Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Μαραθώνιος» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την έγκριση της 6ης δόσης

Στο επίκεντρο τα μέτρα για το 2013-2014

O επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν
O επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με την έγκριση της 6ης δόση του δανείου στήριξης να παραμένει ανοιχτή -όπως άφησε να διαφανεί και ο Όλι Ρεν-, συνεχίζεται ο «μαραθώνιος» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς δεν έχουν «κλειδώσει» όλα τα ζητήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που είχε Ευ.Βενιζέλος με την τρόικα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, βρίσκονται κυρίως οι προϋπολογισμοί του 2013 και του 2014 και παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η τρόικα ευελπιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το σύνολο των θεμάτων (δημοσιονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά), θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου η έκθεση για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους να είναι έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης, όλα είναι ανοιχτά, σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στην κρατική φινλανδική τηλεόραση, που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα έως τα μέσα Νοεμβρίου και για τον λόγο αυτόν η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς τη χώρα θα πρέπει να έχει ληφθεί έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Η δόση είναι πιθανόν να μην εκταμιευθεί και άπτεται στους Έλληνες πολιτικούς να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη σύσκεψη του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα την Κυριακή, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των εκκρεμών θεμάτων από το μνημόνιο και την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική 2011 - 2012.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι παράλληλα διεξήχθη ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς 2013 - 2014 και τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται, οι οποίες, σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να αποδώσουν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα, με τα στελέχη της τρόικας, για τη διετία 2011 - 2012 υπήρχαν «αστερίσκοι» σχετικά με την επίτευξη του στόχου των 4 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος, καθώς και για την απόδοση των φορολογικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ή ψηφισθεί.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί ακόμη πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι το 2014, ενώ πιέζει για ακόμη χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα.

Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί να καθοριστούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να εγκατασταθεί μηχανισμός παρακολούθησης για την υλοποίηση των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους δανειστές δεν είναι αρκετή εγγύηση για την υλοποίηση των μέτρων η ψήφισή τους από τη Βουλή, όπως θεωρεί η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο, και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν τόνιζε: «Είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα».

H Αθήνα, συνέχισε, κάνει «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: