Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Διοικητικές συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μείωση κλινών, ανακοίνωσε ο Λοβέρδος...



Μέρος του τελικού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, παρουσίασε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Με τη φράση «το αχανές δεν ...

διοικείται», ο Ανδρ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, τη μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα λεπτομερείς ανακοινώσεις, ενώ θα γίνουν γνωστές οι οκτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: «Το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενών με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας».

Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο, τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ, το ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Ολγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο, ο Άγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο, τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.

Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναδιάταξη του ΕΣΥ, αναλυτικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (www.yyka.gov.gr) του υπουργείου Υγείας....
enet.gr



Read more...

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα...



Η έκτακτη σύνοδος των κρατών-μελών της ευρωζώνης άρχισε στις Βρυξέλλες εν μέσω ενός κλίματος «συγκρατημένης αισιοδοξίας» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το δεύτερο σχέδιο «βοήθειας» στην Ελλάδα.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν- μετά από πρόσκληση του κ. Παπανδρέου - και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Προβόπουλος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη όπου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η παρουσία τους στις Βρυξέλλες κρίνεται αναγκαία, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση που η λύση οδηγήσει στην επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας.

Πάντως, τόσο ο κ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Ράπανος δεν προβλέπεται να παρακολουθήσουν τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και αργότερα των Ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Baudouin Prot και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Charles Dallara θα συμμετάσχουν και αυτοί στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Οι τραπεζίτες θα συζητήσουν ένα μενού επιλογών για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η εξεύρεση λύσης για την ελληνική κρίση χρέους είναι ζήτημα ανάγκης και οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις από τους αρχηγούς των κρατών.

Επιμήκυνση των δανείων κατά τουλάχιστον 15 έτη

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά 7,5 έως 15 χρόνια «το ελάχιστο» τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι «από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια», δήλωσε άλλος διπλωμάτης.

Δεν πρόκειται για έκπληξη, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ' αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.

Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.

Τρεις επιλογές προτείνονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής: μια επαναγορά των ομολόγων τους, μια ανταλλαγή των τίτλων τους έναντι ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 30 χρόνια, ή ένα roll-over αυτών των τίτλων, δηλαδή επαναγορά από τις τράπεζες των ελληνικών ομολόγων που ήδη διαθέτουν κατά τη λήξη τους.

Δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από επενδυτές

Στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

«Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» στη σημερινή έκδοσή της.

Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Πρόκειται για μια διεκδίκηση εδώ και καιρό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία είναι σήμερα η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο για να ανακουφίσει τις τράπεζες της ευρωζώνης και η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν έχει τα μέσα για να συνεχίσει αιωνίως στο δρόμο αυτό.

Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει απευθείας ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από επενδυτές στη λεγόμενη «δευτερογενή» αγορά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν ιδιαιτέρως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τίτλους που έχει υποτιμηθεί η αξία τους.

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα, το Ταμείο αυτό μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την λεγόμενη «πρωτογενή» αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.

Σε ένα επόμενο στάδιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί για παράδειγμα να προτείνει στους επενδυτές την ανταλλαγή τίτλων που έχουν επαναγοραστεί κατ' αυτόν τον τρόπο με ομόλογα που είναι πολύ πιο σταθερά, τα οποία θα εκδίδει ο ίδιος με την εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης και επομένως την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (ΑΑΑ), σύμφωνα με διπλωμάτη.

Η Γερμανία αντιτίθετο για καιρό σε αυτήν την επιλογή, καθώς απέρριπτε την ιδέα να μοιράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο την ευθύνη ενός εθνικού δημόσιου χρέους όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο χαλάρωσε τη θέση της στο θέμα αυτό με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από το Παρίσι του σχεδίου του για τη φορολόγηση των τραπεζών ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Αυτό συνιστά ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα, μια αμφιλεγόμενη αρχή, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης θα «μοιράζονται» ένα μέρος του δημόσιου χρέους τους, πραγματοποιώντας από κοινού εκδόσεις ομολόγων, και ως εκ τούτου θα μοιράζονται τους κινδύνους, με τις πιο ισχυρές χώρες να προστατεύουν τις πιο εύθραυστες.

«Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν πολύ από αυτό», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.

Αντανακλώντας την ίδια άποψη, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, έκανε λόγο για την ύπαρξη «καλών προτάσεων στο τραπέζι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενσωμάτωσης».

«Υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία) για τη βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόκειται για μια επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, μια ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλα μακρύτερης διάρκειας και τέλος ενός roll-over των ιδίων αυτών ομολόγων, δηλαδή μιας επαναγοράς των ομολόγων κατά τη λήξη τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το σύστημα αυτό «α λα καρτ» θα υποβληθεί στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες απέστειλαν εκπροσώπους τους στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Γαλλο-γερμανική συμφωνία

Οι κυβερνήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί διαφωνούσαν έντονα για την έκταση της συμμετοχής των τραπεζών -που αναμένεται να ανέλθει τελικά σε περίπου 30 δισ. ευρώ- στο δεύτερο πακέτο σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. ευρώ.

«Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση της ευρωζώνης αφορά «σε άλλο ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες».

«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μπόρεσαν να συγκλίνουν όσον αφορά τις απόψεις τους, αυτό καθιστά ασφαλώς την διαδικασία λήψης αποφάσεων ευκολότερη», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν επτάωρη συνάντηση αργά χθες, Τετάρτη, στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχε -σε ένα μέρος της- και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα.

«Έχω την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή φόρου στις τράπεζες», είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος σε μια από τις επιλογές που φέρονταν να εξετάζονταν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα» επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, η οποία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη, Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της» και ότι οι χώρες της ευρωζώνης στη σημερινή τους σύνοδο πρέπει να το αποδεχθούν. «Είναι σαφές ότι έχει χρεοκοπήσει», υποστήριξε. «Αυτό είναι σαφές εδώ και κάποιο καιρό και οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος του χρέους πρέπει να παραγραφεί», πρόσθεσε.

Μέρκελ: «Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί»

Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι αισιοδοξεί για τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί σήμερα στη Σύνοδο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το δεύτερο σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας, που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του μεγέθους του χρέους της χώρας.

«Έχουμε σήμερα μια Σύνοδο της Ευρωζώνης, στην οποία πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ένα συμπληρωματικό πακέτο για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε συγκεκριμένες χώρες», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε για ένα νέο πρόγραμμα (βοήθειας) για την Ελλάδα», το οποίο «θα αντιμετωπίζει τη ρίζα των προβλημάτων».

«Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να βελτιωθεί και ότι η ανταγωνιστικότητα, πάνω απ' όλα, πρέπει να αυξηθεί» στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Πηγή: Kathimerini.gr
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

Χώρισαν Ερρίκος Ντυνάν και ΓΑΙΑ...



Διακόπτεται η συνεργασία μεταξύ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και του μαιευτηρίου ΓΑΙΑ, από τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.
Ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, αναφέρει στην ανακοίνωσή του: "...Το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε όπως το Ίδρυμα συμμορφωθεί με την από 12/7/2011 υπουργική απόφαση και...

διακόψει τη συνεργασία με το "Γαία Μαιευτικό-Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε." από 11 Αυγούστου 2011. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος, με το κατά νόμον αναγκαίο προσωπικό που διαθέτει αφού θα αποστερηθεί του απασχολούμενου, μέσω της σύμπραξης με το ΓΑΙΑ, προσωπικού. Γίνεται εμφανές ότι η ερμηνεία του καταστατικού του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως την αποδέχτηκε και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν θεωρεί σύννομες τις επιχειρηματικές συνεργασίες με ιδιώτες."

Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως: "Με αυτά τα δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να επιδιώξει τη διεύρυνση των συνεργασιών, σε σωστές και συγκεκριμένες βάσεις, με το δημόσιο, τις ιατρικές σχολές, φορείς ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικές εταιρείες. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για την προώθηση των παραπάνω αποφάσεων και τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όποιον άλλο φορέα απαιτηθεί. Επίσης, εξουσιοδότησε ομόφωνα τον Πρόεδρο σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο, Βασίλη Στεργίου, την Ταμία, Αδαμαντία Μακρουλάκη, και το Σύμβουλο Δοίκησης, Άγγελο Φιλιππίδη, να διευθετήσει το θέμα της αντιδικίας με τη Marfin Popular Bank και να συγκαλέσει το ΔΣ για τελικές αποφάσεις κάτω από οριστικά δεδομένα..."



ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

«Ανταρσία» στο ΠΑΣΟΚ-Δεν ψήφισαν την παραπομπή 9 έως 14 βουλευτές


newpost.gr
«Ανταρσία» στο ΠΑΣΟΚ-Δεν ψήφισαν την παραπομπή 9 έως 14 βουλευτές
Δεν συστήνεται τελικά Τριμελές γνωνοδοτικό συμβούλιο το οποίο θα εξέταζε τις κατηγορίες κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του Γιώργου Αλογοσκούφη για την υπόθεση της Siemens.

Από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, έγκυρα ήταν τα 167.

Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ τάχθηκαν 136 βουλευτές, κατά 8, παρών 10, λευκά 13 και άκυρα 11.

Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη, υπέρ ψήφισαν 141 βουλευτές, κατά 7, παρών 6, λευκά 13 και άκυρα 11.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι βουλευτές Βάσω Παπανδρέου, Φραγκίστος Παραθύρης, Ροδούλα Ζήση και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ροδούλα Ζήση απουσίαζε στο εξωτερικό ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος νοσηλεύεται έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Ωστόσο, άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι απουσίας της κ. Βάσως Παπανδρέου και του κ. Φραγκίστου Παραθύρη καθώς δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση στη Βουλή.

Ψήφισαν με φυσική παρουσία ή επιστολική ψήφο 150 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής κανένας βουλευτής της Αριστεράς υπάρχουν 9 εέως 14 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν ψήφισαν την πρόταση.

Πάντως, το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση για σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων δεν σημαίνει και απόρριψη της πρότασης για παραπομπή των κ.κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε προανακριτική, καθώς η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να καταθέσει εντός 15 ημερών νέα πρόταση για διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Μαρκογιαννάκης: «Έίμαι αθώος και δεν με φοβίζει τίποτα»


Με μια φορτισμένη συναισθηματικά τοποθέτηση, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «φαρσοκωμωδία και πολιτική αλητεία» την εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens.

Λίγη ώρα πριν τη μυστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός μίλησε ευθέως για «συναλλαγή, βαλυροτζαβάρεια παζαρέματα κι εγώ είμαι θύμα αυτής της συμπεριφοράς» και υποστήριξε ότι «εγώ δεν θα ήμουν σε αυτή τη θέση αν ήμουν ακόμα στη ΝΔ».

«Είμαι αθώος και δε με φοβίζει τίποτα. Όμως αυτό που γίνεται είναι άδικο και παράλογο, αθλιότητα, αλητεία και βρωμιά», τόνισε, ενώ επί της ουσίας της υπόθεσης παραλαβής του συστήματος ασφαλείας C4i, σχολίασε: «Εγώ δεν είχα τα νεφρά να στείλω τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνει. Εκανα αγώνες, είμαι υπερήφανος για αυτό που προσέφερα στην πατρίδα μου κι αύριο πάλι το ίδιο θα έκανα».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στηλίτευσε παράλληλα τη μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης «για να με πάτε υπόδικο στις εκλογές. Αυτή η ατιμία με πειράζει».

Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης δεν ήταν παρών στη συζήτηση της Βουλής ενώ με υπόμνημά του στον Πρόεδρο της Βουλής χαρακτηρίζει αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον του και μιλάει για απόπειρα πολιτικής δίωξης.

Nωρίτερα, σε κλίμα σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens. Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ αποχωρούν από και δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία για τη σύσταση ειδικής επιτροπής αδικημάτων.
Read more...

"O μόνος υπουργός Περιβάλλοντος που θα νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα..."

Σφυρκόπημα κατά Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/B2F8C92642C42DA9E70AFEEE939E59DC.jpg

Ως ο μόνος υπουργός Περιβάλλοντος που θα μονιμοποιήσει τα αυθαίρετα χαρακτήρισαν τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος. Η πλειοψηφία των μελών του κυβερνώντος κόμματος είναι εξοργισμένη με τον υπουργό μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για την ύπαρξη αυθαίρετης «οικογενειακής» εξοχικής κατοικίας αλλά για την ώρα εξαπολύουν τα επικριτικά τους σχόλια μόνο στους διαδρόμους του κοινοβουλίου κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δείξει τα ηθικά αντανακλαστικά και να παραιτηθεί.

Από την άλλη στην συνεδρίαση του ΚΤΕ επέλεξαν να ασκήσουν δριμεία κριτική αποκλειστικά στην πολιτική του υπουργού.
ναλυτικά, ο κ. Κώστας Καρτάλης είπε με νόημα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου «η πολιτική σας γίνεται βαθμιαία όλο και πιο εκπτωτική για το περιβάλλον. Νομιμοποιείτε κάθε αυθαιρεσία των ελλήνων πολιτών και στέλνετε λάθος μηνύματα» και πρόσθεσε πως η πολιτική για την εξοχική κατοικία είναι «εξαμβλωματική» .

Στο ίδιο μήκος και η κυρία Σοφία Γιαννακά η οποία επέκρινε την πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα λέγοντας «είναι κρίμα η πρώτη πράξη ως υπουργός Περιβάλλοντος να είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και το μόνο έργο στα δύο πρώτα χρόνια του υπουργείου να είναι αυτή η νομιμοποίηση».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξαν και βουλευτές οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της τακτοποίησης των αυθαιρέτων όπως ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης και ο κ. Μιχάλης Τζελεπης.
Read more...

Μεγαλύτερος μισθός από τον Ομπάμα στον... διευθυντή του «Ελ. Βενιζέλος»


newpost.gr
Μεγαλύτερος μισθός από τον Ομπάμα στον... διευθυντή του «Ελ. Βενιζέλος»
Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκεται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και το ελληνικό δημόσιο αποδεικνύεται γαλαντόμο στις αμοιβές που προτάσσει για τα διευθυντικά στελέχη του Ελ. Βενιζέλος ενόψει «ξεπουλήματος». Δίχως λογική αλλά με σκανδαλώδη προκλητικότητα, το Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προτείνει το «ποταπό» ποσό των 5.500 ευρώ το μήνα για την αμοιβή του διευθυντή του «ΕΛ. Βενιζέλος» πάντα εν μέσω κρίσης.

Την ώρα δηλαδή που νοικιάζονται εργαζόμενοι με ενιαία αμοιβή 625 ευρώ το μήνα, ο διευθυντής του αεροδρομίου της Αθήνας, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το ελληνικό Δημόσιο, ανανεώνει τη συμβασή του με ετήσιες αποδοχές... 650.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα συζητηθεί -εκτός ημερήσιας διάταξης- η επέκταση της σύμβασης εργασίας του γενικού διευθυντή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιάννη Παράσχη, για πέντε χρόνια με απολαβές 650.000 ευρώ το χρόνο.

Ως μέτρο σύγκρισης ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμαλαμβάνει ετήσια αποζημίωση 400.000 δολαρίων συν 50.000 δολάρια έξοδα κίνησης. Το ποσό αυτό ισούται με 320.000 ευρώ...

Η σύμβαση του κ. Παράσχη (είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ και μέλος της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου) θα έληγε σε εννέα μήνες. Ο διευθυντής του αεροδρομίου αναζητήθηκε, αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε επικοινωνήσει με την «Ε».

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) είναι ιδιωτική εταιρεία, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 55%, η Hochtief AirPort GmbH διαθέτει το 26,667%, η Hochtief AirPort Capital GmbH το 13,333% και το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές.

Είναι απορίας άξιον πώς η γερμανική εταιρεία, την ώρα που επιθυμεί να πουλήσει τη συμμετοχή της στον ΔΑΑ, προωθεί μια τέτοια πρόταση. Το εννιαμελές Δ.Σ. του ΔΑΑ, στο οποίο προεδρεύει ο καθηγητής Ευστράτιος Παπαδημητρίου, είναι προφανώς ενήμερο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται ο αερολιμένας. Η πώληση ποσοστού του Δημοσίου έχει ήδη αποφασιστεί, όπως και η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης για τα επόμενα 20 χρόνια, είτε με τους Γερμανούς είτε με όποιον τους διαδεχτεί. Μάλιστα το Δημόσιο έχει προσλάβει ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους την ΒΝΡ Paribas και την Εθνική Τράπεζα.

Το 2010 ο ΔΑΑ παρουσίασε πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 5%, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 356,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 457,4 το 2009. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 96,55 εκατομμύρια έναντι 181,7 το προηγούμενο έτος. Τα δε χρηματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 220 εκατομμύρια, που είναι τοποθετημένα στο σύνολό τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.





Πηγή: Ελευθεροτυπία

Read more...

Στο φως το κείμενο του προσχεδίου για την απόφαση των ηγετών

Ανταλλαγή, μετακύλιση και επαναγορά ομολόγων


http://img.protothema.gr/52B8AAB1B3973CAA755ED2B5E9B4C933.jpg
Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου για την απόφαση που καλούνται να λάβουν σήμερα οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι στη διάθεση του protothema.gr.

Το προσχέδιο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σύνθετη λύση στο πρόβλημα του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά, με τη συμμετοχή του EFSF, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα χωρών που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η μετακύλιση θα είναι διάρκειας 15 ετών, ενώ η χώρα θα δανειοδοτηθεί με νέο δάνειο, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στο προσχέδιο παραμένει ανοικτό.

Το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 3,5%, ενώ η παρουσία του EFSF στην αγορά ομολόγων λειτουργεί ως εγγύηση προκειμένου η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν η χώρα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το σχέδιο, στο οποίο καλείται να συμμετέχει και το ΔΝΤ, θα εξειδικευθεί περαιτέρω από τους υπουργούς Οικονομικών.

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής:

Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.

Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:

Ελλάδα

1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».

2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.

3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.

4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.

6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικά εργαλεία

7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:

- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.

- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.

Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:

8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.

9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.

10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.

Οικονομική διακυβέρνηση

11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.

12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.

13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.

Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.
Read more...

Αλεξανδρούπολη: Αντίθετο στα χρυσορυχεία το Δημοτικό Συμβούλιο

newpost.gr
Αλεξανδρούπολη: Αντίθετο στα χρυσορυχεία το Δημοτικό Συμβούλιο
Πρόταση για ανανέωση της ομόφωνης απόφασης, κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου, έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έγινε δεκτή.

Ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι η ανανέωση αυτής της απόφασης κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα, επικαλούμενος και πληροφορίες ότι, στα μέσα Αυγούστου θα αδειοδοτηθεί η επένδυση.

«Υποχρέωση και δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αποτροπή της απόλυτης καταστροφής του περιβάλλοντος της προσβολής της υγείας και της ίδιας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζει τον αγώνα της διανομαρχιακής επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των χρυσορυχείων και συμβαδίζει με την ομόφωνη επίσης απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στα χρυσορυχεία, ως και όλων των θεσμικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων σωματείων και νομικών προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού δικαίου.

«Για τον λόγο αυτό αντιτιθέμεθα στην άνω επένδυση, ζητώντας από την πολιτεία να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο αυτό, τροποποιώντας ταυτόχρονα τον μεταλλευτικό κώδικα», καταλήγει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.

Read more...

Το λιμάνι της αγωνίας…

Κρίσιμη συνάντηση Παμπούκη - ναυτεργατών

http://img.protothema.gr/21F7525CA3D76583B3C38810EAE04304.jpg
Η πιο κρίσιμη ημέρα για τον τουρισμό και την ελληνική ακτοπλοΐα είναι η σημερινή, αφού θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Θα προηγηθεί συνάντηση το απόγευμα στις 16.00 με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια μία ακόμη «απασφαλισμένη βόμβα» η οποία αν «σκάσει» δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο για τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά μετά το χάος που έχει προκύψει με τους ταξιτζήδες.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στα νησιά και έχουν κάνει κρατήσεις καταθέτοντας προκαταβολές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού δεν ξέρουν αν θα ταξιδέψουν, ενώ στα πρόθυρα «εγκεφαλικού» βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος στα νησιά.

Επίσης, ενδεχόμενη απεργία των ναυτικών θα βυθίσει στην οικονομική κρίση ακόμη περισσότερο τους ακτοπλοϊκούς ομίλους που δίνουν τον ύστατο αγώνα να κρατηθούν στον… επιχειρηματικό αφρό.

Αιτία της κόντρας είναι η μείωση ή και κατάργηση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προνομίων των Ελλήνων ναυτικών.

Η ομοσπονδία ζητάει την κατάργηση του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου που αναφέρεται στη μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ, γεγονός που επηρεάζει τις συντάξεις.

Έχουν κοπεί στο μισό οι συντάξεις!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 20 μήνες οι συντάξεις των ναυτικών έχουν περικοπεί ακόμα και μέχρι 55%!

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ, μαζί με το ΚΕΑΝ και το ΚΑΑΝ το έλλειμμα για το 2011 ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

Οι ναυτεργάτες έχουν την καλή διάθεση να συζητήσουν, όχι όμως να κάνουν και πίσω.

Από την πλευρά του ο Χάρης Παμπούκης, που καλείται να διαχειριστεί ένα καίριο θέμα, έχει αντιπροτείνει λύσεις, όπως είναι το «πάγωμα» του νόμου για τις συντάξεις των ναυτικών. Ο υπουργός έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει επίσημα έως σήμερα το απόγευμα.

Για την κυβέρνηση ενδεχόμενη αποδοχή των αιτημάτων της ΠΝΟ θα δημιουργήσει προβλήματα αφού θα ανοίξει την «όρεξη» και σε άλλους κλάδους να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους μέχρι τελικής πτώσης.

Ο κ. Παμπούκης στην επιστολή του προς την ΠΝΟ που αποκάλυψε χθες το protothema.gr κάνει προσπάθεια να είναι συγκαταβατικός, επισημαίνει όμως ότι τα θέματα «προκύπτουν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να προετοιμαστούν για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν απευθύνει με ανακοίνωσή τους τα σωματεία: ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), με τη συμπαράσταση της ΠΕΣ/ΝΑΤ (Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ) και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτικών.

Συμπαράσταση από τους ακτοπλόους, αλλά…

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με την ΠΝΟ, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισαν, αιτήματα των ναυτεργατών, όμως παράλληλα απηύθυναν έκκληση να μη γίνει απεργία τη συγκεκριμένη περίοδο, αφού μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει «θανάσιμο» οικονομικό χτύπημα στον ακτοπλοϊκό κλάδο και στις οικονομίες των νησιωτικών περιοχών.

Η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο σε ενδεχόμενη απόφαση της ΠΝΟ για απεργιακές κινητοποιήσεις:

«Η επιβατηγός ναυτιλία βιώνει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις σύσσωμου του ναυτεργατικού κόσμου για το συνταξιοδοτικό μέλλον του.
Η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής προβληματικής κατάστασης του ΝΑΤ πρέπει να αναζητηθεί πολλές δεκαετίες πριν, όταν οι εκάστοτε διοικήσεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου διοικούσαν αδιαφανώς κατασπαταλώντας τις εισφορές του Ταμείου, χωρίς ποτέ κανένας να “πληρώσει” τις ενέργειες αυτής της πολιτικής.

Τις οποιεσδήποτε αποφάσεις της κυβερνήσεως για μειώσεις συντάξεων των ναυτικών μας και για αλλαγή του χρόνου συνταξιοδότησής τους θεωρούμε άδικες και αντιπαραγωγικές για το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος» και προσθέτει:

«Το ΥΠΑΑΝ έχει υποχρέωση να βρει τις αναγκαίες λύσεις για την αποφυγή απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη θερινή περίοδο ώστε να μην πληγούν ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα των νησιών μας και οι συγκοινωνίες, προκειμένου παράλληλα να μην καταρρεύσει η επιβατηγός ναυτιλία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ώθηση σε ανεργία όλων των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβατηγός ναυτιλία, τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις την τουριστική περίοδο τις καταδικάζει εκ προοιμίου, επιθυμώντας κλίμα συναίνεσης και συνέχιση του συγκοινωνιακού έργου της».

Read more...

Τέμπη: Έκοψαν ξανά την Ελλάδα στα δύο!


newpost.gr
Τέμπη: Έκοψαν ξανά την Ελλάδα στα δύο!
Με κινητοποίησεις που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες της χώρας συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τις κινητοποίησεις τους σε όλη τη χώρα οι ιδιοκτήτες ταξί. Λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια σε όλη τη χώρα έχουν αποκλειστεί από τους αυτοκινητιστές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους. Πριν λίγη ώρα, έκλεισαν και πάλι τα Τέμπη και η χώρα έχει κυριολεκτικά κοπεί στα δύο...

Με αυτοκινητοπομπή στην εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου, οι οδηγοί ταξί άρχισαν σήμερα το πρωί τη διαμαρτυρία τους. Αρχικά έφτασαν στα διόδια της Ελευσίνας όπου σήκωσαν τις μπάρες για να περνούν τα ΙΧ ελεύθερα.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στα διόδια του Ισθμού όπου ενώθηκαν με ταξιτζήδες από την Κόρινθο και παραμένουν στο σημείο μέχρι αυτή την ώρα, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ταξί της Κορίνθου, Γιάννης Κορδόσης, περιμένουν ενίσχυση στο μπλόκο του Ισθμού μέσα στις επόμενες ώρες, από περίπου 2.000 ταξί της Αθήνας. Σε ερώτηση, για το αν ετοιμάζονται να κλείσουν τον Ισθμό, ο κ. Κορδόσης τόνισε: «όχι μόνο δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά εμείς ανοίγουμε δεν κλείνουμε δρόμους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, οι οδηγοί ταξί αναμένεται να μεταβούν στα διόδια της Αττικής Οδού, όπου και εκεί θα σηκώσουν τις μπάρες.


Αποκλεισμοί και ταλαιπωρία σε όλη την Ελλάδα

Κεντρικούς κόμβους, στις τρείς εξόδους της Θεσσαλονίκης, απέκλεισαν με τα οχήματά τους οι ιδιοκτήτες ταξί, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τον τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος τους.

Ταξί της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής έκλεισαν πριν από τρία τέταρτα, την ε. ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών στο ύψος της Καρδίας. Πριν μισή ώρα έκλεισε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, στο Δερβένι και πριν από λίγο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στον κόμβο Λαχαναγοράς.

Οι ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν από το Φοίνικα, όπου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί, μέσω της περιφερειακής οδού για τα δυτικά, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Δεν έχουν ανακοινώσει το χρόνο αποκλεισμού των δρόμων. Επισημαίνουν όμως, ότι «στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην κοινωνία» και ότι οι αποκλεισμοί έχουν "συμβολικό" χαρακτήρα. Η κίνηση διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Τα Τέμπη έκλεισαν και πάλι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οδηγοί ταξί από την Θεσσαλία, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους.

Πάνω από 150 ταξί παρατάχθηκαν στην κοιλάδα. Η κυκλοφορία από το ύψος της Γυρτώνης διεξάγονταν απο παρακαμπτήριους.

Ο αποκλεισμός προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 3 το μεσημέρι και στην συνέχεια οι οδηγοί ταξί θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η διέλευση επιτρέπεται μόνο σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ στα Χανιά. Οι αυτοκινητιστές που αποχώρησαν από το αεροδρόμιο των Χανίων, έχουν παρατάξει από τις 8 το πρωί τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο που στεγάζει τις δυο οικονομικές υπηρεσίες των Χανίων και θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, αποκλείοντας την είσοδο των δυο υπηρεσιών.

Και το λιμάνι του Ηρακλείου απέκλεισαν σήμερα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, ενώ σε κλοιό βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών αλλά και διαπληκτισμούς και εντάσεις μεταξύ των ταξιτζήδων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Οι οδηγοί ταξί έχουν αποκλείσει το χώρο του λιμανιού και έτσι δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Magesty και Cristal της εταιρείας Louis, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οργανωμένες εκδρομές στην περιοχή και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Στα δύο κρουαζιερόπλοια επιβαίνουν περίπου 2.500 επιβάτες.

Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι σκοπός της κινητοποίησης τους εκεί, είναι να εμποδίσουν τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων, από και προς το χώρο του λιμανιού και δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

Πάντως, κατά πληροφορίες, η εταιρία των κρουαζιεροπλοίων εξετάζει το ακόμα και το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Louis, Γ.Κουμπενά, αν οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων δεν καταφέρουν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους αποζημιώσει.

Σε κατάληψη της Εφορίας, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ προχώρησαν απο το πρωί οι οδηγοί των ταξί της Σάμου, ο οποίοι συνεχίζουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους αλλά και τις καταλήψεις σε διάφορα δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, απέκλεισαν συμβολικά το αεροδρόμιο της Σάμου, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα σε πτήσεις.

«Εάν δεν δοθεί λύση, θα μας φέρουν σε απόγνωση. Πάνω από το 50% των αδειών των ταξί της Σάμου έχουν αγοραστεί με υποθήκες και δάνεια. Αυτή την ώρα που όλοι θα έπρεπε να είμαστε στις πιάτσες και να δουλεύουμε, εμείς παλεύουμε για τα αυτονόητα», δηλώνει ο πρόεδρος των ταξί Καρλοβάσου Σάμου, Δημήτρης Βαρσαμής.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ταξιτζήδες της Κέρκυρας, ο οποίοι από τις 8 το πρωί έχουν αποκλείσει το τμήμα του λιμανιού, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να κατεβαίνουν με τα πόδια μέχρι την έξοδο, προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να επισκεφθούν το νησί.

Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, αύριο θα αποκλείσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Ιδιοκτήτες ταξί της Μεσσηνίας έχουν παραταχθεί στην είσοδο του αεροδρομίου Καλαμάτας και πραγματοποιούν συμβολικές δεκάλεπτες καταλήψεις, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα αρκετά ταξί της Τρίπολης, κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Από τις 10.30 το πρωί, οι ιδιοκτήτες ταξί της Τρίπολης, αφού πρώτα πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στην πόλη, βρίσκονται στα διόδια Νεστάνης κι έχουν σηκώσει τις μπάρες.

Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου απέκλεισαν ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου. Η διακίνηση των επιβατών γίνεται έστω και μετ’ εμποδίων, όπως συνέβη και χθες το απόγευμα όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος αποκλεισμός. Οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν, νωρίτερα , μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και τα προβλήματα που υπάρχουν, προκαλούν την έντονη ανησυχία των τουριστικών παραγόντων του νησιού που απεύθυναν έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να προστατεύσουν τον τουρισμό.
Read more...

Συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής βλέπει η Μέρκελ

Συμφώνησαν σε λύση

«Με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα από την ρίζα τους», είπε η Γερμανίδα καγκελάριο.
«Με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα από την ρίζα τους», είπε η Γερμανίδα καγκελάριο. (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οιικονομίας, εξέφρασε σε δηλώσεις της, την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε συνάντηση του Eurogroup σήμερα, όπου θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», ανέφερε.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι. Και με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα από την ρίζα τους», προσέθεσε.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι το σχέδιο έχει παρουσιαστεί λεπτομερώς στον κ. Τρισέ και όπως αναφέρουν γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται πως έδωσε το «ΟΚ» για το ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Μιλήσαμε επί μακρόν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ακούσαμε τα επιχειρήματα του. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα είναι μία εποικοδομητική ημέρα», υπογρμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με εγγυήσεις για τις τράπεζες μια επιλεκτική χρεοκοπία

“Πρέπει να αποφευχθεί, δεν το αποκλείω”, λέει ο Γιούνκερ

http://img.protothema.gr/26CF8669AB27DE9C414600F11FCE5EF6.jpg

Η επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για την Ελλάδα είναι πλέον προφανές ότι αποτελεί μέρος της λύσης η οποία έχει δρομολογηθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις μαραθώνιες χτεσινοβραδινές συζητήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε νωρίτερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

«Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Ντε Γέγκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και ζήτησε “να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί «να αποκλειστεί» ως ενδεχόμενο.

Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΚΤ προς εξασφάλιση ρευστότητας τα ομόλογα χώρας που έχει διαβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για να συνοδευθούν τα ελληνικά ομόλογα από εγγυήσεις, προφανώς μέσω του μηχανισμού EFSF, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας, εφόσον η χώρα υποβαθμιστεί σε selective default.

“Η περίοδος διάρκειας μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι σύντομη” αναφέρει στο Bloomberg αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει πάντα ανοικτή, σε περίπτωση μη αποφυγής της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Read more...

Υπό το πρίσμα της γαλλογερμανικής πρότασης, η συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ

Μια ανάσα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Στις 12:00 έχει προγραμματισθεί η συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου
Στις 12:00 έχει προγραμματισθεί η συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
«Πυρετός» στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής (14:00 μμ).

Ο Γ.Παπανδρέου βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και άλλους στενούς συνεργάτες του, οριστικοποιώντας τις θέσεις που θα διατυπώσει επί της γαλλογερμανικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ, όσο και από το βήμα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, η γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί σύνθεση προτάσεων, που περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (πιθανώς από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5% στα νέα ομόλογα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως φαίνεται η ΕΚΤ θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε συνέχεια των πληροφοριών αυτών, η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ 'Ακερμαν.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα ύψη οι τόνοι στη Βουλή - Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη


newpost.gr
Στα ύψη οι τόνοι στη Βουλή - Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη
Σε κλίμα σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens. ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι υπάρχει μεθόδευση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για «συγκάλυψη του σκανδάλου που είναι και πράσινο και γαλάζιο». Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της τονίζει ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα τα έχουν κάνει πλακάκια».


Κατά τη σημερινή διαδικασία θα αποφασιστεί με μυστική ψηφοφορία η συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων που θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη και στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ΄ εξακολούθηση.

Για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρουν στην πρόταση τους ότι αφενός το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εμπίπτει στα κοινά αδικήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η τακτική δικαιοσύνη και εκείνη πρέπει να ασχοληθεί.

ΠΑΣΟΚ: Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι

«Η υπόθεση της Siemens στοιχειώνεται από τις 400.000 ψηφιακές παροχές του 1989. Η ιστορία στοιχειώνεται από την συγκυβέρνηση του 1989 που είχε συγκεκριμένο υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης ανοίγοντας τη συζήτηση. Στη σκιά της αναγγελθείσης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Βαλυράκης σχολίασε ότι ισχύει η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». Σε ό,τι αφορά τη στάση των κομμάτων απέναντι στην διαλεύκανση του περιώνυμου σκανδάλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή, από τον μόνον που αισθάνθηκε στήριξη ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Για την πρόταση σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση ενώ για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσοχατζόπουλο είπε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για πιθανολογούμενες δωροδοκίες και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, διότι η μεν απιστία συνιστά αδίκημα για το οποίο ισχύει η αποσβεστική προθεσμία για δε τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προτείνεται η διεύρυνση από την τακτική δικαιοσύνη για τις δέουσες ενέργειες. Επιπλέον κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν κατέθεσε την ηθικά και νομικά απαραίτητη δική της πρόταση απέναντι στο λαό και τη δημοκρατία, για το σκάνδαλο της Siemens.

ΝΔ: Δε συμμετέχουμε στη μυστική ψηφοφορία - Επικοινωνιακό τέχνασμα

Η ΝΔ δια του εισηγητού της Κώστα Τζαβάρα ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στη μυστική ψηφοφορία διότι «δεν είναι τόσο λίγη ώστε να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία».
«Η αίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αντί να αποτελέσει πρόταση κατηγορίας, έχει επιτηδείως συνταχθεί με τρόπο που ουσιαστικά στρέφεται κατά δύο υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή» ενώ «η αναφορά στα ονόματα των κ.κ. Μαντέλη και Τσοχατζόπουλου γίνεται χωρίς να αναφέρεται ποιος κατηγορείται και με ποιους όρους ώστε να ασκηθεί δίωξη και με την επισήμανση ότι έχει συντελεστεί η αποσβεστική ημερομηνία». «Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με διάταξη που νομοθέτησε το 1996, έδωσε τη δυνατότητα στις ΔΕΚΟ να αναθέτουν υποθέσεις τρισεκατομμυρίων σε όποιον ανάδοχο ήθελαν», είπε ακόμη ο κ. Τζαβάρας για να προσθέσει ότι «έτσι η Siemens βρήκε τις πόρτες ανοιχτές και της δόθηκε το δικαίωμα να θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αλώνι».

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «πονηρό το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργεί την αίσθηση ότι όλοι είναι ». "Δεν έχετε το δικαίωμα να αγνοείτε ότι ρητή διάταξη απαλλάσσει τον κ. Αλογοσκούφη διότι δεν είχε τη διαχείριση του ΟΤΕ ως ΔΕΚΟ εισηγμένης στο Χρηματιστήριο η οποία δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο αλλά μόνο στις διατάξεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών», είπε ο κ. Τζαβάρας ενώ για τον κ. Μαρκογιαννάκη είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί επίσης να κατηγορεί κάποιον επειδή έκανε αποδοχή ενός συστήματος ασφαλείας που άλλοι το είχαν παραγγείλει και μάλιστα είχαν δωροδοκηθεί, κατ΄ομολογία της Siemens». Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε ντροπή για το ΠΑΣΟΚ ότι παραπέμπει τον κ. Αλογοσκούφη με έναν νόμο το ν. 3242, με τον οποίο η ΝΔ μετέτρεψε από πλημμέλημα σε κακούργημα το αδίκημα της απιστίας. "Αν δεν αποσύρετε αυτό το κείμενο, εμείς δεν θα είμαστε τόσο λίγοι ώστε να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία", είπε ο κ. Τζαβάρας.

ΚΚΕ: Κουκούλωμα και συγκάλυψη

«Οι λέξεις κουκούλωμα και συγκάλυψη είναι αυτές που ταιριάζουν στην υπόθεση της », κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εκτιμώντας πως «αν θυσιαστούν κάποιοι, θα θυσιαστούν κάποιες Ιφιγένειες ώστε το σύστημα που παράγει τέτοια σκάνδαλα, να βγει λάδι». «Το σκάνδαλο της Siemens είναι και γαλαζοπράσινο και πρασινογάλαζο, γιατί εσείς τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβερνάτε τη χώρα τόσα χρόνια», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «η Siemens ήρθε στη χώρα το 1912 και στην περίπτωση των ψηφιακών το 1986. Ο δε διαγωνισμός για 1.000.000 παροχές που ξεκίνησε με τη ΝΔ, κατοχυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1994». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση για ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου "ώστε να ξέρουμε ποιος έχει τι σε αυτόν τον τόπο", κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων και των off shore.

«Το παιχνίδι ήταν και είναι στημένο και δεν διστάζει καμία φορά να θυσιάσει ορισμένους για να ηρεμήσει τον λαό», είπε ο κ. Παφίλης ο οποίος απευθύνθηκε στα λαϊκά στρώματα προτρέποντας «να κλείσουν τα αφτιά τους στην πλύση του εγκεφάλου, να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να στοχοποιήσουν τη μήτρα που γεννά η διαφθορά», που είναι ο καπιταλισμός, η επικράτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, η απελευθέρωση των αγορών.

ΛΑ.Ο.Σ.: Μυρίζει συγκάλυψη

«Η υπόθεση όζει συγκάλυψης», τόνισε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης καταγγέλλοντας ότι επί ένα χρόνο, "μάλλιασε" η γλώσσα του κόμματος του να ανοίξουν τα ταμεία των κομμάτων και να κληθούν στην εξεταστική οι πρώην πρωθυπουργοί. «Να κληθεί ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ποιοι είναι οι φουσκωτοί των συμφερόντων που τον ανέτρεψαν το 1993, ο κ. Σημίτης για τις τερατώδεις αναθέσεις που έγιναν επί των ημερών του και το 1.000.000 μάρκα του κ. Τσουκάτου και ο κ. Καραμανλής για να εξηγήσει γιατί συνέχισε να εκτελεί συμβάσεις αρματωλές και δεν τις », είπε ο κ. Αϊβαλιώτης για την άρνηση της πλειοψηφίας της εξεταστικής να κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί. Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κατήγγειλε επίσης ότι δεν ερευνήθηκε πως έφυγαν οι διαφθορείς ενώ για την πρόταση που αφορά τους κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, ο κ. Αϊβαλιώτης είπε ότι «μυρίζει συγκάλυψη», διότι ακόμη και «στα καφενεία ο κόσμος σχολιάζει ότι στοχοθετούνται τα δύο πρόσωπα ώστε να υπάρξει καραμπόλα και να έχουν συνέπεια η κ. Μπακογιάννη στο κόμμα της οποία πήγε ο Μαρκογιαννάκης και ο Καραμανλής που είχε υπουργό τον Αλογοσκούφη».

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλοπρεπές φιάσκο

«Το συμπέρασμα είναι προφανές: το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κατηγορώντας ευθέως ότι «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Siemens συμπράττουν στο κουκούλωμα». Η αλήθεια είναι ότι είναι μπλεγμένοι για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και τα κομματικά τους ταμεία, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος και το Ειρηνοδικείο Μονάχου που πιστοποιεί ότι το 2% του τζίρου της Siemens πήγαινε στα κόμματα και το 8% σε πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη οργανισμών. «Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε επειδή ξέσπασε μάχη συμφερόντων ανάμεσα σε αμερικανικές και γερμανικές επιχειρήσεις. Αλλιώς εδώ δεν θα παίρναμε χαμπάρι», είπε ο κ. Παπαδημούλης για να προσθέσει ότι το σκάνδαλο είναι δικομματικό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ενώ για τη Siemens ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στην τακτική δικαιοσύνη για τα υποβρύχια έγινε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. «Βρήκαμε αυτούς που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, και εκείνοι που πήραν τόσα χρόνια τα πολλά λεφτά, τώρα μας βγάζουν τη γλώσσα», είπε ο κ. Παπαδημούλης και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «δεν θα κάνει σκασιαρχείο», αλλά θα ψηφίσει με γνώμονα τη συνείδησή του. «Εγώ προσωπικά θα κρατήσω μια στάση απέναντι στο δικομματικό φιάσκο, τον συμψηφισμό και τη μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής.

Ντόρα Μπακογιάννη : Τα έχουν κάνει πλακάκια τα δύο μεγάλα κόμματα

«Ξεφτιλίζεται η Βουλή εάν σήμερα πιστεύουμε ότι το σκάνδαλο Siemens είναι ο Μαρκογιαννάκης και ο Αλογοσκουφης» είπε η κ.Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι ο κόσμος πιστεύει οτι τα δύο μεγάλα κόμματα τα εχουν κάνει πλακάκια .
«Εγώ έχω πληρώσει ακριβά την ιστορία της Siemens. Έτρωγα λασπη για ένα χρόνο για λεμονοστήφτες και καφετιέρες που είχα πάρει ως δημαρχος για τα ΚΑΠΗ του δήμου Αθηναίων» πρόσθεσε η προεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και επετέθη στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα βρήκε με το ΠΑΣΟΚ για να παραπεμφθούν μόνο οι κ.Μαρκογιαννάκης και Αλογοσκούφης επειδή είναι αυτά τα δυο πολιτικά πρόσωπα.
«Εγώ θέλω να πω με παρρησία ότι δεν υπηρχε εμπλεκόμενος υπουργος της ΝΔ στο σκάνδαλο Siemens. Η ΝΔ αντιδρά φοβικα και σπασμοδικά και οι βουλευτες δεν ειναι σε θεση να βγαλουν τα κομματικά γυαλια. Ας εμπιστευθουμε τουλαχιστον τη δικαιοσύνη» κατέληξε η κ.Μπακογιαννη.

Μαρκογιαννάκης-Αλογοσκούφης

Χρήση του δικαιώματος του θα κάνει ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης λαμβάνοντας το λόγο στο τέλος της συζήτησης. Ο πρώην υπουργός Γ. Αλογοσκούφης απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία χαρακτηρίζει αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή, την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ-Siemens. Σημειώνει ότι ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν είχε βάσει νόμου δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.
Read more...

Έκανε έξωση στους βατραχανθρώπους!


newpost.gr
Έκανε έξωση στους βατραχανθρώπους!
Από τις καρέκλες τους έπεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) αποφάσισε να κάνει έξωση στα... ΟΥΚ!

Το Σώμα βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά Αττικής, όπου εδώ και χρόνια οι βατραχάνθρωποι κάνουν την εκπαίδευσή τους στο θαλάσσιο κομμάτι, καθώς και διατηρούν τα γραφεία τους οι αξιωματικοί του σώματος. Τούδε και στο εξής ωστόσο τα «βατράχια» θα μείνουν «άστεγα», γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση και την δράση του Σώματος, διότι η διοίκηση της ΚΕΔ προσβλέπει προφανώς σε μεγάλες «μπίζνες» θέλοντας να αξιοποιήσει το ακίνητο και τις γύρω εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Κοσμά με πιο ωφέλιμο τρόπο.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η εν λόγω απόφαση της ΚΕΔ είχε γίνει εν γνώση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, μιας και η ΚΕΔ υπάγεται στο συγκεκριμένο υπουργείο με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να πέσει όχι μόνο από τα σύννεφα άλλα και από την καρέκλα του (στην κυριολεξία) στο άκουσμα της... τραγελαφικής είδησης.
Την ίδια έκπληξη όμως προκάλεσε η απόφαση της ΚΕΔ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος δεν πίστευε στα αυτιά του όταν ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Λιμενικού ότι τα ΟΥΚ θα μείνουν χωρίς εγκαταστάσεις λόγω... έξωσης από εταιρεία του Δημοσίου και σήκωσε το τηλέφωνο να ενημερώσει τον πολιτικό προϊστάμενο της ΚΕΔ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης δεν γνώριζε τίποτα μιας και η απόφαση είχε ληφθεί επί Παπακωνσταντίνου.

Υ.Γ: Δύσκολοι καιροί για ήρωες.

Α.Γ

Read more...

«Καταρρέει η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα!»

Προκαλεί και πάλι ο γείτονας...


http://img.protothema.gr/BA86C185A504A463A8F9DE910DC3CC2D.jpg
Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Ζύγι της Λεμεσού, η οικονομία των Ελληνοκυπρίων «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Είπε, επίσης, ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «όπως ακριβώς συνέβη», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, «και στην Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, σε αντίθεση, όπως είπε, με πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις και η οικονομία τους υποβαθμίστηκε.

Την ίδια ώρα, στα 2,4 δισ.ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Σε έκθεσή της για την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η CS εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα 900 εκατ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ, όπως γίνεται συνήθως μετά τις καταστροφές. Το ΑΕΠ, αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί σε αυτό. Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.

Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.
Read more...

Αλλάζει γραμμή ο Σαμαράς


newpost.gr
Αλλάζει γραμμή ο Σαμαράς
Σε διαφοροποίηση της στάσης Σαμαρά απέναντι στον Πρωθυπουργό προσανατολίζονται στην ΝΔ, αντιλαμβανόμενοι πλέον την ανάγκη προσαρμογής του προφίλ του Προέδρου της ΝΔ σε ένα περισσότερο ηγετικό μοντέλο. Στόχος είναι η καθιέρωση του Αντώνη Σαμαρά ως αυριανού Πρωθυπουργού και, υπό αυτό το πρίσμα, η κριτική στον Γ. Παπανδρέου περνάει σε δεύτερη μοίρα και θα ασκείται πλέον επί προσωπικού όταν κρίνεται αναγκαία η στοχοποίησή του.

Ένα πρώτο δείγμα δόθηκε χθες, κατά τη δήλωση του Α. Σαμαρά εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, στο μακροσκελές κείμενο της δήλωσής του απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στον κ. Παπανδρέου και προτίμησε να εστιαστεί σε ένα πολιτικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με παράλληλη αναφορά των προσφερόμενων λύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας αλλά και τη διασφάλιση της συνοχής της Ευρώπης.

Οι επιτελείς Σαμαρά επέλεξαν προφανώς μια ιδανική συγκυρία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες προσφέρονται για την ανάπτυξη ενός πατριωτικού προφίλ το οποίο δεν υπηρετείται από στρατηγικές που στόχο έχουν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα, η κριτική προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα αποτελέσει κύριο έργο του εκπροσώπου και των στελεχών της ΝΔ.

Στην αυτή λογική κινήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ και ως προς την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου. Τον άφησε να πει συνοπτικά ό,τι είχε να του πει, του απάντησε με μία φράση ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες και η επικοινωνία έληξε εκεί, έχοντας μετά βίας συμπληρωθεί ένα τρίλεπτο.

Στην Συγγρού εκτιμούν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Πρωθυπουργού έχει εξαντληθεί. Διαπίστωση που προκύπτει και από τα δημοσκοπικά συμπεράσματα τα οποία, όχι μόνο έχουν παγιώσει την πρωτοπορία της ΝΔ αλλά εμφανίζουν πλέον τον Σαμαρά ικανότερο του Παπανδρέου για να διαχειριστεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στους Έλληνες πολίτες.

Ως εκ τούτου, η ανάγνωση των επιτελών της ΝΔ συνοψίζεται στο συμπέρασμα ότι στην αντίληψη της κοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου δεν αποτελεί πλέον ισότιμο συνομιλητή του κ. Σαμαρά, γεγονός που οδηγεί στην αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της Συγγρού και στον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών στόχων.

Read more...

Το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ίσως οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», δηλώνει ο Γιούνκερ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Η συνολική λύση πρέπει να περλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών, είπε ο κ. Γιούνκερ
Η συνολική λύση πρέπει να περλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών, είπε ο κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την Πέμπτη τις πληροφορίες ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου για τη χρηματοδοτήση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί συμφωνία που δεν θα βοηθά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νέα στοιχεία», είπε.

«Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον τραπεζικό φόρο, σημείωσε πως «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα».

Επιλεκτική χρεοκοπία

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση για την Ελλάδα να οδηγήσει σε υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί».

Διπλωματική πηγή επανέλαβε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σε επίμονες ερωτήσεις εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή απάντησε θετικά. «Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως 'επιλεκτική χρεοκοπία' από τους οίκους αξιολόγησης» τόνισε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Blοomberg, δήλωσε πως «δεν είμαι υπεύθυνος για να εξηγήσω αν ναι ή όχι θα υπάρξει "επιλεκτική χρεοκοπία". Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτή την πιθανότητα, αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα».

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση της Ελλάδας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», επιτρέποντας έτσι την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος στην ολλανδική Βουλή, ο Γιαν Κέις ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα επωμιστούν μέρους του βάρους για την διάσωσης της Ελλάδας, όπως η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής («κούρεμα»).

«Έχει αποσυρθεί το αίτημα για αποφυγή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Μπορούμε να συνεχίσουμε με τον σχέδιο των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αυτές τις επιλογές που μόλις σας περιέγραψα, ένα μενού επιλογών. Αλλά θα οδηγήσει στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.

Στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινά στις 14:00, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική λύση στην κρίση χρέους, λέει ο Τζ.Στίγκλιτς

«Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας»

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται η Ευρώπη για την κρίση χρέους ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».

Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε, σημείωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από τις ΗΠΑ και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

Για τον ίδιο, η Βρετανία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη.

Ο Στίγκλιτς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες.

Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Στίγκλιτς ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

«Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε. Μια από τις ευκαιρίες μας είναι να διορθώσουμε ό,τι μας έφερε ως εδώ. Να εκσυγχρονιστούμε. Να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη. Να καταργήσουμε ένα αδηφάγο δημόσιο και την εμπλοκή του με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

» Έως σήμερα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμπλέκονται με το κράτος. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε το κράτος. Αυτό το κράτος έχει άμεση ανάγκη πολυεπίπεδου management. Χρειάζεται τεχνοκράτες με εμπειρία το δημόσιο, ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει διοίκηση.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το νερό …νεράκι στην Περιφέρεια!

Τριάντα οκτώ (!) αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο


http://img.protothema.gr/FE9687FB6199C676069C8648B15470F9.jpg
H 30η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παλαιών δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, μεταβιβάσεων και άλλων φόρων, με τη νέα ευκαιρία που δίνεται στους φορολογούμενους για να τις υποβάλλουν χωρίς πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα.

Με τις …38 αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε ς το βράδυ ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, η ρύθμιση επεκτείνεται και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών -προμηθευτών που δεν υποβλήθηκαν μέχρι και το 2010.

Επίσης επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους Δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό.

Σε ΦΠΑ θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και στην αποχέτευση από τους Δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ -Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτήν.
Read more...

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Αθήνα
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Κλείνοντας την συζήτηση και αιτιολογώντας την απόφαση του να μην κάνει δεκτές άλλες τροποποιητικές αλλαγές που προτάθηκαν, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι έγινε η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια και εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια που υπήρχαν σε αυτές την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα.

«Σε άλλη εποχή πολλές από τις προτάσεις σας δεν θα χρειαζόταν να τις κάνετε, γιατί θα είχαν ήδη κατατεθεί από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι για το υπουργείο Εργασίας πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

«Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην εξάντληση όλων των περιθωρίων ώστε να έχουμε ένα μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης των ανέργων» σημείωσε.

Ταυτόχρονα δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δεν θα γίνει ό,τι έγινε με τα Stage.

Ξεκαθάρισε δε, ότι οι προσλήψεις θα είναι ορισμένου χρόνου και με συγκεκριμένο έργο, ενώ συμπλήρωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γιώργο Βέη τού ζήτησε να συνδράμει έτσι ώστε να ελεγχθούν τόσο οι προκηρύξεις όσο και οι επιλογές που θα γίνουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τετ α τετ Παπανδρέου-Μέρκελ την Πέμπτη πριν την Σύνοδο Κορυφής

Μαραθώνιος επαφών


Ο Γιώργος Παπανδρέου με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής
Ο Γιώργος Παπανδρέου με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ θα έχει το μεσημέρι (12:00) της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα γίνει λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στον οποίο εξήγησε τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην Σύνοδο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, o πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψης αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα συστημικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοσή της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, και παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των spread της Ιταλίας ή της Ισπανίας, για παράδειγμα.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Ευρωομόλογο ή επαναγορά ομολόγων η λύση” λέει ο Σαμαράς

Ανησυχία στη ΝΔ για την “απουσία διαπραγμάτευσης”


http://img.protothema.gr/D99AEABCB25E504FA7ED28E5BBD615F1.jpg

Με αυξημένη ανησυχία παρακολουθεί η Ν.Δ. τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η Ν.Δ. φοβάται ότι «η απουσία διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές για τη χώρα μας εξελίξεις». Τέτοια εξέλιξη θα είναι σύμφωνα με τη «γαλάζια» ηγεσία η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, ένα ενδεχόμενο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι λύση πρέπει να δοθεί με το ευρωομόλογο ή με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και παράλληλα να εξασφαλίζεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση.

Σε σημερινή του δήλωση ο κ. Σαμαράς επισημαίνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να προωθήσει λύσεις χωρίς «επιλεκτική χρεοκοπία» και συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των ομολόγων.

Η Ε.Ε. «οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής», αναφέρει ο κ. Σαμαράς και εξηγεί την άρνησή του στη συμμετοχή ιδιωτών: «Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξαρχής, που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού. Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση».

Ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις: «Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”».

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι πέραν αυτών υπάρχει πάντα η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. Ειδικότερα για τη χώρα μας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ζητά «χαριστική μεταχείριση», ζητά την ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της: «Χωρίς επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση».
Read more...