Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«Καταρρέει η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα!»

Προκαλεί και πάλι ο γείτονας...


http://img.protothema.gr/BA86C185A504A463A8F9DE910DC3CC2D.jpg
Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Ζύγι της Λεμεσού, η οικονομία των Ελληνοκυπρίων «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Είπε, επίσης, ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «όπως ακριβώς συνέβη», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, «και στην Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, σε αντίθεση, όπως είπε, με πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις και η οικονομία τους υποβαθμίστηκε.

Την ίδια ώρα, στα 2,4 δισ.ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Σε έκθεσή της για την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η CS εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα 900 εκατ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ, όπως γίνεται συνήθως μετά τις καταστροφές. Το ΑΕΠ, αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί σε αυτό. Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.

Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: