Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

'ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ' Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ


Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί με κάποιους από τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αιτία για κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας το βράδυ της Πέμπτης τις εργασίες του 6ου συνεδρίου...

Σχετικά για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πετούσα στα σύννεφα». Πρόσθεσε ότι «καταλάβαινα τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, πέρα από τον θετικό τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε το κόμμα και η κοινωνία», αλλά αποδέχθηκε την πρόταση να ηγηθεί του κόμματος, επειδή όπως είπε «όχι γιατί αισθανόμουν έτοιμος, αλλά γιατί θεωρούσα ότι ένα τέτοιο βήμα, σχεδόν ανατρεπτικό στην εκπροσώπηση του κόμματος, θα μπορούσε να τύχει ευρύτατης αποδοχής από την κοινωνία».

Για την σημερινή κατάσταση είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες για όλους και είμαι ο πρώτος που αναλαμβάνω τις δικές μου», ενώ, όπως διαπίστωσε στην πορεία και στην σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, και οι ανταγωνισμοί με κάποιους από τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως το έδαφος για κάθε μορφής προσωπικά σχέδια».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της και υπογράμμισε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά με κόντρα το λαό και τη κοινωνία ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες και το καταλαβαίνουν».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

Το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια Αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προοπτικής, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιου και ελπίδα του κόσμο, όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε «προγραμματική» και σε «κινηματική», αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα, ενώ εκτίμησε ότι την ίδια στιγμή τα σχέδια των επίδοξων Ελλήνων Μπερλουσκόνι, δεν περπατούν, γιατί «ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους χλευάζει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία υπογραμμίζοντας ότι «τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου, προσδίδει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Αριστεράς, που κατά κοινή διαπίστωση, είναι σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις που δημιουργεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση του καπιταλισμού».

* Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος. Οι εργασίες συνεχίζονται τη Παρασκευή και το Σάββατο με ομιλίες συνέδρων. Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: