Τρίτη 4 Μαΐου 2010

AΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Αυξημένοι στο εξής οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω της νέας ρήτρας καυσίμων, του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης και των χρεώσεων για τα Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών...Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η επιχείρηση, η αύξηση λόγω της ρήτρας καυσίμων θα οδηγήσει σε μέση αύξηση 0,23% στους επόμενους λογαριασμούς, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν διεθνώς ανοδική πορεία.
Επιπλέον, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ επιβαρύνονται από τις 2 Μαίου με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και με τη χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους καταναλωτές οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα επιβαρυνθούν με περίπου 0,74 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες.
Η χρέωση του Ειδικού Φόρου ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Οικιακή και Δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 kWh για Επιχειρηματική χρήση. Η μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε την Τρίτη η ΔΕΗ, με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου προέκυψαν αυξήσεις 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh στην υψηλή τάση, 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh στη μέση και 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh στη χαμηλή τάση, στην οποία συνδέονται τα νοικοκυριά και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η ρήτρα εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο για το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν προέκυψαν αυξήσεις ή μειώσεις. Με το μηχανισμό αυτό τα τιμολόγια της ΔΕΗ παρακολουθούν τις διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω της δαπάνης της επιχείρησης για καύσιμα.
«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο» καταλήγει η ανακοίνωση. fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: