Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Προς επικουρικές συντάξεις δύο ταχυτήτων από το 2012...



Με ατομικούς λογαριασμούς κατά τα πρότυπα των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής στις ιδιωτικές εταιρίες θα λειτουργούν τα επικουρικά ταμεία από το 2012, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ενόψει της κατάθεσης του... σχεδίου νόμου, οι ασφαλισμένοι στην επικούρηση θα διαχωριστούν σε προ και μετά το 2001, προκειμένου οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης να γίνονται με βάση την κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών από το έτος κατά το οποίο υπάρχουν αναλυτικά και επαρκή στοιχεία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει για την ασφάλιση πριν από το 2001.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο θα λάβουν με τη συνταξιοδότηση ως προκαταβολή από 30% - 50% του συνολικού ποσού που δικαιούνται, και αναλόγως της ημερομηνίας που κατέθεσαν την αίτηση στο Ταμείο.

Όμως, δεδομένου του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων που ανέρχονται σε 55.000, δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί εάν και πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο του εφάπαξ στους δικαιούχους.

Επίσης θα επιχειρηθεί ένας νέος κύκλος ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων προκειμένου να διασωθούν οι φορείς με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ. Οι ενοποιήσεις αυτές θα γίνουν σε εθελοντική βάση. Τα ταμεία θα κληθούν να επιλέξουν είτε την ενοποίηση είτε μία υψηλότερη περικοπή στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που μπορεί να κυμανθεί και πάνω από 20%...
Καθημερινή...


Δεν υπάρχουν σχόλια: