Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Αλέξης Τσίπρας: «H τρόικα μας αφήνει να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε»


Αλέξης Τσίπρας: «H τρόικα μας αφήνει να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε»
Επίθεση στην «τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας,ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, η οποία πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.  Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον προσδιορισμό των επικείμενων μέτρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επιπλέον λιτότητα, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η εξίσωση δεν έχει λύση και σημαίνει ότι στο τέλος της επόμενης διετίας, αν η τρικομματική κυβέρνηση συναινέσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών τότε η εξασθενημένη και χρεοκοπημένη θα αναγκαστεί οικειοθελώς και παρακαλώντας να βγει από την Ευρωζώνη».   

Εκτίμησε δε ότι όντως θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση και πως «θα το παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία, όπως έκανε με το "κούρεμα", καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτή η κυβέρνηση εκφωνεί τα συμφέροντα των δανειστών ως δήθεν διεθνείς στόχους».  

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική και στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε καμία προσδοκία ούτε από τους πρώην συντρόφους μας της ΔΗΜΑΡ που έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μνημονιακό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης «προοδευτικό».  

Συνδέοντας την επάνοδο της τρόικας στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου, με την επέτειο της πτώσης της Χούντας, ο κ Τσίπρας είπε ότι η τρόικα έρχεται «για να μας δώσει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε».


Σχετικές φωτογραφίες:


1817926.jpg1817935.jpg1817932.jpg

Read more...

Στην «πλάτη» του Βενιζέλου όλο το βάρος του ΠΑΣΟΚ...



Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πήρε την απόφαση να αναλάβει ο ίδιος όλο το βάρος για να οδηγήσει το κόμμα εκεί που ο ίδιος ονειρεύεται.

Στην Πολιτική Γραμματεία, όπως αναμενόταν δεν... 
συμπεριλαμβάνονται ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο πρώτος λέει ότι δεν του προτάθηκε και η δεύτερη ότι αρνήθηκε. Δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης ο Χρήστος Παπουτσής και ο Δημήτρης Ρέππας. Όσο αφορά τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιάννη Ραγκούση, ούτε λόγος.

Από την «παλιά φρουρά» έχουμε τους Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Πέτρο Ευθυμίου.

Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των στελεχών, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναμένεται να αναλάβει την Γραμματεία Επικοινωνίας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και οι Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης σημαντικό ρόλο στη «σκιώδη κυβέρνηση».

Η νέα Πολιτική Γραμματεία, ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανάληψη της ευθύνης από μια νέα ομάδα στελεχών. Ποιος όμως θα σκεφτεί να ζητήσει τα «ρέστα» από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου; Ουδείς.

Άπαντες- αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, στον Βενιζέλο θα τα φορτώσουν. Αυτό φυσικά το γνωρίζει πρώτος από όλους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μπορεί να έδωσε χώρο και ρόλο σε όλους τους συνεργάτες του- εκτός της Τόνιας Αντωνίου, η οποία προκαλεί έριδες μια μίση, αλλά γνωρίζει ότι το κύριο βάρος θα το σηκώσει ο ίδιος.

Και πολιτικά και σε ότι αφορά στη δημόσια παρουσία του κόμματος. Οι συνεργάτες του λένε ότι αυτή την ευθύνη δεν την φοβάται- ίσως την επιζητεί.

Στην τελική, σχεδόν πάντα έτσι γινόταν στο ΠΑΣΟΚ…


Θέμης Δαγκλής 
newpost.gr


Read more...

Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ζητούν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα

Μειωμένες οι αντοχές του κόσμου


Οι δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, Σαμαράς και Βενιζέλος
Οι δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, Σαμαράς και Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Έναν μόλις μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα επέστρεψε στην κατάσταση που βρισκόταν προ των εκλογών.

Σε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα και αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι Έλληνες στην πλειονότητά τους ζητούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ρίχνοντας στην τρίτη θέση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, η Χρυση Αυγή 7,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7% και το 4,8%.

Στις θετικές γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος έρχεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 61,5%, δεύτερος, ο Αντώνης Σαμαράς με 50,9%, τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 42,8%, τέταρτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 35,7% και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος (30,4%), η Αλέκα παπαρήγα (23,5%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (18,9%).

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ σε ποσοστό 42,7% θεωρούν αρνητική εξέλιξη την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Γ.Στουρνάρας «έχει την εμπιστοσύνη όλων μας, και τη δική μου» λέει ο Φ.Κουβέλης...



Την «προφανή» του, όπως είπε, στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Όσον αφορά τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Φ.Κουβέλης ανέφερε πως οι τρεις αρχηγοί «θα συναντιόμαστε όσο... 
πρέπει και όταν πρέπει, για να βοηθήσουμε την τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης να προχωρήσει γρήγορα και απερίσπαστη» σε συνέντευξή του στη Real news.

Ο κ. Κουβέλης τονίζει πως «ο κ. Στουρνάρας έχει την εμπιστοσύνη όλων μας, προφανώς και τη δική μου, χωρίς αστερίσκους».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της Αριστεράς επισημαίνοντας όμως πως αυτό «είναι κάτι που υπερβαίνει μια συνάντηση κορυφής ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ. Απαιτούνται σοβαρά και μετρημένα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι βιαστικές και αγχώδεις κινήσεις εντυπωσιασμού που θα βλάψουν, αντί να προωθήσουν τη σοβαρή αυτή υπόθεση»....


Read more...

ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ


Για «μάχη» στην Ευρώπη προετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς


Για «μάχη» στην Ευρώπη προετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς
Τις βαλίτσες του για την Ευρώπη φαίνεται πως ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράςμε σκοπό να ενημερώσει κατ' ιδίαν τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τα ζητήματα που θα θέσει στην επαναδιαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτοι σταθμοί του κ. Σαμαρά θα είναι το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και τη Ρώμη. 

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ώστε να μεταφερθεί ξεκάθαρα το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητούν οι δανειστές. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για το ενδεχόμενο κοινού ταξιδιού των τριών πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες, το επιβεβαίωσε τονίζοντας ότι «μπορεί να γίνει, όταν ζητηθεί». 

Ανοιχτός είναι και στη δημιουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης την οποία ζητάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Στην ομάδα αυτή, θα μετέχουν και τεχνοκράτες, για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο της «αναδιαπραγμάτευσης». 

Το θέμα των επαφών του πρωθυπουργού στην Ευρώπη συζητήθηκε και στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι συμφώνησαν απολύτως για την αναγκαιότητά τους. 

Της αναδιαπραγμάτευσης θα προηγηθούν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μαριάνο Ραχόι, περίπου στα τέλη Αυγούστου, αφού πρώτα συναινέσουν και οι θεράποντες ιατροί του πρωθυπουργού.

Read more...

Μηταράκης: Τέλος το χαράτσι

Τη διαβεβαίωση ότι το χαράτσι της ΔΕΗ θα αποτελέσει παρελθόν από την πρώτη ημέρα του νέου έτους έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης στον ΣΚΑΪ.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε:
«Όπως είχαμε πει προεκλογικά, από 1/1/2013 καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ. Για το 2012 δυστυχώς υπάρχει αυτή η μεταβατικότητα. Θα δοθούν περισσότερες δόσεις και η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο και ό,τι ρύθμιση κάνει η κυβέρνηση. Ακόμη δεν έχει γίνει νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό το χαράτσι του 2012. Αν γίνει ρύθμιση από το κράτος και πρέπει να εξεταστεί ειδική ρύθμιση για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο που θα περάσει το κοινοβούλιο».

Read more...

Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα πιέζει αλλά οι χρόνοι δεν βγαίνουν



Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα πιέζει αλλά οι χρόνοι δεν βγαίνουν
Όσο και να πιέζει η τρόικα για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά, προκαλώντας «πυρετό» στο οικονομικό επιτελείο.
Η ελληνική πλευρά πρέπει πάση θυσία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της, αφού οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κωνσταντίνο Μητρόπουλο αποφασίστηκε για εφέτος η υλοποίηση δύο μόνο αποκρατικοποιήσεων ενώ το κύριο βάρος του προγράμματος «πέφτει» στο 2013, οπότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 23 αποκρατικοποιήσεις συνολικά.

Ειδικότερα, για φέτος δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων και του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου), οι οποίες θεωρούνται «ώριμες».

Για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποδεχθεί τρεις εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του για 90 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι είναι η Lamda Development, η οποία στεγάζει σε ένα μέρος του κτιρίου το εμπορικό της κέντρο Golden Hall, η Talima Ventures ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall στη Δάφνη, και η REDS μέλος του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Για τα Κρατικά Λαχεία έχουν κληθεί να υποβάλλουν προσφορές τρεις κοινοπραξίες. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Intralot - Lottomatica - Scientific Games, την ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy) και την Damlot και την αυστριακή Austrian Lotteries.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται άλλες εννέα αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα: 28 ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ. Παράλληλα συνεχίζεται η προεργασία για 10 ακόμη σχέδια όπως για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις μαρίνες της χώρας.

«Αγώνας δρόμου» και για τη ΔΕΗ

Την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προσπαθεί να επιτύχει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ήταν εξαρχής προγραμματισμένη για το 2013, ωστόσο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί τελικά εντός του 2012.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης στη πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει ήδη τα μοντέλα ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Παρακολουθούμε τι γίνεται στο εξωτερικό» δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα επικρατέστερα σχήματα είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων.


Α.Κ. 
moneypost.gr

Read more...

Να μην κόβεται το ρεύμα για το χαράτσι ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης

«Να εξετασθεί η ικανότητα πληρωμής»


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Να μην κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη εξόφλησης του τέλους ακινήτων, το οποίο θα χρεώνεται και πάλι στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε:  «Αυτό που συζητείται είναι αν αυτό το τέλος θα ενσωματωθεί ή αν θα αποτελεί ξεχωριστό σημείωμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι είναι άλλο πράγμα να μη σου κόβουν το ρεύμα και δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα και δε θα κόβεται το ρεύμα και άλλο πράγμα αυτό το βάρος του ειδικού τέλους» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.
Επίσης πρόσθεσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων να αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση αυτού του τέλους, η οποία θα αντιστοιχείται στην ικανότητα του πολίτη να το πληρώσει».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε, μεταξύ άλλων, για το θέμα: «Καταρχήν, όπως είχαμε πει προεκλογικά από 1/1/2013 καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ. Για το 2012 δυστυχώς υπάρχει αυτή η μεταβατικότητα. Θα δοθούν περισσότερες δόσεις και η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο και ό,τι ρύθμιση κάνει η κυβέρνηση».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πρόσθεσε: «Ακόμη δεν έχει γίνει νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό το χαράτσι του 2012. Αν γίνει ρύθμιση από το κράτος και πρέπει να εξεταστεί ειδική ρύθμιση για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο που θα περάσει το Κοινοβούλιο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Γ. Φλωρίδης: «Παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το ΠαΣοΚ»...



Σε πλήρη ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του κ. Γ. Φλωρίδη, με την ηγεσία του πρώην κόμματος στο οποίο χρημάτισε και πρωτοκλασάτο στέλεχος. Ο πρώην υπουργός, οποίος βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις αυτή την περίοδο για τη δημιουργία ενός... νέου κεντρώου πολιτικού σχηματισμού, εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση εναντίον των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (και κυρίως του ΠαΣοΚ), φτάνοντας στο σημείο να το χαρακτηρίσει ως... «παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ».

***
Αν και πολλά είχαν ακουστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι ο κ. Φλωρίδης δήθεν θα επέστρεφε στο ΠαΣοΚ, υπό τη νέα ηγεσία του, ωστόσο ο ίδιος έλεγε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση και ότι ούτε καν έδειξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για επάνοδο. Ήδη είχε κάνει τις επιλογές του. Κατηγορεί ωστόσο σήμερα τη νέα αυτή ηγεσία ως ανακόλουθη: «Έως τις εκλογές της 6ης Μαΐου η προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ είχε στηριχθεί στο νέο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του κ. Βενιζέλου. Μετά τις εκλογές και την συντριβή του ΠαΣοΚ, ακολουθήθηκε η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης και τα τρία κυβερνητικά κόμματα μετατράπηκαν σε παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Φλωρίδης.

***
Παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ; το ΠαΣοΚ; Κατά τον κ. Φλωρίδη «ναι», αφού, όπως είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή, θα μπορούσε να ενταχθεί η αναδιαπραγμάτευση μέσα σ΄ ένα εθνικά αυτόνομο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών. Επειδή όμως τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, ο κ. Φλωρίδης εξαπολύει νέα βολή κατά του ΠαΣοΚ λέγοντας ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μετατρέπονται «σε ουρά της εθνικά αυτοκτονικής συνδικαλιστικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ»...
ΒΗΜΑτοδότης


Read more...

Εκκαθαριστικά του τρόμου...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
Τον Γολγοθά της Εφορίας ετοιμάζονται να ανέβουν σταδιακά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ. Το βουνό των φόρων θα εξοφληθεί με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε 10 μηνιαίες δόσεις, η... 
πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο και η τελευταία του χρόνου τον Μάιο. Μετά θα ξεκινήσει η εξόφληση του φόρου του 2013...


Το φετινό φορο-σοκ με την εκκαθάριση της δήλωσης δεν έχει προηγούμενο και όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», δεν λείπουν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που μέχρι πέρυσι έπαιρναν επιστροφή και φέτος εισπράττουν κεραμίδα φόρου χιλιάδων ευρώ. Οι τυχεροί που θα έχουν φέτος επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα. Μέχρι σήμερα τα εκκαθαριστικά δύο εκατομμυρίων φορολογουμένων, που υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, αποδεικνύουν ότι ούτε καν ένας στους δέκα δεν παίρνει επιστροφή φόρου. Σε σύνολο 1.937.343 εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ. Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατ. ευρώ.
Το βουνό των επιβαρύνσεων διαμορφώθηκε φέτος με σειρά φορο-χτυπημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι αρχικά κατέβασε το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Παράλληλα, όμως, δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών, με αποτέλεσμα το πρώτο χτύπημα να έρχεται από τη μικρότερη παρακράτηση φόρου στο σύνολο του περασμένου έτους. Η νέα κλίμακα παρακράτησης άρχισε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2012.
Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως ήρθε απ' αυτή καθαυτήν τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματη επιβάρυνση 700 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, πέρυσι φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ ήταν πλήρως αφορολόγητος και είχε στο χέρι επιστροφή φόρου εξαιτίας των φοροαπαλλαγών αλλά και του μέτρου των αποδείξεων. Φέτος, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ξεκινά από τη βάση των 700 ευρώ (στο κλιμάκιο 5.000-12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%).
Πάνω σε αυτή τη βάση ήρθε να προστεθεί σειρά μέτρων που έκαναν το φετινό εκκαθαριστικό βαρύ κι ασήκωτο:
1 Οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ. ψαλιδίστηκαν και καθιερώθηκε ενιαία έκπτωση μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Το δε ποσοστό της έκπτωσης μειώθηκε από το 20% στο 10%. Τη μεγαλύτερη «ήττα» υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων καθώς μέχρι πέρυσι δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.
2 Κόπηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για όσους δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και διατηρήθηκε μόνο η ποινή 10% έξτρα φόρου. Οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.
3 Μπήκαν στο εκκαθαριστικό έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος: 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος και από 1% έως 4% του εισοδήματος η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 (του 2012 παρακρατείται σε μηνιαία βάση) έδωσαν τη χαριστική βολή...
NEA.


Read more...

Ο Μίμης κι αν εγέρασε...



Ή έστελνε μηνύματα …πλαγίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον αξιοποιήσει, ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον έπεισε με τα επιχειρήματά του να αποδεχθεί τη θέση του …προσωπικού του συμβούλου.

Ο λόγος για τον Μίμη Ανδρουλάκη, που χθες το πρωί δήλωνε πως «δεν είμαι εγώ για...

τέτοια τώρα, γέρασα, θα πάω διακοπές» και το απόγευμα βρέθηκε να περιλαμβάνεται το όνομά του στην νεοσυσταθείσα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Λίγο μετά, πάλι, τα τηλέφωνα άναψαν στο γραφείο Τύπου της Ιπποκράτους, με τα στελέχη του να καλούν τους διαπιστευμένους συντάκτες για μία …διευκρίνιση. «Ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν θα μετέχει στην Πολιτική Γραμματεία. Αναλαμβάνει προσωπικός σύμβουλος του Ευάγγελου Βενιζέλου»… Αχ, μωρέ Μίμη, τώρα στα γεράματα κατέληξες να γίνεις…ξομολογήτρα του Βενιζέλου. Άκου, προσωπικός σύμβουλος! Θα μου πείτε νέο κόμμα φτιάχνει ο Βαγγέλης, νέες ιδιότητες και νέες θέσεις ανακαλύπτει. Δικό του είναι το «μαγαζί» ότι θέλει κάνει. Προσλαμβάνει όποιον θέλει και για όποια δουλειά ο ίδιος νομίζει. Πάλι καλά πάντως για τον Ανδρουλάκη. Θα μπορούσε να τον ανακοινώσει και ως προσωπικό του βιογράφο ή ακόμη χειρότερα ως προσωπική …καφετζού ή χαρτορίχτρα του. Βέβαια, το μέλλον άδηλον εισίν…


matrix24.gr


Read more...

Δεκανίκια...



Δημήτρης Μητρόπουλος

ΨΑΞΕ, ψάξε, ψάξε, τριαντάρη δεν θα βρεις στα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ! Ολη η προ διμήνου συζήτηση για τον τριαντάρη που πρέπει να ετοιμάσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως διάδοχό του αποδεικνύεται φούσκα. Οπως φούσκα αποδεικνύεται και το...

περίφημο τιτίβισμα στη διεύθυνση tweeter@EVenizelos ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν τριαντάρης όταν είχε βρεθεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου κ.λπ. κ.λπ.
ΔΕΝ υπάρχει τριαντάρης που να ξεχωρίζει - όπως προ εικοσαετίας ο Βαγγέλης - γύρω από το τραπέζι της Ιπποκράτους. Κάνα δυο τριαντάρηδες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ υπάρχουν - που μπορεί όμως να είναι ήδη σαραντάρηδες. Υπάρχουν επίσης φουλ ή ντεμί βενιζελικοί και βενιζελικές που έχουν ενσωματωθεί σε διάφορες συνθέσεις, αλλά μάλλον για τακτοποιήσεις πρόκειται. Το ΠΑΣΟΚ του 12-13% αναζητά τη φυσιογνωμία του - και στα οργανωτικά. Στη Βουλή τη βρήκε - εκεί όμως οι επιλογές γίνονται αναγκαστικά μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το κόμμα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για να ανοίξουν φύλλα στην πασιέντζα των προσώπων. Αλλά οι ντάμες, οι βαλέδες και οι ρηγάδες είναι από άλλες εποχές του ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΑ ερωτικά λένε πως μια σαραντάρα αξίζει καμιά φορά όσο δύο εικοσάρες. Το ίδιο ισχύει και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ένας εξηντάρης αξίζει όσο δύο τριαντάρηδες - αν τους βρεις. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν θα άντεχε ποτέ να ακούσει να τον αποκαλούν εξηντάρη - έστω και ως φιλοφρόνηση. Οπως και δεν θα άντεχε στη σκέψη ότι τα καλύτερα χρόνια του ΠΑΣΟΚ είναι πίσω και όχι μπροστά. Από το υπάρχον όμως πολιτικό πλήρωμα είναι ο μόνος που έχει ζήσει όλες τις εποχές και είναι εδώ για να ζήσει και αυτήν όπου το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση Σαμαρά ως τρίτο κόμμα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΠΑΣΟΚ της χρυσής εποχής και συνομιλητής, με όρους αυτονομίας, όλων των προέδρων του, ο Σκανδαλίδης είναι αυτός που πήγε να διαπραγματευτεί την προγραμματική συμφωνία για λογαριασμό του Βενιζέλου. Και που συνόδευσε τον Βαγγέλη στις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις των αρχηγών. Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη του συμπορεύεται στα περισσότερα με τις αντιλήψεις του Βενιζέλου. Ιδού, τυχαία ή μη, δύο από αυτές. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετέχει με στελέχη του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεύτερον, οι πολιτικές του Μνημονίου δύσκολα μπορούν να συνεχιστούν έτσι όπως έχουν.
ΚΑΘΕ άνθρωπος έχει ένα χαρακτηριστικό και στην περίπτωση του Σκανδαλίδη είναι η ματιά του. Από το καλοκαίρι του 2011 και μετά αυτή εκφράζει σκεπτικισμό. Ο Κώστας στήριξε τον Βενιζέλο το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ίδιο έκαναν και ο Ρέππας με τον Ευθυμίου, αλλά αυτοί χάθηκαν στο μεγάλο ναυάγιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας. Η εκλογή του Σκανδαλίδη στην Α' Αθήνας άφησε έξω τη Διαμαντοπούλου παρά την υπερπροσπάθειά της. Συμβολίζει - μαζί με την παρουσία του πλάι στον Βενιζέλο - το μεγάλο «πατίκωμα» της επόμενης γενιάς του ΠΑΣΟΚ το 2012. Η Αννα είναι εκτός Βουλής. Ο Λοβέρδος είναι εκτός οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρυσοχοΐδης μια εκτός, μια εντός.
ΩΣΤΟΣΟ, η τριγωνομετρία των εσωκομματικών ισορροπιών και οι τακτικές κινήσεις δεν είναι πολιτική. Είναι διαχείριση παρακμής. Το ΠΑΣΟΚ - που έχει εγκαταλειφθεί από τους κάτω των 45 ετών ψηφοφόρους - ψάχνει ρόλο. Αυτός δεν μπορεί να είναι το δεκανίκι μιας κυβέρνησης Σαμαρά. Οπως και ο Σκανδαλίδης - που τα ξέρει όλα αυτά - δεν μπορεί να είναι το δεκανίκι του Βενιζέλου.

"Αγιογραφίες" , ΤΑ ΝΕΑ


Read more...

Κωδικό-κωδικό αναζητούν τις δυνατότητες περικοπών τα υπουργεία

Σύσκεψη υπό τον Χρ.Σταϊκούρα


Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας (δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας (δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι προτάσεις των υπουργείων για περικοπές δαπανών, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2014, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των διευθυντών των υπουργείων υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρόντες περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, υπήρξε ενημέρωση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την περικοπή των δαπανών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανακοινώθηκε ότι εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει με εντολές του υπουργείου Οικονομικών.
Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναζήτησης ανά κωδικό υπουργείου των δαπανών που πρέπει να περικοπούν και, κυρίως, της εύρεσης των ισοδύναμων μέτρων, κόστους 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Το όλο «πακέτο» πρέπει να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Απέναντι στους δανειστές είμαστε οφειλέτες, δεν είμαστε υπήκοοι»...



«Απέναντι στους δανειστές είμαστε οφειλέτες, δεν είμαστε υπήκοοι», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την Κάτια Μακρή.

«Εμείς θα είμαστε συνεπείς στις... υποχρεώσεις μας, εκείνες που για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του και δεν καταργούν τη δυνατότητα των δικαστηρίων να υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη στην απονομή της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Μιλώ σαν ένας ισχνός υπουργός από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων σε περίοδο ισχνών αγελάδων», ανέφερε ο υπουργός και έκανε λόγο για μεγάλη μείωση των δικαστικών υπαλλήλων του υπουργείου.


Read more...

Έπαιρναν «οικογενειακά επιδόματα» 3.500 ευρώ το μήνα

Κόπηκαν με εντολή της κυβέρνησης






Το εξωφρενικό ποσό των 3.500 ευρώ που ελάμβανε η διοίκηση της ΔΕΗ έκοψε από τα στελέχη της επιχείρησης ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσο και εάν ακούγεται απίστευτο η διοίκηση της ΔΕΗ (την ώρα που η εταιρία καταρρέει σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor’s) ο πρόεδρος κ. Αρθούρος Ζερβός και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κώστας  Θέος είχαν «βγάλει» για τους εαυτούς τους (εκτός από τις υψηλοτάτες αποδοχές τους)  και ένα επίδομα που το είχαν ονομάσει «οικογενειακό» ύψους έως 3.500 ευρώ.  Αντίστοιχο επίδομα από 2.000 έως 2.500 ευρώ ελάμβαναν επιπλέον 250 στελέχη της εταιρίας.

Όμως όταν πριν από λίγες ημέρες διαπίστωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας το ύψος του κονδυλιού αυτού έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου να πάει στην γενική συνέλευση και να  καταψηφίσει το άρθρο που προέβλεπε αυτό το επίδομα.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα ανάφερε στο protothema.gr ότι «ήταν τόσο το θράσος του προέδρου κ. Άρθρου Ζερβού που είπε ενώπιον των μετοχών ότι η πρόταση για περικοπή του επιδόματος ήταν και της διοίκησης της ΔΕΗ. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές» εξήγησε η ίδια πηγή. Μάλιστα τα ποσά αυτά, έχουν ήδη καταβληθεί που σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να επιστραφούν από τα στελέχη. Τονίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους να παραστούν στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας.

Τα επιδόματα αυτά δίνονται όταν η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις-σοκ έκθεσης  της Standard & Poor΄s, (που υποβάθμισε προ ημερών την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από «CC» σε «CCC» με αρνητική προοπτική,) προειδοποιεί ότι υπάρχει ορατό ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία.

Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου

Read more...