Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα πιέζει αλλά οι χρόνοι δεν βγαίνουν



Αποκρατικοποιήσεις: Η τρόικα πιέζει αλλά οι χρόνοι δεν βγαίνουν
Όσο και να πιέζει η τρόικα για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά, προκαλώντας «πυρετό» στο οικονομικό επιτελείο.
Η ελληνική πλευρά πρέπει πάση θυσία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της, αφού οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κωνσταντίνο Μητρόπουλο αποφασίστηκε για εφέτος η υλοποίηση δύο μόνο αποκρατικοποιήσεων ενώ το κύριο βάρος του προγράμματος «πέφτει» στο 2013, οπότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 23 αποκρατικοποιήσεις συνολικά.

Ειδικότερα, για φέτος δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων και του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου), οι οποίες θεωρούνται «ώριμες».

Για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποδεχθεί τρεις εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του για 90 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι είναι η Lamda Development, η οποία στεγάζει σε ένα μέρος του κτιρίου το εμπορικό της κέντρο Golden Hall, η Talima Ventures ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall στη Δάφνη, και η REDS μέλος του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Για τα Κρατικά Λαχεία έχουν κληθεί να υποβάλλουν προσφορές τρεις κοινοπραξίες. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Intralot - Lottomatica - Scientific Games, την ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy) και την Damlot και την αυστριακή Austrian Lotteries.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται άλλες εννέα αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα: 28 ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ. Παράλληλα συνεχίζεται η προεργασία για 10 ακόμη σχέδια όπως για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις μαρίνες της χώρας.

«Αγώνας δρόμου» και για τη ΔΕΗ

Την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προσπαθεί να επιτύχει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ήταν εξαρχής προγραμματισμένη για το 2013, ωστόσο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί τελικά εντός του 2012.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης στη πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει ήδη τα μοντέλα ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Παρακολουθούμε τι γίνεται στο εξωτερικό» δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα επικρατέστερα σχήματα είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων.


Α.Κ. 
moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: