Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Για τις 23 Οκτωβρίου μετατέθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Αναβολή για μία εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια στήριξης των τραπεζών και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια στήριξης των τραπεζών και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 17-18 Οκτωβρίου, αναβάλλεται και θα γίνει στις 23 του μηνός, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης είχε προγραμματιστεί για τις 17-18 Οκτωβρίου.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Eurogroup και το Ecofin.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρομπάι, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Επισήμως, η κυβέρνηση δεν συνδέει την τηλεφωνική επικοινωνία με το θέμα της αναβολής της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν να έχουν συνάντηση στις Βρυξέλες, ίσως και εντός της εβδομάδος.

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει κι άλλες επαφές με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ατζέντα δεν έχει ακόμα καθορισθεί.

Νωρίτερα, σήμερα, ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αποστολή των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, ενώ προσδοκά βελτίωση των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε.

«Μετά από μακρά σειρά συζητήσεων και συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και αναμένεται μέχρι αύριο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή», είπε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει ένα βελτιωμένο συνολικό πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους. Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.

Χθες, Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου.

Σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά δεν θα είναι μία θεραπεία-πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα είναι μία συνεισφορά στην Ευρωζώνη για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να δράσει, και εννοώ συνεισφορά, όχι η θαυματουργός θεραπεία που όλοι συνεχίζουν να ζητούν», είπε.

Ερωτηθείς για το αν ζητηθεί η γνώμη της Ελλάδας για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, είπε ότι αυτό «θα περιλαμβάνει μέτρα για την ευρωζώνη ως σύνολο και τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά, όχι μέτρα για μία μόνο χώρα».

Στο επίκεντρο της G-20

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της G-20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την διάδοσή της σε άλλες χώρες.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφεραν ότι στη Σύνοδο της G-20 θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κινδύνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Κάννες. Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G-20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», είπαν οι δυο ηγέτες.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι πρόσθεσαν ότι μερικές από τις οικονομικές ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ.

«Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: