Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική λύση στην κρίση χρέους, λέει ο Τζ.Στίγκλιτς

«Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας»

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται η Ευρώπη για την κρίση χρέους ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».

Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε, σημείωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από τις ΗΠΑ και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

Για τον ίδιο, η Βρετανία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη.

Ο Στίγκλιτς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες.

Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Στίγκλιτς ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

«Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε. Μια από τις ευκαιρίες μας είναι να διορθώσουμε ό,τι μας έφερε ως εδώ. Να εκσυγχρονιστούμε. Να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη. Να καταργήσουμε ένα αδηφάγο δημόσιο και την εμπλοκή του με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

» Έως σήμερα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμπλέκονται με το κράτος. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε το κράτος. Αυτό το κράτος έχει άμεση ανάγκη πολυεπίπεδου management. Χρειάζεται τεχνοκράτες με εμπειρία το δημόσιο, ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει διοίκηση.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: