Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Στα "σκαριά" και έκτακτη εισφορά σε επαγγελματίες

Τον Ιούνιο οι πιο μικροί μισθοί με τα πιο μεγάλα έξοδα


protothema.gr
Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει και έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες –πέραν εκείνης που ήδη εξαγγέλθηκε στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις- έκανε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το θέμα της έκτακτης φορολόγησης στους επαγγελματίες εξετάστηκε και από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά χωρίς να ληφθεί τελικώς καμία απόφαση, γεγονός που σημαίνει πως το ενδεχόμενο επιβολής του παραμένει ανοικτό.

Την ίδια στιγμή, χαρτί και μολύβι πιάνουν τα λογιστήρια επιχειρήσεων, για να υπολογίσουν πόσα λιγότερα λεφτά θα δίνουν στους υπαλλήλους τους και πόσους περισσότερους φόρους θα πρέπει να παρακρατήσουν από μισθωτούς και καταναλωτές, για να τους αποδώσουν στο κράτος.

Ο Ιούνιος θα αποδειχθεί ο πιο "βαρύς" για τους μισθοσυντήρητους μήνας αφού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τότε πρόκειται να γίνει η πράξη η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος των τουλάχιστον δέκα τελευταίων ετών, αφού:

- Οι νέες περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα υπολογιστούν μεν αναδρομικά για το Πάσχα που μας πέρασε, αλλά θα ισχύσουν με το επίδομα αδείας που οι περισσότεροι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα λάβουν τον Ιούνιο (μόλις 250 και 200 ευρώ αντίστοιχα κατά κεφαλήν).

- Με την μισθοδοσία του Ιουνίου, που θα δοθεί στα τέλη Μαϊου, θα γίνει στους περισσότερους υπαλλήλους –τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- η αυξημένη παρακράτηση φόρου, για εισοδήματα άνω των 1600 ευρώ το μήνα. Η επιπλέον διαφορά φόρου για τους πρώτους 5 μήνες του 2010 μήνες θα υπολογιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τον Ιούνιο του 2011.

- Από χθες όμως περνάνε στην αγορά όλες οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος ζωής και τις τιμές. Στα καύσιμα και τα τσιγάρα, η αύξηση του ειδικού φόρου είναι 10% ενώ στα ποτά είναι 30%. Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται άμεσα κατά 7,3 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, 3,7 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, 6-8 λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα, και περίπου 2 η φιάλη το ουίσκι, βότκα.

- Από σήμερα, αυξάνεται κλιμακωτά έως και 40% και ο φόρος πολυτελείας στην αγορά "πολυτελών" αυτοκινήτων με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ.

Στα καινούργια αυτοκίνητα ο φόρος πολυτελείας διαμορφώνεται ως εξής:

- για εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ, 10%,

- για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ, 30%,

- για εργοστασιακή αξία άνω των 28.000 ευρώ, ποσοστό 40%.

Για τα μεταχειρισμένα:

- για εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ, 10%,

- για αξία από 14.000 έως 19.000 ευρώ, ποσοστό 30% και

- για εργοστασιακή αξία άνω των 19.000 ευρώ, ποσοστό 40%.

Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, 23%, 11% και 5,5%, θα περάσουν στην αγορά 1η Ιουλίου ενώ από την 1/1/2011 έρχεται και αύξηση έως 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, στη "μέγγενη" μπαίνουν και οι συντάξεις. Με διάταξη που θα περιέχεται σε ειδικό νομοσχέδιο που καταθέτει την Τρίτη η κυβέρνηση στη Βουλή, θα ορίζεται ότι από το 2011 κιόλας (αντί το 2013 ή αργότερα) αυξάνονται τα όρια ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο, που εξομοιώνονται με εκείνα των ανδρών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πάντως ότι όσοι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ έχουν ήδη σήμερα κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση ή την ηλικία, θα μπορούν να εξέλθουν από την υπηρεσία με βάση όσα ισχύουν και σήμερα, όποτε και αν πάρουν τη σύνταξη (πχ το 2013 ή 2015). Για να αποτρέψει μάλιστα το μαζικό κύμα φυγής των υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα δίδει και την δυνατότητα, σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να υπαναχωρήσουν κάνοντας χρήση της ειδικής αυτής διάταξης.

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα έχει μορφή "διακρατικής συμφωνίας" και μπορεί να επιφυλάσσει τελικώς μεγάλες εκπλήξεις που αφορούν στα εργασιακά, την εισοδηματική πολιτική και στο ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: