Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Δεκανίκια...



Δημήτρης Μητρόπουλος

ΨΑΞΕ, ψάξε, ψάξε, τριαντάρη δεν θα βρεις στα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ! Ολη η προ διμήνου συζήτηση για τον τριαντάρη που πρέπει να ετοιμάσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως διάδοχό του αποδεικνύεται φούσκα. Οπως φούσκα αποδεικνύεται και το...

περίφημο τιτίβισμα στη διεύθυνση tweeter@EVenizelos ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν τριαντάρης όταν είχε βρεθεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου κ.λπ. κ.λπ.
ΔΕΝ υπάρχει τριαντάρης που να ξεχωρίζει - όπως προ εικοσαετίας ο Βαγγέλης - γύρω από το τραπέζι της Ιπποκράτους. Κάνα δυο τριαντάρηδες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ υπάρχουν - που μπορεί όμως να είναι ήδη σαραντάρηδες. Υπάρχουν επίσης φουλ ή ντεμί βενιζελικοί και βενιζελικές που έχουν ενσωματωθεί σε διάφορες συνθέσεις, αλλά μάλλον για τακτοποιήσεις πρόκειται. Το ΠΑΣΟΚ του 12-13% αναζητά τη φυσιογνωμία του - και στα οργανωτικά. Στη Βουλή τη βρήκε - εκεί όμως οι επιλογές γίνονται αναγκαστικά μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το κόμμα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για να ανοίξουν φύλλα στην πασιέντζα των προσώπων. Αλλά οι ντάμες, οι βαλέδες και οι ρηγάδες είναι από άλλες εποχές του ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΑ ερωτικά λένε πως μια σαραντάρα αξίζει καμιά φορά όσο δύο εικοσάρες. Το ίδιο ισχύει και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ένας εξηντάρης αξίζει όσο δύο τριαντάρηδες - αν τους βρεις. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν θα άντεχε ποτέ να ακούσει να τον αποκαλούν εξηντάρη - έστω και ως φιλοφρόνηση. Οπως και δεν θα άντεχε στη σκέψη ότι τα καλύτερα χρόνια του ΠΑΣΟΚ είναι πίσω και όχι μπροστά. Από το υπάρχον όμως πολιτικό πλήρωμα είναι ο μόνος που έχει ζήσει όλες τις εποχές και είναι εδώ για να ζήσει και αυτήν όπου το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση Σαμαρά ως τρίτο κόμμα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΠΑΣΟΚ της χρυσής εποχής και συνομιλητής, με όρους αυτονομίας, όλων των προέδρων του, ο Σκανδαλίδης είναι αυτός που πήγε να διαπραγματευτεί την προγραμματική συμφωνία για λογαριασμό του Βενιζέλου. Και που συνόδευσε τον Βαγγέλη στις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις των αρχηγών. Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη του συμπορεύεται στα περισσότερα με τις αντιλήψεις του Βενιζέλου. Ιδού, τυχαία ή μη, δύο από αυτές. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετέχει με στελέχη του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεύτερον, οι πολιτικές του Μνημονίου δύσκολα μπορούν να συνεχιστούν έτσι όπως έχουν.
ΚΑΘΕ άνθρωπος έχει ένα χαρακτηριστικό και στην περίπτωση του Σκανδαλίδη είναι η ματιά του. Από το καλοκαίρι του 2011 και μετά αυτή εκφράζει σκεπτικισμό. Ο Κώστας στήριξε τον Βενιζέλο το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ίδιο έκαναν και ο Ρέππας με τον Ευθυμίου, αλλά αυτοί χάθηκαν στο μεγάλο ναυάγιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας. Η εκλογή του Σκανδαλίδη στην Α' Αθήνας άφησε έξω τη Διαμαντοπούλου παρά την υπερπροσπάθειά της. Συμβολίζει - μαζί με την παρουσία του πλάι στον Βενιζέλο - το μεγάλο «πατίκωμα» της επόμενης γενιάς του ΠΑΣΟΚ το 2012. Η Αννα είναι εκτός Βουλής. Ο Λοβέρδος είναι εκτός οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρυσοχοΐδης μια εκτός, μια εντός.
ΩΣΤΟΣΟ, η τριγωνομετρία των εσωκομματικών ισορροπιών και οι τακτικές κινήσεις δεν είναι πολιτική. Είναι διαχείριση παρακμής. Το ΠΑΣΟΚ - που έχει εγκαταλειφθεί από τους κάτω των 45 ετών ψηφοφόρους - ψάχνει ρόλο. Αυτός δεν μπορεί να είναι το δεκανίκι μιας κυβέρνησης Σαμαρά. Οπως και ο Σκανδαλίδης - που τα ξέρει όλα αυτά - δεν μπορεί να είναι το δεκανίκι του Βενιζέλου.

"Αγιογραφίες" , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: