Τέλος στο προνόμιο της έκπτωσης 1,5% ή 118 ευρώ επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου, βάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους κατέθεταν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά στις εφορίες. Διαβάστε στο NEWS 247 τί ισχύει
Βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων θα βάλει το 2012 η Εφορία μετά την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις ψαλιδισμένες μειώσεις λόγω παιδιών και το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.
Οι επιβαρύνσεις διευρύνονται περαιτέρω εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου και έως 118 ευρώ που ίσχυε μέχρι φέτος για όσους υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.
Οι επιβαρύνσεις προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά, καθώς μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου και των φοροαπαλλαγών τα πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 1,950 δισ. ευρώ, τα οποία θα βγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.
Αναλογικά οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Από τη μείωση του αφορολογήτου και τον επαναπροσδιορισμό του έξτρα αφορολογήτου για παιδιά προκαλούνται εκρηκτικές αυξήσεις φόρου, ενώ για εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ φορολογουμένων χωρίς παιδιά οι επιβαρύνσεις είναι από 44% έως 389%.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Για το 2010, ο φόρος με βάση την περυσινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ήταν 1.680 ευρώ. Μετά τις αλλαγές στην κλίμακα ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.420 ευρώ (44% περισσότερα), μόνο από τις αλλαγές στην κλίμακα.
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις καταλυτικές φοροεπιβαρύνσεις έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες, στους οποίους έχει προσδιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων.
Από τους πίνακες προκύπτει ότι ο φορολογούμενος των 20.000 ευρώ χωρίς παιδιά για φορολογία εισοδήματος και έκτακτη εισφορά θα καταβάλει το 13,1% του εισοδήματός του, ενώ ο ίδιος φορολογούμενος με δύο παιδιά θα πληρώσει το 11,1% του εισοδήματός του.
Από τα παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών, όμως, λείπουν οι συγκρίσεις με τους περυσινούς αντίστοιχους φόρους, ενώ δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους έξτρα φόρους που προκύπτουν και αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα που περιέρχεται στην Εφορία μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για παράδειγμα, ή το ειδικό τέλος ακινήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου