Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Υπογράφουν για νέο σοσιαλιστικό κόμμα και για προτάσεις εξόδου απο την κρίση


20131220-094709.jpg
Προ ημερών είχαν αποστείλει ένα κειμενο με υπογραφες που ζητούσαν μεταξυ των άλλων ακόμη και έξοδο της χώρας απο το ευρω, ως εναλλακτική προταση. Ειναι στελεχη που προέρχονται απο τον προοδευτικό χωρο και τωρα καλούν συμπολίτες τους που έχουν ίδιες ανησυχίες να υπογράψουν για την ανασύνταξη της σοσιαλιστικής παράταξης. Δείτε το κειμενο τους εδω:
Δεκέμβριος 2013
Οι Υπογράφουσες -οντες το Προσκλητήριο Συγκρότησης του Σοσιαλιστικού Χώρου
απευθύνουν Ανοικτή Πρόταση Διαλόγου και Συντονισμού
για την Έξοδο από την Κρίση και για την Ελλάδα μετά την Κρίση
Η προφανής επίταση της κρίσης θέτει μπροστά μας τον κίνδυνο μιας μακρόχρονης κοινωνικοοικονομικής, πνευματικής, πολιτικής και εν τέλει εθνικής παρακμής. Απαιτείται α) προγραμματική σύγκλιση, ασχέτως εκλογικών συνεργασιών, όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να εκπονηθεί κοινό μεταβατικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση για το λαό, β) συνεργασίες σε κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να σχηματίσουμε δομές κινηματικής αντίστασης στην ασκούμενη πολιτική και αντιμετώπισης των άμεσων δυσκολιών για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Ανταποκρινόμενοι στις παραπάνω διαπιστώσεις απευθύνουμε πρόταση διαλόγου και συντονισμού πάνω στους ακόλουθους τρεις άξονες, όντες βεβαίως ανοιχτοί στον εμπλουτισμό τους και σε σχετικές παρατηρήσεις:
1ος Άξονας:​Η διεθνής στρατηγική και η θέση της Ελλάδας, το όραμα της Ευρώπης των λαών, της κοινωνικά δίκαιης και της περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης, η αδιαπραγμάτευτη αντίσταση στη συντηρητική κοινοτική γραφειοκρατία και στη νεοφιλελεύθερη τεχνοκρατία της ΟΝΕ.
Επαναθεμελίωση της δημοκρατίας σε πολιτικό, πολιτειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο – απόκρουση εκφασισμού και αυταρχισμού.
Ποια είναι και πώς θα υλοποιηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση. Πολιτικές για την ανεργία και τη φτωχοποίηση.
Αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με κατεύθυνση αναπτυξιακή, κοινωφελή, ρυθμιστική. Φορολογικός μετασχηματισμός. Νέο σύστημα δημόσιας, δωρεάν παιδείας, υγείας και ασφάλισης.
Ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδος έως τη λειτουργία της χρηματαγοράς, ενισχύοντας το δημοκρατικά νομιμοποιημένο έλεγχο και παρέμβαση.
Διαχείριση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους. Κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνικά δικαιώματα, αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
2ος Άξονας:​Συγκρότηση τοπικών και κλαδικών επιτροπών δράσης με στόχους: την οργάνωση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, την έμπρακτη υποστήριξη δομών κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας, το συντονισμό της πάλης μεταξύ διαφορετικών κλάδων εργαζομένων, αλλά και μεταξύ διαφορετικών μαζικών κοινωνικών χώρων και κινημάτων, εν τέλει την προώθηση της πολιτικής ζύμωσης στη βάση.
3ος Άξονας: ​Δεδομένης της καπιταλιστικής φύσης της κρίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη συγκρότηση σοσιαλιστικού χώρου και το συντονισμό σε αυτήν την κατεύθυνση με όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται, με συνέπεια, ως αντι-νεοφιλελεύθερες, αντι-μνημονιακές, σοσιαλιστικές και δημοκρατικές. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς, οργανωμένης και αποτελεσματικής συζήτησης, που θα ολοκληρωθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, γύρω από βασικά ζητήματα στρατηγικής αλλά και τακτικής, αντλώντας εμπειρία από τα ιστορικά διδάγματα. Η διαδικασία αυτή οφείλει να είναι δημόσια, με μαζικά χαρακτηριστικά, τοπικά και κλαδικά προσδιορισμένη, και δεν πρέπει να περιοριστεί σε ομάδες στελεχών.
Ελπίζουμε στην όσο το δυνατόν πλατύτερη ανταπόκριση πολιτών, εργαζομένων, παραγωγών, κοινωνικών αγωνιστών, ομάδων, πρωτοβουλιών και κινήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: