Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πλεονάσματα 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες ζητεί η τρόικα

Με μόνιμα και δεσμευτικά μέτρα

Ο υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας
Ο υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Η συνολική καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιδιώκουν στο κείμενο του προϋπολογισμού 2012 να συμπεριληφθούν «μόνιμα και δεσμευτικά» μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2013-2014, τα οποία θα διασφαλίσουν πως στα τέλη του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα του 2,6% του ΑΕΠ.

Πηγή από την τρόικα δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι οι επικεφαλής των ελεγκτών προσέρχονται στη συνάντηση με την πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την 6η δόση.

«Εργαζόμαστε στην εκτίμηση ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα», είπε η πηγή.

Εν συνεχεία, οι επικεφαλής της τρόικας θα εκδώσουν μία κοινή ανακοίνωση, την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι ελεγκτές θα ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους τις οποίες θα υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στο ΔΣ του ΔΝΤ, οι οποίοι θα λάβουν και την τελική απόφαση για την επόμενη δόση.

Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.

Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Έτσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.

Τέλος, κρίσιμη αναμένεται η αυριανή -το πιθανότερο- συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία θα εξετασθεί το αίτημα των δανειστών μας για διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών σε επίπεδα χαμηλότερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: