Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΓΣΕΕ

http://www.gsee.gr/userfiles/image/saloni_news/Diakirixi%205-5-10_s.jpg

Αύριο στην μεγάλη μας Γενική Απεργία θα συναντηθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέοι και οι νέες για να δώσουν μια δυναμική απάντηση στα σκληρά και άδικα κοινωνικά μέτρα.

Να σώσουμε την Ελλάδα.

Γιατί Ελλάδα δεν είναι οι λίγοι και οι εκλεκτοί.

Ελλάδα είναι ο Ελληνικός λαός, που αυτή τη στιγμή καλείται σε θυσίες, χωρίς να βλέπει τους έχοντες και κατέχοντες να πληρώνουν.


Read more...

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

stoxasmos-politikh

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αγαπητέ Γιώργο Παπανδρέου,

κατανοώντας τις δύσκολες στιγμές που περνάς, δεν δίνω σημασία στη ρητορεία που αναπτύσσεις για να δικαιολογήσεις τις αδικαιολόγητες πρωτοβουλίες σου και κυρίως τους απαράδεκτους χειρισμούς σου, που μετέτρεψαν την δημοσιονομική κρίση στην χώρα σε κοινωνική κρίση.

Όμως, θα ήθελα να σε παρακαλέσω να συνειδητοποιήσεις ότι πλέον ο λόγος σου παραπέμπει σε φρασεολογία που αντανακλά λογική δικτάτορα – έστω ενός εκπαιδευόμενου δικτάτορα.

Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό το καινούργιο που λες και ξαναλές: «δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος», «δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος» και άλλα παρόμοια;

Αν δεν σε νοιάζει το πολιτικό κόστος, τότε, αγαπητέ Πρόεδρε της Κυβέρνησης, προφανώς δεν σε νοιάζει η πλουραλιστική δημοκρατία. Το σύστημα εντός του οποίου πολιτεύεσαι βασίζεται ακριβώς στο πολιτικό κόστος. Η δομή του πολιτεύματος που υπηρετείς και εντός του οποίους ασκείς την πολιτική σου δράση έχει ως οργανωτική αρχή το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι που ουσιαστικά περιορίζει την κυβερνητική αυθαιρεσία και τίποτε άλλο σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα άσκησης της εξουσίας.

Όταν λες «αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος», είναι σαν να λες ότι αδιαφορείς για το εάν και κατά πόσο οι πράξεις σου και γενικότερα οι πολικές σου επιλογές υποστηρίζονται από το εκλογικό σώμα το οποίο σε ανέδειξε στη θέση του πρωθυπουργό. Είναι σαν να πιστεύεις ότι δεν σε νοιάζει ο βαθμός νομιμοποίησης των πολιτικών που εφαρμόζεις.

Εάν πράγματι έτσι αισθάνεσαι και ανάλογα στοχάζεσαι, τότε μάλλον πέρασες απότομα από την διαβουλευτική δημοκρατία στην δικτατορική διακυβέρνηση.

Το ότι έσκισες το «συμβόλαιο με τον λαό» υπογράφοντας το συμβόλαιο με το ΔΝΤ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις και το επόμενο βήμα, να αδιαφορήσεις, δηλαδή, για το κόστος που συνεπάγεται αυτή η πράξη σου. Σε τούτη την περίπτωση θα έχεις μεταβληθεί από δήμιο της μικρο-μεσαίας τάξης, σε δήμιο της ίδιας της κολοβής έστω δημοκρατίας μας.

Μην επωμίζεσαι το πολιτικό κόστος για πολιτικές που δεν εγκρίνει ο λαός. Αυτό δεν είναι απλώς πολιτικός παληκαρισμός, αλλά μάλλον κυβερνητικός εμπαιγμός με πολύ άσημες μάλιστα επιπτώσεις στην μελλοντική σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι με αντιλαμβάνεσαι!

Μην ξεχνάς ότι κυβερνάς στο όνομα του λαού και του έθνους, μόνον που όλες οι εξουσίες δεν πηγάζουν από κάποια αόριστη έννοια του έθνους, αλλά αποκλειστικά από το Λαό. Άρα, δεν εν έχεις κανένα δικαίωμα να αντικαθιστάς έντεχνα αυτή την συνταγματικά οριοθετημένη σχέση με μια άλλη αόριστη και να αναφέρεσαι στο εθνικό συμφέρον ορίζοντας το υπερβατικά όχι ως national interest, αλλά ως μορφή ενός κάποιου ethnic interest – το οποίο ακόμη και ως πολιτικός όρος παραπέμπει σε κάτι άλλο.

Ιστορικά, ως προς το πολικό κόστος αδιαφορούν απολυταρχικά καθεστώτα και χούντες, κανείς άλλος.

Πρόσεξέ το λοιπόν, διότι τις φάρσες η ιστορία δεν τις σηκώνει…για τη κοινωνία δεν είμαι σίγουρος…θα δείξει, αλλά σκέψου αν αξίζει να πειραματιστείς!

Κρίμα δεν είναι Γιώργο μας που απογοητεύεις τόσο πολλούς!

Φιλικά

Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Read more...

Aλλαγές στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

.nooz.gr
Ευνοϊκή ρύθμιση για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς - σύμφωνα με την οποία ο τρίτος χρόνος υπηρεσίας τους μοριοδοτείται με διπλάσιο αριθμό μορίων - έφερε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο νομοτεχνικών βελτιώσεων και αλλαγών που προκάλεσε στο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Το σχέδιο νόμου εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, προβλέπεται επίσης:

- Αύξηση των μορίων για το βαθμό του πτυχίου, για τους πολύτεκνους και για τους εκπαιδευτικούς με παιδιά με αναπηρία. Δηλαδή διπλασιάζεται η μοριοδότηση για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση (από 0,50 σε ένα μόριο). Οι πολύτεκνοι αντί για πέντε παίρνουν έξι μόρια και οι εκπαιδευτικοί με παιδιά με αναπηρία παίρνουν από τρία, πέντε μόρια.

- Η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων γίνεται από τον ενιαίο πίνακα για τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα γενικά εκκλησιαστικά λύκεια

- Στην μεταβατική περίοδο εντάσσονται για πρώτη φορά στην κατηγορία διορισμού οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67%

- Σε θέσεις προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ-ΚΔΑΥ μπορούν να επιλέγονται και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού

- Μοριοδοτείται το δεύτερο διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην επιλογή των σχολικών συμβούλων

- Οι διατάξεις για τις μεταθέσεις αφορούν το σχολικό έτος 2010 - 2011.
Read more...

Θα καταψηφίσει τα μέτρα η ΝΔ




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwTcBo8u7pw7T0jInOvNblon1sfzhNwTH295_tk4XVkV7qwZ3fYdKOvgAarboS2R6dkVF532xqHUW8CzOCRkBVJ2sW5v08YPty1IC0Z3MuSlCjdAUT4JvVcpudTiZcQO2jefOxPXiUaaQ/s1600/netled.pngtroktiko

Δηλώσεις αυτή την ώρα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επισημαίνει ότι η ΝΔ δε θα υπερψηφίσει τα μέτρα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο Αντώνης Σαμαράς, η θέση του Κόμματός της Ν.Δ για τη Συμφωνία χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι η καταψήφισή του.


Read more...

AΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Αυξημένοι στο εξής οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω της νέας ρήτρας καυσίμων, του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης και των χρεώσεων για τα Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών...Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η επιχείρηση, η αύξηση λόγω της ρήτρας καυσίμων θα οδηγήσει σε μέση αύξηση 0,23% στους επόμενους λογαριασμούς, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν διεθνώς ανοδική πορεία.
Επιπλέον, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ επιβαρύνονται από τις 2 Μαίου με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και με τη χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους καταναλωτές οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα επιβαρυνθούν με περίπου 0,74 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες.
Η χρέωση του Ειδικού Φόρου ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Οικιακή και Δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Επιχειρηματική χρήση. Η μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε την Τρίτη η ΔΕΗ, με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου προέκυψαν αυξήσεις 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh στην υψηλή τάση, 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh στη μέση και 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh στη χαμηλή τάση, στην οποία συνδέονται τα νοικοκυριά και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η ρήτρα εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο για το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν προέκυψαν αυξήσεις ή μειώσεις. Με το μηχανισμό αυτό τα τιμολόγια της ΔΕΗ παρακολουθούν τις διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω της δαπάνης της επιχείρησης για καύσιμα.
«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο» καταλήγει η ανακοίνωση. fimotro

Read more...

ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!!!

[andreas.jpg]
Read more...

Χτίζουμε μια δυνατή οικονομία


Ημ. Δημοσίευσης : 29/09/2009 12:00

Ψηφίζουμε 5 νομοσχέδια για την ανάταξη της οικονομίας.

1. Για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, την αναδιανομή και τη φορολογική δικαιοσύνη.

  • Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό.
  • Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
  • Νέο φορολογικό σύστημα για φορολογική δικαιοσύνη.
    Κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
    Ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
    Αντικατάσταση ΕΤΑΚ με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο για προστασία της μικρής ιδιοκτησίας.


2. Για την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας.

  • Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
  • Τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις και στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς.
  • Δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
  • Αναβάθμιση Επιτροπής Ανταγωνισμού στη μάχη κατά των καρτέλ.


3. Για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία.

  • «Πάγωμα» για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε κρίση. Δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών.
  • Δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.
  • Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
  • Μείωση χρονικών ορίων και διάθεσης μεταχρονολογημένων επιταγών από τράπεζες.


4. Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων.

  • Σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
  • Απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων με υπηρεσίες μίας στάσης.
  • Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μετά από κοινωνικό διάλογο.


5. Για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.

  • Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σταδιακά, στο 70% του βασικού μισθού.
  • Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων.
  • Διοχέτευση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
  • Κίνητρα πρόσληψης νέων, με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για τέσσερα χρόνια.
  • Τέλος στους κομματικούς εκβιασμούς με τα STAGE στο Δημόσιο.
  • Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια και ηλικιωμένους ανέργους.
  • http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/9b531676-4f78-4c36-8037-912194665889

Read more...

Τέσσερις αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης

Τραγωδίες σε Βέροια,Σέρρες,Θεσσαλονίκη,Πάτρα

.protothema.gr
Η απόγνωση από τα αβάσταχτα προβλήματα που τους προκάλεσε η οικονομική κρίση, ήταν η αιτία που έσπρωξε στον εκούσιο θάνατο τέσσερις ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες, σε διαφορετικά σημεία της χώρας!

  • Στην Βέροια, ένας 71χρονος συνταξιούχος οικοδόμος έβαλε τέλος στη ζωή του στήνοντας μια αυτοσχέδια αγχόνη στην μπασκέτα ενός γηπέδου κοντά στο σπίτι του. Στο σημείωμα που άφησε στους δικούς του, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τη σημερινή οικονομική κατάσταση και εξέφραζε την επιθυμία του να δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη!
  • Στην Παλαιοκώμη Ροδολίβους στις Σέρρες, ένας 49χρονος αγρότης πατέρας ανήλικων παιδιών βρέθηκε απαγχονισμένος στην πόρτα αντλιοστασίου έξω από το χωριό. Συγγενείς και φίλοι του κατέθεσαν ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και προσωπικά προβλήματα, ενώ ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
  • Στην Θεσσαλονίκη τα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες οδήγησαν στην αυτοκτονία έναν 45χρονο οδηγό ταξί, ο οποίος απαγχονίστηκε μέσα στο διαμέρισμά του. Νωρίτερα, είχε τηλεφωνήσει σε φίλο του και του είχε αποκαλύψει τι σχεδίαζε να κάνει. Οι δύο αδελφές του έτρεξαν στο σπίτι, αλλά τον δεν πρόλαβαν ζωντανό. Δίπλα του ο 45χρονος είχε αφήσει ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του.
  • Στην Πάτρα, ένας 38χρονος φρουρός των φυλακών Αγίου Στεφάνου, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο αφήνοντας έναν φάκελο με επιστολή προς τους δικούς του. Μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείου του Ρίου όπου ξεψύχησε μετά από 36 ώρες.

Read more...

Αυτό ειναι το νομοσχέδιο



ΜΕ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αυτό ειναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή και γονατίζει την Ελλάδα και τους Ελληνες. Μειώσεις, αλλαγές, αυξήσεις, περικοπές κλπ όλα...

αυτά που αλλάζουν τη ζωή μας. Δείτε το εδώ (pdf)
troktiko

Read more...

Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2011 και 2012

nooz.gr
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2011 και το 2012 και μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή από το 2011 όπως και ειδικών φόρων κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά) από το 2012 προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2011 θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ και το 2012 επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα μη αλκολούχα ποτά προβλέπονται έσοδα το 2012, 300 εκατ. ευρώ ενώ από τις μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα ένα δισ. ευρώ το 2011 και 300 εκατ. ευρώ το 2012
Read more...

Ομιλία Μέρκελ στη συνεδρίαση της Βουλής για το δάνειο

.nooz.gr
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα υπερασπιστεί την απόφαση τής κυβέρνησης της να συμμετάσχει στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας σε ομιλία της ενώπιον της Κάτω Βουλής την Τετάρτη.

Η Άνω και η Κάτω βουλή της Γερμανίας αναμένεται να ψηφίσουν αυτήν την Παρασκευή το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην χώρα να συμμετάσχει στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας για το οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τον προϋπολογισμό θα πραγματοποιήσει ένα ανοιχτό ντιμπέιτ για το νομοσχέδιο αύριο Τετάρτη ανάμεσα στις 08Η30 και 11Η30 GMT.

Το ντιμπέιτ θα παρακολουθήσουν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ και ο επικεφαλής της γερμανικής κρατικής τράπεζας, η οποία θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα αν το Βερολίνο εγκρίνει το πακέτο βοήθειας.
Read more...

Nέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ...


nonews-news

Στην εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων και στην επιβάρυνση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και τη χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών αποδίδει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου προέκυψαν αυξήσεις 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh στην υψηλή τάση, 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh στη μέση και 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh στη χαμηλή τάση, στην οποία συνδέονται τα νοικοκυριά και...
η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ενώ ο μέσος όρος των αυξήσεων, σύμφωνα με την επιχείρηση, είναι 0,23%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ρήτρα εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου, όμως για το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν προέκυψαν αυξήσεις ή μειώσεις.

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ακόμη ότι από την Κυριακή 2 Μαϊου, επιβλήθηκαν Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως προβλέπεται από το Ν. 3833/10 καθώς και Χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 50/00, σύμφωνα με το Ν.2093/92.

Η χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Οικιακή και Δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Επιχειρηματική χρήση. Η μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh.

«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Read more...

ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!!!!!!



Read more...

Νέα απίστευτη λαίλαπα για μισθούς και συντάξεις!

Μηδέν επίδομα για όσους είναι κάτω των 60 ετών...


protothema.gr
Νέο τετραπλό χτύπημα από την κυβέρνηση για 1 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους και για πάνω από 100.000 συνταξιούχους άλλα και για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν υπερβεί το 60 έτος της ηλικίας τους.

Για την ακρίβεια στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο προβλέπεται ότι :

α) όσοι λαμβάνουν μικτές συνολικές αποδοχές έως 3.000 ευρώ, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα παίρνουν επίδομα 1.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 250 το Πάσχα και το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, όμως αυτό που τελικά ισχύει είναι ότι όσοι παίρνουν έως 2.000 ευρω θα λαμβάνουν αυτούσιο το επίδομα ενώ όσοι λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ θα περικόπτεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι όποίος λαμβανει

2100 ευρώ θα παίρνει επίδομα 900 ευρώ
2200 ευρώ θα παίρνει επίδομα 800 ευρώ
2300 ευρω θα παίρνει επίδομα 700 ευρώ
2900 ευρώ θα παίρνει μόλις 100 ευρώ

β) Όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν υπερβεί το όριο των 60 ετών τότε δεν θα λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρω δηλαδή τα «νέα» δώρα των Χριστουγέννων του Πάσχα και του Θέρους. Από την ρύθμιση εξαιρούνται όσοι «βγαίνουν» αναγκαστικά στην σύνταξη λόγω αναπηρίας κ.λπ


γ) Το μέτρο όπως είναι ευνόητο θα ισχύσει και για όσους έχουν υποβάλλει τους τελευταίους μήνες αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης και δεν υπερβαίνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.


δ) Όσοι λαμβάνουν συνολική σύνταξη (μαζί με τα επικουρικά) από 1701 έως 2500 ευρω τότε δεν θα τους δίδεται ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρω άλλα θα δίδεται αναλογικά με την σύνταξη τους και έως του ποσού των 2.500 ευρω. Αυτό σημαίνει ότι όποιος λαμβάνει σύνταξη έως

1700 ευρω θα λαμβάνει επίδομα 800 ευρω ,
1800 ευρω θα λαμβάνει 700 ευρω
1900 ευρω θα λαμβάνει 600 ευρω
2000 ευρω θα λαμβάνει 500 ευρω
2100 ευρω θα λαμβάνει 400 ευρω κοκ

Για την ακρίβεια το φορολογικό νς της κυβέρνησης προβλέπει:

Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά και για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, με εξαίρεση τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του και το ύψος τους καθορίζεται ως εξής:
α) Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.
β) Το επίδομα εορτών Πάσχα, στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ.
γ) Το επίδομα αδείας, στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ.

Από το όριο ηλικίας που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο εξαιρούνται όσοι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω αναπηρίας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι:
α) δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, ή
β) είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα της παραγράφου 10 καταβάλλονται μόνο από το φορέα που καταβάλλει την μεγαλύτερη σύνταξη.
Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.

Τα επιδόματα της παραγράφου 10 δεν καταβάλλονται σε όσους δικαιούχους και βοηθηματούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του ν. 2084/1992 ( Α’ 165 ), 6 παρ. 9 του ν. 2227/1994 (Α΄129 ) και 8 παρ. 14 του ν. 2592/1998 ( Α΄ 57 ). Τα επιδόματα της παραγράφου 10 δεν καταβάλλονται, εφόσον οι καταβαλλόμενες συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων της παραγράφου 10, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση υπερβαίνουν κατά μήνα, τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ. Αν με την καταβολή των επιδομάτων της παραγράφου 10, οι καταβαλλόμενες συντάξεις υπερβαίνουν το ύψος αυτό, τα επιδόματα της παραγράφου 10 καταβάλλονται μέχρι του ορίου των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ, με ανάλογη μείωσή τους.

Read more...

Συνελήφθη ο επικηρυγμένος «ληστής με τα μαύρα»

Πρόκειται για τον Συμεών Σεϊσίδη

.protothema.gr
Νέους δρόμους στις έρευνες για τις ομάδες ένοπλης βίας και τη σύνδεση τους με το κοινό έγκλημα ανοίγει η σύλληψη του Σίμου Σεισίδη, ενός επικηρυγμένου για συμμετοχή στην ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» και πλέον καταζητούμενου Έλληνα.

Η Αστυνομία εξετάζει ως πιο πιθανό σενάριο ο 32χρονος και ο άλλος συλληφθείς να μην ήταν οι δύο ληστές που το βράδυ της Δευτέρας χτύπησαν το Praktiker στον Ταύρο και είτε να αποτελούσαν ομάδα υποστήριξης, είτε να συνελήφθησαν τυχαία μετά τα μπλόκα που έστησαν για τον εντοπισμό των ληστών του καταστήματος.

Όπως και να έχει το σημαντικό για την Αστυνομία είναι ότι ο Σεισίδης, σοβαρά τραυματισμένος βρίσκεται στα χέρια τους και πλέον έχουν πολύτιμα στοιχεία προκειμένου να δουν αν ο άνθρωπος που συμμετείχε στην ομάδα των ληστών με τα μαύρα έχει εμπλοκή στον Επαναστατικό Αγώνα και τη Σέχτα Επαναστατών. Παράλληλα, αναζητούν δύο έως τέσσερα άτομα που φέρονται να αποτελούν την ομάδα του ληστή, ανάμεσα τους τον αδερφό του Μάριο και τον Γρηγόρη Τσιρώνη.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ληστών, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η βαλλιστική συνεχίζεται τόσο στα δύο συγκεκριμένα όπλα όσο και στο πιστόλι που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των ληστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ, γνωστοποιεί πως ο ένας εκ των δραστών έφερε επάνω του μία χειροβομβίδα, αμυντικού τύπου και ρωσικής προέλευσης, καθώς και ένα πιστόλι, τύπου GLOCK 17 των εννέα χιλιοστών, με φυσίγγιο στη θαλάμη και τρείς γεμιστήρες με 74 φυσίγγια συνολικά.

Ο δεύτερος έφερε ένα πιστόλι, τύπου ZASTAVA CZ 99, των 9 χιλιοστών, με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα των 14 φυσιγγίων.

Η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι έγινε την Δευτέρα το βράδυ στο κατάστημα Praktiker στην οδό Πειραιώς λίγα λεπτά πριν τις εννέα. Δύο άνδρες οπλισμένοι με πιστόλια, εισέβαλλαν στο κατάστημα και αφού πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν φύλακα στο στήθος και χτύπησαν έναν άλλο στο κεφάλι με το κοντάκι, άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν. Οι ληστές βγαίνοντας από το κατάστημα ακινητοποίησαν μια γυναίκα, άρπαξαν το αυτοκίνητο της και χάθηκαν στα στενά της περιοχής.

Η Αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό στο Γκάζι και λίγο αργότερα άνδρες της ΟΠΚΕ ήρθαν τετ – α τετ με το Σεισίδη. Του κάνουν σήμα να σταματήσει για έλεγχο, εκείνος σηκώνει το όπλο και πυροβολεί εναντίον τους, ανταποδίδουν τα πυρά και καταφέρνουν να τον τραυματίσουν στο πόδι. Με μια παράλληλη επιχείρηση που γίνεται στην πλατεία Κεραμικού συλλαμβάνεται ο γνωστός αντιεξουσιαστής Άρης Σειρηνίδης ο οποίος στο παρελθόν είχε προσαχθεί ως ύποπτος για συμμετοχή στη συμμορία των ληστών με τα μαύρα και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για οπλοκατοχή και αντίσταση κατά της αρχής ενώ ο Σεισίδής νοσηλεύεται στην εντατική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.


Read more...

Συνάντηση Λ. Κατσέλη με τους εκπροσώπους της ακτοπλοΐας για θέματα ναυτιλίας



Τους άξονες της πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η υπουργός Λούκα Κατσέλη και μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας και του σωματείου "τρίαινα" για θέματα του Σκαραμαγκά.

Η κ. Κατσέλη είπε ...
ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας οι προτεραιότητες του υπουργείου είναι να δώσει μάχη για την προστασία του καταναλωτή και του πολίτη ενάντια στην ακρίβεια.

Μάχη για την ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων ως ανάχωμα στην ύφεση. Μάχη για την ομαλή λειτουργία των αγορών με προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού ώστε να αρθούν τα αντικίνητρα και να εισέλθουν επιχειρήσεις στις αγορές ώστε να διευρυνθούν οι θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας η κ. Κατσέλη είπε ότι συζήτησε την ανάγκη της μείωσης των τιμών των εισιτηρίων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στα νησιά μας. Οι εκπρόσωποι της ακτοπλοΐας αναφέρθηκαν, όπως είπε, στο υψηλό κόστος των καυσίμων, στις υψηλές κρατήσεις υπέρ τρίτων και στην υποχρεωτική δρομολόγηση για 7,5 μήνες το χρόνο των ταχύπλοων της δεκάμηνης των συμβατικών πλοίων κατά δεύτερο σε ό,τι αφορά την παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά η υπουργός είπε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με αυτή εξασφαλίστηκε ότι η παρουσία της δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του ΟΛΠ.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Πεταλωτής για κατάληψη της ΕΡΤ και την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη




«Κάποιοι, υποτίθεται υπερασπιζόμενοι εργασιακά συμφέροντα, εξέλαβαν τη χτεσινή, παγκόσμια ημέρα της ελευθεροτυπίας, ότι μπορούν να καθορίζουν τις ειδήσεις που θα προβληθούν, έστω από ένα κρατικό κανάλι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην κατάληψη στην ΕΡΤ.

Επιπλέον, είπε ότι είναι «υπεύθυνοι» και «υπόλογοι» για ...τη συμπεριφορά τους και την απαξίωση της δημόσιας ζωής και των πολιτών, που παρακολουθούν ή όχι το συγκεκριμένο κανάλι.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη από το ΠΑΜΕ, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δυστυχώς το ΠΑΜΕ έχει αναλάβει κατ’ εργολαβία την υπονόμευση του τουρισμού και αυτό γίνεται με την ευθύνη του ΚΚΕ, αντιδρώντας στην αποβίβαση τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά και βεβηλώνοντας την Ακρόπολη».

Ακόμη σημείωσε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είναι υπόλογα για τα έσοδα που χάνονται από τον τουρισμό, για τις δουλειές που χάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και θα πρέπει να απολογηθούν.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακολουθεί και να δρα με ισορροπία, σύνεση και ψυχραιμία, αλλά η ανάγκη καταδίκης τέτοιου είδους, υποτίθεται ακτιβιστικών, ενεργειών είναι εντονότατη και θα πρέπει να τη συμμεριστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις», υπογράμμισε.


Read more...

Εγκρίσεις των δανείων από Γαλλία και Αυστρία

nooz.gr
Η κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμμετοχή της Γαλλίας στο πακέτο επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή της Γαλλίας στο πακέτο,συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια για τα επόμενα τρία χρόνια,ανέρχεται στα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ .Από το ποσό αυτό τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται να διατεθούν εφέτος.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε προς την εφημερίδα Le Monde ότι η βοήθεια αυτή "δεν είναι ένα δώρο η μία επιδότηση.Δανείζουμε με ένα συγκριμένο επιτόκιο περίπου 5%". Πριν από την ψηφοφορία, η υπουργός τόνισε προς τους βουλευτές ότι θα είναι "ιδιαίτερα προσεκτική"αναφορικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των μέτρων λιτότητας που η χώρα υποσχέθηκε να λάβει σε αντάλλαγμα για την βοήθεια.

Το νομοσχέδιο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και το καταψήφισαν μόνο ένας συντηρητικός και πάνω από 20 ακροαριστεροί βουλευτές. Στη συνέχεια θα υπάρξει ψηφοφορία στη Γερουσία όπου αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στη Βιένη, το υπουργικό Συμβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στην οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν η ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Στην Αυστρία, ήταν αρκετό μέχρι σήμερα το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δανείου προς άλλη χώρα μέχρι του ποσού των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, καθώς η συμμετοχή της Αυστρίας στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ,το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου αυτού στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τροποποίηση αναμένεται να εγκριθεί αύριο χωρίς πρόβλημα, από το κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν, επικεφαλής ενός συνασπισμού αριστεράς - δεξιάς , συνέκρινε την κατάσταση με την επέμβαση πυροσβεστών που κλήθηκαν να σβήσουν μία πυρκαγιά.
Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιερωνύμου στο Μαξίμου

nooz.gr
"Δίνουμε μία πολύ σκληρή μάχη, αλλά πιστεύω στις δυνάμεις της πατρίδας και του λαού" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. "Η Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις" ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

Η σημερινή ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών και αφορούσε το προνοιακό έργο της Εκκλησίας. Η πρώτη συνάντησή τους αφορούσε την αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων την ευθύνη των οποίων έχει ο κ. Ιερώνυμος.

"Ζούμε μια πολύ δύσκολη στιγμή, δίνουμε μια σκληρή μάχη, πιστεύω στις δυνάμεις της πατρίδας, του λαού και των πολιτών και θα αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες μπορούν", ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι ήδη το πράττει η Εκκλησία και ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την συμπαράσταση.

Από τη μεριά του, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι πράγματι είναι δύσκολη η στιγμή, ότι η εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και ευχήθηκε να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα. "Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να πούμε ότι πρέπει όλοι ενωμένοι να συνεργαστούμε", ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι σίγουρη, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη γραφειοκρατία τόνισε ότι πράγματι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας και είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα αλλάξει ενώ δεσμεύτηκε ότι αλλαγές θα γίνουν άμεσα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το προνοιακό έργο της εκκλησίας

Read more...

Έρχεται Εξεταστική για την Οικονομία

.nooz.gr
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν προτίθεται η κυβέρνηση να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήδη οι επιτροπές για το Βατοπέδι και τη Siemens βρίσκονται προς ολοκλήρωση και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει αργότερα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχτεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά».

«Είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οικονομία και για το ποιοι έφταιξαν», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Υπογράμμισε δε ότι «η εξυγίανση που επιθυμεί η κοινωνία ξεκίνησε και έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από τους ίδιους του πολιτικούς».

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι είναι σαφές ότι θα εξεταστούν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αν επιμείνουμε, αυτή τη στιγμή, σε πρόσωπα, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία.

Είπε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς ως πρόσωπα συλλήβδην και ότι θα πρέπει να καταγραφεί και μέσα από τις εξεταστικές ποιοι πολιτικοί έχουν παρανομήσει, για να τους καταλογιστούν ευθύνες.

Επιπλέον,ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια εξεταστική για την οικονομία, αλλά μόνο όσοι ενέχονται ή ευθύνονται για παραλείψεις ή πράξεις, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε δε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων».

«Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις που βιώνει η κοινωνία είναι ανάγκη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και να επικεντρωθεί ουσιαστικά και όχι μόνο κατ’ επίφαση στον εθνικό μας στόχο, για την έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την εξυγίανση του δημόσιου βίου σε δύο επίπεδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού, παράνομου πλουτισμού και προνομιακών χειρισμών», που προέρχονται από αυτούς.

Επισήμανε δε ότι έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταγράψουν όλες αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις.

Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε ότι σε ανύποπτο χρόνο η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους πολίτες, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα που πλήγωσαν το πολιτικό σύστημα και απαξίωσαν την πολιτική στα μάτια των πολιτών και πως τότε είχε κατηγορηθεί για αποπροσανατολισμό.

«Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα, ότι επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων - είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα τα οποία εξετάζονται και ότι είναι σαφές ότι εμείς θέλουμε και οι υπουργοί και οι πολιτικοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τον Έλληνα πολίτη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιες εγγυήσεις παρέχονται ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα, «ώστε να μην γίνουμε απέραντο δικαστήριο πολιτικών».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι είναι η μόνη αρμόδια να εκδώσει πόρισμα και στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή ή όχι.
Read more...

Κατατέθηκε το σ/ν για τα μέτρα

nooz.gr
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το σχέδιο νόμου προτείνονται μέτρα και πολιτικές που έχουν ως στόχο το εθνικό συμφέρον και την προστασία των Ελλήνων πολιτών.

Αύριο θα γίνει η συζήτηση του ν/σ, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την επόμενη μέρα, τη Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Στο ν/σ έχουν ενσωματωθεί και τα χθεσινά φορολογικά μέτρα, που αφορούσαν την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, και καύσιμα.

Το πρόγραμμα σταθερότητας που σχεδιάστηκε και τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται με το σχέδιο νόμου θέτουν σε εφαρμογή το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την παροχή χρηματοδότησης ύψους 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ αφορούν διμερή δάνεια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανέρχονται σε έντεκα μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2013, με στόχο το έλλειμμα να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014. Επίσης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 4% το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Με το άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου περιγράφεται και θεσμοθετείται ο μηχανισμός και το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμπεριλαμβάνει και το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής και το μνημόνιο συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής, το οποίο συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διατάξεις του άρθρου δεύτερου αποτελούν το νόμο πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος.

Με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου μειώνονται περαιτέρω τα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Εξάλλου, τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στα 500, 250 και 250 ευρώ αντιστοίχως για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα τα 3.000 ευρώ (υπολογιζόμενες οι αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση).

Στην περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το επίδομα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο, ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης καθορίζεται στα 400 ευρώ για το επίδομα Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας αντιστοίχως.

Από την παραπάνω εφαρμογή εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης που χορηγήθηκε βάσει του νόμου 3808/2009 και ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Με το άρθρο τέταρτο του σχεδίου νόμου αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, ενώ με το άρθρο 5 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων, εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Εξάλλου, σε παράρτημα (ΙΙΙ) που φέρει τον τίτλο "Ελλάδα - μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής" η κυβέρνηση προβλέπει μια εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής με ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ να μειώνεται το 2010-2011 αλλά να ανακάμπτει σταδιακά στη συνέχεια.

Το οικονομικό πρόγραμμα, προστίθεται, βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης κατά 4% το 2010 και κατά 2,5% το 2011. Επισημαίνεται επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος.
Read more...

Σε κλοιό η βουλή από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.Πρώτη Απάντηση στο νομοσχέδιο της κυρίας Διαμαντοπούλου!



Read more...

Συνάντηση Γ. Καρατζαφέρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας





nooz.gr
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ψήφισης των μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Καρατζαφέρης, σε ερώτηση αν θα ψηφίσει στη Βουλή τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι «η πολιτική που ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση δεν συνάδει με αυτά που έλεγε στο παρελθόν», ενώ άσκησε κριτική στην απόφαση του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία για τα μέτρα με την «Τρόικα».

«Κάθε διάθεση που θα υπήρχε προς μια κατεύθυνση, αναιρείται με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Παπανδρέου τα πράγματα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Αναφερόμενος στη ματαίωση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε ότι «ήταν λάθος κάποιοι που ακύρωσαν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Νοέμβριο του 2009 και ο πρωθυπουργός το συγκάλεσε έξι μήνες αργότερα.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, που επιβάλλει τον διάλογο» είπε. Δήλωσε, δε, ότι συγκινήθηκε από την αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους και τόνισε ότι θα το αναφέρει και αύριο στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης εξήρε τη στάση του κ. Παπούλια κάνοντας λόγο για υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ορθό λόγο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει σύνεση και αυτοπειθαρχία, «ώστε να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να καθοδηγήσουν τα πράγματα σε εξαλότητες, που θα βλάψουν τη χώρα».

Σε ερώτηση για την κατάληψη της Ακρόπολης, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι «είναι οι ίδιοι, που έδιωξαν από το λιμάνι του Πειραιά ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο πήγε στα τουρκικά λιμάνια».
Read more...

Δεν μπαίνει τελικά έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες...


nonews-news

Το δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

"Υπήρξε μια...

...σκέψη για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση".

Ευτυχώς...


Read more...

Σε 12 δόσεις η χορήγηση δανείων στην Ελλάδα



Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει δοθεί η πρώτη από τις 12 δόσεις των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.Oπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», πριν από την εκταμίευση καθεμιάς από τις επόμενες δόσεις θα γίνεται...


ενδελεχής έλεγχος της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η τελική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία όλων των χωρών της Eυρωζώνης.

Ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει τη χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα σε 12 δόσεις, οι οποίες έχουν καθοριστεί χρονικά ανάλογα με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η πρώτη που θα αφορά την αποπληρωμή δανείων 8,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου, θα εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε η Ελλάδα να έχει εντός της παραπάνω προθεσμίας το ποσό που χρειάζεται.

Οπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική», το ποσό των 110 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκε την Κυριακή, καλύπτει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011. Έως τότε, η κυβέρνηση μπορεί να δανειοδοτείται από το μηχανισμό αποφεύγοντας να στραφεί στις αγορές.

Αυτό που επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει να βγει νωρίτερα στις αγορές για δανεισμό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας εφαρμόζοντας πιστά τα πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας τους στόχους.


Read more...

Είστε ξεφτίλες όσοι πήγατε και καταλάβατε την Ακρόπολη - Γιατί δεν πήγατε στην βουλή;


ΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Είναι ξεφτίλα, ντροπή και αηδία από τους ψευτόμαγκες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ να πάνε να καταλάβουν την Ακρόπολη. Άνανδροι και προδότες μιας χώρας με πολιτιστική και όχι μόνο ιστορία. Δεν υπάρχει όμως δικαιοσύνη στην Ελλάδα να τους συλλάβει και να τους μπουζουριάσει. Αν ήταν μάγκες ας πήγαιναν στην βουλή να την καταλάβουν όπως πήγαν οι αδιόριστοι στην ΕΡΤ.

Άνθρωποι ΚΕΝΟΙ χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο είναι όσοι πήγαν και κατέλαβαν την Ακρόπολη. Μόλις μπήκε ο εισαγγελέας και τους απείλησε την κοπάνησαν. Αυτοί είναι οι ...


δήθεν, τάχα μου αγωνιστές που διέσυραν την χώρα μας στο εξωτερικό. Καμαρώστε τα "παλικάρια" που πήγαν και κατέλαβαν την Ακρόπολη.


Read more...

440.000 ευρώ παίρνει ο Προβόπουλος...


press-gr
Πρόκληση αυτές οι αμοιβές για τον αρχικήρυκα της λιτότητας. Μόλις το ένα τρίτο είναι ο μισθός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ!!!

Από τον Χαρίλαο Δυνατό

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνώριζαν ήδη από το Σεπτέμβριο την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» της τηλεόρασης του Σκάι. Και πιθανότατα λέει την αλήθεια ο κ. Προβόπουλος. Γιατί όμως δεν λέει και αυτό που αφορά τον ίδιο; Οτι δηλαδή οι αποδοχές του είναι 440.000 ευρώ το χρόνο ακόμη και τώρα που η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ;
Και μην μας πει ότι αυτός ο μισθός καθορίζεται για όλους τους διοικητές των κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη, γιατί οι άλλες χώρες δεν...

έχουν "μπει" στο ΔΝΤ...
Είναι πρόκληση να παίρνει ακόμη και σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ ο αρχικήρυκας της λιτότητας. Σχεδόν 35.000 ευρώ το μήνα, σχεδόν 1.200 ευρώ την ημέρα!
Θα μπορούσε να μην τα εισπράττει όλα αυτά τα χρήματα και να τα δίνει π.χ. στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει η Βουλή...
Να σημειωθεί ότι ο Μπεν Μπερνάνκι, ο εν ενεργεία πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, έχει ετήσιες αποδοχές περίπου 150.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του κ. Προβόπουλου!!!

Read more...

Πανό στην Ακρόπολη κατά των μέτρων...

press-gr
Κατάληψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιούν από το πρωί, μέλη του ΠΑΜΕ, που διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα και έχουν υψώσει πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε».

Read more...

Η ελληνική κρίση οδηγεί την ευρωζώνη στο δρόμο της ολοκλήρωσης

nooz.gr
Μοντέλο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για ολόκληρη την ευρωζώνη και νομικό προηγούμενο για τη στήριξη των μελών της ευρωζώνης σε περιόδους κρίσης αποτελεί το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας παράλληλα την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών του κοινού νομίσματος, σχολιάζει σε ανάλυσή του στο πλαίσιο συγκεντρωτικού ρεπορτάζ για την παγκόσμια οικονομική κρίση, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά (Xinhua), με ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη.

Η διάσωση της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα στα 16 μέλη της ευρωζώνης να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς και σηματοδότησε μία σημαντική κίνηση προς την οικονομική ολοκλήρωση, προκαλώντας τη σύσταση των πρώτων μηχανισμών για την οικονομική ρύθμιση της ευρωζώνης, αφού καταλογίζεται στις αδυναμίες της ότι αν και για πολύ καιρό διέθετε κοινή νομισματική πολιτική δεν είχε ενιαία οικονομική πολιτική.

Παράλληλα, το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ξεδιπλώνει το μοντέλο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην νότια Ευρώπη, όπου τα υψηλού επιπέδου συστήματα κοινωνικής πρόνοιας κατηγορούνται για την επιβάρυνση της ήδη βεβαρυμένης οικονομικής κατάστασης, αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο.
Read more...

Συνάντηση Σαμαρά - Μπακογιάννη



nooz.gr
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει αυτή την ώρα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για να συζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πακέτο μέτρων στη Βουλή.
Read more...

Βασικός μισθός 520 ευρώ - Έκτακτη εισφορά σε ελ. επαγγελματίες

.nooz.gr
Ανοίγει η ομπρέλα των οικονομικών μέτρων. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς και σε ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση όπως δήλωσαν Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο εργασίας προσπαθεί να ανακόψει το κύμα φυγής από το δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2010 μπορούν να το ασκήσουν όποτε θέλουν με τους υφιστάμενους όρους.


Αυτή την ώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό.

Ένα ακόμα σοκ περιμένει την ελληνική κοινωνία, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί:

*κατώτατος μισθός στα 630 ευρώ μικτά, 520 καθαρά(80% του βασικού μισθού),

*κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των αυξήσεων,

*δεύτερη ταχύτητα χαμηλότερων ορίων και μισθών,

*σε έξι δόσεις η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης,

*νέο όριο απολύσεων - πιθανότατα από 25 στο 4%

*μείωση υπερωριακής απασχόλησης,

*κατάργηση διαίτησίας για εργατικές διαφορές,

*πάγωμα μισθών για τρία χρόνια.


Τι θα γίνει με απολύσεις, αποζημιώσεις, συντάξεις


Παράθυρο να επιβληθεί έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες αφησε ο υπουργός Εργασίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Μega o Aνδρέας Λοβερδος είπε ότι εξετάζεται ένα τέτοιο μέτρο με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αφορά τις επικουρικές σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, διευκρίνισε ότι όποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα ή το θεμελιώσει μέσα στο 2010, μπορεί να το ασκήσει όποτε θέλει και θα συνταξιοδοτηθεί με τους σημερινούς όρους. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οποιος έχει ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να να την αποσύρει εντος ενός μήνα.

Για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει το 65. Απο το 2020 θα προστεθούν 4 μήνες, έφοσον το προσδόκιμο ζωής του έλληνα αυξηθεί κατά 3 χρόνια.

Σχετικά με τις απολύσεις, ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι το όριο του 2% θα ανέλθει στο 4% για επιχειρήσει με προσωπικο πάνω απο 20 άτομα. Για τις αποζημιώσεις όσων απολύονται, διευκρινισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να τις καταβάλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις. Σε ότι αφορά τα περί μείωσης της αποζημίωσης ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει διαβούλευση, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι να μην μειωθεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ψέματα αυτά που ακούγονται για κατάργηση των συλλογικών συμβασεων και διαπραγματεύσεων.

Read more...

Στα "σκαριά" και έκτακτη εισφορά σε επαγγελματίες

Τον Ιούνιο οι πιο μικροί μισθοί με τα πιο μεγάλα έξοδα


protothema.gr
Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει και έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες –πέραν εκείνης που ήδη εξαγγέλθηκε στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις- έκανε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το θέμα της έκτακτης φορολόγησης στους επαγγελματίες εξετάστηκε και από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά χωρίς να ληφθεί τελικώς καμία απόφαση, γεγονός που σημαίνει πως το ενδεχόμενο επιβολής του παραμένει ανοικτό.

Την ίδια στιγμή, χαρτί και μολύβι πιάνουν τα λογιστήρια επιχειρήσεων, για να υπολογίσουν πόσα λιγότερα λεφτά θα δίνουν στους υπαλλήλους τους και πόσους περισσότερους φόρους θα πρέπει να παρακρατήσουν από μισθωτούς και καταναλωτές, για να τους αποδώσουν στο κράτος.

Ο Ιούνιος θα αποδειχθεί ο πιο "βαρύς" για τους μισθοσυντήρητους μήνας αφού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τότε πρόκειται να γίνει η πράξη η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος των τουλάχιστον δέκα τελευταίων ετών, αφού:

- Οι νέες περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα υπολογιστούν μεν αναδρομικά για το Πάσχα που μας πέρασε, αλλά θα ισχύσουν με το επίδομα αδείας που οι περισσότεροι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα λάβουν τον Ιούνιο (μόλις 250 και 200 ευρώ αντίστοιχα κατά κεφαλήν).

- Με την μισθοδοσία του Ιουνίου, που θα δοθεί στα τέλη Μαϊου, θα γίνει στους περισσότερους υπαλλήλους –τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- η αυξημένη παρακράτηση φόρου, για εισοδήματα άνω των 1600 ευρώ το μήνα. Η επιπλέον διαφορά φόρου για τους πρώτους 5 μήνες του 2010 μήνες θα υπολογιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τον Ιούνιο του 2011.

- Από χθες όμως περνάνε στην αγορά όλες οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος ζωής και τις τιμές. Στα καύσιμα και τα τσιγάρα, η αύξηση του ειδικού φόρου είναι 10% ενώ στα ποτά είναι 30%. Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται άμεσα κατά 7,3 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, 3,7 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, 6-8 λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα, και περίπου 2 η φιάλη το ουίσκι, βότκα.

- Από σήμερα, αυξάνεται κλιμακωτά έως και 40% και ο φόρος πολυτελείας στην αγορά "πολυτελών" αυτοκινήτων με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ.

Στα καινούργια αυτοκίνητα ο φόρος πολυτελείας διαμορφώνεται ως εξής:

- για εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ, 10%,

- για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ, 30%,

- για εργοστασιακή αξία άνω των 28.000 ευρώ, ποσοστό 40%.

Για τα μεταχειρισμένα:

- για εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ, 10%,

- για αξία από 14.000 έως 19.000 ευρώ, ποσοστό 30% και

- για εργοστασιακή αξία άνω των 19.000 ευρώ, ποσοστό 40%.

Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, 23%, 11% και 5,5%, θα περάσουν στην αγορά 1η Ιουλίου ενώ από την 1/1/2011 έρχεται και αύξηση έως 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, στη "μέγγενη" μπαίνουν και οι συντάξεις. Με διάταξη που θα περιέχεται σε ειδικό νομοσχέδιο που καταθέτει την Τρίτη η κυβέρνηση στη Βουλή, θα ορίζεται ότι από το 2011 κιόλας (αντί το 2013 ή αργότερα) αυξάνονται τα όρια ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο, που εξομοιώνονται με εκείνα των ανδρών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πάντως ότι όσοι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ έχουν ήδη σήμερα κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση ή την ηλικία, θα μπορούν να εξέλθουν από την υπηρεσία με βάση όσα ισχύουν και σήμερα, όποτε και αν πάρουν τη σύνταξη (πχ το 2013 ή 2015). Για να αποτρέψει μάλιστα το μαζικό κύμα φυγής των υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα δίδει και την δυνατότητα, σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να υπαναχωρήσουν κάνοντας χρήση της ειδικής αυτής διάταξης.

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα έχει μορφή "διακρατικής συμφωνίας" και μπορεί να επιφυλάσσει τελικώς μεγάλες εκπλήξεις που αφορούν στα εργασιακά, την εισοδηματική πολιτική και στο ασφαλιστικό.

Read more...