Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΓΡΕΒΕΝΑ : ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


Το δρόμο για τις φυλακές πήρε, μετά την απολογία του σε ανακριτή, πρώην διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο βασικός πρωταγωνιστής...
σε σκάνδαλο με έκδοση εικονικών τιμολογίων, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Γρεβενών Γ. Νούτσος κι ο πρώην αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, οι οποίοι, αφού απολογήθηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Ο προφυλακιστέος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γρεβενών, φέρεται ότι παραδέχθηκε μέρος των πράξεων που του καταλογίζονται. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, έχει επιστρέψει ένα ποσό της τάξεως των 900.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Γρεβενών αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι ήταν αυτός που ζήτησε να γίνει έλεγχος όταν πληροφορήθηκε τα όσα συνέβησαν.

H υπόθεση αφορά την έκδοση εκατοντάδων τιμολογίων που αντιστοιχούσαν σε εικονικές παροχές υπηρεσιών. Αποκαλύφθηκε το 2010, ύστερα από ελέγχους του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει επιβάλει ήδη στο δήμο Γρεβενών πρόστιμα ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ κι έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων.

Read more...

Βύρων Πολύδωρας: "Να πούμε στην Τρόικα, ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος"...


Αντίθετος με τον ΕΝΦΙΑ και σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας κάνοντας λόγο για μη υποχρέωση της χώρας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, εφόσον συνιστούν προϊόν απάτης, ή υπάρχει ...
αδυναμία αποπληρωμής. Θα παραστεί πάντως αύριο στην ψηφοφορία

Με αναφορές στον Paul Krugman και τον Νόαμ Τσόμσκι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας, κατήγγειλε τον φόρο ακίνητης περιουσίας ως μέτρο γενικής δήμευσης που αντίκειται στο Σύνταγμα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου στον Δυτικό κόσμο, από τα αρχαία ακόμη χρόνια, του Γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου συμπεριλαμβανομένου.

"Λέει η άποψη των λογιστών ότι έχουμε μια πίεση για 2,9. Που θα βρείτε το ισοδύναμο; Απαντώ: Στις offshore" είπε ο κος Πολύδωρας, κάνοντας αναφορά σε παλιότερη πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο δημοσίευμα της Αυγής, το οποίο ανέφερε την εκτεταμένη βεβαιωμένη φοροδιαφυγή των offshore εταιρειών.

Ο κος Πολύδωρας, κατήγγειλε την μη έρευνα της λίστας Λανγκάρντ και τόνισε εμφατικά ότι δεν πρόκειται για λογιστικό θέμα, αλλά για θέμα που απαιτεί εθνική συνεννόηση και υπέρβαση των κομματικών συσπειρώσεων.

"Ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα, ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος, λέει μια νομική αρχή. Υπάρχει σε όλα τα νομικά συστήματα" είπε ο κος Πολύδωρας. "Το Pacta sunt servanda, (σ.σ. τα συμφωνηθέντα πρέπει να υπηρετούνται) όταν είναι προϊόν απάτης και απειλής, τότε δεν πρέπει να τηρείται" τόνισε.

"Η κατάσταση της ανάγκης αντιστρέφεται και παίρνει ιερό περιεχόμενο. Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης γιατί θα μου πεθάνει το παιδί" είπε σε λυρικό, αλλά πάντοτε νομικό τόνο ο κος Πολύδωρας και συνέχισε αναφερόμενος σε μια σειρά ιστορικών αναλόγων, κατά τα οποία υπήρξε παρέκκλιση από την παραπάνω αρχή...
left.gr

Read more...

Τι αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαθήματα μέχρι 9 Αυγούστου για να μη χαθεί το εξάμηνο


Μαθήματα μέχρι 9 Αυγούστου για να μη χαθεί το εξάμηνο

Κάθε σχολή θα αποφασίσει μόνη της πώς θα καλύψει τις ώρες

Μαθήματα μέχρι τις 9 Αυγούστου αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο κάθε σχολή του Ιδρύματος θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα καλύψει τις ώρες.

'Ετσι λοιπόν από τις 16 Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα, έως τις 9 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος η ακαδημαϊκή χρονιά. Σύμφωνα με τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ το εξάμηνο δεν χάθηκε αλλά θα γίνουν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού με μια παράταση και στη συνέχεια οι 13 εβδομάδες του εαρινού ως τις 9 Αυγούστου.

Ύστερα από το αλαλούμ που επικράτησε για τρεις μήνες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το αρχαιότερο Ίδρυμα δίνει «μάχη» να βρει το ρυθμό του και να «σώσει» τους φοιτητές από τα κενά που προκλήθηκαν με τις χαμένες ώρες.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Νομική Σχολή Αθηνών, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση η διοίκηση και οι καθηγητές της σχολής, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι -για πρώτη φορά στα χρονικά- το εξάμηνο για τη σχολή χάθηκε.

Ο χρόνος για την αναπλήρωση των μαθημάτων δεν επαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο,υποστηρίζουν οι καθηγητές, γι' αυτό το λόγο έλαβαν και την προαναφερθείσα απόφαση.

Όπως αποφάσισε η διοίκηση της σχολής οι φοιτητές θα διδαχθούν δυο προαπαιτούμενα μαθήματα προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ενώ θα  γίνει  η εξεταστική τον Ιανουάριο με τα παλιά μαθήματα. Επίσης, η βαθμολογία του προγράμματος Εράσμους θα προχωρήσει κανονικά.

Αναμένεται πλέον να διευκρινιστεί αν η Νομική Σχολή θα ευθυγραμμιστεί με τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΚΠΑ, κατά τις οδηγίες της Συγκλήτου. Η απόφαση της τελευταίας πάντως, δεν είναι δεσμευτική. 
protothema.gr

Read more...

Το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς «Πανωτόκι» 10%+8,5% βάζει το Κράτος


«Πανωτόκι» 10%+8,5% βάζει το Κράτος

Από την πρώτη μέρα καθυστέρησης θα «τρέχει» τόκος που θα φτάνει ακόμα και το 18,5% για έναν χρόνο καθυστέρησης - Μέχρι και 40% τόκος σε 24 μήνες για όποιον δεν πληρώνει φόρους - Στα 12.000 το αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ

Με επιτόκιο χειρότερο και από πιστωτικής κάρτας θα τιμωρεί το υπουργείο Οικονομικών όποιον καθυστερεί πλέον να πληρώνει τους φόρους του.

Ομολογώντας την ανικανότητά του να εντοπίσει ποιοι μπορούν και να πληρώσουν φόρους αλλά δεν το κάνουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμπνεύστηκε έναν απίστευτο σχέδιο για να αποτρέψει τους οφειλέτες από το να καθυστερούν να πληρώσουν το φόρο τους:  υποχρεώνει όλους ανεξαιρετως τους υπερφορολογημένους πολίτες να ψάξουν άλλους τρόπους για να βρουν τα χρήματα που τους ζητάει το δημόσιο, ακόμα και δανειζόμενοι από τοκογλύφους (αφού οι τράπεζες δεν τους δίνουν πια δάνεια) για να ξεπληρώσουν τα βάρη που τους φορτώνει η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενσωματώθηκε διάταξη με την οποία μετά από δύο μήνες καθυστέρησης, θα μπαίνουν δύο ειδών τόκοι: ένας 10% εφάπαξ πέραν εκείνου που τρέχει μήνα με το μήνα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης πληρωμής. Αν μάλιστα η είσπραξη καθυστερήσει 1 χρόνο, ο εφάπαξ τόκος διπλασιάζεται και γίνεται 20% ενώ αν μπει σε τρίτο χρόνο καθυστέρησης θα μπαίνει τόκος 30%, πέραν εκείνου που τρέχει κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το μηνιαίο επιτόκιο για τις οφειλές αυτές θα είναι 0,7% το μήνα, δηλαδή 8,5% το χρόνο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

- ότι για 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα είναι 0,7%.

- ότι για καθυστέρηση 1-2 μήνες ο τόκος θα φτάνει στο 1,4%.

- ότι για 2 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης (62 μέρες) ο τόκος θα φτάνει στο 11,4%!

- ότι για 12 μήνες καθυστέρησης (365 μέρες) ο τόκος θα φτάνει στο 18,5%!

- ότι για 12 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα φτάνει στο 29,2%, δηλαδή 100 μονάδες βάσης πάνω το επιτόκιο πιστωτικής κάρτας!

- ότι για 24 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα φτάνει στο «ληστρικό» 39,2%!

Είναι προφανές ότι το μέτρο στοχεύει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους αναβάλλουν την πληρωμή γιατί θέλουν να «τζιράρουν» τα χρήματα και να πληρώσουν με αυτά άλλες υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Σκοπεύει να καταστήσει απαγορευτικό το να αναβάλει ο οφειλέτης την πληρωμή φόρου, ΦΠΑ κλπ πάνω από 60 μέρες το πολύ, αφού μετά θα πρέπει να πληρώσει 11,4% τόκο (σχεδόν 0,2% την ημέρα ή και περισσότερο αν ξεπεράσει τους 12 μήνες)!

Άλλωστε με τις κατασχέσεις-εξπρές και όλα τα άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση (όπως η διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπει καάσχεση εις χείρας τρίτων χωρίς προειδοποποίηση) το δημόσιο θα έχει ήδη βάλει χέρι στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη μέσα σε 6-12 μήνες.

Αφού όμως δεν εξαιρεί όσους έχουν πραγματική δυσκολία πληρωμής, σημαίνει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου δεν είναι ικανός ούτε με ειδοποιήσεις, ούτε με διασταυρώσεις, ούτε με άλλους τρόπους να βρει ποιοι έχουν αντικειμενικό πρόβλημα και ποιοι όχι να πληρώνουν τους φόρους τους. Στο τέλος έτσι θα γεννηθεί και νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών, μόλις διαγραφούν τα ληξιπόθεσμα χρέη που το ίδιο το υπουργείο θεωρεί ανεπίδεκτα είσραξης.

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 49 του φορολογικού πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών:

- για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού για τη χρονική περίοδο από την επόμενη ημέρα του ληξιπροθέσμου. Επί των τόκων του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλονται τόκοι. Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο,  εκτός από τους τόκους του  πρώτου εδαφίου, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με δέκα τοις εκατό (10%) του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%).

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου (8,5% ετησίως σύμφωνα με πληροφορίες).

Διευκρινίζεται ότι οι τόκοι θα αρχίζουν να «τρέχουν» «από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας».

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ πάντως, άλλαξε το εισοδηματικό κριτήριο απαλλαγής από το όρο και αυξήθηκε από 9.000 σε 12.000 ευρώ ετησίως, το οοίο προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ.
protothema.gr

Read more...

Υπογράφουν για νέο σοσιαλιστικό κόμμα και για προτάσεις εξόδου απο την κρίση


20131220-094709.jpg
Προ ημερών είχαν αποστείλει ένα κειμενο με υπογραφες που ζητούσαν μεταξυ των άλλων ακόμη και έξοδο της χώρας απο το ευρω, ως εναλλακτική προταση. Ειναι στελεχη που προέρχονται απο τον προοδευτικό χωρο και τωρα καλούν συμπολίτες τους που έχουν ίδιες ανησυχίες να υπογράψουν για την ανασύνταξη της σοσιαλιστικής παράταξης. Δείτε το κειμενο τους εδω:
Δεκέμβριος 2013
Οι Υπογράφουσες -οντες το Προσκλητήριο Συγκρότησης του Σοσιαλιστικού Χώρου
απευθύνουν Ανοικτή Πρόταση Διαλόγου και Συντονισμού
για την Έξοδο από την Κρίση και για την Ελλάδα μετά την Κρίση
Η προφανής επίταση της κρίσης θέτει μπροστά μας τον κίνδυνο μιας μακρόχρονης κοινωνικοοικονομικής, πνευματικής, πολιτικής και εν τέλει εθνικής παρακμής. Απαιτείται α) προγραμματική σύγκλιση, ασχέτως εκλογικών συνεργασιών, όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να εκπονηθεί κοινό μεταβατικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση για το λαό, β) συνεργασίες σε κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να σχηματίσουμε δομές κινηματικής αντίστασης στην ασκούμενη πολιτική και αντιμετώπισης των άμεσων δυσκολιών για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Ανταποκρινόμενοι στις παραπάνω διαπιστώσεις απευθύνουμε πρόταση διαλόγου και συντονισμού πάνω στους ακόλουθους τρεις άξονες, όντες βεβαίως ανοιχτοί στον εμπλουτισμό τους και σε σχετικές παρατηρήσεις:
1ος Άξονας:​Η διεθνής στρατηγική και η θέση της Ελλάδας, το όραμα της Ευρώπης των λαών, της κοινωνικά δίκαιης και της περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης, η αδιαπραγμάτευτη αντίσταση στη συντηρητική κοινοτική γραφειοκρατία και στη νεοφιλελεύθερη τεχνοκρατία της ΟΝΕ.
Επαναθεμελίωση της δημοκρατίας σε πολιτικό, πολιτειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο – απόκρουση εκφασισμού και αυταρχισμού.
Ποια είναι και πώς θα υλοποιηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση. Πολιτικές για την ανεργία και τη φτωχοποίηση.
Αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με κατεύθυνση αναπτυξιακή, κοινωφελή, ρυθμιστική. Φορολογικός μετασχηματισμός. Νέο σύστημα δημόσιας, δωρεάν παιδείας, υγείας και ασφάλισης.
Ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδος έως τη λειτουργία της χρηματαγοράς, ενισχύοντας το δημοκρατικά νομιμοποιημένο έλεγχο και παρέμβαση.
Διαχείριση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους. Κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνικά δικαιώματα, αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
2ος Άξονας:​Συγκρότηση τοπικών και κλαδικών επιτροπών δράσης με στόχους: την οργάνωση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, την έμπρακτη υποστήριξη δομών κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας, το συντονισμό της πάλης μεταξύ διαφορετικών κλάδων εργαζομένων, αλλά και μεταξύ διαφορετικών μαζικών κοινωνικών χώρων και κινημάτων, εν τέλει την προώθηση της πολιτικής ζύμωσης στη βάση.
3ος Άξονας: ​Δεδομένης της καπιταλιστικής φύσης της κρίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη συγκρότηση σοσιαλιστικού χώρου και το συντονισμό σε αυτήν την κατεύθυνση με όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται, με συνέπεια, ως αντι-νεοφιλελεύθερες, αντι-μνημονιακές, σοσιαλιστικές και δημοκρατικές. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς, οργανωμένης και αποτελεσματικής συζήτησης, που θα ολοκληρωθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, γύρω από βασικά ζητήματα στρατηγικής αλλά και τακτικής, αντλώντας εμπειρία από τα ιστορικά διδάγματα. Η διαδικασία αυτή οφείλει να είναι δημόσια, με μαζικά χαρακτηριστικά, τοπικά και κλαδικά προσδιορισμένη, και δεν πρέπει να περιοριστεί σε ομάδες στελεχών.
Ελπίζουμε στην όσο το δυνατόν πλατύτερη ανταπόκριση πολιτών, εργαζομένων, παραγωγών, κοινωνικών αγωνιστών, ομάδων, πρωτοβουλιών και κινήσεων.

Read more...

Αύριο οι υπογραφές ΔΕΣΦΑ-SOCAR


desfa-SOCARΑύριο το μεσημέρι στην Αθήνα, η εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, υπογράφει με τη ΔΕΣΦΑ την τελική συμφωνία συνεργασίας για την εξαγορά της ελληνικής εταιρίας από τους Αζέρους.
Στη διαδικασία θα είναι παρόντες ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, 2 ανώτατα στελέχη της SOCAR, καθώς και στελέχη της διοίκησης της ΔΕΣΦΑ

Read more...

Λοβέρδος: Η ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγινε από συντονισμένες προσπάθειες εντός και εκτός των τειχών


loverdosΠαρέμβαση του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ. Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή:
Επειδή έγινε αναφορά από τον κ Κουκουλόπουλο θα ήθελα κάτι να σχολιάσω. Έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος συνάδελφος , ο αγαπητός κ. Κουκουλόπουλος, ότι η οικοδόμηση όλων των πολιτικών σχημάτων και προφανώς του κέντρου και της κεντροαριστεράς, πρέπει να γίνει πάνω στη πραγματικότητα και όχι πάνω στις ψευδαισθήσεις. Θέλω να συμπληρώσω ότι προφανώς δεν μπορεί να γίνει και όταν βρισκόμαστε μέσα σε παραισθήσεις. Επίσης θέλω να σας πω ότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι είναι πραγματικότητα . Σκαρφαλώσαμε αυτόν το κακοτράχαλο και ανηφορικό δρόμο βήμα – βήμα ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν επιχειρήθηκε και τελικά επιτεύχθηκε η ανατροπή της τότε κυβέρνησης από κάποιους που ήταν και μέσα από τα τείχη αλλά και έξω από αυτά.

Read more...

Κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων, ενοικίων...


Απροστάτευτους από τις κατασχέσεις αφήνει τους φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο το νομοσχέδιο που προβλέπει...
προστασία δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών! Το σχέδιο νόμου δίνει το δικαίωμα στην Εφορία να προσωρεί σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και οφειλών εις χείρας τρίτων, χωρίς καμία προειδοποίηση, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μόνη εξαίρεση, η κατάσχεση κατοικίας, καθώς η Εφορία θα ειδοποιεί τον οφειλέτη, δίνοντάς του προθεσμία 30 ημερών για την τακτοποίηση της οφειλής...
enet.gr

Read more...

Νέα κωλοτούμπα: Συλλέγουμε αποδείξεις και το 2014



Παραμένει και το 2014 το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων. Τι και αν ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο; Η κυβέρνηση άλλαξε και πάλι γνώμη
Το ίδιο σύστημα συλλογής αποδείξεων που ισχύει φέτος, θα παραμείνει και το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και έως 10.500 ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε σήμερα ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 μετά από προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως σήμερα έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για το 2014 από το 25% των υπόχρεων ενώ οι καταθέσεις πινακίδων ξεπερνούν τις 70.000.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση στην Δυτική Ελλάδα...




Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Ελλάδα από την ΚΑΠΑ Research δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 19% έναντι της Νέας Δημοκρατίας με...
15,1%. Την ίδια στιγμή σταθερά τρίτη παραμένει η Χρυσή Αυγή.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία ΚΑΠΑ research σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από 2 έως 4 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.400 ατόμων.
ΣΥΡΙΖΑ 19%
ΝΔ 15,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,3%
ΚΚΕ 5,4%
ΠΑΣΟΚ 4,5%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 3,4%
ΔΗΜΑΡ 2%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 35%

Read more...

Τελικά, παντού υπάρχει ένας Λιάπης!...





Συνέλαβαν πολιτευτή της Χρυσης Αυγης, για πλαστές πινακίδες.
ΦΩΤΟ... 
  Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων οδηγήθηκε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής , ο οποίος συνελήφθη αργά χθες το απόγευμα, στα...
πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, επειδή είχε τοποθετήσει πλαστές πινακίδες στο αυτοκίνητό του, ένα μεγάλου κυβισμού τζιπ.
Πρόκειται για τον Ιάσων Μπίμπο, οπου το τζιπ του εντοπίστηκε σταθμευμένο κοντά στην επιχείρηση που διατηρεί στο κέντρο της πόλης.
Όπως διαπιστώθηκε, ο Μπίμπος είχε καταθέσει τις πινακίδες το 2012 και εκείνες που έφερε το τζιπ ήταν πλαστές. Για την υπόθεση θα οριστεί τακτική δικάσιμος...

Read more...

Σήκωσαν πάλι τις μαγκούρες...





Χρήση χημικών και ενας τραυματίας στο Σύνταγμα.
ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ... 
Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος,μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ, ενώ...
υπάρχει κι ένας τραυματίας.

Προηγήθηκε πορτοκαλοπόλεμος μπροστά από τα λουλουδάδικα στο ύψος της Βασιλίσσης Σοφίας, με τα ΜΑΤ να ψεκάζουν με χημικά.
Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.



Το χρονικό της εντασης:

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αστυνομία ακινητοποίησε στην Παλιά Βουλή το φορτηγό που μετέφερε τα φρούτα, προκειμένου να μη γίνει η διανομή στο Σύνταγμα. 
Τελικά οι αγρότες αναγκάστηκαν να τα ξεφορτώσουν στην πλατεία Κολοκοτρώνη και από εκεί να τα κουβαλήσουν μέχρι την πλατεία Συντάγματος στους ώμους ενώ έφυγαν και κάποια προς την πλευρά των ΜΑΤ που προσπάθησαν να τους απωθήσουν βίαια με τη χρήση ασπίδων και γκλομπ.
 



Αργότερα ένταση επικράτησε στα Λουλουδάδικα όταν αντιπροσωπεία των αγροτών προσπάθησε να μπει στη Βουλή και να επιδώσει ψήφισμα, κάτι το οποίο έγινε τελικά αλλά και κατά την έξοδό τους υπήρξε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.
 
Γύρω στις 3 μμ αστυνομικοί περικύκλωσαν τους διαδηλωτές στη λεωφόρο Αμαλίας και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν για να ανοίξει ο δρόμος. Εκείνη την ώρα τραυματίστηκε αγρότης και στο σημείο μετέβη ασθενοφόρο που τον παρέλαβε.
Αυτή την ώρα είναι αποκλεισμένοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και συγκεκριμένα κλειστές είναι η Βασ. Σοφίας από το ύψος της Σέκερη και η Αμαλίας από την οδό Ξενοφώντος.
Οι αγρότες έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
“Το σημερινό δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, δίνει τη βροντερή απάντηση στην εμμονή της μνημονιακής συγκυβέρνησης στην αποδιάρθρωση του αγροτικού χώρου και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Είναι διπλά υπόλογοι στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου οι κυβερνητικοί βουλευτές που δήθεν ξιφουλκούσαν κατά του υπουργού Οικονομικών και σήμερα θα ψηφίσουν την ακραία άδικη φορολόγηση των χωραφιών και των κατοικιών των αγροτών” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από enet.gr 

Read more...

Κάθειρξη 22 ετών για υπεξαίρεση 1.097.208 ευρώ...

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την ποινή της κάθειρξης 22 ετών, που είχε επιβληθεί σε υπεύθυνη λογιστηρίου κέντρου περίθαλψης της Θεσσαλίας, η οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 1.097.208 ευρώ, αλλά και για...
πλαστογραφία.

Η υπεύθυνη του λογιστηρίου είχε αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελές Εφετείου Λάρισας, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτησή της και αποφάνθηκαν ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και την επικύρωσαν.

Αναλυτικότερα, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας κήρυξε ένοχη την υπεύθυνη λογιστηρίου κέντρου περίθαλψης για υπεξαίρεση κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΔΔ, ύψους 1.097.208 ευρώ και για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της υπεξαίρεσης, που ανέρχεται (η πλαστογραφία) στο 1.017.501 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη του λογιστηρίου από το έτος 2006 έως το 2009 ιδιοποιήθηκε το επίμαχο ποσό από νοσήλια, τα οποία κατέβαλαν στο κέντρο περίθαλψης με επιταγές οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ΙΚΑ και ΟΓΑ, αλλά μέρος από αυτά δεν έφθαναν στον τραπεζικό λογαριασμό του κέντρου.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έδιναν τραπεζικές επιταγές στην υπεύθυνη του λογιστηρίου του κέντρου περίθαλψης για τα νοσήλια των ασθενών τους. Οι επιταγές ήταν στο όνομα του κέντρου περίθαλψης και η υπεύθυνη του λογιστηρίου ως εξουσιοδοτημένη από το Διοικητικό Συμβούλιο του κέντρου, παρελάμβανε τις επιταγές, τις πλαστογραφούσε και τις οπισθογραφούσε στο όνομά της.

Ορισμένες από τις επιταγές τις κατέθετε στον τραπεζικό λογαριασμό του κέντρου, ενώ άλλες, αφού τις εισέπραττε, κατέθετε ένα μέρος του ποσού στον λογαριασμό του κέντρου και το υπόλοιπο το παρακρατούσε...
enet.gr

Read more...

ΕΚΑ: Παρεμβάσεις για πλειστηριασμούς, ΔΕΗ, ομαδικές απολύσεις...


"Θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των εργαζομένων και την προστασία του δικαιώματος της εργασίας, μέσα σε συνθήκες ενός ιδιότυπου πολέμου που βρίσκονται οι εργαζόμενοι απέναντι στην ...
αυθαιρεσία των επιχειρήσεων που έχουν ενθαρρυνθεί από τις Μνημονιακές εφαρμοζόμενες πολιτικές", έθιξε το ΕΚΑ σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε.

Για το θέμα των πλειστηριασμών το ΕΚΑ αναφέρει ότι: "Παίρνουμε πρωτοβουλία σαν Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Α. Να στηρίξουμε με νομικές συμβουλές όλα τα σωματεία του ΕΚΑ που θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους από πλειστηριασμούς κατοικιών τους.

Β .Να προχωρήσουμε σε ανοιχτές δράσεις και συγκεντρώσεις έξω από Τράπεζες που προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Γ. Να παρευρίσκεται το ΕΚΑ κάθε Τετάρτη στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο ειρηνοδικείο από πολίτες και φορείς για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

Δ. Να κινηθούμε νομικά σαν ΕΚΑ στην κατεύθυνση να σταματήσει η κοροϊδία των πολιτών από την κυβέρνηση που στη ουσία ένα έκτακτο μέτρο όπως αυτό του χαρατσιού το κάνει μόνιμο μέσα από τον νέο νόμο που φέρνει για ψήφιση στην Βουλή για τον νέο φόρο ακινήτων .

Ε. Στόχος μας είναι, επίσης, η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πιθανού κύματος εξώσεων από τη νέα χρονιά. Ενώ τέλος, προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για το δικαίωμα όλων στην κοινωνική στέγη".

Διαβάστε όλο το εισηγητικό κείμενο του ΕΚΑ για όλες τις θεματικές που έθιξε,εδώ...
enet.gr

Read more...

Σε 715.042 συνταξιούχους Τη Δευτέρα η καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ


Τη Δευτέρα η καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Η σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2014 θα καταβληθεί σε 715.042 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 321.383.446,23 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Όχι όμως η διάταξη για τα πρόστιμα-μαμούθ Εκτός του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις


Εκτός του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε απόσυρση διατάξεων, που δεν έχουν προθεσμία ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεμπλοκάροντας έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία διεκόπη εξαιτίας της έντονης διαμαρτυρίας των βουλευτών για την προσθήκη άσχετων διατάξεων κατά την συνήθη πρακτική.

Ωστόσο, δεν αποσύρεται διάταξη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για τα πρόστιμα - μαμούθ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην συζήτηση και ψήφιση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις για τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η συγκεκριμένα διάταξη αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου τις αντιδράσεις των βουλευτών που χαρακτηρίζουν εξοντωτικά τα πρόστιμα.

Την πρόθεσή του να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο διατάξεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες (έως το τέλος του έτους) και μνημονιακές υποχρεώσεις, εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο μη ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς θα μείνει χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία.

Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ποιες διατάξεις αποσύρονται

Οι διατάξεις που αφαιρούνται αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα, την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τις ΠΑΕ.

Ειδικότερα, με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών, ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9.

Τα άρθρα που αποσύρθηκαν από τον υπουργό αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που απέκτησαν υποκαταστήματα άλλης χώρας της ΕΕ (πλην της Ελλάδας), τη συγχώνευση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων σε μια Γενική Διεύθυνση και διατάξεις που αφορούσαν το ΤΑΙΠΕΔ.

«Θα επανέλθουν τον Ιανουάριο»

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι διατάξεις που απαλείφονται τώρα -ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων ρυθμίσεων που έχουν προθεσμίες, όπως ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)- θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου για τις τράπεζες και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Δεν μπορεί να αποσυρθεί η διάταξη για τα πρόστιμα»


Ως προς τις διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι υπάρχει προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ η οποία λήγει 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και απαιτείται παράταση.

Επείγον είναι να ψηφιστούν και οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.

«Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.

Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.

Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Συνέχεια της κόντρας στη Βουλή

Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου».

Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. το οποίο τελικά αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη. Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν στον ΚΕΔΕ και το άρθρο 12 (τροποποιήσεις στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών), λέγοντας πως αν έχουμε φτάσει εδώ και δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να καταστήσει εφαρμόσιμη τη νομοθεσία, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των βουλευτών, πολύ περισσότερο όταν στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπορούσαν οι διατάξεις να κατατεθούν εκεί.

Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.

Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο.

Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».

Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο «δρόμο» του Αντώνη Κάντα Ένας ακόμα εμπλεκόμενος στα εξοπλιστικά φέρεται έτοιμος να μιλήσει


Ένας ακόμα εμπλεκόμενος στα εξοπλιστικά φέρεται έτοιμος να μιλήσει
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μετά τον του αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση με τις «μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα φέρεται διατεθειμένος να «συνεργαστεί με την Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο πρόσωπο που σκοπεύει να ακολουθήσει την επιλογή Κάντα, είχε ρόλο μεσάζοντα και κατονομάστηκε ανάμεσα σε άλλους από το πρώην στέλεχος του ΥΕΘΑ.
Ο μεγάλος, πλέον, σε ηλικία μεσάζων φέρεται έτοιμος να περιγράψει «μίζες», διαδρομές και λογαριασμούς ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης, Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου.
Δικαστικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν πως αν πράγματι ο κατονομαζόμενος από τον κ. Κάντα μεσάζοντας «μιλήσει» στους ανακριτές, ενδέχεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του καταλόγου των εμπλεκομένων προσώπων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κάντας φέρεται να έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για συνολικά οκτώ μεσάζοντες, οι οποίοι θα κληθούν από τους ανακριτές, καθώς και λεπτομέρειες για τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι πολύ πιθανό να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι και οι λεγόμενοι «έμποροι όπλων».
Ο Αντώνης Κάντας, που θα συνεχίσει την απολογία του για τέταρτη ημέρα τη Δευτέρα το πρωί, μέχρι στιγμής φέρεται να έχει δώσει στοιχεία για «ωφέλιμες πληρωμές» πολλών εκατομμυρίων, όχι μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και για χρήματα που παραδόθηκαν με τον κλασικό τρόπο «της βαλίτσας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι έλαβε «μαύρα χρήματα» ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω λογαριασμών σε Σιγκαπούρη και Ελβετία, τα οποία, κατά την ομολογία του, συνδέονται με τουλάχιστον 10 εξοπλιστικά προγράμματα.
Πλην των οκτώ μεσαζόντων, έχει κατονομάσει ως εμπλεκόμενους στις διαδρομές για την απόκρυψη των «μαύρων χρημάτων», δύο Ελβετούς χρηματιστές, τον νομικό που τον βοηθούσε να συστήνει εξωχώριες εταιρίες και τους εμφανιζόμενους ως εκπροσώπους για πέντε τέτοιας νομικής μορφής εταιρίες.
Επίσης, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι «θεωρεί απίθανο, αφού πήρε αυτός να μη τα πήραν οι από πάνω και οι από κάτω», παράνομα χρήματα, ωστόσο φαίνεται να περιορίζει την αναφορά του αυτή, στην ιεραρχία του υπουργείου Άμυνας μόνο για το διάστημα που πολιτικός προϊστάμενος του, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με Διευθυντή Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο.
Ο κ. Κάντας παρέμεινε στην θέση του επί τέσσερις μήνες και επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά φέρεται να διευκρινίζει στην απολογία του ότι ουσιαστικά ο διάδοχος του κ. Τσοχατζόπουλου τον είχε «παγώσει» και ως εκ τούτου δεν υπογράφηκε καμία σύμβαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θα αναπληρωθούν οι ώρες ώς 9 Αυγούστου Δεν θα χαθεί το εξάμηνο στο Καποδιστριακό αποφάσισε η Σύγκλητος


Δεν θα χαθεί το εξάμηνο στο Καποδιστριακό αποφάσισε η Σύγκλητος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Από τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα, έως τις 9 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος η ακαδημαϊκή χρονιά, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή, τα μέλη της οποίας κρίνουν ότι το ακαδημαϊκό εξάμηνο δεν έχει χαθεί.

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Σύγκλητο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το εξάμηνο δεν χάθηκε αλλά θα γίνουν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού με μια παράταση και στη συνέχεια οι 13 εβδομάδες του εαρινού ως τις 9 Αυγούστου.

Στο διάστημα αυτό τα τμήματα του Πανεπιστημίου θα κανονίσουν κατά περίπτωση τα θέματα των εξετάσεων και των παραδόσεών τους. Το ακαδημαϊκό έτος κανονικά λήγει στις 30 Αυγούστου.

Η Σύγκλητος καλεί όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ να ευθυγραμμιστούν με την απόφασή της.

Η Νομική Σχολή βέβαια έχει διαφοροποιηθεί ήδη, ενώ ο πρόεδρός της Θ.Φορτσάκης αποχώρησε την Παρασκευή από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς διέκοψαν τη διαδικασία για μία ακόμη φορά φοιτητές που θέλησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους χωρίς να έχουν προσκληθεί.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο για θετική συμβολή στην ομαλοποίηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του ΕΚΠΑ.

«Η διδασκαλία των 13 εβδομάδων ανά εξάμηνο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και λειτουργεί υπέρ των φοιτητών και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η πρυτανεία του ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι που απήργησαν δεν έλαβαν μισθό για το χρόνο της απεργίας, με αποτέλεσμα για τον μήνα Σεπτέμβριο να περικοπούν 681.342 ευρώ και για το μήνα Οκτώβριο 836.338 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνο ένα απορρίφθηκε Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για 9 αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες


Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για 9 αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
To υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή εννέα μεγάλων αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 218,5 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο του νομού Κυκλάδων, καθώς και για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης απέρριψε πάντως τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Άνδρο ισχύος 36,8MW στην Άνδρο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η κατασκευή των έργων που εγκρίθηκαν θα αποφέρει στην πραγματική οικονομία περίπου 262 εκατ. ευρώ.

Η ετήσια παραγωγή, περίπου 506 GWh, θα αντιστοιχεί περίπου στο 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ο οποίος πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις,

Πρόσφατα είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για άλλα επτά μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα, συνολικής ισχύος 204,2 MW, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να αποφέρει περίπου 245 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας Σαμαράς: Δικαίωση για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου για άμυνα και ασφάλεια


Σαμαράς: Δικαίωση για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου για άμυνα και ασφάλεια
Ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Στην Ελλάδα περνά η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ χαρακτήρισε δικαίωση για την Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην ΕΕ, αφού από τους πρώτους είχε θέσει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι:
  • η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
  • η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
  • η οικονομική ανάκαμψη
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ειδικά για την θαλάσσια ασφάλεια, θέμα που η Ελλάδα έχει θέσει επανειλημμένως, αποφασίστηκε ότι τον Ιούνιο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις ευρωπαϊκές θάλασσες. 
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς δήλωσε την ικανοποίηση του που επιτέλους αναδείχθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σημασία της θαλάσσιας πολιτικής.
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Μιλώ φυσικά για τους δουλεμπόρους, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι πλέον δρομολογείται η οργάνωση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στα φαινόμενα αυτά.
Σημαντική και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων έκρινε ο κ. Σαμαράς και την απόφαση για τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών στη άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών λέγοντας ότι είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα», το οποίο για να προχωρήσει θα πρέπει να απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.
Όπως είπε, «ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». 
Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, συνδέοντας την άμεσα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ΕΑΣ, για τις οποίες κατάφερε τελικά να πάρει και την -έστω και υπό αναίρεση- έγκριση της τρόικας.
    Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. 
    Σηεμίωσε ότι ενώ υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές μεταξύ βορρά και νότου είναι ακόμη μεγάλες και χαρακτήρισε απαράδεκτα υπψηλό το ποσοστό ανεργίας.
    Το θέμα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
    Ο Αντ.Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

    Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

    «Το 2014 έτος εξόδου από την κρίση»

    Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Όπως είπε, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε τον καινούριο χρονο «με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

    Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

    Ακόμη είπε ότι το 2014 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών.

    Newsroom ΔΟΛ


    Read more...