Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τίτλοι τέλους για τον Δ. Σιούφα, έντονος προβληματισμός για Αντώναρο, παράπονα για Κυριάκο και Χατζηδάκη









Τίτλοι τέλους για τον Δ. Σιούφα, έντονος προβληματισμός για Αντώναρο, παράπονα για Κυριάκο και Χατζηδάκη
Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των προσεχών εκλογών. Ήδη στο γραφείο του κ. Σαμαρά καταφτάνουν καθημερινά λίστες και προτάσεις με ονόματα υποψηφίων βουλευτών από όλες τις περιοχές της χώρας. Ωστόσο- όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας- την τελευταία λέξη για την οριστική συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα την έχει αποκλειστικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Στο μεταξύ όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Συγγρού η επιλογή των υποψηφίων δεν θα είναι απλή αφού εκτός των άλλων σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν οι εσωκομματικές διεργασίες καθώς και οι αντιπαραθέσεις τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πολιτικών γραμμών.

Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί εκ νέου να αρθρώσει αντί- μνημονιακή ρητορική διατυπώνοντας ένα εντελώς νέο αφήγημα. Η νέα αυτή προσπάθεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην επαναπροσέγγιση των δεξιών ψηφοφόρων οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν σφόδρα από την απόφαση του κ. Σαμαρά να μετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η επιλογή αυτή είναι πασίδηλο ότι θα διαφοροποιήσει σε πολλά επίπεδα τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και αυτό θα εκφραστεί κατά κύριο λόγο εκ μέρους της ηγεσίας με τον αποκλεισμό από τις λίστες ακόμα και προβεβλημένων στελεχών και βουλευτών οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια «φανατικές» απόψεις υπέρ της μνημονιακής γραμμής.

Ο πρώτος ο οποίος δεν θα είναι πλέον υποψήφιος και μάλλον κλείνει οριστικά την πολιτική του σταδιοδρομία είναι ο κ. Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει οριστικά να αποσύρει τον Καρδιτσιώτη πολιτικό και όπως όλα δείχνουν του το έχει ήδη ανακοινώσει.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τον μέχρι σήμερα βουλευτή επικρατείας Ευάγγελο Αντώναρο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στον αποκλεισμό από την λίστα της Βʼ Αθήνας του κ. Αντώναρου. Ο λόγος είναι ότι έχει ασκήσει έντονη κριτική (έως προσβλητική σημειώνουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά) για τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Αυτό το οποίο επισημαίνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και για τους κ.κ Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολος ο αποκλεισμός τους σε αυτή την φάση.

Σταθερός φαίνεται να παραμένει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχουν να πουν στην Συγγρού, τόσο για την εργατικότητα του όσο και για την βοήθεια την οποία παρέχει λόγω των νομικών του γνώσεων.


Τάκης Χατζής
newpost.gr

Read more...

Παράταση ώς τις 30 Δεκεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών

Για την υπαγωγή στην περαίωση

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Παράταση έως τις 30 Δεκεμβρίου για την υποβολή φοροδηλώσεων του παρελθόντος και
για την υπαγωγή στην περαίωση δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία έληγε
κανονικά αύριο 30 Νοεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δικαιώθηκε 55χρονη Αθηναία για το χαράτσι

Συντηρεί τον ανάπηρο σύζυγό της και το φοιτητή γιο της


http://img.protothema.gr/2F2DB39EAECA6023E03C10110A6C5298.jpg

Η πρώτη απόφαση δικαστηρίου Αττικής που δικαιώνει μία 55χρονη γυναίκα η οποία προσέφυγε για το χαράτσι της ΔΕΗ εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε απαγορεύσει, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2012 που θα συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων να προχωρήσει η ΔΕΗ στην διακοπή ηλεκτροδότησης στην οικία της 55χρονης.

Η 55χρονη υποστήριξε στο δικαστήριο ότι συντηρεί τον ανάπηρο σύζυγό της και το φοιτητή γιο της, ενώ απέδειξε ότι έχει υποστεί δύο μειώσεις στο μισθό της.


Read more...

Ενοποιούνται σε ένα τα πέντε επικουρικά ταμεία

Πλήρης επιβεβαίωση του protothema.gr


http://img.protothema.gr/834949E3A86BE98C54FE9BC5AC84E061.jpg

Στην ενοποίηση των πέντε ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε ένα ανέφερε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr.

Αναλυτικά, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι «Στα επικουρικά ταμεία δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, γι' αυτό έχουμε 2 επιλογές: να αφήσουμε τα ταμεία να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού (διαχειρίστηκα 3 περιπτώσεις τέτοιες, η τελευταία ήταν της ΕΥΔΑΠ) ή να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις για να διασωθούν τα ταμεία... Επιλέξαμε το 2ο… δηλαδή θα προχωρήσουμε σε γενναία αναδιάρθρωση των επικουρικών ταμείων. Ενοποίηση σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης των 5 ταμείων (που στην ουσία είναι 30 καθώς το κάθε ένα έχει δεκάδες αυτοτελείς τομείς)».

Και πρόσθεσε ότι δεν «θα υπάρχει αυτοτέλεια για κανένα. Αντιθέτως, θα υπάρξει ένα ταμείο με ενιαίο λογιστήριο και υπηρεσίες».

Ο υπουργός τόνισε ότι η ενοποίηση θα «γίνει με σεβασμό στα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων», σημείωσε ότι η «μεσοσταθμική μείωση θα ανέλθει σε 15% σε εκείνες τις συντάξεις που είναι άνω του 20% του συντάξιμου μισθού» και ξεκαθάρισε ότι όποιο ταμείο επιθυμεί να μην συμμετάσχει στην ενοποίηση, «θα μπορεί να το κάνει. Εμείς όμως δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη… στο μέλλον δεν θα μπορεί να μπει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι επικαιροποιημένες μελέτες του υπουργείου για το ασφαλιστικό σύστημα πέρασαν με «άριστα» από το σχετικό Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πλέον δομικό, αλλά ύφεσης και η μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει την εισπραξιμότητα», εξήγησε ότι τα ταμεία «υποδέχονται το πρόβλημα της ύφεσης» και ότι οι απώλειες των ταμείων το 2011 ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις των συντάξεων εντός του 2012, λέγοντας «το 2012 σε δύσκολες συνθήκες κάνουμε σχεδιασμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ταμειακή επάρκεια και να διατηρηθεί το καλό επίπεδο συντάξεων. Είναι αγώνας κόντρα σε μια σειρά δεδομένα και αρνητικά φαινόμενα που οφείλονται στην πορεία μετα την κρίση… Θα εξετάσουμε πως πάνε τα έσοδα το πρώτο 2μηνο - 3μηνο του 2012 και θα δούμε πως θα κινηθούμε».

Read more...

Φρένο στις πλασματικές εφημερίες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας

Οδηγίες Λοβέρδου προς διοικητές

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πιο αυστηροί με τις πλασματικές εφημερίες θα πρέπει να είναι στο εξής οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, όπως τους ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τους τόνισε ότι θα πρέπει να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο των πλασματικών εφημεριών.

Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τους διοικητές ότι υπάρχουν τα χρήματα και θα μπορούν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου να αποπληρώσουν τους προμηθευτές, για όλες τις οφειλές που αφορούν το έτος 2010.

Αναφερόμενος στις νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ που έχουν αρχίσει να λειτουργούν και σε νοσοκομεία της Αθήνας, εκτίμησε ότι και στην πρωτεύουσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, η λίστα αναμονής για τους εξαρτημένους χρήστες που θα ζητήσουν βοήθεια, θα έχει μειωθεί στον ένα μήνα -από επτά χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα- ενώ αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι εκεί ο χρόνος αναμονής έχει ήδη μειωθεί στις 20 ημέρες.

Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Υγείας Ν.Πολύζος, είπε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί ώστε η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς που υπάρχει σήμερα σε 40 νοσοκομεία να «επεκταθεί» σε όλα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διαφωνία ενόψει για τα κεφάλαια του μηχανισμού Στήριξης

Αντικρουόμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών


http://img.protothema.gr/DD565084EAE9EDDCDFA2B53589E37A47.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύσκολη αναμένεται η αποστολή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που καλούνται να συμφωνήσουν στο ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσουν τελικώς στον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς οι προσδοκίες για μόχλευση των διαθεσίμων του EFSF έως και το ποσό του ενός (1) τρισ. ευρώ φαντάζουν τουλάχιστον υπερβολικές.

Πιο ξεκάθαρος όλων στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβει δράση το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η στήριξη των προβληματικών χωρών, καθώς «όσο και αν αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς απηύθυνε έκκληση να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΚΤ, ενώ αντιθέτως ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να αποφασιστεί η ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης στα 1 τρισ. ευρώ στο αποψινό Eurogroup».

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίεντεν ο οποίος δήλωσε πως η μόχλευση του EFSF στα 1 τρισ. ευρώ «είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί» και κάλεσε κι αυτός το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάντως το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ακόμα και ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν πιστεύει πως είναι άμεσα εφικτός ο στόχος της διεύρυνσης των κεφαλαίων του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ. Μιλώντας στους Financial Times ο χερ Ρέγκλινγκ απέδωσε αυτή του την απαισιοδοξία στην αναστάτωση που κυριαρχεί στις χρηματοαγορές και στην απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν στα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Κάτι που έχει γενικότερο αντίκτυπο στην «αξιοπιστία» της Ευρωζώνης σε επενδυτικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης από την Αυστρία η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ δηλώνει την αντίθεση της χώρας της στην πιθανότητα να δοθεί η δικαιοδοσία στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα.
Read more...

Ξεκίνησε η δίκη για το «Focus»...



Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των στελεχών του γερμανικού περιοδικού «Focus», το οποίο είχε δημοσιεύσει το Φεβρουάριο του 2010 το περιβόητο εξώφυλλο με την... Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί.

Το αυτόφωρο τριμελές, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης, καθώς η υπεράσπιση προχώρησε σε σειρά ενστάσεων. Το δικαστήριο διαχώρισε τη δικογραφία για έξι από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους, καθώς έκρινε μη νόμιμες τις επιδόσεις κλήτευσής τους. Οσο για τους υπόλοιπους επτά στελέχη του περιοδικού που κάθονται στο εδώλιο και κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση διά του Τύπου, καθώς και για προσβολή του έθνους, το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις (ακυρότητα κλητηρίου θεσπίσματος, αποβολή της πολιτικής αγωγής κ.ά.).

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Δεκεμβρίου.
enet.gr



Read more...

Υπό το φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους είναι το 63% των Ελλήνων

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα βρεθούν στις ουρές του ΟΑΕΔ
Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα βρεθούν στις ουρές του ΟΑΕΔ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την ανησυχία τους ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους εκφράζουν το 63% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία (72%), ενώ υψηλό ποσοστό παρατηρείται και στη Λιθουανία (61%). Στους «27» το 35% των πολιτών, που έχουν σήμερα δουλειά, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν χωρίς απασχόληση τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για την ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών είναι ότι, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 76% των Ελλήνων και το 70% των πολιτών στην ΕΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο να «ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αν χάσουν τη δουλειά τους».

Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι «οι συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες για να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ το 65% των συμπολιτών μας και το 34% των υπολοίπων Ευρωπαίων εκτιμούν ότι στη χώρα τους «πολλοί άνθρωποι βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 54% των Ελλήνων και το 52% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην πολιτική απασχόλησης στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στη βοήθεια που δίνεται σε άτομα να βρουν δουλειά.

Τέλος, το 49% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην κοινωνική πολιτική στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παγκόσμια καταστροφή βλέπει το 2012 η Citigroup!

Τι είδε ο Αμερικάνος;


http://img.protothema.gr/4070831E6E1D3E76538BBC16D1FBDF15.jpg
Τις πλέον ζοφερές εκτιμήσεις για την προοπτική όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει στην τελευταία της έκθεση για το 2012 η Citigroup.

Σε ειδικό report με τίτλο “Global Economic Outlook and Strategy - Prospects For Economies And Financial Markets In 2012 And Beyond” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi κ. Willem Buiter ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χρεοκοπήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση Αυστρίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ θα ακολουθήσει, σε ορίζοντα 2 ετών, η υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας!.

Στην ίδια έκθεση που συναγωνίζεται σε … καταστροφολογικά σενάρια κι αυτούς ακόμα τους χρησμούς του διάσημου Νουριέλ Ρουμπινί, περιγράφονται «πολιτικοί κίνδυνοι που θα ενταθούν το 2012 και εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ενώ καταγράφονται και «γεωπολιτικές ανησυχίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας».

Στον αντίποδα οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση δεν θα διαλυθεί, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5% το 2012.

Πάντως ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρώπη θα είναι αρνητικός κατά 1,2% το 2012.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και το 2012 και το 2013 έως και 2015 (!), ενώ «βλέπει» και αυξημένη την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ …


Read more...

Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια που έχουν λάβει τα δύο μεγάλα κόμματα...



Εγγύηση οι... μελλοντικές επιχορηγήσεις!!!
Τις δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα ερευνήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ.Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Αντικείμενο της... προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί, είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για το ζήτημα των δανείων των κομμάτων είχε ζητήσει ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο».

Ο βουλευτής που θα κληθεί ως πρώτος μάρτυρας να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, σε ερώτησή του στην Βουλή έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατ' αναλογία με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά τον κ. Αυγενάκη , τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Συνολικά , υποστηρίζει ο βουλευτής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ....



Read more...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη, λόγω 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Αγωνιστική κινητοποίηση


Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Παραλύει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, στην εφεδρεία, καθώς και στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ναυτεργάτες και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας).

Τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 8:00 το πρωί έως το 8:00 το βράδυ.

Το Μετρό θα κινηθεί κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι σε Τραμ και ΗΣΑΠ αναμένεται αποφασίσουν την Τετάρτη.

Ακινητοποιημένοι αναμένεται να παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Λόγω της απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ, το Μετρό δεν θα λειτουργεί την Πέμπτη στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Τα πλοία θα παραμείνουν την Πέμπτη δεμένα στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις, οπότε δεν αναμένονται προβλήματα στα αεροδρόμια.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης θα απεργήσουν την Τετάρτη, από τις 6 το πρωί, έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ., με εξαίρεση όσους «καλύπτουν» δημοσιογραφικά τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αιτήματα και τις πορείες των εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα

Τέλος στο θρίλερ


Ο Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το Eurogroup ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ζήτησε και έλαβε επιστολές από τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου με δεσμεύσεις σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης.

«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Οι προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα, είναι να συγκρατήσει καταρχήν το φετινό έλλειμμα στο 9%.

Στις μείζονες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για κλειστά επαγγέλματα, τα ταξί, οι επικουρικές συντάξεις, η κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού, η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις ανείσπρακτες οφειλές.

Επιπλέον πρέπει να απλωθεί δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους, αλλά να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον εισαγγελέα ως ύποπτος για το διογκωμένο έλλειμμα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου









Στον εισαγγελέα ως ύποπτος για το διογκωμένο έλλειμμα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου
Εξηγήσεις ως ύποπτος καλείται να δώσει, στις 12 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα, που ερευνά τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

Η υπόθεση για την οποία καλείται ως ύποπτος για την διάπραξη αδικήματος ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου, αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά,για σκόπιμη και με την υπόδειξη της EUROSTAT, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος, προκειμένου να επιβληθούν επιπλέον, δυσμενέστερα, οικονομικά μέτρα.

Η καταγγέλουσα καθηγήτρια οικονομετρίας υποστηρίζει ότι «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά, που έδωσε 6ωρη κατάθεση στον εισαγγελέα, φέρεται να επιβεβαίωσε στην κατάθεση και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010, οπότε υπέβαλε υπόμνημα καθώς είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, φέρεται να υποστήριζε πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Στο υπόμνημά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε την ποινική εμπλοκή του στην διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.

Ο κ। Λογοθέτης είναι ήδη κατηγορούμενος για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος» και συγκεκριμένα όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου.
newpost.gr
Read more...

Θα συνεχίσουν να μας πετσοκόβουν και το 2012!

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο της οικονομικής αφαίμαξης


http://img.protothema.gr/CB524990A8C94F3DB1B7F867B76F9A8D.jpg

Νέος γύρος περικοπών - ο τρίτος μέσα σε διάστημα 4 μηνών - έρχεται από την 1-1-2012, καθώς τα επικουρικά ταμεία έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και το ετήσιο έλλειμμα φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το πρώτο ψαλίδι επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο με παρακράτηση 3%-10%, το δεύτερο από τις αρχές Νοεμβρίου, με περικοπή έως 30% ενώ η τρίτη περικοπή που θα κυμαίνεται από 5%-30% σε κάποια ίσως και περισσότερο) θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο για όλα τα ταμεία.

Παράλληλα εξετάζεται και η ενοποίηση ομοειδών επικουρικών ταμείων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Οπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων - που θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης - το μεγαλύτερο έλλειμμα καταγράφεται στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, στα επικουρικά των πρώην ΔΕΚΟ-Τραπεζών ( ΤΑΥΤΕΚΩ ) το έλλειμμα ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ, ενώ στο μετοχικό ταμείο στρατού στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το ΤΕΑΔΥ ( επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων) ενώ χωρίς ελλείμματα θα αρχίσει το 2012 το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων μετά τη δραστική μείωση των μερισμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις αξίες των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρει ότι:
τα ασφαλιστικά ταμεία κατείχαν στις 30-9-2011 ομόλογα τρέχουσας αξίας 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2010 η αξία τους ήταν 7,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή ,η μείωση έφτασε στα 3,7 δισ. ευρώ.

Σήμερα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγγελέα την οποία προκάλεσε ερώτηση του Μάκη Βορίδη ο οποίος με την ιδιότητα του βουλευτή του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το 2011 τα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΕΤΕΑΜ αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο 100% της τιμής τους από 60% που είχαν αποτιμηθεί στην αγορά.

Read more...

Παίρνουν θέση οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ

Διαφωνίες για τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού


http://img.protothema.gr/052A5A20CCC2DC38948D2821D19DA225.jpg
«Ανάβει» το εσωκομματικό πεδίο στο ΠΑΣΟΚ όσο περνούν οι μέρες και διαφαίνεται φως στον ορίζοντα με την έκτη δόση και την, έστω και προσωρινή, απαλλαγή της χώρας από το βραχνά της χρεοκοπίας. Η σχετική ηρεμία στο οικονομικό μέτωπο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς από πολλές πλευρές έχει τεθεί ως χρονικό όριο για την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, η καταβολή της έκτης δόσης, που θα επιτρέψει στη χώρα να ανασάνει και να προετοιμάσει με μία κάποια ασφάλεια την υλοποίηση της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το χρόνο και τον τρόπο της εκλογής νέου αρχηγού – εφόσον φυσικά έχει λάβει οριστική απόφαση να αποχωρήσει και δεν υπαναχωρήσει υπό τις πιέσεις στελεχών – προκύπτουν και διαφωνίες και αντιτιθέμενες τακτικές από τους τρεις επίδοξους διαδόχους. Επισήμως στην κούρσα εισήλθε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπροσωπώντας την κίνηση των «τριών». Η πρωτοκαθεδρία του υπουργού Υγείας εντός της κίνησης επιβεβαιώθηκε και από την παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι «είναι συνειδητή επιλογή της να μην μπει στο κάδρο των διαδόχων», αναγνωρίζοντας έτσι το προβάδισμα του κ. Λοβέρδου. Δημόσια δήλωση για την υποψηφιότητά του, όταν ανοίξουν οι διαδικασίες έχει κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι στην κούρσα και μάλιστα του αναγνωρίζεται ότι αυτή την ώρα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και πιθανόν εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έχει υπεροχή.

Τριβές και διαφωνίες όμως υπάρχουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της ανάδειξης του νέου αρχηγού με κάλπες, που θα στηθούν σε όλη τη χώρα όπως το 2004 και το 2007. Αντιδρά έτσι στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρώτα διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, με ψηφοφορία από τους βουλευτές, ιδέα, με την οποία φαίνεται να φλερτάρει το «βενιζελικό» μπλοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες και υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου του εισηγούνται να μην είναι καν υποψήφιος σε περίπτωση, που επιλεγεί η διαδικασία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αντιθέτως πιο σύνθετη θα είναι η τακτική του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει μεν την ανοιχτή διαδικασία με τις κάλπες για όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή του προέδρου από τη βάση, όμως πιθανότατα θα είναι υποψήφιος και στην κοινοβουλευτική ομάδα, εάν η διαδικασία ξεκινήσει από κει.

Στο μεταξύ οι δημόσιες καντρίλιες μεταξύ στελεχών, που ανήκουν σε διαφορετικές πτέρυγες εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα ανάμεσα στον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή. Ο μεν αντιπρόεδρος άσκησε ευθέως και προσωπικά κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα προβλήματα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, ο δε τελευταίος απάντησε ότι κατανοεί έναν άνθρωπο της ηλικίας του κ. Πάγκαλου!.

Σημειωτέον ότι ο αντιπρόεδρος είναι με την ομάδα των «τριών», ενώ ο κ. Παπουτσής θεωρείται ότι θα συνταχθεί με οποιαδήποτε άλλη πλευρά πλην αυτής της ομάδας.

Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε αινιγματικά ότι «όταν γίνουν εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής. Εγώ θέλω ένα ΠΑΣΟΚ με νέα δομή και νέες συμπτύξεις, ένα ΠΑΣΟΚ +, ένα ΠΑΣΟΚ με κάτι καινούργιο. Ήρθε η εποχή το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει. Δεν προσαρμόζονται οι κοινωνίες στα κόμματα, αλλά τα κόμματα στις κοινωνίες. Ο συγκεκριμένος κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε».
Read more...

Ραγκούσης: Δεν θα είμαι αμέτοχος στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

"Λίγο λαϊκισμό και λίγη σοβαρότητα" βλέπει στο κόμμα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας


http://img.protothema.gr/D986C48F23F4C81FB282719C0309B395.jpg

Ένα έμμεσο παρόν στις διεργασίες για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σήμερα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στο Mega, ο πρώτος που θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση αυτό είναι «δικαίωμα και υποχρέωσή του». Προσδιορίζοντας το χρόνο έναρξης των διαβουλεύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η κουβέντα δεν μπορεί να ανοίξει αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η Ελλάδα.
Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα του κ. Παπανδρέου, αλλά η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και διευκρίνισε πως δεν θα είναι αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ πριν και μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
"Το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε μετά την Μεταπολίτευση έχει τελειώσει" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε πως «εδώ και δύο χρόνια οριστικοποιήθηκε το τέλος του».
Κατά το Γιάννη Ραγκούση, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται έτσι, «δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, με λίγο λαϊκισμό και λίγη σοβαρότητα».
Η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας είναι πως το κόμμα δεν θα αλλάξει, αν αλλάξει μόνο αρχηγό αλλά χρειάζεται να επανιδρυθεί.
Κατά τον κ. Ραγκούση θα ήταν λάθος, ανιστόρητο και εξωπραγματικό να θεωρούμε ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.


Read more...

Επιστολές Παπανδρέου σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Δύο επιστολές απέστειλε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους επικεφαλής της Ε.Ε και του ΔΝΤ. Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο των επιστολών

http://cdn.news247.gr/ellada/eidiseis/article1516004.ece/ALTERNATES/w620/gap.jpgΜετά τους Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε επιστολές προς τους Ευρωπαίους πιστωτές, εκφράζοντας μεταξύ άλλων τη στήριξή του στη κυβέρνηση Παπαδήμου. Έτσι, κλείνει ο κύκλος των δεσμεύσεων που ζήτα η Ευρωζώνη, για την αποδέσμευση της 6ης δόσης.

Στην πρώτη επιστολή, η οποία έχει παραλήπτες τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράζει τη δέσμευσή του να στηρίξει τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί.

"Στηρίζουμε πλήρως την σημερινή Κυβέρνηση στην υλοποίηση των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση του πακέτου αυτού εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Ευρωζώνης στο σύνολό της", αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως "παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί".

Τονίζει δε ότι "προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου".

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες των 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτή του την επιστολή ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει τους εταίρους για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει με τα παραπάνω.

"Έκρινα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς για να επισημάνω κρίσιμα σημεία καθώς και τα διδάγματα που αποκομίσαμε με βάση την εμπειρία των δυο προηγουμένων ετών. "Δεν το κάνω για ιστορικούς λόγους, αλλά για να επισημάνω πιθανές κινδύνους στο εγγύς μέλλον και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχία μας, στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δίνει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα, της αναγκαιότητας του οποίου υπεραμύνεται, ενώ ασκεί δριμύτατη κριτική στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά την πρώτη επιστολή ΕΔΩ και τη δεύτερη ΕΔΩ

news247.gr

Read more...

Στην Εφορία εισόδημα μηδενικό, στην τράπεζα εκατομμύρια

Ξεσκονίζει τραπεζικούς λογαριασμούς Κρητικών το ΣΔΟΕ. Στο στόχαστρο 250 ύποπτοι λογαριασμοί. Εντοπίστηκαν Ηρακλειώτες που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα, αλλά στην τράπεζα διαθέτουν εκατ. ευρώ

http://cdn.news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1481723.ece/ALTERNATES/w620/businessmen.jpgΣχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις έχουν εντοπιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 Κρητικών, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για λογαριασμούς που ξεκινούν ανά περίπτωση από τις 200.000 ευρώ και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα αγρότης βρέθηκε να έχει σε τράπεζα περίπου 180.000 ευρώ, όμως δήλωνε μηδενικό εισόδημα.

Σε άλλη περίπτωση Ηρακλειώτη, η απάντηση που ήρθε στο ΣΔΟΕ από μία μόνο τράπεζα τον εμφανίζει ως δικαιούχο ποσού 4,5 εκ. ευρώ, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες στις οποίες επίσης διατηρεί λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιο Λαντζουράκη, οι λογαριασμοί των 250 ελεγχόμενων Κρητικών ανοίχτηκαν εντός του 2011 και στη φάση αυτή γίνεται πλήρης διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ασυμμετρία - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - ζητείται η δέσμευση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών τους και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της υπόθεσης.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κρήτης έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς περίπου 25 Κρητικών, τα στοιχεία των οποίων ξεσκονίζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία δεκαετία και η έρευνα αυτή - σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας - αναμένεται να οδηγήσει σε λαβράκια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συνδιαλλαγές φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών.

Πέραν από τους γνωστούς επαγγελματικούς κλάδους, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Λαντζουράκη ότι ελέγχονται και πρόεδροι οργανώσεων.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους πρόεδρους αναφέρεται με δεδομένο ότι η μισή Ελλάδα φέρει την ιδιότητα του προέδρου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ χαμογέλασε και περιορίστηκε να σχολιάσει με νόημα: "πρόεδροι".


Read more...

Κυκλώματα ντροπής στις φοιτητικές εστίες...



Εξωπανεπιστημιακές μαφίες δρουν στις φοιτητικές εστίες...
Τρομοκρατούν οικότροφους και προσωπικό. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών
"Καταφύγιο" στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει...

εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές.

Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές, πυροβόλησε εναντίον του.

Οπως τόνισαν στο "Εθνος" φοιτητές και εργαζόμενοι, τα ίδια άτομα επέστρεψαν και πάλι το πρωί της Παρασκευής και θέλοντας προφανώς να σβήσουν τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά σε δωμάτιο στο οποίο διέμενε ο ένας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά επεκτάθηκε και στο διπλανό δωμάτιο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν προχώρησε στο υπόλοιπο κτίριο.

Πολλά τα περιστατικά
Περιστατικά με κλοπές, εκφοβισμούς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές έχουν σημειωθεί κατά διαστήματα και σε εστίες άλλων περιοχών, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις.
Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στη φοιτητική εστία, λέει ο Στάθης Γλάρος, φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στη φοιτητική εστία, λέει ο Στάθης Γλάρος, φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Για το περιστατικό στην Πολυτεχνειούπολη, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, πρόκειται για δύο αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν καταλάβει δύο δωμάτια των νέων εστιών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ενώ είχαν κινήσει τις υποψίες για παραβατικές συμπεριφορές και στο παρελθόν.

Μάλιστα, όπως τόνισε εργαζόμενος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα ληστείας, τον είχε απειλήσει παλαιότερα με έναν σκύλο που είχε στο δωμάτιό του, ενώ σε μία λογομαχία που είχε γίνει μεταξύ τους πριν από 10 ημέρες, άφησε να φανεί το όπλο που είχε στο μπουφάν του για να τον εκφοβίσει.
Περίπου 20 δωμάτια τελούν υπό κατάληψη από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα, επισημαίνει ο Ευανθής Παπαζαχαρίου, φοιτητής
Περίπου 20 δωμάτια τελούν υπό κατάληψη από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα, επισημαίνει ο Ευανθής Παπαζαχαρίου, φοιτητής

Φοιτητές οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις εστίες, υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια μένουν στα δωμάτια άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα, και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από αρκετές πλευρές, δεν έχουν κατορθώσει να τους απομακρύνουν.

Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες και σε όσους ασκούν διοίκηση, λέγοντας πως "δεν έχουν το θάρρος και τη βούληση να κάνουν αυτό που πρέπει".

Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Η σωτήρια παρέμβαση του ηλεκτρολόγου
Το δεύτερο δωμάτιο στο οποίο επεκτάθηκε η πυρκαγιά που έβαλαν οι δύο δράστες
Το δεύτερο δωμάτιο στο οποίο επεκτάθηκε η πυρκαγιά που έβαλαν οι δύο δράστες

Φύλακας άγγελος για τους φοιτητές που διαμένουν στο κτίριο 15 των νέων φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη, ήταν ένας εργαζόμενος ο οποίος μόλις είδε να έχει ξεσπάσει φωτιά σε ένα δωμάτιο του ισογείου, εκκένωσε το κτίριο και ειδοποίησε τον φύλακα.

Ο ηλεκτρολόγος Νεκτάριος Κατσουρίνης περνούσε στις 10.50 το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο 15, όταν είδε να βγαίνουν καπνοί από ένα δωμάτιο του ισογείου.

Αμέσως πήρε τηλέφωνο τον φύλακα, ενώ ειδοποίησε όσους φοιτητές παρέμεναν στην εστία μέχρι εκείνη την ώρα προκειμένου να την εκκενώσουν.
Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, ένα δωμάτιο κάηκε ολοσχερώς και ένα άλλο έπαθε μεγάλες ζημιές
Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, ένα δωμάτιο κάηκε ολοσχερώς και ένα άλλο έπαθε μεγάλες ζημιές

Τελικά, από τη φωτιά κάηκε ολοσχερώς ένα δωμάτιο και σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αυτό που γειτνίαζε.

Στους αγώνες
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν ξένους δημοσιογράφους την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ενώ δόθηκαν στους φοιτητές την ερχόμενη χρονιά.

Αποτελούνται από τέσσερις ενότητες κατοικιών (γειτονιές), ένα συγκρότημα εστίασης και ψυχαγωγίας, το εστιατόριο και το κτίριο Διοίκησης.

Καταγγέλλουν τη διοίκηση
Για "ανεξέλεγκτη μαφία" μιλούν οι φοιτητές
Οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη
Οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη

Για εξωπανεπιστημιακή "μαφία" η οποία δρα ανεξέλεγκτα στις φοιτητικές εστίες, κάνουν λόγο φοιτητές που μένουν στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Μάλιστα, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποδείξει επανειλημμένα τα άτομα τα οποία διαμένουν παρανόμως στις εστίες, δεν έχουν γίνει αποφασιστικές κινήσεις από όσους διοικούν τις εστίες, δηλαδή το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.

Αναφορικά με τη φύλαξη, οι ελάχιστοι φύλακες που υπάρχουν -όπως αναφέρουν οι φοιτητές- κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά προσθέτουν πως δεν επαρκούν και δεν έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν ποιοι μπαίνουν εντός της Πολυτεχνειούπολης.
Αρνούμεθα να παραλάβουμε τη διαχείριση των εστιών κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, τονίζει ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος
Αρνούμεθα να παραλάβουμε τη διαχείριση των εστιών κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, τονίζει ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος

Ο Ευανθής Παπαζαχαρίου, φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέφερε στο "Εθνος" ότι εδώ και αρκετά χρόνια περίπου 20 δωμάτια τελούν υπό κατάληψη από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ελληνες και φαίνεται να τοποθετούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ η μειοψηφία είναι αλλοδαποί.

"Τόσο οι φοιτητές όσο και εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη έχουμε προσπαθήσει να απομακρύνουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Ωστόσο, δεν είχαμε τη συμπαράσταση που έπρεπε από τους αρμοδίους, καθώς κάποιοι αρνούνται να αναλάβουν με θάρρος τις ευθύνες τους".

Οι υπεύθυνοι
Ο φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών προσθέτει πως ορισμένοι μπορεί να φοβούνται και να δέχονται απειλές, αλλά, όπως αναφέρει, "δεν είναι δυνατόν να επιλύουν τέτοια προβλήματα οι ίδιοι οι φοιτητές".

Από την πλευρά του, ο Στάθης Γλάρος, φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τόνισε πως "οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θάρρος για να επιλύσουν το πρόβλημα".

Αναφορικά με τους φύλακες, είπε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν επαρκούν. Για το θλιβερό περιστατικό της Πέμπτης, με τους πυροβολισμούς από αγνώστους εναντίον φοιτητή, τοποθετήθηκε και ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος.

"Πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό το οποίο είναι καταδικαστέο".

Χωρίς στοιχεία
Μέχρι σήμερα, διευκρίνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, οι φοιτητικές εστίες υπάγονται και διαχειρίζονται από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. "Το ΕΜΠ δεν γνωρίζει ούτε ποιοι μένουν στις εστίες", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιμόπουλος, πάντως, αναφερόμενος στην επικείμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φοιτητικών εστιών από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στα ιδρύματα, είπε πως "αρνούμεθα να παραλάβουμε τις εστίες κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν.

Ζητάμε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής και ασφαλής διαμονή των φοιτητών".

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η σφαίρα πέρασε "ξυστά" από τους νεαρούς

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο αγνώστους ήρθαν τα χαράματα της περασμένης Παρασκευής οι φοιτητές του δωματίου της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου. Είχαν ξυπνήσει από κάποιους περίεργους θορύβους στην πόρτα. Οταν βγήκαν έξω να δουν ποιος είναι, οι δράστες, οι οποίοι φέρεται να διέμεναν παράνομα στην εστία, πυροβόλησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα η σφαίρα να περάσει "ξυστά" από τους νεαρούς.

Στον χώρο των πυροβολισμών έσπευσαν αστυνομικοί και εισαγγελικός λειτουργός, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι υπεύθυνοι της εστίας υπέδειξαν στις Αρχές τρία δωμάτια στα οποία ενδεχομένως να είχαν κρυφτεί οι οπλοφόροι, αλλά δεν βρέθηκαν.

Ανέλπιστα, ωστόσο, από την έρευνα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων: στο πρώτο δωμάτιο ποσότητα κάνναβης 22 γραμμαρίων, ένας σιδερένιος λοστός και ένα μεταλλικό σφυρί. Στο δεύτερο, περισσότερο από ένα κιλό κάνναβης. Στο τρίτο δωμάτιο, έμενε παράνομα ένας 37χρονος Πολωνός.

Στο δωμάτιό του εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης 3,4 γραμμαρίων, μία βαριοπούλα, ένα σφυρί, τρεις γυάλινες συσκευές που χρησιμοποιούνται για χρήση ναρκωτικών ουσιών, ένας ναργιλές, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, μία συσκευή GPS και ένα φυσίγγιο των 9 mm.

Ο 37χρονος συνελήφθη. Σε βάρος των δύο αγνώστων έχει σχηματιστεί δικογραφία για "απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία", "απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία" και παράβαση του νόμου "περί όπλων".

Μ. ΨΑΡΑ
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Αλλάζει από τον Μάρτιο ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών...



Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες και η άδεια εντός διημέρου
Αλλάζει από την 1η Μαρτίου 2012 ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Οι σχετικές ρυθμίσεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή και προβλέπουν ότι κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή ...
υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ενημέρωση, αναθεώρηση, ανάκληση και ακύρωση έγκρισης δόμησης καθώς και άδειας δόμησης θα εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται μέσα σε πέντε ημέρες και η άδεια δόμησης εντός διημέρου από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών στην Υπηρεσία Δόμησης του οικείου δήμου. Ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης θα πρέπει να υποβάλλεται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης δόμησης,

Για κτίρια επιφάνειας έως 2.000 τ.μ. η έγκριση δόμησης θα ισχύει για ένα έτος, ενώ για τα μεγαλύτερα κτήρια θα λήγει μετά από δύο έτη. Σχετικά με την άδεια δόμησης, αυτή θα ισχύει για τέσσερα έτη από την έκδοσή της _ εκτός εάν αφορά ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων οπότε θα ισχύει για έξι χρόνια.

Κατ΄εξαίρεση _ αντί για την 1η Μαρτίου οπότε τίθενται σε ισχύ οι περισσότερες διατάξεις του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης (νόμος 4030) _ η ισχύς ρύθμισης για τις κατασκευές που βρίσκονται σε ιδιαίτερης σημασίας περιοχές αρχίζει με τη δημοσίευση του νόμου.

Ειδικότερα, για κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με τουριστικές εγκαταστάσεις, σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, και παραμένουν ημιτελείς μετά τη λήξη ισχύος της άδειας δόμησης, ο δήμος θα καλεί τον ιδιοκτήτη να ολοκληρώσει την κατασκευή το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες.

Αν μετά από τέσσερις μήνες ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί, ο δήμος θα βάζει νέα προθεσμία όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός. Μετά από το διάστημα αυτό ο δήμος θα πρέπει να προβεί στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών και κατασκευών με τη δαπάνη να βαραίνει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο. Το ύψος του και οι διαδικασίες επιβολής του αναμένεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Σε εξειδίκευση του νόμου 4030 αναμένεται η έκδοση πολλών κοινών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα καθορίζονται:

- ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και άλλων φορέων που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές,

- οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή

- η κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής και η αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων στοιχείων

- η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής

- το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες,

- το πρότυπο για τη μορφή και το περιεχόμενο του ενιαίου εντύπου της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης

- ο αριθμός των ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα μηχανικού και έργο.

Δικαιολογητικά για έγκριση δόμησης
Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης (δηλαδή της πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης), υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:

- Αίτηση, του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, με τις δηλώσεις αναθέσεων - αναλήψεων και φύλλο ελέγχου.

- Τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης.

- Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

- Τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο, αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων κτισμάτων σε περίπτωση προσθήκης και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.

Δικαιολογητικά για άδεια δόμησης
Για την έκδοση άδειας δόμησης (επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών ) υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:

- Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων - αναλήψεων.

- Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία όπου απαιτείται.

- Στατική μελέτη.

- Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

- Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

- Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

- Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.

- Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Μελέτη καυσίμου αερίου, εγκεκριμένη από την αρμόδια εταιρεία παροχής αερίου.

- Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία μεταξύ άλλων περιέχεται σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου, ταυτότητα κτιρίου κ.ά.

Αναθεώρηση αδείας
Η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται, μετά τη λήξη της, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και κατόπιν αυτοψίας:

- Για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της (σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης) αν δεν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.

- Για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της (σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής της), αν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.

- Για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή της πράξης αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

- Για ένα έτος για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων.

Επίσης, η άδεια δόμησης αναθεωρείται κατά τον χρόνο ισχύος της στην περίπτωση που αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός. Εάν οι οικοδομικές εργασίες διακοπούν χωρίς υπαιτιότητα του δικαιούχου της άδειας, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται αναλόγως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Έλεγχος των εργασιών δόμησης και κυρώσεις
Οι έλεγχοι σε όλη τη διαδικασία ανέγερσης ενός κτηρίου θα διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης. Ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα επιβάλλεται στους μελετητές μηχανικούς απαγόρευση εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες.

Οι κυρώσεις διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και όταν οι παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή. Κατά την τρίτη υποτροπή, οι κυρώσεις θα είναι οριστικές.

Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου. Οι παραβάσεις που θα χαρακτηρίζονται μικρές θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Το ύψος των προστίμων θα αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Στον έλεγχο τα πολεοδομικά γραφεία μένουν εκτός διαδικασίας. Οι Ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες και θα αποκτούν την ιδιότητα για δύο έτη. Η απόκτηση νέας άδειας ελεγκτή δόμησης από το ίδιο πρόσωπο θα είναι δυνατή μόνο αν παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από τη λήξη της προηγούμενης άδειάς του. Ο ελεγκτής δεν πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
BHMA



Read more...

Προς επικουρικές συντάξεις δύο ταχυτήτων από το 2012...



Με ατομικούς λογαριασμούς κατά τα πρότυπα των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής στις ιδιωτικές εταιρίες θα λειτουργούν τα επικουρικά ταμεία από το 2012, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ενόψει της κατάθεσης του... σχεδίου νόμου, οι ασφαλισμένοι στην επικούρηση θα διαχωριστούν σε προ και μετά το 2001, προκειμένου οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης να γίνονται με βάση την κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών από το έτος κατά το οποίο υπάρχουν αναλυτικά και επαρκή στοιχεία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει για την ασφάλιση πριν από το 2001.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο θα λάβουν με τη συνταξιοδότηση ως προκαταβολή από 30% - 50% του συνολικού ποσού που δικαιούνται, και αναλόγως της ημερομηνίας που κατέθεσαν την αίτηση στο Ταμείο.

Όμως, δεδομένου του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων που ανέρχονται σε 55.000, δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί εάν και πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο του εφάπαξ στους δικαιούχους.

Επίσης θα επιχειρηθεί ένας νέος κύκλος ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων προκειμένου να διασωθούν οι φορείς με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ. Οι ενοποιήσεις αυτές θα γίνουν σε εθελοντική βάση. Τα ταμεία θα κληθούν να επιλέξουν είτε την ενοποίηση είτε μία υψηλότερη περικοπή στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που μπορεί να κυμανθεί και πάνω από 20%...
Καθημερινή...



Read more...

Πέρασε το ρουσφέτι του βουλευτή στον ΟΑΔΥΚ ελέω...διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ!...



Σάλος έχει προκληθεί με την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης...
Σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί η τοποθέτηση διευθυντή στον ΟΑΔΥΚ!Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της διοίκησης και του κ.Καρούντζου, προχώρησε ο διορισμός του κ.Μπατζέλη στη θέση του ...
νέου γενικού διευθυντή του οργανισμού με εντολή από την (μεταβατική) κυβέρνηση! Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα Χανιά και όχι μόνο αφού όπως είχε δημοσιεύσει το CRETALIVE από τις 7 Νοεμβρίου(εδω) είναι έντονο το παρασκήνιο που συνδέεται άμεσα και με τη...διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

Ενώ όλα έδειχναν ότι η τοποθέτηση του διευθυντή που είχε 'παγώσει' εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης τελικά η επιμονή του κ.Βαλυράκη που ζητούσε να επιλεγεί άμεσα ο διευθυντής...πέρασε αφού οι κ.Χρυσοχοϊδης και Μωραϊτης δεν θέλησαν να του χαλάσουν χατίρι! Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ είχε αποφασίσει αρχές Νοεμβρίου ομόφωνα να μην τοποθετήσει τον κ.Μπατζέλη (μάλιστα ήταν αρκετά πίσω στην αξιολόγηση γιαστη διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων στο opengov) εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης τότε και της αλλαγής που έγινε.

Μεσολάβησε ένα επεισόδιο μεταξύ του κ.Βαλυράκη και του κ.Καρούντζου ο οποίος πιέστηκε να προχωρήσει στην τοποθέτηση του διευθυντή....
Ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας έθεσε τότε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αφορμή το τηλεφώνημα που δέχθηκε από το Χανιώτη βουλευτή. Εκεί έδειχνε να σταματά το πράγμα...Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε εντολή να γίνει η τοποθέτηση. «Εδώ ο κ.Χρυσοχοϊδης ξέχασε ότι είναι...μεταβατικός υπουργός.

"Μάλλον κοιτάζει περισσότερο την προεδρία του ΠΑΣΟΚ" λένε στα Χανιά σχολιάζοντας σκωπτικά την εντολή του υπουργού. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ που συνεδρίασε υπάκουσε στην υπουργική εντολή και ενέκρινε την απόφαση τοποθέτησης του νέου διευθυντή, απόφαση την οποία καταψήφισε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ.Λιονή η οποία εκφράζει εν πολλοίς και τις απόψεις του κ.Όθωνα που από την πρώτη στιγμή διεφώνησε με την επιλογή αυτή!

Ο κ.Καρούντζος όταν ερωτήθηκε χθες δεν θέλησε να σχολιάσει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Θυμίζουμε πάντως ότι αρχές Νοεμβρίου είχε κάνει σκληρές δηλώσεις. "Έχω μάθει να σέβομαι τους θεσμούς και τους βουλευτές της Κρήτης. Είμαι όμως
ένα πρόσωπο με πολιτική άποψη, άσχετα αν είμαι διορισμένος. Ο σεβασμός είναι κάτι που απαιτείται από τους άλλους, αρκεί βεβαίως πρωτίστως να τον έχεις ο ίδιος. Οι μέρες είναι κρίσιμες και τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, σε όποιο πόστο και αν είμαστε. Η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία δεν μου επέτρεπε να τοποθετήσω οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Είναι θέμα αρχής και δημοκρατίας. Σέβομαι τους πάντες, όμως για θέματα που θ' απολογηθώ εγώ ο ίδιος και θα είμαι μόνος μου, χωρίς πλάτες, έχω την πολιτική ευθύνη. Είμαι άνθρωπος νηφάλιος, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σε ένα πολιτικό σύστημα υπάρχουν
πιέσεις. Απλά, όταν θεωρήσω ότι κρίνεται η αξιοπρέπειά μου απέναντι στην κοινωνία, κρατώ τη θέση μου και δεν σκύβω το κεφάλι. Παίρνω την πολιτική ευθύνη και τις περισσότερες φορές με έχει επικροτήσει η κοινωνία της Κρήτης". τόνισε
Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε τις αρχές Νοεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο να αναλάβει τη λήψη της σχετικής απόφασης, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Κάπου εκεί δέχθηκε το τηλεφώνημα από το βουλευτή, και σύμφωνα με τον ίδιο, απειλήθηκε ακόμη και με καταγγελία στον πρωθυπουργό.
"Διένειμα στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ το βιογραφικού του υποψήφιου διευθυντή. Πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν και μάλιστα συνεργαστήκαμε όταν βρίσκονταν στο Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Συνέπεσε η ημερομηνία διεξαγωγής του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ με την αλλαγή της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις. Ποιος θα πάρει το κόστος ή το ρίσκο της τοποθέτησης τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή θα έχουμε άλλον πρωθυπουργό ή υπουργό ή ακόμα κι εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι στη θέση μου. Θα έπαιρνα λοιπόν ένα μεγάλο προσωπικό ρίσκο που θα προκαλούσε και αντιδράσεις
στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Πρότεινα λοιπόν να περάσει η εβδομάδα αυτή και να συζητηθεί το θέμα και πάλι στο επόμενο Δ.Σ."...

cretalive.gr



Read more...

Πρεμιέρα για την πετρελαιοκίνηση σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη

Ελπίζουν οι εισαγωγείς για αναθέρμανση της αγοράς

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Κανονικά κυκλοφορούν από σήμερα τα πετρελαιοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στα αστικά κέντρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται αποκλειστικά για οχήματα με κινητήρες diesel προδιαγραφών Euro 5 ή Euro 6.

Οι πετρελαιοκινητήρες προδιαγραφών Euro 5 και Euro 6 καταναλώνουν τουλάχιστον 30% λιγότερο καύσιμο ενώ αντίστοιχα μειωμένες είναι και οι εκπομπές CO2. Οι εν λόγω κινητήρες έχουν επίσης μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης, μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ θεωρούνται και πολύ αποδοτικοί.

Με την άρση της απαγόρευσης χρήσης πετρελαίου στα αστικά κέντρα ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των εισαγωγέων αυτοκινήτων, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις δεν υφίσταται ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο απαγορευόταν η χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που το 51% των συνολικών ταξινομήσεων στην ΕΕ αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα, μόλις το 4% των συνολικών ταξινομήσεων αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναταραχή στο Δημόσιο μετά την έναρξη υλοποιήσης της εφεδρείας

Κενά και αντιδράσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με προβλήματα και αντιδράσεις άρχισε η υλοποίηση του μέτρου της εφεδρείας. Περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου την Δευτέρα, με την ΑΔΕΔΥ να κάνει λόγο για «αποφράδα ημέρα». Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλ. Ομονοίας στις 16:00 σήμερα, Τρίτη, ενώ την Πέμπτη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ οργανώνουν 24ωρη απεργία.

Στους φορείς του Δημοσίου επικρατεί αναταραχή, τόσο λόγω της εφεδρείας καθ' αυτής στην οποία οδηγούνται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους κάνουν λόγο για αδικίες και ανατροπή της ζωής τους, όσο και λόγω των κενών που δημιουργούνται στις υπηρεσίες.

Σε αρκετές υπηρεσίες, δε, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και λάθη στην επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων σε εκείνους που μπήκαν στην εφεδρεία.

Αλαλούμ επικρατεί και με τους υπαλλήλους που είχαν αναγνωρίσει μισθολογικά και βαθμολογικά προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς συμπλήρωναν 33 χρόνια και πλέον προϋπηρεσίας, και όπως λένε τους κοινοποιήθηκε λανθασμένα ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας απηύθυνε επιστολή στους συναδέλφους του υπουργούς για επιτήρηση της διαδικασίας προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το Δημόσιο χάνει τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη του και καταγγέλλει ότι το 60% του βασικού μισθού που θα παίρνουν ως αποζημίωση οι «έφεδροι» είναι ουσιαστικά ένα επίδομα ανεργίας.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε έχει ξεπεραστεί από την ιστορία» λέει ο Κ.Σκανδαλίδης

Ζητεί «ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς»

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκανδαλίδης
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκανδαλίδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε έχει ξεπεραστεί από την ιστορία όχι ως αξιακό και ευρύτερα ιδεολογικό και στρατηγικό πλαίσιο αλλά ως πολιτικές, ιεραρχήσεις και κυρίως πρακτικές» γράφει σε άρθρο του στα Νέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε ένα πραγματικό νέο κόμμα να συνθέσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δίνοντας οριστική απάντηση στην κρίση προσανατολισμού της χώρας», καθώς και σε «θεμελιακά ζητήματα που αφορούν τη νέα εθνική στρατηγική».

«Το ΠΑΣΟΚ και οι εν δυνάμει συμμαχικές δυνάμεις που αρνούνται τόσο τον αριστερό λαϊκισμό μιας ανεπίδοτης ελπίδας όσο και τον δεξιό λαϊκισμό που στο όνομα του μεταρρυθμισμού απεργάζονται από τα πάνω τη νέα μορφή και διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα οφείλουν να συναντηθούν στο πεδίο της μάχης για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς» επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης στο άρθρο του, τονίζοντας:

«Το πεδίο της μάχης καθορίζεται με την επιστροφή στη βάση όχι ως επιστροφή στο παρελθόν αλλά ως σημείο ενδοσκόπησης και αναζήτησης του κοινού στόχου και εκκίνησης της νέας πορείας. Μόνο έτσι οι διαδικασίες που πρότεινα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν νόημα. Αλλιώς από καλλιστεία είναι γεμάτες οι τηλεοράσεις απέναντι σε κοινό που απολαμβάνει μεν το θέαμα, είναι όμως παγερός θεατής των εξελίξεων. Και χωρίς τον λαό και η τελευταία ελπίδα θα έχει χαθεί. 'Οι καιροί ου μενετοί'.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...