Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Σε 12 δόσεις η χορήγηση δανείων στην Ελλάδα



Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει δοθεί η πρώτη από τις 12 δόσεις των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.Oπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», πριν από την εκταμίευση καθεμιάς από τις επόμενες δόσεις θα γίνεται...


ενδελεχής έλεγχος της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η τελική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία όλων των χωρών της Eυρωζώνης.

Ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει τη χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα σε 12 δόσεις, οι οποίες έχουν καθοριστεί χρονικά ανάλογα με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η πρώτη που θα αφορά την αποπληρωμή δανείων 8,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου, θα εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε η Ελλάδα να έχει εντός της παραπάνω προθεσμίας το ποσό που χρειάζεται.

Οπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική», το ποσό των 110 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκε την Κυριακή, καλύπτει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011. Έως τότε, η κυβέρνηση μπορεί να δανειοδοτείται από το μηχανισμό αποφεύγοντας να στραφεί στις αγορές.

Αυτό που επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει να βγει νωρίτερα στις αγορές για δανεισμό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας εφαρμόζοντας πιστά τα πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας τους στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: