Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ίσως οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», δηλώνει ο Γιούνκερ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Η συνολική λύση πρέπει να περλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών, είπε ο κ. Γιούνκερ
Η συνολική λύση πρέπει να περλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών, είπε ο κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την Πέμπτη τις πληροφορίες ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου για τη χρηματοδοτήση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί συμφωνία που δεν θα βοηθά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νέα στοιχεία», είπε.

«Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον τραπεζικό φόρο, σημείωσε πως «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα».

Επιλεκτική χρεοκοπία

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση για την Ελλάδα να οδηγήσει σε υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί».

Διπλωματική πηγή επανέλαβε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σε επίμονες ερωτήσεις εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή απάντησε θετικά. «Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως 'επιλεκτική χρεοκοπία' από τους οίκους αξιολόγησης» τόνισε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Blοomberg, δήλωσε πως «δεν είμαι υπεύθυνος για να εξηγήσω αν ναι ή όχι θα υπάρξει "επιλεκτική χρεοκοπία". Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτή την πιθανότητα, αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα».

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση της Ελλάδας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», επιτρέποντας έτσι την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος στην ολλανδική Βουλή, ο Γιαν Κέις ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα επωμιστούν μέρους του βάρους για την διάσωσης της Ελλάδας, όπως η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής («κούρεμα»).

«Έχει αποσυρθεί το αίτημα για αποφυγή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Μπορούμε να συνεχίσουμε με τον σχέδιο των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αυτές τις επιλογές που μόλις σας περιέγραψα, ένα μενού επιλογών. Αλλά θα οδηγήσει στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.

Στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινά στις 14:00, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: