Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στον εισαγγελέα ως ύποπτος για το διογκωμένο έλλειμμα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου









Στον εισαγγελέα ως ύποπτος για το διογκωμένο έλλειμμα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου
Εξηγήσεις ως ύποπτος καλείται να δώσει, στις 12 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα, που ερευνά τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

Η υπόθεση για την οποία καλείται ως ύποπτος για την διάπραξη αδικήματος ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου, αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά,για σκόπιμη και με την υπόδειξη της EUROSTAT, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος, προκειμένου να επιβληθούν επιπλέον, δυσμενέστερα, οικονομικά μέτρα.

Η καταγγέλουσα καθηγήτρια οικονομετρίας υποστηρίζει ότι «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά, που έδωσε 6ωρη κατάθεση στον εισαγγελέα, φέρεται να επιβεβαίωσε στην κατάθεση και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010, οπότε υπέβαλε υπόμνημα καθώς είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, φέρεται να υποστήριζε πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Στο υπόμνημά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε την ποινική εμπλοκή του στην διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.

Ο κ। Λογοθέτης είναι ήδη κατηγορούμενος για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος» και συγκεκριμένα όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: