Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Σύνδρομο Ουγγαρίας κτυπά Χ.Α. και αγορές

Διάλυση με πτώση 5,03% στην Οδό Αθηνών

protothema.gr
Ουγγρικό βαλς με συνοδό… την χρεοκοπία «χορεύουν» οι αγορές της Ευρώπης από την στιγμή που τα στοιχεία της ουγγρικής οικονομίας δείχνουν ότι, είτε θα χρειαστούν νέα μέτρα, είτε η Ουγγαρία θα πάει
σε στάση πληρωμών.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, διότι η άλλη είναι το γεγονός ότι οι τιμωροί των κρατικών ομολόγων κάνουν την τελική επίθεση στο ευρώ.

Όπως φαίνεται, η Ουγγαρία εφάρμοσε πιστά το πρόγραμμα του ΔΝΤ με περικοπές μισθών, περίθαλψης, αλλά και υποτίμηση του νομίσματος.

Όμως, τα 25 δισ. ευρώ που έλαβε η Ουγγαρία δεν ήταν αρκετά για να δώσουν ανάπτυξη η οποία θα εξυπηρετήσει το χρέος.

Ό,τι συμβαίνει, όμως, στην Ουγγαρία μπορεί να συμβεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ.

Το πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία απομόχλευσης ( μείωσης δανεισμού ). Και τα υψηλά κρατικά χρέη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με χαμηλή ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα έσοδα πρέπει να είναι υψηλότερα από τα έξοδα προκειμένου οι όποιες περικοπές να μην αλλοιώσουν τον παραγωγικό ιστό κάθε χώρας.


Ξεπούλημα

Η πτώση στην Αθήνα έλαβε διαστάσεις κατάρρευσης από το μεσημέρι και μετά όταν δημοσιοποιήθηκαν τόσο δηλώσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, όσο και τα αναιμικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης άρχισε να καταρρέει και από 2,5% έφθασε να χάνει πάνω από 5%. Τελικώς ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 1484 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,03%.

Στα 9,74 ευρώ η τιμή της Εθνικής έχασε 6,70%. Πτώση πάνω από 9% για την ΟΠΑΠ και την Βιοχάλκο. Ρευστοποιήσεις 8,16% για την MIG. Πάνω από 5% πτώση για ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό ενώ η Jumbo έχασε 4%.

Στα 137 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα ελληνικά CDS, δείχνοντας ότι αυξάνονται όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα spreads στα 10ετή ομόλογα, τα οποία άγγιξαν τις 560 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η πτώση ξεπερνά, πλέον, το 1,5% στις βασικές αγορές, έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 4ετίας, στα 1,2035 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: