Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Βασικός μισθός 520 ευρώ - Έκτακτη εισφορά σε ελ. επαγγελματίες

.nooz.gr
Ανοίγει η ομπρέλα των οικονομικών μέτρων. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς και σε ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση όπως δήλωσαν Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο εργασίας προσπαθεί να ανακόψει το κύμα φυγής από το δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2010 μπορούν να το ασκήσουν όποτε θέλουν με τους υφιστάμενους όρους.


Αυτή την ώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό.

Ένα ακόμα σοκ περιμένει την ελληνική κοινωνία, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί:

*κατώτατος μισθός στα 630 ευρώ μικτά, 520 καθαρά(80% του βασικού μισθού),

*κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των αυξήσεων,

*δεύτερη ταχύτητα χαμηλότερων ορίων και μισθών,

*σε έξι δόσεις η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης,

*νέο όριο απολύσεων - πιθανότατα από 25 στο 4%

*μείωση υπερωριακής απασχόλησης,

*κατάργηση διαίτησίας για εργατικές διαφορές,

*πάγωμα μισθών για τρία χρόνια.


Τι θα γίνει με απολύσεις, αποζημιώσεις, συντάξεις


Παράθυρο να επιβληθεί έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες αφησε ο υπουργός Εργασίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Μega o Aνδρέας Λοβερδος είπε ότι εξετάζεται ένα τέτοιο μέτρο με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αφορά τις επικουρικές σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, διευκρίνισε ότι όποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα ή το θεμελιώσει μέσα στο 2010, μπορεί να το ασκήσει όποτε θέλει και θα συνταξιοδοτηθεί με τους σημερινούς όρους. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οποιος έχει ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να να την αποσύρει εντος ενός μήνα.

Για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει το 65. Απο το 2020 θα προστεθούν 4 μήνες, έφοσον το προσδόκιμο ζωής του έλληνα αυξηθεί κατά 3 χρόνια.

Σχετικά με τις απολύσεις, ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι το όριο του 2% θα ανέλθει στο 4% για επιχειρήσει με προσωπικο πάνω απο 20 άτομα. Για τις αποζημιώσεις όσων απολύονται, διευκρινισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να τις καταβάλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις. Σε ότι αφορά τα περί μείωσης της αποζημίωσης ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει διαβούλευση, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι να μην μειωθεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ψέματα αυτά που ακούγονται για κατάργηση των συλλογικών συμβασεων και διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: