Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Εγκρίσεις των δανείων από Γαλλία και Αυστρία

nooz.gr
Η κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμμετοχή της Γαλλίας στο πακέτο επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή της Γαλλίας στο πακέτο,συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια για τα επόμενα τρία χρόνια,ανέρχεται στα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ .Από το ποσό αυτό τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται να διατεθούν εφέτος.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε προς την εφημερίδα Le Monde ότι η βοήθεια αυτή "δεν είναι ένα δώρο η μία επιδότηση.Δανείζουμε με ένα συγκριμένο επιτόκιο περίπου 5%". Πριν από την ψηφοφορία, η υπουργός τόνισε προς τους βουλευτές ότι θα είναι "ιδιαίτερα προσεκτική"αναφορικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των μέτρων λιτότητας που η χώρα υποσχέθηκε να λάβει σε αντάλλαγμα για την βοήθεια.

Το νομοσχέδιο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και το καταψήφισαν μόνο ένας συντηρητικός και πάνω από 20 ακροαριστεροί βουλευτές. Στη συνέχεια θα υπάρξει ψηφοφορία στη Γερουσία όπου αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στη Βιένη, το υπουργικό Συμβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στην οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν η ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Στην Αυστρία, ήταν αρκετό μέχρι σήμερα το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δανείου προς άλλη χώρα μέχρι του ποσού των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, καθώς η συμμετοχή της Αυστρίας στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ,το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου αυτού στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τροποποίηση αναμένεται να εγκριθεί αύριο χωρίς πρόβλημα, από το κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν, επικεφαλής ενός συνασπισμού αριστεράς - δεξιάς , συνέκρινε την κατάσταση με την επέμβαση πυροσβεστών που κλήθηκαν να σβήσουν μία πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: