόζο, για τους εμπλεκόμενους η ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν θα ήταν φθηνότερη από τα πακέτα στήριξης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικρίνει τη βραδύτητα που παρατηρείται στο πεδίο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Μπορεί η κυβέρνηση, όπως λέει, να έχει δρομολογήσει σειρά προγραμμάτων και να μετρά και τις πρώτες επιτυχίες, «ωστόσο δεν κατέστη ακόμη δυνατό να απελευθερωθεί από την παγίδια του χρέους».

Και προσθέτει: «Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπιστία της».

«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ λόγω πολιτικών πιέσεων»

Ακόμα, κατηγορεί κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» επί της Επιτροπής για να δεχθεί την Ελλάδα στο ευρώ.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την ένταξη (της Ελλάδας)», λέει.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατηγορεί κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» στην Κομισιόν για να δεχθεί την Ελλάδα στο ευρώ.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την ένταξη (της Ελλάδας)», σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Proton Bank: Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα χρέη του Λαυρεντιάδη


http://newpost.gr
Proton Bank: Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα χρέη του Λαυρεντιάδη
Η Proton Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που κρατικοποιείται καθώς αποκτά ως βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να προκύπτει η «Νέα Proton Bank», με τον «λογαριασμό» να τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου άρθρου 63Ε του νόμου 3601/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση της τράπεζας Proton Bank.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες. Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Η νέα "καλή τράπεζα" έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα "καλή τράπεζα" είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Η νέα τράπεζα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι απόλυτα υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση».

Ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας FBB) αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank. Η παλαιά τράπεζα τίθεται εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημ. Δεληπέτρος. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του σκέλους εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.

Aνεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών

Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Proton Τράπεζα ΑΕ από σήμερα 10 Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της από 9.10.2011 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ» και της, με την ίδια ημερομηνία, απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Proton Τράπεζα ΑΕ», την θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή.
Read more...

Κλείνει μαγαζιά και διώχνει κόσμο η Media Markt

Λουκέτα παντού…


http://img.protothema.gr/E9ED7AE6A4777BD0CE270F44DAA588DE.jpg
Μπορεί να ήρθαν την Πέμπτη και την Παρασκευή 70 Γερμανοί επιχειρηματίες για να διερευνήσουν την προοπτική συνεργασίας και επενδύσεων στην Ελλάδα, όμως μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αυτή της Media Markt, φαίνεται να περνά δύσκολες ώρες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ώρες επίκειται ανακοίνωση κλεισίματος δύο πολυκαταστημάτων της πολυεθνικής. Το πρώτο είναι το πολυκατάστημα με το οποίο πραγματοποίησε εγκαίνια στην Ελλάδα στο Παλαιό Φάληρο και το δεύτερο στην Πυκαία Θεσσσαλονίκης το οποίο είναι μια από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις της.

Ταυτόχρονα, η εταιρία αναμένεται να απομακρύνει ποσοστό άνω του 50% των εργαζομένων σε αυτά τα καταστήματα, ενώ και το σήμα Saturn κλείνει τα φυσικά καταστήματά του και μετατρέπεται e-shop.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτελούν μονάχα το πρώτο βήμα καθώς η διοίκηση της γερμανικής πολυεθνικής μετά από σειρά αποτυχημένων επενδύσεων και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, το Μάρτιο θα επανεξετάσει το κατά πόσο θα μείνει η θα φύγει από την ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι εν λόγω κινήσεις που σύντομα θα ανακοινώσει ο σύλλογος Media Markt έρχονται σε ευθεία αναντιστοιχία με τα όσα το γκρουπ δήλωσε σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή.

Τότε ο όμιλος είχε τονίσει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει ούτε να απεπενδυσει από την Ελλάδα.

Read more...

Πλεονάσματα 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες ζητεί η τρόικα

Με μόνιμα και δεσμευτικά μέτρα

Ο υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας
Ο υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Η συνολική καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιδιώκουν στο κείμενο του προϋπολογισμού 2012 να συμπεριληφθούν «μόνιμα και δεσμευτικά» μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2013-2014, τα οποία θα διασφαλίσουν πως στα τέλη του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα του 2,6% του ΑΕΠ.

Πηγή από την τρόικα δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι οι επικεφαλής των ελεγκτών προσέρχονται στη συνάντηση με την πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την 6η δόση.

«Εργαζόμαστε στην εκτίμηση ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα», είπε η πηγή.

Εν συνεχεία, οι επικεφαλής της τρόικας θα εκδώσουν μία κοινή ανακοίνωση, την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι ελεγκτές θα ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους τις οποίες θα υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στο ΔΣ του ΔΝΤ, οι οποίοι θα λάβουν και την τελική απόφαση για την επόμενη δόση.

Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.

Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Έτσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.

Τέλος, κρίσιμη αναμένεται η αυριανή -το πιθανότερο- συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία θα εξετασθεί το αίτημα των δανειστών μας για διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών σε επίπεδα χαμηλότερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το 1919 κατά του Λένιν, το 2011 κατά του Πούτιν...



Με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Σύμμαχοι αναμίχθηκαν και στον εμφύλιο που ταλάνιζε τη Ρωσία, μεταξύ Μπολσεβίκων και των πιστών ακόμη στον Τσάρο ή γενικά αντικομμουνιστικών δυνάμεων. Έστειλαν οι Γάλλοι στρατεύματα στη ... Μαύρη Θάλασσα, στείλαμε κι εμείς κατ’ απαίτηση των Αγγλογάλλων -στους οποίους ο Βενιζέλος δεν χάλασε ούτε μια φορά το χατίρι- με το δέλεαρ ότι από την Οδησσό θα κατευθυνθούμε στη Σμύρνη.

Εκείνο που κατορθώσαμε ήταν να κερδίσουμε την αντιπάθεια των μπολσεβίκων, που μας το ξεπλήρωσε ο Λένιν αργότερα ενισχύοντας με χρήμα και οπλισμό τον Μουσταφά Κεμάλ. Κι ο Λένιν είχε ίσως το δίκαιό του, αλλά τον Κεμάλ βοήθησαν και οι Αγγλογάλλοι, όταν πια δεν μας χρειάζονταν ή κινδύνευαν να δουν εμάς στη θέση της ασθενούς οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τι κάναμε στην Οδησσό; Αφήσαμε 300 νεκρούς και φέραμε πίσω διπλάσιους τραυματίες, εκτός από το μίσος εναντίον μας. Α, πυροβολήσαμε και εναντίον των Γάλλων ναυτών, οι οποίοι αντί να στραφούν κατά των μπολσεβίκων συνενώθηκαν μ’ αυτούς (τρεις Γάλλοι ναύτες τραυματίες, από ελληνικά πυρά).

Τα παρακάτω αποσπάσματα από το δημώδες τραγούδι τα λέγει όλα παραστατικά: «Σε καινούρια βάρκα μπήκα, πέρα στη Ρουσία βγήκα / Ρούσες να μας δούνε βγαίνουν και με λούλουδα μας ραίνουν / -Ελληνόπουλα καημένα, τι γυρεύετε στα ξένα;

Τι σας καρτεράνε χιόνια, μπολσεβίκοι και κανόνια. / -Τι κι αν καρτεράνε χιόνια, μπολσεβίκοι και κανόνια, / έχουμε καρδιά και νιάτα, νιάτα με ζωή γεμάτα. / -Ελληνόπουλα καημένα, τις σας μέλλεται στα ξένα; / που σας σύρει ο αρχηγός σας, στο μακρύ το δρόμο 'μπρος σας; -Από τη Ρωσία σύρνει, δρόμος ίσια για τη Σμύρνη». Ο αρχηγός τους τούς έστειλε στη Μικρασιατική καταστροφή.

Τώρα, 92 χρόνια μετά, ξαναστέλνουμε στρατιώτες στη Ρωσία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν Μπολσεβίκοι, αλλά μια κυβέρνηση που κατάφερε να ξεφύγει από τις σιδερένιες αγκάλες του συστήματος και προσπαθεί, ισορροπώντας, να ξανασηκώσει πάλι το κεφάλι στο ύψος που της ταιριάζει. Η προσπάθεια της Ελλάδας, κατά τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, να επανασυνδέσει τους φιλικούς δεσμούς μαζί της έφεραν τη μήνη των Δυτικών με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Σήμερα κάναμε πλήρη στροφή, αποκόπτοντας κάθε δεσμό μαζί της και ακολουθούμε υποτακτικά το ΝΑΤΟ όπου μας στείλει (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας τα έξοδα συντήρησης των εκτός της Ελλάδας στρατευμάτων μας). Και το ΝΑΤΟ αυτή τη φορά μας στέλνει σε άσκηση κατά της Ρωσίας, στα σύνορά της. Περίεργα παιχνίδια της μοίρας. Εκεί που πριν από τρία χρόνια θα αγοράζαμε τα όπλα της, τώρα στρέφουμε τα δικά μας εναντίον της.

Η είδηση λέγει ότι ΝΑΤΟ οργανώνει άσκηση στα ρωσο-λιθουανικά σύνορα, δίπλα στον υπό ρωσικό έλεγχο θύλακα του Καλίνινγκραντ, θέτοντας στη διάθεση του ΝΑΤΟ το Deployable Corps Greece (NDC-GR με έδρα τη Θεσσαλονίκη). Πλην των άλλων θα δαπανηθεί και ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από ελληνικής πλευράς για την προμήθεια ειδικών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν το εν λόγω στρατηγείο, όπου θα καταστρωθεί η επίθεση κατά της Ρωσίας.

Κατά την άσκηση οι στρατιώτες, μεταξύ τους και Έλληνες, θα διεξάγουν αμυντική και εν συνεχεία επιθετική επιχείρηση κατά των (υποτιθέμενων) ρωσικών δυνάμεων, την αντιμετώπιση Λιθουανών πολιτών που έχουν αυτομολήσει προς τους Ρώσους, κ.λπ.

Σ’ εκείνη την περιοχή του Καλίνιγκραντ, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει βαλλιστικά βλήματα τακτικού πεδίου Iskander («Μ. Αλέξανδρος», δηλαδή), αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες S-400, ως απάντηση στην εγκατάσταση συστημάτων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, μαζί με ρωσικές ειδικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την φύλαξή του. Εναντίον αυτών η άσκηση.

Σύμφωνα με το «defencenet.gr» η Ρωσία είναι σφόδρα ενοχλημένη από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην άσκηση αυτή. Η Μόσχα, μέσω διπλωματικής οδού, διαμηνύει στην ελληνική πλευρά ότι «Δεν καταλαβαίνει γιατί οι στρατιωτικές δυνάμεις μιας φίλης χώρας, όπως η Ελλάδα, μεταβαίνουν στην άλλη άκρη της Ευρώπης και ασκούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα με σενάρια επιχειρήσεων κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε: «Είναι ενοχλητικό να βλέπεις τις ένοπλες δυνάμεις ενός φιλικού λαού, όπως ο ελληνικός, σε εποχές κρίσης να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα στην άλλη άκρη της Ευρώπης και να συμμετέχουν και τα στρατηγεία που εδρεύουν στην Ελλάδα σε εικονικές επιθέσεις κατά ρωσικών στρατευμάτων. Ειδικά όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από γειτονικά κράτη».

Δεν θα μπορούσαμε άραγε να το αποφύγουμε είτε με το επιχείρημα ότι η οικονομική κρίση δεν μας επιτρέπει τη σπατάλη ούτε ενός ευρώ, είτε με το γεγονός ότι οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω των τουρκικών απειλών; Είναι ανάγκη, σε τέτοιες δύσκολες εποχές να τοποθετούμε απέναντί μας μια ισχυρή χώρα, που στην τωρινή περίπτωση των κυπριακών ερευνών, βρίσκεται στο πλευρό μας;

Τι θα λέγαμε άραγε, αν έστελνε η Ρωσία ένα τάγμα να συνασκηθεί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο;

Ο Μακεδών
voria.gr



Read more...

Η ΕΥΔΑΠ πληρώνει τα φροντιστήρια υπαλλήλων και παιδιών!...



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ !...
Η εταιρεία ύδρευσης γλιτώνει τους χιλιάδες εργαζόμενους της από την πληρωμή διδάκτρων για ξένες γλώσσες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους!
Το συγκεκριμένο ''βοήθημα'', όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, προβλέπεται από τις...
συλλογικές συμβάσεις και η ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για κοινωνική παροχή, ενώ οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για παροχή αντί αυξήσεων!
Μάλιστα για να μην υπάρχουν ''αδικημένοι'' η ΕΥΔΑΠ έβγαλε και ανακοίνωση πως το βοήθημα ισχύει για ΟΛΟΥΣ!!
Δείτε...
''Κατά το σχολικό έτος 2011-2012 η Εταιρεία αναλαμβάνει τη δαπάνη των διδάκτρων για την εκμάθηση Ξένων Γλωσσών απο τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους".
Στην ανακοίνωση υπάρχει μάλιστα μία παράγραφος σύμφωνα με την οποία ''ο εργαζόμενος θα εισπράξει ολόκληρο το ποσό που κατέβαλε, προσαυξημένο κατα 45%!!"
newsmessinia.blogspot



Read more...

Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου στις e-δηλώσεις

Τέλος στο προνόμιο της έκπτωσης 1,5% ή 118 ευρώ επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου, βάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους κατέθεταν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά στις εφορίες. Διαβάστε στο NEWS 247 τί ισχύει


Βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων θα βάλει το 2012 η Εφορία μετά την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις ψαλιδισμένες μειώσεις λόγω παιδιών και το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

Οι επιβαρύνσεις διευρύνονται περαιτέρω εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου και έως 118 ευρώ που ίσχυε μέχρι φέτος για όσους υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

Οι επιβαρύνσεις προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά, καθώς μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου και των φοροαπαλλαγών τα πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 1,950 δισ. ευρώ, τα οποία θα βγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Αναλογικά οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Από τη μείωση του αφορολογήτου και τον επαναπροσδιορισμό του έξτρα αφορολογήτου για παιδιά προκαλούνται εκρηκτικές αυξήσεις φόρου, ενώ για εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ φορολογουμένων χωρίς παιδιά οι επιβαρύνσεις είναι από 44% έως 389%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Για το 2010, ο φόρος με βάση την περυσινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ήταν 1.680 ευρώ. Μετά τις αλλαγές στην κλίμακα ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.420 ευρώ (44% περισσότερα), μόνο από τις αλλαγές στην κλίμακα.

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις καταλυτικές φοροεπιβαρύνσεις έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες, στους οποίους έχει προσδιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Από τους πίνακες προκύπτει ότι ο φορολογούμενος των 20.000 ευρώ χωρίς παιδιά για φορολογία εισοδήματος και έκτακτη εισφορά θα καταβάλει το 13,1% του εισοδήματός του, ενώ ο ίδιος φορολογούμενος με δύο παιδιά θα πληρώσει το 11,1% του εισοδήματός του.

Από τα παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών, όμως, λείπουν οι συγκρίσεις με τους περυσινούς αντίστοιχους φόρους, ενώ δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους έξτρα φόρους που προκύπτουν και αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα που περιέρχεται στην Εφορία μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για παράδειγμα, ή το ειδικό τέλος ακινήτων.


Read more...

Τι σημαίνει το κούρεμα (60%) με την… ψιλή


http://newpost.gr
Τι σημαίνει το κούρεμα (60%) με την… ψιλή
Έχουμε τελικά τρεις βδομάδες χρόνο; Τόση διορία έδωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί στον εαυτό τους για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ευρώ και της Ελλάδας. Το σενάριο που «ακούγεται» σε ότι μας αφορά είναι ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 60%. Αυτό μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ακόμα δεν είναι σαφές αν το «κούρεμα» θα αφορά το σύνολο του ελληνικού χρέους, δηλαδή τα 356 προβλεπόμενα δισ. που θα φτάσει αυτό μέσα στο 2011 έξω καμία εικοσαριά που μας έχει δανείσει το ΔΝΤ και που δεν αγγίζονται (το ταμείο έχει εξ’ ορισμού καθεστώς προνομιακού δανειστή). Ή θα αφορά μόνο τα 135 εκ ευρώ που έχουν στα χέρια τους ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Στην πρώτη περίπτωση, το χρέος μας μειώνεται κατά 168 δισ, θα χρωστάμε δηλαδή περίπου 188 δισ. Αντίστοιχα, οι τόκοι που θα πληρώνουμε θα μειωθούν χοντρικά στο μισό, από 16 δις το χρόνο δηλαδή σήμερα στα 8 δισ. Στη δεύτερη περίπτωση το χρέος θα μειωθεί κατά 60 δισ, μάλλον δώρο άδωρο δηλαδή. Γιατί και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν χρεοκοπία.


Κούρεμα της τάξης του 50% και 60% δεν γίνεται σε εθελοντική βάση, οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν παρά τη θέληση τους. Αυτός είναι ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος και η Ελλάδα θα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Ερώτημα: Μπορεί μια χρεοκοπημένη χώρα να παραμείνει στο ευρώ;


Υποτίθεται ότι αυτό θέλουν οι Εταίροι μας, κάτι τέτοιο είχε κατά νου άλλωστε η κ. Μέρκελ με τη δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. Η επιθυμία των Γερμανών είναι μια «συντεταγμένη χρεοκοπία», στην οποία το εμπλεκόμενο κράτος μέλος θα ενισχυθεί από τους υπόλοιπους με τα απαραίτητα κεφάλαια για να σώσει το τραπεζικό του σύστημα και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση. Αυτά καταγράφονται στην απόφαση της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου 2011. Από ένα κούρεμα της τάξης του 50% το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 30δισ ευρώ. 15 δισ θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που μάλλον δεν πρόκειται να αναπληρωθούν. Το ύψος των αποθεματικών τους είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις επιδοτήσεις που χρειάζονται κάθε χρόνο (περίπου 17 δισ) ώστε να αποτελούν «συστημικό κίνδυνο» οι απώλειες τους.


Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι, ότι σε μια χρεοκοπία οι πιθανοί χρηματοδότες μας θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους και για να καλύψουν τη ζημιά της ΕΚΤ. Το συνολικό πακέτο στήριξης δεν θα είναι λοιπόν πλουσιοπάροχο. Ένα σενάριο είναι να αναλάβουν οι δανειστές την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δημοσίου χρέους και η Ελλάδα να κληθεί να ζήσει με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εξ’ ου και η συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα πρέπει όμως κανείς να έχει την αυταπάτη, ότι μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και με τη βούλα θα μπορεί να μαζεύει 50 και 55 δισ το χρόνο φόρους για να καλύπτει τις ανάγκες της, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να ισοσκελιστεί σε χαμηλότερο επίπεδο για να είναι ρεαλιστικός.

Το δεύτερο ζήτημα είναι, ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν χωρίς δεσμεύσεις και ανταλλάγματα. Η Ελλάδα θα τεθεί υπό οικονομικό έλεγχο, χωρίς το πρόσχημα της κυριαρχίας, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα αποφασίζεται τι θα βγει από το ταμείο και γιατί. Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα κάνει το μνημόνιο να φαίνεται σαν όργιο χαλάρωσης και σπατάλης. Αυτά προβλέπουν οι συνθήκες και αυτά πολύ δύσκολα μπορεί να συνυπογράψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.


Το πολιτικό ρίσκο μιας τέτοιας συντεταγμένης χρεοκοπίας είναι τεράστιο, γιατί κάθε συμφωνία προϋποθέτει, ότι θα βρεθεί μια κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει. Το πραγματικό οικονομικό ρίσκο είναι εξ’ ίσου μεγάλο. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έδειξε ότι κάθε συμφωνία μπορεί να ανατραπεί ή να καθυστερήσει από αστάθμητους παράγοντες. Το «κούρεμα» σε μια χώρα της ΟΝΕ είναι ένα πείραμα που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει, οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς είναι πολλοί και άγνωστοι. Ορατός είναι ο κίνδυνος, το συνδυασμένο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο να επιταχύνουν την εκροή καταθέσεων και να οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση. Το 18μηνο μετά το κούρεμα θα είναι μια πραγματικά «κολασμένη» περίοδος, στο τέλος της οποίας μπορεί να βρίσκεται και η αναγκαστική έξοδος από το ευρώ. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε στο μυαλό του και ο Κώστας Σημίτης στο τελευταίο άρθρο του, στο οποίο περιέγραφε ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο: της «οικιοθελούς» αναστολής της συμμετοχής μας στο ευρώ…


Θέμης Δαγκλής
Read more...

Σύσκεψη στη ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τον προϋπολογισμό του 2012

Συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για μάχες εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για μάχες εντός και εκτός Ελλάδας. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, υπό το πρίσμα των σεναρίων περί μεγαλύτερου «κουρέματος» του χρέους και των πιέσεων εκ μέρους της τρόικας για λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2012 θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στη συνεδρίαση θα δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2012 και τις, εν γένει, εξελίξεις στην οικονομία.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τον οποίο στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως «ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας», ενώ θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει ριζική αναθεώρησή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζεται για μάχες εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 16 και 17 του μηνός.

Πάντως, με εξαίρεση την Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε», λένε οι πολύτεκνες οικογένειες

Τιμωρία και θηλιά η νέα φορολογία


http://img.protothema.gr/38FFC9AECE89DC89AD217DC6A27E5281.jpg
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες έπειτα από τα νέα σκληρά μέτρα. Η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ «τιμωρεί» περισσότερο τις οικογένειες και κυρίως τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Οσο πιο πολλά παιδιά και όσο πιο χαμηλά εισοδήματα έχει ένας φορολογούμενος τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία το 2012. Οι έξτρα φόροι εισοδήματος που θα καταβάλλουν οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες φθάνουν μέχρι και τα 2.750 ευρώ, ενώ οι επιπλέον φόροι για τους φορολογούμενους με ένα ή δύο παιδιά θα φθάσουν μέχρι και τα 1.040 ευρώ.

Ο κ. Πουλάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, είναι πατέρας τριών ανήλικων κοριτσιών πέντε (δίδυμα) και τριών ετών. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να αφήσει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία σε κάποιο παιδικό σταθμό γιατί έπρεπε να εργαστεί. Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή των Αμπελοκήπων όπου η οικογένεια διαμένει δεν δέχτηκαν κανένα από τα κοριτσάκια γιατί δυστυχώς οι θέσεις είχαν καλυφθεί. Τα παιδιά πήγαν σε ιδιωτικό σταθμό που το κόστος του για την οικογένεια έφτανε τα 600 ευρώ.

«Διαλύουνε την ελληνική οικογένεια. Οι τρίτεκνοι πλήγονται. Φορολογούμαστε κανονικά και πολύ περισσότερο από τους άτεκνους ή όσους έχουν μέχρι δύο παιδιά. Δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος. Η σύζυγός μου άφησε τα παιδιά τεσσάρων και πέντε μηνών σε ξένα χέρια για να πάει να δουλέψει. Οχι φυσικά από χόμπι αλλά από ανάγκη. Από τις 22.500 που ήταν για εμάς το αφορολόγητο μέχρι το 2010 με τα νέα δεδομένα καλούμαστε τώρα να καταβάλλουμε 2500-3000 ευρώ παραπάνω φόρο. Πού θα τα βρούμε; Τα φέρνουμε βόλτα πολύ δύσκολα. Πριν από λίγο καιρό εμείς χρειαζόμασταν 300 ευρώ μόνο για πάνες. Η δουλειά μου έχει ελαττωθεί αισθητά και αυτά που βγάζουμε τώρα μας τα παίρνουν»,αναφέρει στο «protothema.gr».

Η κυρία Θεοδώρα Δάγλα είναι μητέρα επίσης τριών κοριτσιών 23, 19 και 2,5 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη της λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δεν μπορεί να εργαστεί ενώ η δεύτερη πέρασε σε σχολή στην Κοζάνη και δεν πήγε αφού η μητέρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Η ίδια λέει: «Πληρώνω ενοίκιο, κεφαλικό φόρο, χαράτσι στη ΔΕΗ, το επίδομα πολυτέκνων έχει μειωθεί καθώς τα δύο παιδιά είναι πλέον ανήλικα και αδυνατώ πλέον να ζήσω. Τώρα επειδή η κόρη μου έκλεισε τα 23 θα πάρω για το δίμηνο λιγότερα από 300 ευρώ. Βοηθάει και ο σύζυγος αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Δεν θέλω να σκέφτομαι τους φόρους που θα κληθώ να πληρώσω».
Read more...

Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής, πλημμυρισμένοι από σκουπίδια οι δρόμοι

Τραγική η κατάσταση στην Αθήνα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, ενώ οι εργαζόμενοι στους δήμους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη στον ΧΥΤΑ Φυλής τουλάχιστον ώς την Τρίτη.

Στο θέμα παρενέβη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, έπειτα από σχετική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, οπότε θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της γενικής απεργίας (19 Οκτωβρίου) θα αποφασιστεί στη συνέλευση που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για την Τρίτη έχει προγραμματίσει στάση εργασίας (11:30 το πρωί ώς τη λήξη της βάρδιας), ενώ θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σ' όλες τις πόλεις και τα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

«Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτοφανούς βαρβαρότητας πολιτική. Απέναντι στην ισοπέδωση των πάντων, ο μόνος δρόμος είναι η μαζική και σθεναρή αντίδραση τους. Όλοι πρέπει να δώσουν το παρόν στην κινητοποίηση της Τρίτης 11 Οκτωβρίου 2011, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και κάθε άλλης πόλης της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε κλοιό σκουπιδιών και η Θεσσαλονίκη

Σε «κλοιό» σκουπιδιών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου ΟΤΑ. Ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης παραμένει από τα ξημερώματα κλειστός, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα των δήμων να μην μπορούν να εναποθέσουν στο χώρο τα σκουπίδια.

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Για νωρίς το πρωί προγραμματίζουν κατάληψη στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ενώ από τις 11:30 έως και τη λήξη της βάρδιας θα πάρουν μέρος σε πανελλαδική στάση εργασίας που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους.

Αποτέλεσμα είναι να αρχίσουν να συγκεντρώνονται εκ νέου σκουπίδια στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους από την Τετάρτη. Για το λόγο αυτό, θα συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα, στο χώρο του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους, τουλάχιστον σήμερα και αύριο, ώστε να μην αρχίσουν να σχηματίζονται εκ νέου λόφοι.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην πόλη είναι καλή. Ωστόσο, από αύριο, θα αρχίσουν να παρατηρούνται και πάλι τα πρώτα προβλήματα με τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή μπορούμε και εναποθέτουμε στο ΧΥΤΑ μόνο τα νοσοκομειακά απόβλητα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αποκηρύσσει τα σενάρια συναίνεσης και συγκυβέρνησης η ΝΔ


http://newpost.gr
Αποκηρύσσει τα σενάρια συναίνεσης και συγκυβέρνησης η ΝΔ
Ξεκάθαρη τοποθέτηση με στόχο να αποδυναμώσει εν τη γεννέσει τους τα σενάρια περί συγκυβέρνησης που ξαναρχίζουν να φουντώνουν, αναμένεται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα στις 16.00 το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του. Όσον αφορά στην κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προλάβει τυχόν πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο μέσω των οποίων επιχειρείται εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο που δείχνει να διατηρείται, ο κ. Σαμαράς θέλει να καταστήσει σαφές προς ομάδα συγκεκριμένων βουλευτών ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης σε πολιτικές που έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες, αλλά ούτε και πιθανότητες συγκυβέρνησης με πολιτικές δυνάμεις που έχουν απολέσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην κοινωνία και επιχειρούν να συμπαρασύρουν στην πολιτική άβυσσο και την ΝΔ.

Εκ παραλλήλου, θα επιμείνει στην πολιτική πρόταση της ΝΔ για την οικονομία, αποσαφηνίζοντας ότι όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχουν δεσμευτικές προτάσεις που «χαϊδεύουν αυτιά» -κύριο σημείο της διαφοροποίησης μερίδας «γαλάζιων» βουλευτών- αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στην ΝΔ και την Τρόικα το οποίο, όπως εκτιμούν στην Συγγρού, ευνοεί την ΝΔ καθώς ανεβάζει την αξία των μετοχών της στο «κοινωνικό χρηματιστήριο».

Επιπρόσθετα, στην ΝΔ ποντάρουν και στη σταδιακή αναστροφή του κλίματος στην Ευρώπη, κυρίως στο επίπεδο των ευρωβουλευτών και των στελεχών της Κομισιόν, που φαίνονται να αντιλαμβάνονται τη λανθασμένη συνταγή που ακολουθείται για την Ελλάδα διαμορφώνοντας κλιμακωτά περιβάλλον αντίδρασης στις αποφάσεις του Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστική –όπως επεσήμανε το Σάββατο το Newpost.gr- η στάση που επεφύλαξαν τα στελέχη των κεντροδεξιών κομμάτων στoυς «γαλάζιους» ομολόγους τους, όταν συναντήθηκαν προ μηνός στις Βρυξέλλες, στην καθιερωμένη συνεδρίαση που προηγείται της Συνόδου του ΕΛΚ, τα οποία εμφανίστηκαν υποχωρητικά απέναντι στις θέσεις της ΝΔ, κατανοώντας όχι μόνο την πολιτική τους βάση αλλά και την οικονομική τους διάσταση και υπόβαθρο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ΝΔ εκτιμούν ότι όσο η Ευρώπη εμφανίζεται έντονα διαφοροποιούμενη προς τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποσπούν πολιτικά οφέλη, προσεταιριζόμενοι την κοινωνία, η οποία έχει τοποθετηθεί απέναντι στην Τρόικα, το Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ παράλληλα διατηρούν και το ζωτικό χώρο που ως αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικούν και τον οποίο κρίνους ως αδιανόητο να τον παραχωρήσουν σε πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα άκρα, είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς.


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Έτοιμα να πάρουν θέσεις τα «τάγματα ειδικών» στα υπουργεία

Με φόντο την ελεγχόμενη χρεοκοπία και το haircut


http://img.protothema.gr/A609C0FA0D8DDCA5B69747066C05BAC7.jpg
Σε θέση άμυνας απέναντι σε όλους και σε όλα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη με την Τρόικα σήμερα το πρωί μπαίνει η σφραγίδα στα πολύ σκληρά μέτρα του 2011-2014. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δέχεται πιέσεις για να λάβει πρόσθετα μέτρα 6 δισ. στην ... παράταση (δηλ. το 2013-2014) για να διασφαλιστεί ότι δεν θα πέσουν ξανά έξω τα προγράμματα και οι στόχοι.

Ο ελεγκτές δεν φεύγουν όμως ακόμα αφού, με εντολή Μέρκελ και Σαρκοζί, αναλαμβάνουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή και επίτευξη των στόχων στο Μνημόνιο. Καθώς δεν έχει πια νόημα να ελέγχουν την κυβέρνηση απλά για να διαπστώνουν πως δεν εφαρμόζονται όσα προβλέπει το Μνημόνιο, κάνουν σχέδια για να τα... εφαρμόσουν οι ίδιοι.

Στην τελευταία σύσκεψη χθες βράδυ ετέθη επιτακτικά το ζήτημα της ενεργοποίησης και επιβολής της «Ομάδος Κρούσεως» της ΕΕ στα κρίσιμα υπουργεία, με πρώτο απ’ όλα το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι η Ομάδα του Χόρστ Ράιχενμπαχ θα αναλάβει ουσιαστικά να «τρέχει» δράσεις και μέτρα που, υπό άλλες συνθήκες, θα βάλτωναν στα μεσοδιαστήματα των ελέγχων.

Πρόσθετη πίεση ασκεί η Τρόικα με την 6η δόση. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε με δηλώσεις του στη Φινλανδία ότι τα Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας επαρκούν μέχρι μέσα Νοεμβρίου, δίνοντας το στίγμα ότι οι αποφάσεις μπορούν να περιμένουν μισό έως και έναν μήνα επιπλέον, αφήνοντας την Ελλάδα στο «τηγάνι», να κάνει σχέδια αν της φτάνουν και έως πότε τα λεφτά.

Όπως διαφαίνεται πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την Ελλάδα –ειδικά αν αυτές πρόκειται να επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις τράπεζές τους- αλλά κερδίζουν χρόνο βάζοντας μπροστά σαν δικαιολογία την Ελλάδα.

Αυτό δημιουργεί πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει και «τα μέτρα της» για το επικείμενο κούρεμα του χρέους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστά της τάξης ακόμη και του 50%... Μέρκελ και Σαρκοζί ουσιαστικά έβαλαν και τυπικά ταφόπλακα στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τώρα όλα αλλάζουν και η κυβέρνηση τρέχει να σώσει ό,τι σώζεται από την παλιά συμφωνία. Αυτή ήταν και η ποινή της, αφού το καλοκαίρι δεν εφάρμοσε πρώτη όσα ανέμενε η Τρόικα.

Το χειρότερο, όμως, δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τις αποφάσεις για το ποσό του χρέους που θα διαγραφεί. Παρατηρεί Μέρκελ και Σαρκοζί να δαφωνούν και να αναβάλλουν τις αποφάσεις αφού, όπως περίπου ομολογεί και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική Bild, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι να κάνουν: όλα είναι πρωτόγνωρα, τίποτα δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε συνθήκες ευρώ και δεν ξέρουν πώς και απέναντι σε τι να προετοιμαστούν, στα σενάρια που κάνουν για την Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο, μια νέα εποχή διανοίγεται για την Ελλάδα και ολοκληρη την ΕΕ: το «καταναλωτικό όργιο» τελειώνει, οι πλούσιες χώρες θα πληρώνουν (μέσω EFSF) για τις χρεοκοπημένες (όπως η Ελλάδα) αλλά και για τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (με πρώτη την Ελλάδα) θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς νέα δάνεια, στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.

Read more...

Βουτιά στο Χρηματιστήριο με μαζικό ξεπούλημα στις τράπεζες

Μεγάλη πτώση στη αγορά

Η υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία για τις ελληνικές τράπεζες
Η υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία για τις ελληνικές τράπεζες (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Μεγάλη πτώση σημειώνει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank αλλά και τους φόβους που υπάρχουν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα διαμορφωθεί κοντά στο 50% ή και ακόμα και υψηλότερα.

Στις 11:25, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 3,48% στις 718,49 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 5,7 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά υποχωρούσε και πάνω από 5,5% με τον γενικό δείκτη να κατρακυλά μέχρι τις 701 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 4,40%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 2,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 1,54%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 8,52%.

Μεταξύ των μετοχών με τον υψηλότερο τζίρο, ξεχώριζαν οι Εθνική (-9,63% στα 1,97 ευρώ), ΟΠΑΠ (-2,60% στα 6,38 ευρώ), Eurobank (-12,20% στα 0,72 ευρώ), Alpha Bank (-10,26% στα 1,05 ευρώ), ΔΕΗ (-3,29% στα 6,18 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (-15,79% στα 0,32 ευρώ).

Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 65 ήταν σε αρνητικό έδαφος, 14 σε θετικό, ενώ 15 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου ενισχυόταν στις 2.180 μονάδες από 2.156 στο άνοιγμα της αγοράς και η απόδοσή του ενισχυόταν στο 23,80% από 23,41%.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο στο 68% από 66,33% στο άνοιγμα της αγοράς.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη, ενώ ανδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε άνοδο 0,61% στις 5.335,85 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 0,57% στις 3.113,31 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν υψηλότερα κατά 0,61% στις 5.710,23 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν ανοδικές τάσεις. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό.

* Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής από σήμερα 10 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της από 9.10.2011 απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ και της, με την ίδια ημερομηνία, απόφασης της ΤτΕ για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton Τράπεζα ΑΕ, την θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θα μας τρελάνει ο Βενιζέλος...


Βάζει συνταγματολόγο-φίλο του-στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...

noname-gr.blogspot.com

Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι -κατά πτυχίο- Συνταγματολόγος. Σπούδασε στο Παρίσι και η διατριβή του είχε τίτλο "οι σοσιαλιστές στην εξουσία" (ορμώμενος, προφανώς, από το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ και του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος). Στην...

Ελλάδα τον γνωρίσαμε από την κατά καιρούς αρθρογραφία του στα Νέα και το Βήμα. Τίποτε περισσότερο.
Μέχρις ότου βρέθηκε, αίφνης, ως νέο πρόσωπο, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το 2007. Άπαντες γνώριζαν πως μπήκε στη λίστα με την "ποσόστωση Βενιζέλου",
ήτοι προταθείς από τον νυν αντιπρόεδρο.
Εκδήλωσε κραυγαλέα την υποστήριξή του στον Ευ. Βενιζέλο (αλληλεγγύη...συνταγματολόγων, όπως συνέβη και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και με τον αείμνηστο δάσκαλο του Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρη Τσάτσο), στην εσωκοματική μάχη του Νομεβρίου του 2007 και, μετά την ήττα του τότε διεκδικητή του θρόνου, βρέθηκε στην "εφεδρεία'...

Περιπλανώμενος, δίχως, πολιτικές ή σημαντικές επιστημονικές περγαμηνές παρέμεινε στο ημίφως μέχρι πρότινος, πάντοτε, όμως, φίλος του Βενιζέλου.
Μέχρι ότου ο τελευταίος αναδείχθηκε πρωθυπουργεύων στην κυβέρνηση του μνημονίου και της συντεταγμένης χρεωκοπίας. Έτσι ο Κ. Μποτόπουλος φαίνεται ότι βρίσκει εργασία.
Οι πληροφορίες τον φέρουν να τοποθετείται επικεφαλής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την παραίτηση του Αναστάσιου Γαβριηλίδη- ενός ικανού στελέχους που είναι απορίας άξιο γιατί "τα βρόντηξε, αν και οι φήμες λένε πολλά...
Έτσι, η χώρα, αφού απέκτησε συνταγματολόγο υπουργό Οικονομικών (η θέση του αντιπροέδρου, προς Θεού, του ανήκει δικαιωματικά), αποκτά, τώρα, και συνταγματολόγο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Για να είμαστε ακριβείς, πάντως, στο βιογραφικό του, βεβαίως, αναφέρεται ότι ως δικηγόρος εξειδικεύτηκε στο δημόσιο και στο χρηματο-οικονομικό δίκαιο, εργαζόμενος στο γραφείο Τρύφωνος Κουταλίδη (εξ ου και η εξαιρετική σχέση με τον ΔΟΛ για τους ...μυημένους) και ως νομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για όλα αυτά, βεβαίως, μάθαμε μόνο αφού το όνομά του συζητήθηκε για την Κεφαλαιαγορά. Προηγουμένως δεν είχε απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα για τις...εξειδικεύσεις του.

Η σχέση του Κ. Μποτόπουλου με τα οικονομικά και, κυρίως, τα θέματα του χρηματιστηρίου και του τραπεζικού συστήματος, είναι ισοδύναμη με εκείνη του πολιτικού του υποστηρικτή με τα ντεφιλέ του Βερσάτσε...

anatropi2020.blogspot



Read more...