Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Απρόβλεπτες οι συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, προειδοποιει ο Μπαρόζο

«Κινούμαστε σε άγνωστο πεδίο»

Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές σε έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στο ευρώ, λέει ο κ. Μπαρόζο
Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές σε έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στο ευρώ, λέει ο κ. Μπαρόζο (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.

Ο κ. Μπαρόζο εκτιμά ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα έθετε σε κίνδυνο την ευημερία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Εάν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος να μεταφερθεί η κρίση σε άλλες χώρες», σημειώνει.

Η Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει, δεν έχει διαχειριστεί στο παρελθόν περιπτώσεις υπερβολικού χρέους και επαπειλούμενης χρεοκοπίας μιας χώρας - μέλους.

«Κινούμαστε σε άγνωστο πεδίο και συζητούμε λύσεις που δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί ποτέ». δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά ο κ. Μπαρόζο, για τους εμπλεκόμενους η ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν θα ήταν φθηνότερη από τα πακέτα στήριξης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικρίνει τη βραδύτητα που παρατηρείται στο πεδίο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Μπορεί η κυβέρνηση, όπως λέει, να έχει δρομολογήσει σειρά προγραμμάτων και να μετρά και τις πρώτες επιτυχίες, «ωστόσο δεν κατέστη ακόμη δυνατό να απελευθερωθεί από την παγίδια του χρέους».

Και προσθέτει: «Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπιστία της».

«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ λόγω πολιτικών πιέσεων»

Ακόμα, κατηγορεί κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» επί της Επιτροπής για να δεχθεί την Ελλάδα στο ευρώ.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την ένταξη (της Ελλάδας)», λέει.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατηγορεί κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» στην Κομισιόν για να δεχθεί την Ελλάδα στο ευρώ.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την ένταξη (της Ελλάδας)», σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: