Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τη Δευτέρα το πόρισμα για το Βατοπέδι

nooz.gr
Mε την εξέταση του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη την Πέμπτη, έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

Η πρόταση της ΝΔ για περαιτέρω παράταση των εργασιών, με αφορμή την αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχαζόπουλου, ενός ακινήτου, που κατά το παρελθόν ανήκε στην εταιρεία TORCASO, που εμπλέκεται στις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, δεν συνάντησε την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - το οποίο επέμεινε στην εξαγωγή πορίσματος την Δευτέρα και σε ενδεχόμενη συνέχιση της διερεύνησης των ύποπτων δραστηριοτήτων της εταιρείας, από την Προανακριτική Επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί.

Προτίμηση στην επίσπευση των εργασιών, επέδειξαν επίσης, τόσον το ΚΚΕ, όσο και ο ΛΑΟΣ.

Στην κατάθεσή του, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας TORCASO κατά την διετία 2006-7, παντελώς άσχετος με την πώληση ακινήτου επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου στην εταιρεία NOBILIS - του ίδιου ακινήτου που η NOBILIS στη συνέχεια μεταπώλησε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαχπατζίδης ισχυρίστηκε πως την TORCASO αγόρασε κατόπιν προτροπής ιταλικού δικηγορικού γραφείου, το οποίο του σύστησε ο πρόεδρος της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι, καθώς η TORCASO είχε δύο ακίνητα "άνευ βαρών" στην Αθήνα, το ένα από τα οποία νοικιαζόταν στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, ο οποίος το υπενοικίαζε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ο ίδιος ο Γ. Σαχπατζίδης αγόρασε την εταιρεία MEADOW INVESTEMENTS LTD, η οποία ήταν ο μοναδικός μέτοχος της TORCASO στα χέρια του κυπρίου δικηγόρου Γ. Τριανταφυλλίδη, με τον οποίον ο έλληνας επιχειρηματίας ουδέποτε είχε συνεργασία, παρά μόνον έμμεση, μέσω του ιταλικού δικηγορικού γραφείου.

Εν ολίγοις, ο κος Σαχπατζίδης, δεν διέθετε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί πως υπήρξε ιδιοκτήτης της TORCASO, ή που να τον εξασφαλίζει σε σχέση με τα ποσά που διέθεσε για την ανεπίσημη αγορά της, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης εξακολουθούσε να παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας και πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η TORCASO κατά την διάρκεια της κατοχής της από τον κο Σαχπατζίδη, πούλησε το ακίνητο που στέγαζε προηγουμένως την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε διαγωνισμό που ελέγχεται ως εικονικός, για την μεταπώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, που είχε παραχωθεί στη Μονή από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο πλαίσιο των επίμαχων ανταλλαγών.

Στις αρχές του 2007, έχοντας πωλήσει τα ακίνητά της, ο επιχειρηματίας προτίμησε να κλείσει την εταιρεία καταβάλλοντας τα 754.000 ευρώ που του ζητήθηκαν μέσω Ιταλίας, αντί να την κρατήσει ανενεργή.

Βάσει των παραπάνω, ο Ν. Δένδιας (ΝΔ) εκτίμησε πως ο Γ. Σαχπατζίδης ουδέποτε υπήρξε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της TORCASO - θέση που συμμερίστηκε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) - ενώ εκτίμησε και πως η σχέση του Άκη Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία, σε συνδυασμό με την αποποίηση της λίμνης Βιστωνίδας επί υφυπουργίας των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Read more...

Κουβέλης κατά Τσίπρα από το βήμα του Συνεδρίου

.nooz.gr
Για "αδιέξοδα" και "ζητούμενο αξιοπιστίας" του κόμματος μίλησε στο 6ο συνέδριο του Συνασπισμού ο βουλευτής και μέλος των "Ανανεωτικών" Φ. Κουβέλης, ο οποίος καταφέρθηκε κατά συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουβέλης έκανε αναδρομή, από την εποχή των δημοσκοπικών ποσοστών που αναδείκνυαν το κόμμα τρίτη δύναμη ως την σημερινή πτώση δημοφιλίας, μένοντας στο "Δεκέμβρη" και τα τραγικά γεγονότα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

"Σοβαρές παραλείψεις και λάθη του κόμματος επέτρεψαν τη συκοφάντησή του και το κατέγραψαν με αρνητικό τρόπο στην κοινωνία. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Δεν θέλω να πω αυτή την ώρα τίποτα άλλο γι’ αυτήν την περίοδο. Ένα μόνο θα πω: συντρόφισσες και σύντροφοι, ο Δεκέμβρης μας στοίχισε" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν συγκεκριμένο και σαφές στίγμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Περιορίσθηκαν στον καταγγελτικό λόγο, χωρίς να προτάξουν συστηματικά διεκδικητικές - μεταρρυθμιστικές προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Ο καταγγελτισμός (...) δεν είναι ικανός από μόνος του να συντελέσει στην αλλαγή των συσχετισμών. Δεν διαμορφώσαμε σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες" συμπλήρωσε.

Επίθεση σε Τσίπρα

"Υποστηρίζω την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επικαλούμαι τις γνωστές σε όλους εσωτερικές του αντιθέσεις και αντιπαλότητες. Δεν επικαλούμαι τις επιθέσεις που δέχθηκε και δέχεται ο ΣΥΝ από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνουν τη δική τους πορεία και με σχεδιασμό την πολιτική συρρίκνωση του ΣΥΝ. Αυτά, ενώ είναι γνωστά και βιωμένα, αποσιωπούνται, παραλείπονται, δεν αναφέρονται έστω και ελάχιστα στην εισήγηση του προέδρου" τόνισε.

"Υποστηρίζω την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τις συνιστώσες του είχαμε και έχουμε πολλές και σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι οποίες διαμορφώνουν καθημερινά πεδίο στρέβλωσης και παραμόρφωσης των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Συνασπισμού, ως κόμματος του αριστερού ευρωπαϊσμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, της πολιτικής οικολογίας" συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε την ανάγκη μίας αριστεράς με προτάσεις και συμπλήρωσε: "Η εξέλιξη της κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα δυναμώσουν οι δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής ή θα συμπιεστούν περισσότερο για την αναστήλωση του νεοφιλελευθερισμού; Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς, τους συσχετισμούς δυνάμεων".
Read more...

Πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Στο κέντρο της Αθήνας

protothema.gr
Πανεργατικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο, στις 11:00, στην πλατεία Κοτζιά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και στο Ασφαλιστικό.

Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα τα οποία υπονομεύονται από την ασκούμενη πολιτική».

Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους».

Στο μεταξύ καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη απεργία στα μαζικά μέσα μεταφορών και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον κλάδο του Τύπου, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Read more...

Αντίο ασπιρινούλα, Depon, Fenistil και Simeco!

Δείτε ποια φάρμακα θα πληρώνουμε από την τσέπη μας ...

Σταματά πλέον η κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων συνήθους και καθημερινής χρήσης για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Στο εξής οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους τα αναλγητικά, αντιπυρετικά και αντιόξινα μεταξύ άλλων φάρμακα όπως ορίζει η σχετική απόφαση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά.

Στον ίδιο κατάλογο που περιέχει συνολικά 838 φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης και πολλά σκευάσματα τύπου lifestyle όπως για παράδειγμα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα για το αδυνάτισμα ή για την διακοπή του καπνίσματος.

Τη μη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των δαπανών που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή είχε κοινοποιήσει με επιστολή της στις 18/5 2010 η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Αθηνά Δρέττα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ακολούθησε η σύνταξη του επίμαχου καταλόγου με τα εκατοντάδες σκευάσματα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τελικώς η δημοσίευσή του στο φύλλο 740/ 28-5-2010 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Δείτε εδώ την λίστα με τα φάρμακα

Read more...

Ποιοι παίρνουν τις επιχορηγήσεις για θέατρο και χορό...



Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνει τις επιχορηγήσεις προς τις ομάδες θεάτρου και χορού για την περίοδο 2009-2010. Οι επιχορηγήσεις βασίστηκαν στη γνωμοδότηση των αντίστοιχων επιτροπών θεάτρου και χορού του ΕΚΕΘΕΧ, το οποίο ήταν και ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση και την αξιολόγησή τους καθ' όλη την περίοδο 2009-2010.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν προέβη σεκαμία παρέμβαση προς αναδιανομή των επιχορηγήσεων, αλλά εφάρμοσε...
την προβλεπόμενη από τις κυβερνητικές οδηγίες και το πνεύμα περιορισμού των δαπανών, μείωση στο συνολικό προτεινόμενο κονδύλι της επιχορήγησης. Οι ομάδες που λαμβάνουν επιχορήγηση καθώς και τα αντίστοιχα ποσά, επισυνάπτονται σε ειδικό πίνακα.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα καλύψει τα ποσά των επιχορηγήσεων τμηματικά. Σε αυτά θα προστεθούν οι οφειλές που εκκρεμούν για την περίοδο 2008-2009 και συγκεκριμένα για το υπόλοιπο 13% που δεν κατεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2009.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την καταβολή των ποσών είναι η εγγραφή των επιχορηγουμένων στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis.culture.gr), όπου καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά πλήρη στοιχεία οικονομικών και καλλιτεχνικών πεπραγμένων (όπως εξάλλου ορίζεται και στους όρους της προκήρυξης του ΕΚΕΘΕΧ), τα οποία επίσης οφείλουν να καταθέσουν και στην αρμόδια υπηρεσία.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων και της αναπροσαρμογής των κριτηρίων επιχορηγήσεων, ουσιαστικά προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει η αλλαγή του τοπίου σε θέατρο και χορό τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η στήριξη της νέας δημιουργίας, η ισότιμη και όχι προνομιακή αντιμετώπισηόλων των δυνάμεων θεάτρου και χορού.

Read more...

Πρωτοβουλία Χριστόφια- Παπανδρέου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα!



Πρωτοβουλία για διερεύνηση τρόπων αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ...
προς τον σκοπό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ως απεσταλμένος του Προέδρου Χριστόφια βρίσκεται στο Ισραήλ όπου ήδη συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ και θα συναντηθεί και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ομόλογό του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ενώ θα έχει και συναντήσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Υπάλληλος της αρχιεπισκοπής πλαστογράφησε την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου



ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ 25.000 ΕΥΡΩ

Φτερά έκανε φάκελος με 25.000 ευρώ από την αρχιεπισκοπή Αθηνών, όταν υπάλληλος, πλαστογράφησε την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου και κατάφερε να αποσπάσει το ποσό. Μόλις οι υπάλληλοι κατάλαβαν ότι έλειπε ο φάκελος...



...επικράτησε πανικός και έφτασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και κάμερες. Τελικά, με την βοήθεια της αστυνομίας, αποδείχτηκε ότι τα χρήματα είχαν κάνει καπνό, μετά την πλαστογραφία του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος μετατέθηκε σ' άλλο γραφείο της αρχιεπισκοπής.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Εγγραφο της Τσακάλου στon Χριστοφοράκο




Ένα χαρτί για το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη κυκλοφόρησε στην εξεταστική και είχε να κάνει με Siemens.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΚΗ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟ...



Read more...

Σύνδρομο Ουγγαρίας κτυπά Χ.Α. και αγορές

Διάλυση με πτώση 5,03% στην Οδό Αθηνών

protothema.gr
Ουγγρικό βαλς με συνοδό… την χρεοκοπία «χορεύουν» οι αγορές της Ευρώπης από την στιγμή που τα στοιχεία της ουγγρικής οικονομίας δείχνουν ότι, είτε θα χρειαστούν νέα μέτρα, είτε η Ουγγαρία θα πάει
σε στάση πληρωμών.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, διότι η άλλη είναι το γεγονός ότι οι τιμωροί των κρατικών ομολόγων κάνουν την τελική επίθεση στο ευρώ.

Όπως φαίνεται, η Ουγγαρία εφάρμοσε πιστά το πρόγραμμα του ΔΝΤ με περικοπές μισθών, περίθαλψης, αλλά και υποτίμηση του νομίσματος.

Όμως, τα 25 δισ. ευρώ που έλαβε η Ουγγαρία δεν ήταν αρκετά για να δώσουν ανάπτυξη η οποία θα εξυπηρετήσει το χρέος.

Ό,τι συμβαίνει, όμως, στην Ουγγαρία μπορεί να συμβεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ.

Το πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία απομόχλευσης ( μείωσης δανεισμού ). Και τα υψηλά κρατικά χρέη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με χαμηλή ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα έσοδα πρέπει να είναι υψηλότερα από τα έξοδα προκειμένου οι όποιες περικοπές να μην αλλοιώσουν τον παραγωγικό ιστό κάθε χώρας.


Ξεπούλημα

Η πτώση στην Αθήνα έλαβε διαστάσεις κατάρρευσης από το μεσημέρι και μετά όταν δημοσιοποιήθηκαν τόσο δηλώσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, όσο και τα αναιμικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης άρχισε να καταρρέει και από 2,5% έφθασε να χάνει πάνω από 5%. Τελικώς ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 1484 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,03%.

Στα 9,74 ευρώ η τιμή της Εθνικής έχασε 6,70%. Πτώση πάνω από 9% για την ΟΠΑΠ και την Βιοχάλκο. Ρευστοποιήσεις 8,16% για την MIG. Πάνω από 5% πτώση για ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό ενώ η Jumbo έχασε 4%.

Στα 137 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα ελληνικά CDS, δείχνοντας ότι αυξάνονται όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα spreads στα 10ετή ομόλογα, τα οποία άγγιξαν τις 560 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η πτώση ξεπερνά, πλέον, το 1,5% στις βασικές αγορές, έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 4ετίας, στα 1,2035 δολάρια.

Read more...

Στην Ήπειρο ο Γ. Παπανδρέου...


Από το http://epirusgate.blogspot.com/
Πορεία προς τον λαό ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας, να αμβλύνει την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, να συσπειρώσει την ανήσυχη κομματική βάση και να πείσει για την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Μέσω press-gr

Read more...

Το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν ολοι οι ελληνες



ΗΡΘΕ

Αυτό το παιχνίδι θα προσφέρει ανακούφιση και χαρά σε εκατομμύρια ελληνες. Λέγεται Greek Pay Back και ο καθένας μπορεί να ρίξει ...


τουρτες στο πρόσωπο διαφόρων πολιτικών.

Παίξτε το στο http://www.greekpayback.com/


Read more...

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ζούμε μια δύσκολη περίοδο και για τη χώρα και για το κίνημά μας.
Οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς σηματοδοτώντας μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό απαιτώντας άμεσες πολιτικές απαντήσεις .
Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα κάθε μέρα σέρνεται και πιο βαθιά στην ύφεση και την αβεβαιότητα, ο λαός μετρά την αγανάκτηση του, το φόβο του και την απογοήτευση του.
Φόβο για όλα αυτά που έρχονται, αβεβαιότητα και σύγχυση για αυτό που εκφράζει σήμερα η Κυβέρνηση, αγανάκτηση για τα άδικα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Ένα τεράστιο «γιατί;» είναι στα χείλη του κάθε εργαζόμενου, του κάθε ασφαλισμένου, του μισθωτού, του συνταξιούχου, του νεολαίου.
Ένα «γιατί» που συνοδεύεται από την συλλήβδην καταδίκη του πολιτικού συστήματος, των πολιτικών, των κομμάτων.
Ένα «γιατί» που οδηγεί σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις κατά του βάθρου της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά από απλό κόσμο.
Που οδηγεί σε δημόσιες εκδηλώσεις αγανάκτησης κατά πολιτικών, που τσουβαλιάζει σε πολλές περιπτώσεις, θύματα και θύτες, υπεύθυνους και μη.
Επειδή ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι, επειδή ΔΕΝ είμαστε ίδιοι και επειδή η διαδρομή μας και οι αγώνες μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι αγώνες για ιδανικά και πιστεύω, όχι για καρέκλες και θέσεις εξουσίας είμαστε ΕΔΩ για να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση και να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας για ότι μας πληγώνει.
Και μας πληγώνουν πολλά:
Οι πολιτικές αδυναμίες στελεχών της Κυβέρνησης, η αναποτελεσματικότητα, οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, τα λάθη και οι αδικίες που ρίχνουν τα βάρη σε εκείνους που δεν ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας.
Οι λογικές του μονόδρομου, των αναγκαιοτήτων, των εκβιαστικών διλλημάτων.
Η διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τα Κυβερνητικά πεπραγμένα, η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβερνητική πρακτική και στις αρχές μας, η υλοποίηση όλων όσων καταγγέλλαμε μέχρι χθες, η επικράτηση νεοφιλελεύθερων λογικών. Μας προβληματίζει ακόμα και η ειλικρινής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι τα μέτρα απέχουν από την ιδεολογία μας, η αποδοχή της αδικίας.
Αλλά αυτό δημιουργεί και ένα τεράστιο ερώτημα:
Αν ένα κόμμα δεν υλοποιεί πολιτικές σύμφωνες με τις αρχές του, αν δεν είναι συνεπές με την ιδεολογία του τότε απαξιώνει από μόνο του την προοπτική του και αφοπλίζεται στην πολιτική αντιπαράθεση.
Αν ένα κόμμα αποδέχεται τη διάσταση λόγων και έργων, εκτίθεται στους ψηφοφόρους του αλλά και στις κοινωνικές δυνάμεις που το οδήγησαν στην εξουσία.
Απομονώνεται και απομακρύνεται από τα ίδια του τα μέλη και τα στελέχη.
Κόβει μόνο του τους δεσμούς του με την κοινωνία…
Αυτοκτονεί!
Μπορεί κάποιοι κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζουν αυτό το μέλλον για το ίδιο.
Μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους άλλα κομματικά μοντέλα, άλλες αρχές λειτουργίας.
Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται ένα ΠΑΣΟΚ γραφειοκρατικό οργανισμό κάποιων στελεχών.
Μπορεί κάποιοι να μην ξέρουν και να μην γνωρίζουν ( γιατί είναι καινούργιοι σε αυτό) ότι οι βαθιές ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και η οργάνωση του το κράτησαν ζωντανό και όρθιο στις μεγάλες κρίσεις που έζησε μέχρι τώρα.
Όσοι φαντάζονται ένα ΠΑΣΟΚ απαξιωμένο, μικρό και αδύναμο θα μας βρούνε απέναντι τους, υπερασπιζόμενους τις αξίες μας και τα ιδανικά μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία από πολιτική σκοπιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η γερμανική επιβουλή εναντίον της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των χωρών της Ευρώπης προσλαμβάνει πλέον το χαρακτήρα άμεσης απειλής που προκαλεί αναστάτωση σε πολλές χώρες και πρώτα απ’ όλα στη Γαλλία.
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η γερμανική ελίτ προωθούν μέτρα ασφυκτικού ελέγχου των οικονομιών όλων των ευρωπαϊκών κρατών, παραβιάζοντας όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Σε ένα άρθρο του ένας δημοσιογράφος σημείωσε πως αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του Βερολίνου τότε η Ευρώπη θα μετατραπεί σε ένα απέραντο «δημοσιονομικό Νταχάου».
Και μπορεί ο χαρακτηρισμός να παραπέμπει σε εικόνες από άλλες εποχές αλλά δυστυχώς είναι η θλιβερή πραγματικότητα.
Οι λαοί της Ευρώπης αν δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Γερμανικής Καγκελαρίας θα εξοντώνονται οικονομικά.
Μέχρι τώρα, το σύμφωνο σταθερότητας που έχει συμφωνηθεί προβλέπει το πολύ μέχρι την καταβολή προστίμων και την επιτήρηση της οικονομίας μιας χώρας, αν το έλλειμμά της υπερβαίνει συστηματικά το 3% και το δημόσιο χρέος της το 60% του Α.Ε.Π. της.
Τώρα η Μέρκελ θέλει όχι μόνο πρόστιμα, αλλά και παρακράτηση των κονδυλίων της Ε.Ε. που προορίζονται για κάποια χώρα, αν αυτή παρουσιάζει αυξημένο έλλειμμα ή χρέος. Επιπλέον, αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της στα όργανα της Ε.Ε.!
Και δεν σταματούν εδώ :
Οι Γερμανοί θέλουν, να καθιερωθεί το δικαίωμα του Βερολίνου να αποφασίζεται αυτομάτως, βάσει κανόνων που αυτό θα θέσει, τη χρεοκοπία ευρωπαϊκών κρατών, η οποία χωρίς να ομολογείται θα οδηγεί στην αποβολή τους από την Ευρωζώνη και πιθανόν στην εκδίωξή τους και από την Ε.Ε., αν αυτό κρίνει η Γερμανία ότι τη συμφέρει!
Εννοείται ότι σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι γερμανικές απόψεις, η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα σωτηρίας.
Επιπροσθέτως, οι Γερμανοί θέλουν να καταργήσουν ουσιαστικά τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ε.Ε. στο κορυφαίο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του κράτους.
Τι ζητάνε;
Προκαταβολικό έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών!
Λες και είναι τα ευρωπαϊκά κράτη... επαρχίες του Δ’ Ράιχ!
Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια προσπάθεια επιβολής ενός καθεστώτος «δημοσιονομικού ολοκληρωτισμού».
Μια νέα, αποκρουστική Ε.Ε., υπό απόλυτη γερμανική ηγεμονία, γεννιέται μέσα από την οικονομική κρίση. Μια Ε.Ε. που δεν μας αρέσει καθόλου.
Μια ΕΕ που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα. Και αυτή την εξέλιξη πρέπει να την αντιπαλέψουμε.
Πως;
Όχι με τη χώρα μας σε κατάσταση ομηρίας.
Όχι με δεμένα τα χέρια μας με την απειλή της χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας.
Όχι με αυτές τις πολιτικές.
Όχι με την αποκρουστική λογική που λέει:
«Δεν φτάνει που μας επέβαλαν ένα ποταπό πρόγραμμα για να φτωχύνουν όλοι οι Έλληνες, δεν φτάνει που μας «γδέρνουν» με τοκογλυφικά επιτόκια τα ίδια τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., δήθεν για να μας «σώσουν», θέλουν να είμαστε και τόσο δουλόφρονες, ώστε να τους... ευγνωμονούμε κι από πάνω!».
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση της με τη συμβολή και όλων αυτών που θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη πορεία είναι αναγκαστική και τα μέτρα επιβεβλημένα.
Η Ελλάδα βρίσκεται μόνη της και η Κυβέρνηση απόλυτα απομονωμένη, όχι μόνο από την κοινωνία που σταδιακά ξεπερνώντας το σοκ των μέτρων και της κινδυνολογίας των τελευταίων ημερών, σκέφτεται, αντιδρά, ξεσηκώνεται, βγαίνει στους δρόμους και το χειρότερο παίρνει πολιτικές αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Βαδίζουμε σε μάχη χωρίς συμμάχους.
Μόνο με εχθρούς και με ανθρώπους που μας βλέπουν με καχυποψία αναρωτώμενοι αν τελικά ήταν η πορεία αναγκαστική ή κάποιοι μας οδήγησαν σε αυτή, ξεγελώντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Αναγκαίο και αναγκαστικό στην πολιτική ΔΕΝ υπάρχει.
Γιατί η λογική του αναγκαίου ακυρώνει την ίδια την ουσία της πολιτικής, τη ίδια την καρδιά του ΠΑΣΟΚ.
Στην πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές βρεθήκαμε μπροστά σε «αναγκαίες αποφάσεις». Πολλές ακόμη φορές επιλέξαμε το αντίθετο γιατί βάλαμε πάνω από την ευκολία της αποδοχής του «αναγκαίου» τα συμφέροντα το λαού μας, των εργαζομένων, των μη προνομιούχων.
Σε τελική ανάλυση το συμφέρον της ίδιας της χώρας.
Και έτσι πετύχαμε μεγάλες νίκες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αναγκαίο ήταν να συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή μια Κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε την κρίση με έμπειρα πολιτικά στελέχη και όχι με «άκαπνους» τεχνοκράτες αμφιβόλου ικανότητας.
Αναγκαίο ήταν να επέμβουμε από την πρώτη στιγμή σταματώντας το πάρτυ των 6 δις ευρώ στα νοσοκομεία, αποκαλύπτοντας ενόχους και στέλνοντας στον εισαγγελέα όσους πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι να περιμένουμε 5 μήνες για να συγκροτηθούν, με τον τρόπο που συγκροτήθηκαν, οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Αναγκαίο ήταν να στελεχώσουμε και να οργανώσουμε το διαλυμένο μηχανισμό των εφοριών, προκειμένου να διεκδικήσει το κράτος τις ανείσπρακτες οφειλές των πολλών και κυρίως επωνύμων (όπως αποδεικνύεται τώρα) και όχι να μειώσουμε δραματικά το εισόδημα των συνταξιούχων, τιμωρώντας τους ακόμη μια φορά στη ζωή τους.
Αναγκαίο ήταν να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και όχι να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο οδηγώντας εργαζόμενους υποχρεωτικά στα 40 χρόνια εργασίας.
Αναγκαίο ήταν να προχωρήσουμε άμεσα στην κατάργηση των εκατοντάδων επιτροπών, των άχρηστων οργανισμών, που απορροφούσαν από το κράτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αναγκαίο ήταν να οργανώσουμε από την πρώτη στιγμή το ίδιο το κράτος, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, που κανένας ακόμη και σήμερα δεν ξέρει πόση είναι και που βρίσκεται.
Αναγκαίο ήταν να ξεκαθαρίζαμε από τη πρώτη στιγμή στο λαό την κατάσταση που παραλάβαμε, να γνωρίζαμε και εμείς και όλοι την πραγματικότητα και όχι να αλλάζουμε τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις μας με το πέρασμα των μηνών.
Αλλά αυτές οι αναγκαιότητες απαιτούν αξιοποίηση των καλύτερων στελεχών που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ.
Και υπάρχουν και πολλά και άξια.
Ούτε μακρόσυρτες διαδικασίες επιλογών αμφιβόλου αποτελέσματος, ούτε «παρδαλές» διαδικασίες απολίτικου χαρακτήρα, όπου οι αρεστοί γίνονται άριστοι, και οι άριστοι περιθωριοποιούνται.
Χρειάζονταν τότε, αλλά απαιτείται και σήμερα το βάρος των πολιτικών αποφάσεων να πάρουν στελέχη που γνωρίζουν, που ξέρουν, που μπορούν.
Δεν είναι ώρες για δοκιμές πολιτικών «αλεξιπτωτιστών».
Τις πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να τις πάρουν τεχνοκράτες χωρίς καμία πολιτική εμπειρία.
Ο χρόνος για προσαρμογές τελειώνει και οι ανάγκες είναι πιεστικές.
Πρέπει να παρθούν αποφάσεις ΤΩΡΑ!
Απαιτείται Κυβέρνηση με πολιτικό ανάστημα και όχι Κυβέρνηση λογιστών.
Προειδοποιούμε και φωνάζουμε: Όσο η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή υλοποίησης των μέτρων που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., θα παραμένει απομονωμένη από τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του θα φθείρεται, ο κόσμος θα απογοητεύεται και κοινωνικές συμμαχίες θα είναι ανύπαρκτες. Είναι μια καταστροφική πορεία με τέλος όχι την πολιτική ήττα (δεν είναι αυτό το πρωτεύον) αλλά την πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του αφυδάτωση, την οριστική του απομάκρυνση από αυτό που γνωρίσαμε, αγαπήσαμε, στρατευτήκαμε, υπηρετήσαμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει.
Τα πολιτικά κόμματα τρίζουν, το συνδικαλιστικό κίνημα πορεύεται αμήχανο και χωρίς πυξίδα. Η κοινωνία και οι πολίτες βράζουν. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πως θα ξεσπάσει.
Η βία θα τρομοκρατήσει την κοινωνία. Η ανασφάλεια και ο φόβος φαίνεται να κυριαρχούν και τα πολιτικά κόμματα φαίνονται να μην κατανοούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν με την υπάρχουσα ταυτότητα πολύ περισσότερο δεν μπορούν να μεταβληθούν σε άβουλα στρατεύματα μέσα από πειθαρχικές ποινές.
Η Ν.Δ. φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά θα μεταβληθεί σ' ένα κόμμα ανάλογο με εκείνα της χριστιανοδημοκρατικής Ευρώπης.
Θα συντηρητικοποιηθεί ακόμα περισσότερο διατηρώντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της λαϊκής δεξιάς.
Θα νοιάζεται δήθεν για τα προβλήματα του λαού για να τον οδηγήσει σε πειθήνια υποστήριξη του κεφαλαίου.
Δέσμια της καταστροφικής κυβερνητικής της πολιτικής, απαξιωμένη στα μάτια του κόσμου, χαμένη μέσα στις ισορροπίες, στα πρόθυρα της διάσπασης, παίρνει ζωή αποκλειστικά και μόνο από τα δικά μας λάθη και τις δικές μας επιλογές.
Το ΛΑΟΣ αντιπροσωπεύει τη νέα μορφή του νεοφασισμού.
Αποτελεί, όπως του αρμόζει άλλωστε, το αναγκαίο στήριγμα της άρχουσας τάξης του κεφαλαίου. Θα στηρίζει όλα τα μέτρα που το ευνοούν στο όνομα του έθνους και της πατρίδας, στο όνομα της κάθαρσης για να εξαπατήσει το φοβισμένο πολίτη. Ανησυχεί για την δημοκρατία μέχρι να την εξαφανίσει.
Για αυτό δεν νοιώθω άνετα ούτε και περήφανος όταν ο Καρατζαφέρης εμφανίζεται σαν σύμμαχος και συμπαραστάτης της δικής μας πολιτικής.
Το δυστύχημα είναι ότι κάποιοι στην Κυβέρνηση δεν ενοχλούνται με την εξέλιξη αυτή, ξεχνώντας ότι σε εποχές κρίσης, σε εποχές φόβου και ανεργίας κόμματα αυτού του τύπου εύκολα καλλιεργούν την φοβικότητα στην κοινωνία και δυναμώνουν μέσα από τη συντηρητικοποίηση της.
Το παράδειγμα του Λεπέν στη Γαλλία θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για όλους μας.
Η Αριστερά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την εποχή.
Το ΚΚΕ σταθερά μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια καρικατούρα σταλινικού κόμματος, με κυρίαρχη πολιτική του επιλογή την περιχαράκωση του θεωρούμενου δικού του χώρου επιρροής. Δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τη στιγμή που τα ίδια τα μέλη του απαιτήσουν την προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τη μεγαλύτερη του κρίση με αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα της σφοδρής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του. Η προσπάθεια να μετατραπεί σε ένα άλλο ΚΚΕ, απέτυχε παταγωδώς και οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής αργά ή γρήγορα θα βρεθούν έξω από την πολιτική βιτρίνα.
Υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να συνεννοηθούμε. Και αυτή θα πρέπει να είναι μια σταθερή μας πολιτική στάση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη.
Εμείς είμαστε το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που οδήγησε τον λαό στην εξουσία, απελευθέρωσε κοινωνικές δυνάμεις και έδωσε όραμα και προοπτική στον Ελληνικό Λαό.
Σε μας ανήκει και η πολιτική ευθύνη ακόμα μια φορά.
Όμως σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Από τη μία η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ υιοθέτησε και υπέγραψε την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εγγυάται τουλάχιστον για μια τριετία τη φτώχεια και την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Από την άλλη πρέπει να αποφασίσουμε αν όντως έτσι μπορούμε να παραμείνουμε έστω και κατ' ελάχιστον ένα κόμμα με σοσιαλιστική ταυτότητα.
Πολύ φοβούμαι ότι αυτό που εννοούμε, ως κόμμα σήμερα θα έχει την εικόνα ενός άδειου πουκάμισου χωρίς κορμί και πόδια για να μπορέσει να σταθεί όρθιο.
Ήδη είναι γνωστό ότι πέρα από τα κεντρικά γραφεία, οι οργανώσεις είναι ανύπαρκτες. Ο κόσμος αν ακόμα δεν μας έχει εγκαταλείψει, μας προσπερνά αδιάφορα. Και οι τελευταίες επιφυλάξεις του σύντομα θα εξαφανιστούν.
Το ζήτημα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι τι κάνουμε.
Οι κρίσεις δεν προσφέρονται για έμψυχες και αυταρχικές εκδηλώσεις και επίδειξη ισχύος. Οι κρίσεις προσφέρονται για αυτοκριτική και δημιουργία ανακατατάξεων όπου το φθαρμένο, το παλιό, το άχρηστο θα περάσει στο περιθώριο και θα εξαφανιστεί.
Είναι χρέος της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του κινήματος να κατανοήσει ότι σήμερα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ πάσχουμε από έλλειψη νομιμοποίησης.
Ως κόμμα δεν εμπνέουμε καμία πολιτική εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τους πολίτες. Το υπάρχον πολιτικό και κομματικό προσωπικό δεν διαθέτει το ανάλογο κύρος και προπαντός την εμπειρία και το πολιτικό αισθητήριο για να αναδομήσει το κόμμα και να αφυπνιστεί από το λήθαργο που το διακρίνει.
Αντί λοιπόν για ασκήσεις επί χάρτου και άστοχες αποφάσεις που δεν τις διακρίνει καμία συλλογική διαβούλευση καλό θα είναι να υπάρξει ένα γενικό προσκλητήριο όλων των δυνάμεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν πως θα εξέλθει η χώρα από την κρίση με ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ ενωμένο, δυνατό.
Είναι στιγμές που στην πολιτική νοιώθεις μόνος.
Είναι στιγμές που τα επιχειρήματα δεν επαρκούν να ικανοποιήσεις την ανάγκη να πειστείς.
Είναι στιγμές που τα πιστεύω σου σε οδηγούν σε επανάσταση, η συνείδηση σου σε αντίδραση, η προσωπική σου διαδρομή σε έκρηξη.
Είναι στιγμές που δεν θέλουμε να τις ζούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τις γευτούμε γιατί ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε το λαό και τις ανάγκες του.
Γιατί μένουμε πιστοί – αθεράπευτα ρομαντικοί, θα πούνε κάποιοι, στα ιδανικά που μας ξεσήκωσαν και μας στράτευσαν στο ΠΑΣΟΚ.
Γιατί δεν ζητήσαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε, να εξαργυρώσουμε κομματικά ένσημα με θέσεις.
Γιατί απλά υπηρετούμε αυτό που πιστεύουμε, όχι αυτό που άλλοι θα θέλανε να πιστεύουμε.
Δεν είναι εύκολες οι στιγμές που ζούμε σαν πολίτες της χώρας μας, σαν πολιτικές οντότητες, σαν ΠΑΣΟΚ, σαν Αριστεροί, σαν ιδεολόγοι.
Παλέψαμε ενάντια στην αδικία και την βλέπουμε μπροστά μας, να επιβάλλεται με έναν τρόπο απίστευτο.
Παλέψαμε ενάντια στην κοινωνική αδικία, για την κοινωνική απελευθέρωση και τη δικαιοσύνη και τη βλέπουμε μπροστά μας με επιλογές που δημιουργούνε κοινωνικές εντάσεις απροσδιόριστου μεγέθους.
Παλέψαμε για το δικαίωμα του συνταξιούχου για ανθρώπινη διαβίωση και τον βλέπουμε να τρώει από τις σάρκες του. Χωρίς να φταίει, χωρίς να ευθύνεται σε κάτι.
Παλέψαμε για τα εργασιακά δικαιώματα και επιβάλλαμε ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη τη δεκαετία του ’80 και το βλέπουμε να διαλύεται.
Παλέψαμε για τα απλά, τα στοιχειώδη δικαιώματα του εργαζόμενου, του μισθωτού, του νέου και της νέας και αυτά αμφισβητούνται.
Παλέψαμε για μια Ελλάδα δημοκρατική και ανεξάρτητη και τη βλέπουμε υπό πολιτική επιτήρηση, όπως μας είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός .
Παλέψαμε για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, των τομών, της κοινωνικής προόδου και το βλέπουμε να οδηγείται αργά αλλά σταθερά στην απαξίωση.
Είναι ώρες δύσκολες και ώρες ευθύνης. Για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά.
Το εύκολο θα είναι να μιλήσω για τις αυταπόδεικτες τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ. Για τις επιλογές που μας οδήγησαν στο σήμερα, για τις πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα. Αυτές καταδίκασε ο ελληνικός λαός, ζητώντας ταυτόχρονα από το ΠΑΣΟΚ την αλλαγή πορείας αλλά και την τιμωρία των ενόχων για την κατασπατάληση του Δημόσιου πλούτου.
Το δύσκολο είναι να απαντήσεις στα πραγματικά διλλήματα του σήμερα και να προσδιορίσεις τα αναγκαία βήματα για το αύριο.
Ένα αύριο σκοτεινό, δύσκολο για τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Και τα πραγματικά διλλήματα είναι τα εξής:
Μπορεί αυτή η επιλογή της πολιτικής να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση ή θα την ανακυκλώνει μέχρι την οριστική καταστροφή;
Μπορεί αυτή η επιλογή της θυσίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του απλού πολίτη να εξασφαλίσει διέξοδο ή θα τους οδηγήσει στην φτώχεια και τη δυστυχία;
Έχει σχέση αυτή η πολιτική με τις αρχές και τους στόχους μας ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια μετάλλαξη της φυσιογνωμίας και της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ;
Μπορούν αυτές οι πολιτικές να βρούνε συμμάχους στα πλατιά λαϊκά στρώματα που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ή θα το οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και θα πυροδοτήσουν κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες;
Οι απαντήσεις είναι απλές. Και δεν μπορούν να είναι διαφορετικές.
Το μίγμα της νεοσυντηρητικής πολιτικής που καλούμαστε να εφαρμόσουμε δοκιμάστηκε και αλλού με τα γνωστά αποτελέσματα.
Οι επιλογές του ΔΝΤ είναι γνωστές και για την κατεύθυνση τους και για τα αποτελέσματά τους.
Σήμερα στο όνομα της σωτηρίας της χώρας συγκρουόμαστε με τις αρχές μας και τα πιστεύω μας.
Σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε αυτό που καταγγέλλαμε μέχρι χθες.
Σήμερα «αποθεώνουμε» τις λογικές του Ανδριανόπουλου και του Μάνου και ξεγυμνώνουμε από πολιτικά επιχειρήματα ένα κόμμα που υπηρέτησε το λαό.
Σήμερα κάποιοι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού επέλεξαν για το ΠΑΣΟΚ μια πορεία αυτοκτονική.
Βεβαίως και δεν πρέπει να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος όταν υπηρετούμε πολιτικές αναδιανομής, κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.
Όταν όμως οι επιλογές μας οδηγούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση τότε δεν είναι το πολιτικό κόστος που θα προβληματίσει αλλά το αν μπορούμε να το κάνουμε όχι απλά σε αντίθεση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες αλλά σε αντίθεση με τις αρχές του κόμματος.
Για αυτό πρότεινα και ζητώ τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Συνεδρίου, πριν οδηγηθούμε σαν κόμμα στο περιθώριο των εξελίξεων, πριν τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις μας με το λαό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι καιροί είναι δύσκολοι και το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Μάθαμε να δίνουμε τις μάχες μας στα δύσκολα, με μοναδικό οδηγό τα οράματα και τις αρχές για τις οποίες στρατευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ.
Μάθαμε να λέμε την αλήθεια σε όλους τους τόνους, όσο δυσάρεστη και αν είναι.
Δεν είναι στη λογική μας να «χαϊδέψουμε» αυτιά. Δεν το έχουμε ανάγκη.
Δεν διεκδικήσαμε θέσεις εξουσίας, δεν παρακαλέσαμε για αυτές.
Είμαστε όμως αμετακίνητοι σε αυτά που πιστεύουμε και θα δώσουμε τη μάχη μας, απέναντι σε όσους θελήσουν να παραμορφώσουν την εικόνα του κινήματός μας.
Θα είμαστε παρόντες, στις εξελίξεις, θα είμαστε παρόντες στην κοινωνία, θα είμαστε όπως πάντοτε δίπλα στον απλό πολίτη που και σήμερα υποφέρει.
Δεν υπογράψαμε λευκή επιταγή σε κανέναν.
Δεν εξουσιοδοτήσαμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.
Κάποιοι μου είπανε ότι μας την έχουνε «στημένη»…
Θα τους απαντήσω ότι και εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε σηκωμένη τη σημαία των αγώνων, των ιδεών μας, των πιστεύω μας.
Για την Ελλάδα, για το λαό μας, για το μεγάλο και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ…
Αναρτήθηκε από Καπέλλας

Read more...

Επίθεση σε αστυνομικούς από 45 άτομα στα Ανώγεια



ME ΞΥΛΑ, ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Επίθεση με ξύλα, καδρόνια και μεταλλικά αντικείμενα από ομάδα 45 περίπου ατόμων δέχτηκαν αστυνομικοί στα Ανώγεια. Οι αστυνομικοί ερευνούσαν σε σπίτι, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, λόγω περιστατικού που είχε σημειωθεί δύο ημέρες νωρίτερα, όταν...



...κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης την περασμένη Τρίτη, διαπιστώθηκε η ρίψη άσκοπων πυροβολισμών.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τράπηκε σε φυγή και αναζητείται, ενώ στο σπίτι του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 mm, 35 φυσίγγια και ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου.

Μετά το επεισόδιο σε βάρος των αστυνομικών, σχηματίστηκε δικογραφία για έξι δράστες ηλικίας από 25 έως 51 ετών, εκ των οποίων οι τρεις κατηγορούνται και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Απάντηση του πρώην υπουργού Σ.Χατζηγάκη για την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.



Σε απάντηση σημερινής ανάρτησης συκοφαντικής επιστολής αναγνώστη στο Troktiko με τίτλο «Μεγάλο σκάνδαλο στο ΥΠΑΑΤ με τις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.», από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ και πρώην Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, επισημαίνονται τα εξής:
Αναίσχυντοι συκοφάντες, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους, διατυπώνουν ανυπόστατους, ψευδείς και βρωμερούς ισχυρισμούς, σχετικά με δήθεν ιδιοτελείς διαδικασίες, στις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. το 2009.
Η πορεία του Σωτήρη Χατζηγάκη, επί 36 χρόνια στην πολιτική, συνδέεται μόνο με προσφορά στη χώρα μας και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης έχασε ...


από την πολιτική και δεν κέρδισε.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ρευστοποίησε μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να μην έχει καμία εξάρτηση από οπουδήποτε και οποιονδήποτε, ενώ θυμίζουμε ότι το 1992 παραιτήθηκε από Υπουργός Γεωργίας, πράττοντας αυτό που του υπαγόρευαν η εντιμότητά του, η συνείδησή του και ο ηθικός κώδικας αξιών και αρχών του.
Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, ο Σωτήρης Χατζηγάκης προσφέρει ανιδιοτελώς, με όλες του τις δυνάμεις, για την επίλυση εθνικών και τοπικών προβλημάτων.
Γι’ αυτό και δεν τον αγγίζουν χαλκευμένες συκοφαντίες από δειλούς και κρυπτόμενους στο σκοτάδι, ανώνυμους επιστολογράφους, τους οποίους καλούμε να υπογράψουν επωνύμως τις ανυπόστατες καταγγελίες τους, για ν’ αντιμετωπίσουν την αδέκαστη δικαστική κρίση για τις άνομες ενέργειές τους.
Τέλος, όπως επανειλημένα έχουμε τονίσει, οι διαδικασίες των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ήταν διαφανείς, με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, πλήρως νόμιμες και συμβατές με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, λαμβανομένης υπόψη της νομικής μορφής του φορέα, που είναι ΝΠΙΔ. Υπογραμμίζουμε επιπλέον, ότι χωρίς την αναβάθμιση του ρόλου της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. σ’ ολόκληρη τη χώρα και την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, για τελευταία φορά, όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ, επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτο. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998 (επί ΠΑΣΟΚ), με το νόμο 2637/1998 είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την αξιοποίηση της Αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών.
Δεύτερο. Το Δεκέμβριο του 2006, η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (Καν. ΕΚ 1782/2003). Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2008 και απεφεύχθη το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο επίσειε στη χώρα η Επίτροπος κα M. Fisher-Boel.
Τρίτο. Για να μην απειληθεί στο μέλλον με πρόστιμα η χώρα και για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ η ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και η καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων «Αγροτικό Κτηματολόγιο» (Υπουργική Απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 2008 και Νομοθετική ρύθμιση της 30ης Ιουλίου 2009).
Τέταρτο. Το νέο Σύστημα υποβολής δηλώσεων με το νέο υπόβαθρο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2009, είναι φυσικό να απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής και επίλυσης των πολλών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Πέμπτο. Για να καλύψει αυτές τις αυξανόμενες άμεσες και επείγουσες ανάγκες η ΑΓΡΟΓΗ ανέπτυξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάπτυξης και Υλοποίησης Έργου, το οποίο προέβλεπε ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τη σύσταση περιφερειακών γραφείων ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία στις ΕΑΣ και να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες και καταβάλλονται σ’ αυτούς κάθε Δεκέμβριο.

Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις:
· Η πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94, που αναφέρει: «Με απόφαση των υπουργών που ασκούν την εποπτεία στις εταιρείες, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των προσώπων, που μπορεί να προσληφθούν για κάθε έργο, καθώς και η νομική μορφή της απασχόλησής τους».
· Έγινε ανάθεση νέου έργου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. «η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητος του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του», με τροπολογία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, προσθήκη στο άρθρο 16 του Νόμου 2637/98.
· Με την από 04/08/09 Υπουργική απόφαση (που εξεδόθη βάσει της προρρηθείσης διατάξεως του Νόμου 2229/94) καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν, η σχέση εργασίας τους και προβλέφθηκαν συγκεκριμένες οργανικές θέσεις (Οργανόγραμμα).
· Σημειώνουμε ότι για τη λειτουργία της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού για την κάλυψη των επιπλέων λειτουργικών της δαπανών πραγματοποιήθηκε ανακατανομή πιστώσεων εντός του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών.
· Έγινε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΓΡΟΓΗ (04/08/09), πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για την υποβολή βιογραφικών.
· Στη συνέχεια συνεστήθη 3μελής επιτροπή αξιολόγησης των ενδιαφερομένων και συνετάγη πίνακας προσληπτέων, ο οποίος επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.
· Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από 19/08 έως 25/08. Δηλαδή σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και όχι προεκλογικά, ενώ η ανάληψη υπηρεσίας αυτών έγινε την 01/09/09.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες:
Υπήρξε προκήρυξη –αν και ως Α.Ε. δεν υποχρεούταν να το κάνει, αλλά αποφασίστηκε ο δρόμος αυτός εκ περισσού και για λόγους διαφάνειας– καθώς και σχετική Απόφαση.
Επίσης, τα όσα αναφέρονται περί μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, προφανώς κάποιοι αγνοούν τον Νόμο ή το επικαλούνται για λόγους ρεβανσισμού, αφού η ΑΓΡΟΓΗ ως Α.Ε. δεν υπόκειται στις διατάξεις που επιβάλλουν την υποχρέωση δημοσίευσης σε ΦΕΚ.
Να θυμίσουμε δε, ότι οι προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ πριν το 2004 γίνονταν μόνο με συνέντευξη από επιτροπή (αποτελούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο υπαλλήλους της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.), δηλαδή με «πλήρωση με εσωτερικές διαδικασίες».
Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει το έργο της σύνταξης του «αγροτικού κτηματολογίου» στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, απέβη προς όφελος των αγροτών.
Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι γνωστό ότι χωρίς την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται. Το έργο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. τώρα, συνεχίζεται με τη χαρτογράφιση των επικοιστικών εκτάσεων σε όλους τους νομούς της χώρας, με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων για τη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και με την παρακολούθηση και καταγραφή των όποιων μεταβολών πραγματοποιούνται, σε ετήσια βάση, στα αγροτεμάχια της χώρας (π.χ. μεταβίβαση, πώληση, κλπ.).
Τέλος, σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ουδείς μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν υπηρετεί, να αποκλειστεί της διαδικασίας πρόσληψης στην ΑΓΡΟΓΗ, για την οποία ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων.

Αυτά για τους ιδιοτελείς και άνανδρους συκοφάντες, οι οποίοι, προφανώς για κάποιο προσωπικό λόγο, εκφράζουν την εμπάθειά τους για τον κ. Χατζηγάκη, κρυπτώμενοι πίσω από την ανωνυμία τους.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ντ.Μπακογιάννη: Απόπειρα συμψηφισμού στην Εξεταστική



Για απόπειρα συμψηφισμού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα για τη διαδρομή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος...


προς πρόσωπα και κόμματα, έκανε λόγο η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

«Επειδή μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία της δημόσιας κοινωνικής μου σχέσης και αντιλαμβανόμενη τους συνειρμούς που αυτή δημιουργεί στην κοινή γνώμη, έχω να δηλώσω τα εξής: Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοί πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες, ποιά είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων φορέων», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε:

«Αυτή την αλήθεια οφείλει η Εξεταστική Επιτροπή να βρει και να καταθέσει στον ελληνικό λαό».


Read more...

Προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ



Για απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ψήφισμα που εξέδωσε σχετικά με τη συστηματικές – όπως καταγγέλλει - κατασταλτικές συλλήψεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα πριν και μετά...


συλλαλητήρια ή απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Η ποινικοποίηση των αγώνων και η καταστολή με διάφορους τρόπους και με τόνους δακρυγόνων, δεν πρόκειται να αναστείλουν, να κάμψουν την απόφαση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων για συνέχεια και κλιμάκωση της συλλογικής τους δράσης», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ανατροπή των βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, ενώ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα αυριανά συλλαλητήρια και τη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens


Ένταση επικράτησε την Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens ΕΛΛΑΣ Ρούντολφ Φίσερ, ο οποίος, κατά...


κοινή διαπίστωση των μελών της Επιτροπής ήταν απρόθυμος να συνεισφέρει στην έρευνα.

Η Εξεταστική αποφάσισε την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του με τη γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου Κατερίνα Τσακάλου.

Η ίδια κατέθεσε ότι ο Ρούντολφ Φίσερ συνδιοικούσε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και συνυπέγραφε όλες τις χορηγίες.

Είχε καταθέσει μάλιστα πως όταν ο Χριστοφοράκος διέφυγε στη Γερμανία, ο κ. Φίσερ την προειδοποίησε ότι μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή της για όσα γνωρίζει.

Ο κ. Φίσερ κλήθηκε να απαντήσει εάν η δαπάνη για το τηλεφωνικό κέντρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αξίας 136.000 ευρώ, είχε καλυφθεί από τον κωδικό "101000", από τον οποίο η εταιρεία έδινε δώρα σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Ο ίδιος είπε ότι δεν ενέκρινε να καλυφθεί η δαπάνη αυτή από τη Siemens, θεωρώντας ότι δεν εμπίπτουν σε αυτά που χρηματοδοτεί η εταιρεία.

skai.gr



Read more...

Νίκη της δημοσιογραφίας στο παρακράτος της Ζαχάρως


Νίκη του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου και της Ελευθεροτυπίας. Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε σε μήνυση που του έκανε ο δήμαρχος Ζαχαρως Πανταζής Χρονόπουλος για δημοσίευμα του. Στο δημοσίευμα ο Νοδάρος παρέθεσε την κατάθεση του επιζήσαντα από τις μεγάλες φωτιές Σπύρου ...
Γκιόσα, ο οποίος είχε πει πως ο Δήμαρχος δεν ήταν παρών όταν ο ίδιος κάηκε στο σημείο της φωτιάς και πως ο αντιδήμαρχος που χάθηκε στις φλόγες του είχε πει πριν πεθάνει "μας έκαψε ο Πανταζής"...Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου του Πύργου ήταν ομόφωνη. Η εισαγγελέας σε μια αγόρευση καταπέλτη υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του δημοσιογράφου να αποκαλύπτει την αλήθεια. Ο δήμαρχος Ζαχάρως διώκεται για το θέμα της φωτιάς στην Αρτέμιδα.
Κουτί της Πανδώρας


http://www.koutipandoras.gr/

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει το ιστορικό κέντρο"



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ώστε να αναλάβει το πρωθυπουργικό γραφείο το θέμα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης - καθώς είναι...


θέματα βαρύνουσας σημασίας- θα αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από στον πυρήνα του

Ο κ. Βούγιας επεσήμανε ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που καταγράφεται στα νησιά είναι 40% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα με τον Έβρο παραμένει. Μάλιστα είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συναντηθεί στον Έβρο με τον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να του τονίσει το πρόβλημα, καθώς η Τουρκία, όπως είπε, δε δέχεται πίσω τους μετανάστες.

Ο υφυπουργός είπε ότι η λύση του προβλήματος χρειάζεται υπομονή και επιμονή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε ζητά μεγάλη πίστωση χρόνου.

Αναφερόμενος στους επιχειρηματίες και τους κατοίκους του κέντρου, είπε ότι πρέπει να έχουν υπομονή και να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν σχέδια επενδυτών real estate, που θέλουν να αγοράζουν ιδιοκτησίες στο κέντρο, ώστε να τις εκμεταλλευτούν στο μέλλον.

skai.gr


Read more...

Ο Σέκερης παντρεύτηκε την αδερφή της γυναίκας του Σαμαρά και στην φωτό είναι ο Χριστοφοράκος με το σύζυγο του άνδρα της Ντόρας



Για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις σχέσεις των ανθρώπων να πούμε ότι ο κ.Σέκερης έχει παντρευτεί την μικρότερη αδερφή της γυναίκας του Αντώνη Σαμαρά(αυτό που λέμε μπατζανάκης). Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Χριστοφοράκο της siemens με τον σύζυγο της...

Ντόρας Μπακογιάννη τον Ισίδωρο Κούβελο και δίπλα του τον γνωστό διαφημιστή Φλέσσας που έχει την civitas και αυτή με την σειρά της την Νέα Δημοκρατία και άλλα στελέχη του κόμματος. Όχι αυτό δεν σημαίνει διαπλοκή.


Read more...

Ξεπουλιέται όλη η χώρα για να προλάβουμε την πτώχευση


Πάμε μάλλον για το μεγαλύτερο ξεπούλημα που θα έχει γίνει σε χώρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση που πουλάει από δρόμους μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΛΤΑ, Καζίνο και ότι άλλο βρεθεί στον διαβά της.
Αν δεν τα καταφέρουμε μέχρι το επόμενο...


δίμηνο τότε η πτώχευση είναι μονόδρομος. Δεν τρομάζουμε τον κόσμο απλά λέμε την πραγματικότητα. Γιαυτό και τόσο σύντομα μέσα στο καλοκαίρι παίρνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και αυτοί που τα έφαγαν θα τα κρατήσουν κιόλας. Τρελαίνεσαι ή όχι;


Read more...

Καταθέτει στο ΣΔΟΕ η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου

Ετοιμάζεται το πόρισμα για την Εξεταστική

protothema.gr
Στο ΣΔΟΕ καταθέτει από το μεσημέρι η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ο αρχηγός του ΣΔΟΕ θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Βουλή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα έχει εντοπίσει λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν "δωράκια" προς πολιτικά πρόσωπα.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ θα κατατεθεί πάντως στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Read more...

ΙΚΑ: 15 εκατομμύρια για μολύβια!


Δείτε την απίστευτη καταγγελία...




Read more...

Πωλείται (και) η εθνική αξιοπρέπεια!


Η ανακοίνωση για τις μαζικές πωλήσεις όλων όσα συνθέτουν την περιουσία του Δημοσίου (δηλαδή όλων ημών) μοιάζει με τον επιθανάτιο ρόγχο μιας χώρας η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα Τάρταρα. Μιας χώρας η οποία, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ του «Π» που κυκλοφορεί, περιμένει: ● Τους ελεγκτές, οι οποίοι πρακτικά θα υποκαταστήσουν τις ηγεσίες όλων των υπουργείων και όλων των κρίσιμων τομέων, τους οποίους η επιτήρηση κρίνει απαραίτητους για την επίτευξη των στόχων της: των τραπεζών, των υπουργείων, του προϋπολογισμού, των στατιστικών στοιχείων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Για όποιον δεν κατάλαβε το παρασύνθημα, πρόκειται γι’ αυτούς που θα ελέγχουν τις «εκθέσεις προόδου» υπουργείων και κρατικών οργανισμών και, όπως ακριβώς έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα δίνουν τις εντολές για νέα μέτρα.
● Τον «αρχιεπιτηρητή» (και... «πρωθυπουργεύοντα» σύμφωνα με ρεπορτάζ άλλης εφημερίδας) από το ΔΝΤ.
● Την απόφαση του Eurogroup, το οποίο τη Δευτέρα θα κληθεί να δεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί της δυνατότητας για ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας της Ευρωζώνης. Ο γερμανικός στόχος είναι σαφής: Να μην κάνει η Ελλάδα πλήρη χρήση του «πακέτου στήριξης» των 110 δισ. ευρώ. Να τελειώνει το παραμύθι με άλλη μία δόση – το πολύ. Και ύστερα... πάπαλα.
Ε, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα, το οποίο προϊδεάζει για τα πολύ χειρότερα που έρχονται, και μάλιστα πολύ σύντομα, η κυβέρνηση αναγγέλλει την εκποίηση της περιουσίας όλων μας, η οποία είναι τεράστιας αξίας παρά τις αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών.

.i-reportergr

Read more...

Συνεχίζεται η διερεύνηση για τον Ακη


Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, όπου εξέτασε τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η Επιτροπή έκρινε απαραίτητο τις επόμενες ημέρες να γνωστοποιήσει ο ίδιος τη θέση του επί των δημοσιευμάτων σε αυτήν, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Ο κ. Ξυνίδης προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν διαδικασίες στο κόμμα που θα πρέπει να τηρηθούν.

.i-reportergr
Read more...

Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;

Καλά οι δαπάνες μειώθηκαν και θα εξακολουθούν να μειώνονται αφού απλώς το κράτος δεν πληρώνει εκτός των άλλων τους «εσωτερικούς δανειστές του», δηλαδή τους προμηθευτές του δημοσίου και την επιστροφή του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις. Με τα έσοδα όμως τί γίνεται;

Έσοδα, μαγική λέξη που γίνεται ακόμη πιο μαγική όταν με τα σημερινά στοιχεία η υστέρηση τους θα αγγίξει τα 800εκ.€. Ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε με άμεσους φόρους το γυρίζουμε στους έμμεσους και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι με την σειρά τους στραγγαλίζουν ολόκληρη την «αλυσίδα της αγοράς» των προϊόντων που επιβάλλονται. Ειδικοί φόροι στα ποτά, τσιγάρα και τα καύσιμα που δεν έχουν περάσει ακόμη στην αγορά.
Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε σχεδόν 50 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει ήδη πέσει 30%, όπως ισχυρίζονται οι βενζινοπώλες, βενζινάδικα κλείνουν λοιπόν . Η τιμή των τσιγάρων θα αυξηθεί μέχρι και 1,50 ευρώ το πακέτο, οδηγώντας τους καταναλωτές στα φθηνά τσιγάρα και στα παράνομα στέκια των λαϊκών αγορών, περίπτερα κλείνουν λοιπόν.
Κινδυνεύουν αγρότες παραγωγοί καπνού, χονδρέμποροι, καπνεργάτες, βιομηχανίες τσιγάρων, διανομείς. Και πάνω απο όλα κινδυνεύουν τα έσοδα αυτού του ταλαίπωρου Κράτους.
Όλα αυτά για ένα τρόπο φορολόγησης που «φωνάζει απο μακριά» ότι είναι λάθος. Αποδεικνύεται με στοιχεία ότι είναι λάθος.
Τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. του καπνού και των αλκοολούχων, ήταν 182 εκατ. ευρώ το Μάρτιο και 217 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο έναντι περίπου 345 εκατ. ευρώ που μάζευε το κράτος κάθε μήνα το πρώτο δίμηνο του 2010.
Είναι ένα λάθος που καταποντίζει τα έσοδα και διαλύει τις ήδη επιβαρημένες απο την κρίση αγορές αυτών των προϊόντων.
Ας αλλάξει επιτέλους. Γιατί να επιμένουμε στην διάλυση όταν οι λύσεις υπάρχουν, τις ξέρουμε και μπορούμε άμεσα χωρίς ρίσκο να τις εφαρμόσουμε;

Απο εκει και μετά:
Ο ΣΕΒ ούτε ζήτησε, ούτε αποφάσισε τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν στην αγορά εργασίας, ξεκαθάρισε στη συνάντηση με το ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ.Δασκαλόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη βούληση του Συνδέσμου να περιφρουρηθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να διαφυλαχθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως πεδίο συνεννόησης των δυνάμεων εργασίας.

Δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα των προθέσεων του Συνδέσμου όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού απέτρεψε τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 15%, όμως δεν επιτρέπει άλλες προσδοκίες στην παρούσα φάση.

Τα μέτρα του μνημονίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, αποτελούν ήδη νόμο του κράτους και είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε, προκειμένου να εισπράξουμε από τους δανειστές μας τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Όπως είπε, προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας γιατί οι απολύσεις των εργαζομένων και τα λουκέτα των επιχειρήσεων πάνε μαζί, και γι αυτό οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναζητήσουν κοινά μέτρα και κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις με υψωμένη γροθιά στον δρόμο και υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις στο τραπέζι του διαλόγου και σήμερα οι καιροί επιβάλλουν τον διάλογο. «Ακόμη και αν σε όλα διαφωνήσουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε μαζί τη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως συμφέρον όλων είναι να μην υπάρξει εργασιακή σύγκρουση που θα επιτείνει την επιχειρηματική και την εργασιακή ανασφάλεια, και συμφέρον των εργαζομένων, να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να ενισχύει αντί να εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.


Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ: «Στον αγώνα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, είμαστε σε παράλληλους δρόμους. Εσείς θέλετε να ανατρέψετε τον καπιταλισμό, εμείς να τον εξυγιάνουμε. Μένει να δούμε ποιος από τους δύο μας θα φτάσει πρώτος στον στόχο του».

Η συνάντηση με τον ΣΕΒ επιβεβαιώνει την ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό, αντέτεινε το ΠΑΜΕ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τη συνάντηση, «οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα και όχι μηδενικές όπως προτείνει ο ΣΕΒ, ο οποίος αξιοποιεί σε αυτήν την κατεύθυνση και το μνημόνιο και την κρίση».

«Επίσης», τονίζεται χαρακτηριστικά, «στην "έκκλησή" του να πάμε χέρι - χέρι όλοι μαζί, γιατί αλλιώς θα πέσουμε όλοι κάτω, το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι κάτω πάνε να ρίξουν τους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες που τρίβουν τα χέρια τους γιατί τις απαιτήσεις τους και τις αξιώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις κάνουν πράξη».

Στη συνάντηση μετείχαν από το ΠΑΜΕ τα μέλη της Γενικής Γραμματείας, Γιώργος Πέρρος και Θεόδωρος Κούτρας, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τους προέδρους των κλαδικών οργανώσεων, Κώστα Λιαπάτη (Τρόφιμα και Ποτά), Θεόδωρο Δήμα (Ιματισμός-Ένδυση), 'Ελσα Ζαμπέτα (Λογιστές), Γιάννη Πάσουλα (Οικοδόμοι), Γιάννη Τόλη (Κυτιοποιία-Χαρτοποιία-Εκτυπωτικά Μέσα) και Γιώτα Ταβουλάρη (Φαρμακευτικά Επαγγέλματα).


Από πλευράς ΣΕΒ, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, το μέλος του δ.σ. Γιάννης Στεφάνου και η αρμόδια για τα εργασιακά Ρένα Μπαρδάνη.


i-reportergr
Read more...