Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Απάντηση του πρώην υπουργού Σ.Χατζηγάκη για την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.



Σε απάντηση σημερινής ανάρτησης συκοφαντικής επιστολής αναγνώστη στο Troktiko με τίτλο «Μεγάλο σκάνδαλο στο ΥΠΑΑΤ με τις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.», από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ και πρώην Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, επισημαίνονται τα εξής:
Αναίσχυντοι συκοφάντες, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους, διατυπώνουν ανυπόστατους, ψευδείς και βρωμερούς ισχυρισμούς, σχετικά με δήθεν ιδιοτελείς διαδικασίες, στις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. το 2009.
Η πορεία του Σωτήρη Χατζηγάκη, επί 36 χρόνια στην πολιτική, συνδέεται μόνο με προσφορά στη χώρα μας και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης έχασε ...


από την πολιτική και δεν κέρδισε.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ρευστοποίησε μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να μην έχει καμία εξάρτηση από οπουδήποτε και οποιονδήποτε, ενώ θυμίζουμε ότι το 1992 παραιτήθηκε από Υπουργός Γεωργίας, πράττοντας αυτό που του υπαγόρευαν η εντιμότητά του, η συνείδησή του και ο ηθικός κώδικας αξιών και αρχών του.
Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, ο Σωτήρης Χατζηγάκης προσφέρει ανιδιοτελώς, με όλες του τις δυνάμεις, για την επίλυση εθνικών και τοπικών προβλημάτων.
Γι’ αυτό και δεν τον αγγίζουν χαλκευμένες συκοφαντίες από δειλούς και κρυπτόμενους στο σκοτάδι, ανώνυμους επιστολογράφους, τους οποίους καλούμε να υπογράψουν επωνύμως τις ανυπόστατες καταγγελίες τους, για ν’ αντιμετωπίσουν την αδέκαστη δικαστική κρίση για τις άνομες ενέργειές τους.
Τέλος, όπως επανειλημένα έχουμε τονίσει, οι διαδικασίες των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ήταν διαφανείς, με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, πλήρως νόμιμες και συμβατές με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, λαμβανομένης υπόψη της νομικής μορφής του φορέα, που είναι ΝΠΙΔ. Υπογραμμίζουμε επιπλέον, ότι χωρίς την αναβάθμιση του ρόλου της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. σ’ ολόκληρη τη χώρα και την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, για τελευταία φορά, όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ, επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτο. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998 (επί ΠΑΣΟΚ), με το νόμο 2637/1998 είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την αξιοποίηση της Αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών.
Δεύτερο. Το Δεκέμβριο του 2006, η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (Καν. ΕΚ 1782/2003). Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2008 και απεφεύχθη το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο επίσειε στη χώρα η Επίτροπος κα M. Fisher-Boel.
Τρίτο. Για να μην απειληθεί στο μέλλον με πρόστιμα η χώρα και για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ η ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και η καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων «Αγροτικό Κτηματολόγιο» (Υπουργική Απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 2008 και Νομοθετική ρύθμιση της 30ης Ιουλίου 2009).
Τέταρτο. Το νέο Σύστημα υποβολής δηλώσεων με το νέο υπόβαθρο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2009, είναι φυσικό να απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής και επίλυσης των πολλών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Πέμπτο. Για να καλύψει αυτές τις αυξανόμενες άμεσες και επείγουσες ανάγκες η ΑΓΡΟΓΗ ανέπτυξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάπτυξης και Υλοποίησης Έργου, το οποίο προέβλεπε ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τη σύσταση περιφερειακών γραφείων ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία στις ΕΑΣ και να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες και καταβάλλονται σ’ αυτούς κάθε Δεκέμβριο.

Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις:
· Η πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94, που αναφέρει: «Με απόφαση των υπουργών που ασκούν την εποπτεία στις εταιρείες, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των προσώπων, που μπορεί να προσληφθούν για κάθε έργο, καθώς και η νομική μορφή της απασχόλησής τους».
· Έγινε ανάθεση νέου έργου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. «η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητος του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του», με τροπολογία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, προσθήκη στο άρθρο 16 του Νόμου 2637/98.
· Με την από 04/08/09 Υπουργική απόφαση (που εξεδόθη βάσει της προρρηθείσης διατάξεως του Νόμου 2229/94) καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν, η σχέση εργασίας τους και προβλέφθηκαν συγκεκριμένες οργανικές θέσεις (Οργανόγραμμα).
· Σημειώνουμε ότι για τη λειτουργία της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού για την κάλυψη των επιπλέων λειτουργικών της δαπανών πραγματοποιήθηκε ανακατανομή πιστώσεων εντός του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών.
· Έγινε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΓΡΟΓΗ (04/08/09), πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για την υποβολή βιογραφικών.
· Στη συνέχεια συνεστήθη 3μελής επιτροπή αξιολόγησης των ενδιαφερομένων και συνετάγη πίνακας προσληπτέων, ο οποίος επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.
· Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από 19/08 έως 25/08. Δηλαδή σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και όχι προεκλογικά, ενώ η ανάληψη υπηρεσίας αυτών έγινε την 01/09/09.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες:
Υπήρξε προκήρυξη –αν και ως Α.Ε. δεν υποχρεούταν να το κάνει, αλλά αποφασίστηκε ο δρόμος αυτός εκ περισσού και για λόγους διαφάνειας– καθώς και σχετική Απόφαση.
Επίσης, τα όσα αναφέρονται περί μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, προφανώς κάποιοι αγνοούν τον Νόμο ή το επικαλούνται για λόγους ρεβανσισμού, αφού η ΑΓΡΟΓΗ ως Α.Ε. δεν υπόκειται στις διατάξεις που επιβάλλουν την υποχρέωση δημοσίευσης σε ΦΕΚ.
Να θυμίσουμε δε, ότι οι προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ πριν το 2004 γίνονταν μόνο με συνέντευξη από επιτροπή (αποτελούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο υπαλλήλους της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.), δηλαδή με «πλήρωση με εσωτερικές διαδικασίες».
Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει το έργο της σύνταξης του «αγροτικού κτηματολογίου» στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, απέβη προς όφελος των αγροτών.
Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι γνωστό ότι χωρίς την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται. Το έργο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. τώρα, συνεχίζεται με τη χαρτογράφιση των επικοιστικών εκτάσεων σε όλους τους νομούς της χώρας, με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων για τη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και με την παρακολούθηση και καταγραφή των όποιων μεταβολών πραγματοποιούνται, σε ετήσια βάση, στα αγροτεμάχια της χώρας (π.χ. μεταβίβαση, πώληση, κλπ.).
Τέλος, σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ουδείς μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν υπηρετεί, να αποκλειστεί της διαδικασίας πρόσληψης στην ΑΓΡΟΓΗ, για την οποία ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων.

Αυτά για τους ιδιοτελείς και άνανδρους συκοφάντες, οι οποίοι, προφανώς για κάποιο προσωπικό λόγο, εκφράζουν την εμπάθειά τους για τον κ. Χατζηγάκη, κρυπτώμενοι πίσω από την ανωνυμία τους.
Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: