Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Απάντηση Ραγκούση σε έκθεση της τρόικας για προσλήψεις στους ΟΤΑ

«Εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις»


Ο Γιάννης Ραγκούσης διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου
Ο Γιάννης Ραγκούσης διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν περιήλθε στις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών η έγκριση προσλήψεων στους ΟΤΑ, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκαν μόνο 1.153 προσλήψεις, απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο έκθεση της μόνιμη αντιπροσωπείας της τρόικας αποκαλύπτει πως σε τέσσερις τομείς του Δημοσίου -ΟΤΑ, ΥΠΠΟΤ, υγεία και αστυνομία- το προσωπικό, αντι να μειωθεί, αυξήθηκε.
Ο κ. Ραγκούσης τονίζει πως «εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια».
Επιπλέον, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του Καλλικράτη «ξεπέρασε στο αρχικό στάδιο εφαρμογής  το 1,2 δις ευρώ».
Η ανακοίνωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά προσωπικά είναι απαραίτητο να σας γνωρίσω εκ των υστέρων τα παρακάτω, αφού δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω έγκαιρα τον συντάκτη σας.
» Πρώτον, η αρμοδιότητα για την έγκριση των προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση και στους ΟΤΑ περιήλθε στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Από τότε και μέχρι στις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα τα καθήκοντα του Υπουργού, και παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από όλα τα Υπουργεία, εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια.
» Δεύτερον, παρακαλώ να κατανοήσετε την αντικειμενική μου αδυναμία λόγω της αποχώρησής μου από το συγκεκριμένο Υπουργείο είτε να επιβεβαιώσω, είτε να διαψεύσω τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Εσείς είστε όμως σε θέση να ερευνήσετε την απόλυτη ακρίβεια των εγκρίσεων που φέρουν την υπογραφή μου δεδομένου ότι τα σχετικά έγγραφα διατηρούνται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ ούτως ή άλλως είχαν από τότε αναρτηθεί στη Διαύγεια.
» Τρίτον, όσον αφορά το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και πάλι για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο 2011, αυτό το οποίο προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, είναι ότι το δημοσιονομικό αυτό όφελος ξεπέρασε στο αρχικό στάδιο εφαρμογής  το 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εθνικολογιστική προσέγγιση, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η αυτοδιοίκηση εμφανιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργεί συνεχώς δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2010 έφτασε στα 550 εκ.ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 η αυτοδιοίκηση κατέγραψε το 2011, πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, πλεόνασμα 35 εκ. ευρώ.
» Τέλος, δεν είναι χωρίς αξία η υπενθύμιση ότι μετά το 2010 όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ είχαν υπαχθεί στις αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, μετά την ψήφιση του ν.3812/09 με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι πελατειακές εξαιρέσεις».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μούρσι ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της Αιγύπτου

Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Κάιρο, Αίγυπτος
Ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι ανακηρύχθηκε νικητής των πρώτων προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και έπειτα από ενάμιση χρόνο στρατοκρατίας. Η ανακοίνωση έγινε από την αιγυπτιακή εκλογική επιτροπή έπειτα από μία μακροσκελή ομιλία κατά την οποία υπεραμύνθηκε το έργο της, και ενώ η ένταση είχε χτυπήσει «κόκκινο» στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Αιγύπτιοι.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Περίπου 70.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο τα δύο τελευταία χρόνια, λέει η τρόικα

Αναπληρώθηκαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τους παλαιούς συνομιλητές της, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, «καρφώνει» η μόνιμη αντιπροσωπία της τρόικας στην Αθήνα. Σε έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτει ότι οι κανονικές ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αναπληρώθηκαν με περίπου 70.000 νέες προσλήψεις τα δύο τελευταία χρόνια. Επισημαίνει, δε, ότι το προσωπικό σε τέσσερις τομείς -ΟΤΑ, υγεία, αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού- αντί να μειωθεί, αυξήθηκε.

Στην έκθεση που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής σημειώνεται: «Ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.
Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πιάνει πάλι το μικρόφωνο η Εύα Καϊλή

ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Πιάνει πάλι το μικρόφωνο η Εύα Καϊλή
Την πρόθεσή της να επιστρέψει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκφράζει η πρώην «ωραία της Βουλής» Εύα Καϊλή, η οποία δεν τα κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Η κυρία Καϊλή αν και βρίσκεται πρώτη σε σταυρούς μένει εκτός κοινοβουλίου επειδή τη θέση της κατέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Γι ' αυτό βγαίνει στη γυρά προς αναζήτηση μεροκάματου μαζί με τυς υπόλποιπος πρώην κουρφαίους του ΠΑΣΟΚ. 

«H δημοσιογραφία είναι η δουλειά μου. Την έκανα χρόνια και τη γνωρίζω πολύ καλά», σημειώνει η ίδια στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. «Προς το παρόν όμως δεν έχω έρθει σε συμφωνία με κάποιο τηλεοπτικό κανάλι», τονίζει και προσθέτει στην εφημερίδα ότι θα συνεχίσει παράλληλα το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.  Τον ίδιο δρόμο πρόκειται σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο να ακολουθήσει και η Σοφία Γιαννακά.

Χρόνο στον σύζυγό της και στο παιδί της θα αφιερώσει η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι δεν θα κάνει τίποτε άλλο προς το παρόν.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη θα ξαναγίνει δικηγόρος και ήδη εξετάζει εάν θα ανοίξει δικό της γραφείο ή εάν θα συνεργαστεί με φίλους...

Στο υπουργείο Υποδομών ως υπάλληλος θα εργάζεται από τούδε και στο εξής ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο Πέτρος Ευθυμίου θα ασχοληθεί λίγο ακόμη με το ΠΑΣΟΚ ενώ δηλώνει ότι έχει προτάσεις από Πανεπιστήμια... Ο Γιώργος Κουτρουμάνης έχει αποφασίσει να ξεκουραστεί και να σκεφτεί μερικα πράγματα που όπως δηλώνει έφτασε η ώρα να τα υλοποιήσει.

Άγνωστο τι θα κάνει ο Δημήτρης Ρέππας ο οποίος έχει σπουδάσει οδοντίατρος. Σύμφωνα με τον ίδιο περιμένει να περάσει το καλοκαίρι και αποφασίζει από Σεπτέμβρη. Υπάλληλος της Εθνικής θα είναι σύντομα ο Χρήστος Πρωτόπαπας... http://newpost.gr

Read more...

Οι «σωματοφύλακες» του Αντώνη Σαμαρά

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Οι «σωματοφύλακες» του Αντώνη Σαμαρά
Πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του επέλεξε να στελέχωσουν το Μέγαρο Μαξίμου σε θέσεις - κλειδιά ο Αντώνης Σαμαράς. Στόχος του νέου πρωθυπουργού είναι ο απόλυτος έλεγχος της νέας κυβέρνησης, γι' αυτό και επέλεξε πρόσωπα που γνωρίζει επί μακρόν για να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.

Αποστολή τους ο έλεγχος των κρίσιμων τομέων διοίκησης. Αναλυτικά: Ο συντονισμός και η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, η άμεση ενημέρωση του ίδιου για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο στρατηγικός σχεδιασμός και επικοινωνία.

Η νέα ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου αποτελείται από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον στενότερο συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Εικάζεται ότι ο κ. Λαζαρίδης θα κινεί τα νήματα της επικοινωνιακής διαχείρισης ενώ θα πρωταγωνιστεί στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Επίσης θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο του ανθρώπου ο οποίος θα κινητοποιείται για να... σβήνει τις ενδοκυβερνητικές φωτιές. Τέλος θα έχει λόγο και άποψη για τα οικονομικά.

Τον δύσκολο ρόλο του συντονιστή της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο επι χρόνια αφανής συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης. Ως υπουργός στο Επικρατείας ο κ. Σταμάτης θα έχει την πλήρη εικόνα για τα όσα γίνονται ή όχι από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης. Θα συμμετέχει σε κάθε υπουργικό συμβούλιο και θα έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με όλους τους υπουργούς.

Ο Κώστας Μπούρας είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Έχει αναλάβει τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού ενώ θα είναι ο εγγυητής της συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Γιώργος Μουρούτης ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει τη διαχείριση της επικοινωνίας. Άλλωστε καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ο άνθρωπος του Twitter και του Facebook. Ο κ. Μουρούτης θα είναι επίσης ο συντονιστής των επικοινωνιακών συμβούλων των υπουργών.

Χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου και ρίχνεται γρήγορα στα βαθιά της μάχης με τα Μέσα Μαζικής Ενμέρωσης. Ο Κ. Κεδίκογλου είναι το πρόσωπο - έκπληξη της ομάδας Σαμαρά. Αναμένεται να γίνει η φωνή της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνοντας τον δύσκολο ρόλο, εκείνον της ενιαίας φωνής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετακόμισε και ο Ιωάννης Μουρμούρας. Ο πρώην υφυπουργός και καθηγητής Μακροοικονομίας ήταν ένας εκ των βασικών εισηγητών της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, θέση την οποία διατηρεί. Μαζί του και ο Τ. Μπαλτάκος, ο νομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αναλαμβάνει την κατάργηση των συναρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών. Τον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Άγγελος Υψηλάντης. Ο νέος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου γνωρίζει τον κ. Σαμαρά από τότε που ο τελευταίος ήταν στς Βρυξέλλες. http://newpost.gr

Read more...

Πόσα θα πάρουν τα κόμματα



Αλλαγές στις κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων θα υπάρξουν, μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Μεγάλος κερδισμένος, όσον αφορά τις μελλοντικές χρηματοδόσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση τις ψήφους που έλαβε, αναμένεται να δει τα έσοδά του να εκτινάσσονται. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, θα βάλει στο ταμείο του, πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2011.
Στη Νέα Δημοκρατία, με βάση τις ψήφου που πήρε, αναμένεται να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, σε σχέση με το 2011.
Κατά το 2011, η Νέα Δημοκρατία, είχε εισπράξει συνολικά 19.224.778 εκ. ευρώ, με το σύνολο των δαπανών της να φτάνει τα 23.038.506 εκ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος έφτασε στα 12.749.671 εκ. ευρώ. Ωστόσο, στα μέσα της επόμενης χρονιάς, θα λάβει περίπου 15 εκ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 1.655.053 ψήφους στις κάλπες, θα είναι το κόμμα που θα δει τα έσοδά του να εκτινάσσονται τις επόμενες χρονιές. Τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο του κόμματος, πρόκειται να φτάσουν τα 14 εκ. ευρώ, όταν το 2011, τα έσοδα άγγιξαν τα τέσσερα εκ. ευρώ.
Το 2011, το ΠΑΣΟΚ, είχε συνολικά έσοδα 18.019.961 εκ. ευρώ και το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του κόμματος έφτασε τα 24.338.459 εκ. ευρώ. Η Ιπποκράτους έλαβε κρατική χρηματοδότηση 16.308.997 εκ. ευρώ. Με βάση τις ψήφους που πήρε στην κάλπη των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ, θα βάλει το ταμείο του περίπου 7,5 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βάλουν στο ταμείο τους περίπου τέσσερα εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα φτάσουν στα 3,4 εκ. ευρώ. Η Χρυσή Αυγή θα βάλει στο ταμείο της 3,5 εκ. ευρώ, ενώ το ΚΚΕ, θα λάβει περίπου 3,9 εκ. ευρώ.


Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Δεν έρχεται τελικά η τρόικα


Το κλιμάκιο της τρόικας για την Ελλάδα ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην Αθήνα, λόγω του ότι ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι στο νοσοκομείο, αναφέρει το σε νέο δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμεναν να συναντήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βασίλη Ράπανο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνει το πρακτορείο.
"Η επίσκεψη της τρόικας αναβάλλεται για μερικές ημέρες", είπε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μίλησε στο Reuters με την προυπόθεση της ανωνυμία. "Μία νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες", πρόσθεσε.enikos.gr

Read more...

Δες πώς κατέρρευσαν τα τα ταμεία

Στα όρια του "κραχ" βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το "κούρεμα" των ομολόγων τους. Η άμεση ρευστοποιήσημη περιουσία τους, η οποία προ PSI έφτανε τα 25,2 δισ. ευρώ πλέον έχει συρρικνωθεί κάτω από τα 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αρκεί για να καλύψει ούτε τις ανάγκες λίγων μηνών.

Στον πίνακα που παρουσιάζει ο Τύπος της Κυριακής, παρουσιάζεται αναλυτικά τι είχαν τα ταμεία πριν και τους έμεινε μετά το PSI. Σημειώνεται όμως ότι αναφέρονται οι ονομαστικές αξίες των ομολόγων τα οποία είχαν τα Ταμεία εκτός του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδας.
Όπως φαίνεται τα Ταμεία προ "κουρέματος" διέθεταν περίπου 6,57 δισ. ευρώ σε ομόλογα εκτός ΤτΕ τα οποία μετά το PSI έφτασαν στα 3,02 δισ. ευρώ. Το άμεσα ρευστοποιήσημο ποσό από αυτά είναι  μόλις 454, 9 εκ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ που είχε 1,46 δισ. ευρώ σε ομολόγα εκτός του Κοινού Κεφαλάιου της ΤτΕ προ PSI και μετά το "κούρεμα" το άμεσα ρευστοποιήμο ποσό από αυτές τις κινητές αξίες του ΙΚΑ είναι 101,7 εκ. ευρώ.
Δραματική και η κατάσταση του ΟΑΕΕ που είχε αντίστοιχα ομόλογα αξίας 162 εκ. ευρώ και μετά το PSI οι άμεσα ρευστοποιήσιμες αξίες του δεν ξεπερνούν τα 11,29 εκ. ευρώ..enikos.gr

Read more...

Δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Αντ.Σαμαράς - Στη Σύνοδο Κορυφής ο Δ.Αβραμόπουλος

Μετά τις οδηγίες των γιατρών του


O Δημήτρης Αβραμόπουλος τίθεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αντί του Αντώνη Σαμαρά που δεν μπορεί να ταξιδέψει
O Δημήτρης Αβραμόπουλος τίθεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αντί του Αντώνη Σαμαρά που δεν μπορεί να ταξιδέψει   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από αντιπροσωπία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

Όπως είπε, ο θεράπων ιατρός του πρωθυπουργού Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, το χειρουργείο ήταν βαρύ και ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να ταξιδέψει, ούτε με αεροπλάνο, ούτε οδικώς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής, ο κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός κατανόησε το ρίσκο που θα είχε για την υγεία του το ενδεχόμενο να ταξιδέψει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό απαιτεί ακινησία. Ο κ. Σαμαράς θα πάρει τη Δευτέρα εξιτήριο, αλλά πρέπει να παρακολουθείται επί περίπου μία εβδομάδα. Θα πρέπει να βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον, αν και δεν απαγορεύεται να δεχθεί συνεργάτες του, όπως είπε ο θεράπων ιατρός του.

Ο κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε ότι η εικόνα μετά το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιητική, σημείωσε ωστόσο ότι η επέμβαση δεν μπορούσε να πάρει αναβολή.

Ανέφερε, δε, ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενοχλήσεις προ διμήνου στο μάτι. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, είχε υποβληθεί σε εξετάσεις και είχε ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την ιατρική απαγόρευση στον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε και επισήμως ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και αντ' αυτού στη Σύνοδο Κορυφής θα μετάσχει ελληνική αντιπροσωπία.

Επικεφαλής της αντιπροσωπίας θα τεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και σε αυτήν θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον Βασίλη Ράπανο, για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας τους και να τους ευχηθεί ταχεία ανάρρωση είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κουβέλης:"Η Μέρκελ ηττάται"



ΕΡ: Η εικόνα της κυβέρνησης, κ. πρόεδρε, εμφανίζεται με έντονο χρώμα μπλε. Φαίνεται ότι είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συμμετέχουν και κάποιοι συνεργαζόμενοι. ΑΠ: Είναι γεγονός ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στη ΝΔ. Αυτό βεβαίως έχει την εξήγησή του. Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να μη συμμετέχει με κεντρικά πολιτικά στελέχη, την ίδια απόφαση είχε πάρει και το ΠΑΣΟΚ, επόμενο ήταν η πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να ανήκουν στον χώρο της ΝΔ. Βέβαια, το χαρακτηριστικό του κυβερνητικού σχήματος είναι ότι επίσης στο μεγαλύτερο βαθμό είναι νέα πρόσωπα, όχι ότι δεν υπάρχουν και πρόσωπα που ανήκουν στο παλαιότερο πολιτικό προσωπικό και κατείχαν στο παρελθόν κυβερνητικές θέσεις επί ΝΔ, αλλά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανήκουν στη νεότερη γενιά πολιτικών. Αυτή όμως η κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όπως την έχω ονομάσει, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Αυτό που διεκδικούμε επίμονα και συστηματικά είναι τα όσα προγραμματικά έχουν συμφωνηθεί να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. ΕΡ: Κάνοντας μια δεύτερη σκέψη, κ. πρόεδρε, δεν θα επιθυμούσατε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ κεντρικά στελέχη του κόμματος; Δίνεται η αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ με το ένα πόδι βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση και με το άλλο είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος. ΑΠ: Η λογική μας δεν είναι ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση και ένα πόδι έξω . Επιμένω ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελείται από κομματικά φέουδα. Θα λειτουργεί ενιαία και με διαφάνεια, ενώ η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια. Συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, έτσι ώστε οι επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για το έργο της κυβέρνησης. ΕΡ: Θα ξανακαλέσετε τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων να συμμετάσχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα; ΑΠ: Η πρόσκλησή μου είναι πάντα ανοιχτή και νομίζω ότι είναι και πρόσκληση των άλλων πολιτικών αρχηγών, διότι εδώ διεκδικούμε τη διαπραγμάτευση για τη χώρα και την κοινωνία. Πρόκειται για μια υπόθεση εθνικού χαρακτήρα. το έχω πει προεκλογικά, το λέω και τώρα: όπου χρειάζεται η Ελλάδα να είναι παρούσα, δεν πρέπει να είναι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ευθύνη των άλλων πολιτικών αρχηγών πώς αντιμετωπίζουν την πρόσκληση. ΕΡ: Οι 7 θέσεις που παρουσιάσατε ως σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης έχουν περιληφθεί στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας; ΑΠ: Σχεδόν στο σύνολό τους. Οι 7 θέσεις του σχεδίου άμεσης διακυβέρνησης της χώρας που παρουσίασε η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά δεν ήταν περίληψη του προγράμματος του κόμματος. Ήταν 7 θέσεις που θα μπορούσαν και μπόρεσαν τελικά να αποτελέσουν κοινό πολιτικό τόπο. Για αυτό και μιλάμε για προγραμματική σύγκλιση και προγραμματική συμφωνία. ΕΡ: Υπάρχει κάποιο σημείο που είχατε συμπεριλάβει στην πρότασή σας και δεν υπήρξε τελικά σύγκλιση με τα άλλα κόμματα; ΑΠ: Δεν υπήρξε συμφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εμείς προτείναμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Βέβαια οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μιλάνε για την ανάγκη του εξορθολογισμού του εκλογικού συστήματος, τη μεγαλύτερη αναλογικότητα του εκλογικού νόμου για την αναμόρφωση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών. Το αφήσαμε εκτός προγραμματικής συμφωνίας. Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να το επαναφέρει μέσα στη Βουλή. Όλα τα άλλα αποτέλεσαν μέρος της προγραμματικής συμφωνίας, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. ΕΡ: Έχετε τη βούληση μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους να προωθήσετε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση; ΑΠ: Αναμφισβήτητα. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Δεν είναι όμως μεταρρύθμιση να πετσοκόβεις τους κατώτερους μισθούς και να συμπαρασύρονται οι αμοιβές προς τα κάτω. ΕΡ: Εάν το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσουν πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, τι προτίθεστε να πράξετε; ΑΠ: Θα ψηφίσουμε υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν δεσμευόμαστε από την προγραμματική συμφωνία να μην καταθέσουμε και δική μας αυτοτελή πρόταση. Δεν έχω βεβαιότητα ποια άλλα κόμματα θα καταθέσουν πρόταση για απλή αναλογική, κυρίως σε σχέση με την κατάργηση του μπόνους. ΕΡ: Η ΔΗΜΑΡ με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί εντός της κυβέρνησης την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας; ΑΠ: Με τη συνεχή διεκδικητική παρουσία μας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσερχόμαστε ως μαχητές της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και όχι αναμένοντας την αποτυχία. Διεκδικούμε την επιτυχία της κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι επιτυχία της κοινωνίας και της χώρας συνολικότερα. ΕΡ: Σε περίπτωση που η EE και η τρόικα επιμείνουν στις απολύσεις, τι προτίθεστε να πράξετε; ΑΠ: Υπάρχουν οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Το πλεονάζον προσωπικό δεν πρέπει να απολυθεί αλλά να καταταγεί σε άλλες θέσεις, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν συμφωνούμε με τις απολύσεις. Ένα νέο κύμα ανέργων θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την κοινωνία. Η εφεδρεία όπως εφαρμόστηκε ήταν ένα φιάσκο, που αποδυνάμωσε το Δημόσιο από άξια και ικανά στελέχη και δεν είχε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. ΕΡ: Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση; ΑΠ: Τη συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει. Θα υπερασπιστούμε τα φιλολαϊκά μέτρα που διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Εκεί θα είμαστε αμετακίνητοι, θα είμαστε διαρκώς παρόντες προκειμένου να έχουμε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. ΕΡ: Τώρα που συνεργάζεστε με τον κ. Βενιζέλο στην κυβέρνηση, βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο να ενώσετε τις κομματικές σας δυνάμεις στο μέλλον για τον σχηματισμό ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς ΑΠ: Όχι. Η Κεντροαριστερά είναι μια φθαρμένη έννοια. Η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ο τρίτος πόλος της πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να γίνει με πρωτογενή κοινωνικό στοιχεία και όχι με συμφωνίες κορυφής. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει το πολιτικό σπίτι δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, των σοσιαλιστών, των μεταρρυθμιστών, των προοδευτικών πολιτών, των κινημάτων, της πολιτικής οικολογίας. Επαναλαμβάνω, σε αυτή την κατεύθυνση, την πρόσκληση που είχα απευθύνει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις γραμμές της Δημοκρατικής Αριστεράς για να διαμορφώσουμε τη μεγάλη συλλογικότητα του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. ΕΡ: Τι έχετε να απαντήσετε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν «ντροπή» στη ΔΗΜΑΡ για την επιλογή της να μπει στην κυβέρνηση; ΑΠ: Ο καθείς και τα όπλα του. Όχι μόνο δεν αισθανόμαστε ντροπή, αλλά αισθανόμαστε ότι έχουμε κρατήσει υπεύθυνη στάση για τη χώρα και την κοινωνία. Όποιος επιλέγει τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την άνεση της μη συμμετοχής, είναι εκτεθειμένος απέναντι στις μεγάλες ώρες ευθύνης για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα. ΕΡ: Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων, ποια θα είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ; Θα αποχωρήσετε από το κυβερνητικό σχήμα; ΑΠ: Με την Ευρώπη πρόκειται να προχωρήσουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Διεκδικούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ταυτόχρονα τη σταδιακή αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Στην Ευρώπη αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ίδια n πραγματικότητα επιβάλλει την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση με στόχο να προωθηθεί πλέον η ανάπτυξη. Η απουσία της ανάπτυξης δεν απειλεί μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εταίροι μας οφείλουν να αντιληφθούν και το αντιλαμβάνονται σε σημαντικό βαθμό ότι στο βαθμό που η ευρωπαϊκή πορεία δεν αποκτά συνεκτικά στοιχεία και κοινή οικονομική διακυβέρνηση, τότε θα είναι μία Ευρώπη που θα δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις. ΕΡ: Με δεδομένη την κρίση που διέρχεται η Ευρωζώνη, η προσπάθεια οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της EE δεν θα πραγματοποιηθεί με τους όρους της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης που είναι η Γερμανία; Οδεύουμε προς μία γερμανική Ευρώπη τελικά; ΑΠ: Και η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να κινηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην πορεία για την οποία επιμένει η κ. Μέρκελ. Αυτή την αντίληψη δεν την έχουν μόνο εκτός Γερμανίας άλλο και στο εσωτερικό της χώρας. Η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ ηττάται στη Γερμανία. ΕΡ: Θα επιμείνω κε πρόεδρε, σε περίπτωση που αθετηθούν οι συμφωνίες που έχετε πραγματοποιήσει για την προγραμματική συμφωνία, τι θα κάνετε; ΑΠ: Εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί τότε η συνοχή δεν θα υπάρχει. Η ΔΗΜΑΡ όμως και εγώ προσωπικά προσερχόμαστε για να στηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης. Γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη χώρα. Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν ήταν αυτοσκοπός μας. Ήταν η ανάγκη της χώρας. Διαφορετικά θα επιλέγαμε την άνεση της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό που μας έδωσε ο λαός το μετατρέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει σε δρόμους προκοπής και ανάτασης και να βγει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει. ΕΡ: Μέχρι σήμερα ελάχιστες εξαγγελίες περί αξιοκρατίας έχουν γίνει πράξη. Σας θυμίζω την προσπάθεια να επιλεγούν γενικοί γραμματείς από την πρώτη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την αποστολή βιογραφικών. Υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην επιλογή των γραμματέων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το κράτος. Πρακτικά πώς θα εφαρμοστεί η αρχή της αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών του κρατικού μηχανισμού; ΑΠ: Η ίδια η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή σε επιλογές και μεθόδους του παρελθόντος. Η συνεχής παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων αποτελεί μια εγγύηση για την επίτευξη του επιθυμητού πολιτικού αποτελέσματος. Έχω προτείνει επίσης, και νομίζω ότι n πρότασή μου θα γίνει αποδεκτή, να υπάρχει διαρκής έλεγχος του κυβερνητικού προγράμματος όχι μόνο ως προς τους στόχους άλλο και ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. ΕΡ: Στην πρότασή σας περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός οργάνου που θα παρακολουθεί το πολιτικό έργο της κυβέρνησης; ΑΠ: Η επιτροπή διαπραγμάτευσης που εκπόνησε την εισήγηση για την προγραμματική σύγκληση να είναι μια επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, όχι με την έννοια της ποδηγέτησης ή ενός ελέγχου που μπορεί να δημιουργεί εμπλοκές, άλλο για την παρακολούθηση του αποτελέσματος που θέλουμε να έχουμε. Θα συγκροτηθεί και μια διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων μαζί με πρόσωπα που θα διαθέτουν και την εξειδικευμένη γνώση και τη συγκεκριμένη πολιτική ικανότητα, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Πηγή: Έθνος της Κυριακής.enikos.gr

Read more...

Το ρόλο που θα 'χει το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει ο Βενιζέλος...



Το στίγμα του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. Όπως λέει: «Θα παρακολουθούμε την... εφαρμογή του [προγραμματικού] πλαισίου στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης. Αυτό αφορά τη στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Το κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εβδομάδων είναι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κυρίως για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Μόνο μετά από αυτό θα έχει αποσαφηνιστεί το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα και άρα η νέα κυβέρνηση.

»Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη συνείδηση της εθνικής του ευθύνης, αποφάσισε να μετάσχει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

»Το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στο φρόνημα του εκλογικού σώματος, δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης και όχι στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Γι' αυτό και αποφάσισε να μετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε, άλλωστε, μεγαλύτερη συμμετοχή.

»Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το συμφωνημένο μεταξύ των τριών κομμάτων προγραμματικό πλαίσιο. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

»Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης. Αυτό αφορά τη στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία.

»Αφορά το νομοθετικό έργο και τη διοικητική πρακτική. Κυρίως, όμως, αφορά οτιδήποτε συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, με την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας και με την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του».

in.gr


Read more...

Ζητούν ιατρεία μόνο από γιατρούς



Επιστολή στο νέο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης του Μαρτίου του 2012, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.
«Δυστυχώς οι συνθήκες μάς αναγκάζουν από αυτήν την πρώτη επικοινωνία μας να θέσουμε υπόψη σας ως εξαιρετικά επείγον το θέμα του δικαιώματος λειτουργίας ιατρείων από μη ιατρούς. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση (Υ3β/Γ.Π./οικ. 24948 της 13/3/2012), πέραν κάθε λογικής ευρωπαϊκής πρακτικής και κατά τρόπο παράνομο, καταργεί τη δυνατότητα εφαρμογής του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, καθώς παραχωρεί το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο», αναφέρει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Επίσης προσθέτει ότι «η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί απαίτηση του μνημονίου, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχει αμαρτωλή ιστορία, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι προκάτοχοί σας, που διέρρηξαν τις παραδοσιακές σχέσεις των αστικών κομμάτων με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας για άδηλους σκοπούς. Επιπλέον δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο την πολυπόθητη για τη χώρα μας ανάπτυξη. Ειρήσθω εν παρόδω η μόνη αναπτυξιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας με τη νομοθέτηση των Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας, όταν υπεγράφη η εν λόγω υπουργική απόφαση, παρεπέμφθη στις καλένδες του ΚΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με την υπουργική απόφαση της 13ης Μαρτίου 2012 πλέον μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.
«Κανείς δεν μας λέει ποιος θα έχει την ευθύνη, αν συμβεί κάτι στον ασθενή. Ο επιχειρηματίας που θα ανοίγει το ιατρικό κέντρο ή οι γιατροί με τους οποίους θα συνεργάζεται;», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Πηγή:thestival.gr
 enikos.gr

Read more...

Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση για Ελλάδα



Δημοσκόπηση διεξήχθη στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, αναφορικά με το αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ αλλά και το κατά πόσο εμπιστεύονται τους Έλληνες.
"Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συζητήσουν για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος αλλά και την πορεία της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Τι σκέφτονται όμως οι 254 εκατομμύρια πολίτες στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες-οικονομίες της Ευρωζώνης; Tο Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών, IFOP, διεξήγαγε έρευνα για λογαριασμό των τεσσάρων μεγαλύτερων σε κυκλοφορία Κυριακάτικων εφημερίδων:
Της "Bild am Sonntag" από Γερμανία,
της "Le Journal du Dimanche» από Γαλλία Γαλλία,
της "Corriere della Sera" από Ιταλία και
"AB" από Ισπανία.
"Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό" αναφέρει η Bild."Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που αποτελούν το 76% του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, φαίνεται πως είναι "ενωμένοι" σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης".
"Για παράδειγμα, στην ερώτηση:
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει ποτέ τα δάνεια που έχει λάβει από την Ε.Ε; Απάντησε καταφατικά:
Το 85 % των Γάλλων
το 84 % των Γερμανών
το 72 % των Ισπανών και
το 65 % των Ιταλών.
Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη:
Στη Γερμανία το 78 %
στη Γαλλία το 65 %
στην Ισπανία και στην Ιταλία το 49 - 51 %.

Στο ερώτημα αν επιθυμούν η χώρα τους να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, καταφατικά απαντά:
Το 39 % των Γερμανών
το 26 % των Γάλλων
το 25 % των Ισπανών και
το 28 % των Ιταλών." αναφέρει η δημοσκόπηση σύμφωνα με τη Bild.

Read more...

Παλάτια στο σφυρί...



Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, περίπου 25.000 εξοχικά αναζητούν αγοραστή. Το κύμα έχει παρασύρει όσους διαθέτουν πολυτελείς βίλες: γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, ακριβοθώρητοι πλούσιοι που... συνήθως δεν φιγουράρουν στα μέσα ενημέρωσης. Άνθρωποι του χρηματιστηρίου, οι οποίοι στη χρυσή εποχή του επένδυσαν σε ακίνητα και τώρα έχουν ξεπέσει. Ιδιοκτήτες εταιριών στα όρια της χρεοκοπίας πουλάνε όσο – όσο τα ακίνητα τους; Για να αποπληρώσουν δάνεια. Ιδιοκτήτες χλιδάτων σπιτιών με τεράστιο πλέον κόστος συντήρησης, τα οποία εν μέσω κρίσης εγκαταλείπονται. Υπάρχει και μια μικρή μερίδα ξένων οι οποίοι αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία σπίτια ή οικόπεδα και έφτιαξαν πολυτελέστατα σπίτια, και τώρα θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.
Κηφισιά, Ψυχικό, Βάρκιζα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν ότι το όνειρό μιας ζωής, δηλαδή η κατοχή ενός σπιτιού σε ακριβές γειτονιές όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Καβούρι, η Βάρκιζα, έχει γίνει εφιάλτης λόγω των φόρων που χρειάζεται να πληρώσουν ακόμη και για να διατηρήσουν τα παλιά αρχοντικά τους, τα οποία κληρονόμησαν από τους γονείς τους! Όμως στο σφυρί έχουν βγει και ακίνητα, βίλες ή οικόπεδα ακόμα και ιδιωτικά νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Ρόδο, Αράχοβα, Πήλιο...

Η οικονομική κατάσταση δεν έχει προβληματίσει μόνο τους μη έχοντες, αλλά και αρκετούς πλούσιους με πανάκριβα σπίτια και μαγευτικές βίλες που αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να σώσουν την επένδυσή τους.

Δεν πωλούνται εύκολα, παρ’ ότι έπεσαν οι τιμές

Η οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για χειρότερες ημέρες επισπεύδουν τις όποιες κινήσεις των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, μέσα στο 2010 αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των σπιτιών που βγήκαν προς πώληση σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 3.000 – 3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο.
Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει 800 – 1.500 εξοχικά, ενώ και στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.500. στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000 – 4.000 εξοχικές κατοικίες.

Μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στις 5.000. στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000 – 5.000.


ΠΗΓΗ: espresso


Read more...

Θα πάει και Κωνσταντινούπολη


Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 25ης και την 26η Ιουνίου 2012, υπό την κοινή προεδρία της Σερβίας και της Τουρκίας.
Στη Σύνοδο, θα δοθεί η ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία του Οργανισμού και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Με την ευκαιρία της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Read more...

Ήθελε τον Παπαδόπουλο...



Εντελώς διαφορετική ήταν η αρχική πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά για το οικονομικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός ήθελε να συστήσει μια οικονομική «ντριμ τιμ» υπό τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, στην οποία θα συμμετείχαν ο ... κ. Β. Ράπανο, ο κ. Γ. Ζανιάς, ο κ. Ι. Στουρνάρας και ο κ. Ν. Μαραβλεγιας, οι οποίοι διαθέτουν γνώση και ιδίαν πείραν της ευρωπεριπέτειας της Ελλάδας τα τελευταία 15 χρόνια, από τις διαπραγματεύσεις το 1996 και τη μέθη της ένταξης στην ΟΝΕ το 2000 ως τις ταπεινώσεις των διασώσεων κάθε τρεις μήνες της εποχής μας.

Ωστόσο, η πρόταση Σαμαρά προσέκρουσε στην άρνηση του κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος προφανώς, στο πλαίσιο της τακτικής εξορκισμού του κυβερνητισμού, δεν ήθελε να δοθεί η εικόνα ότι το οικονομικό επιτελείο θα αποτελούνταν από στελέχη προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ.

"ΒΗΜΑτοδότης"


Read more...

Τα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης Ποιους όρους του Μνημονίου βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου
Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου
Αθήνα Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από το κείμενο, σχετικά με την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, τα τρία κόμματα συμφωνούν να επιδιώξει η κυβέρνηση: μείωση φορολογίας, επιπλέον βοήθεια σε φτωχούς και ανέργους, πάγωμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η σύγκλιση των απόψεων καταγράφεται στους τομείς της αναθεώρησης των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, στα ζητήματα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, κοινωνικής προστασίας και πολιτικών που συνδέονται με το Μνημόνιο, στις άμεσες οικονομικές προτεραιότητες, στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο Κράτος, στα μέτρα για την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στο κείμενο γίνεται λόγος στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα έτος, στη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, στη μείωση φορολογικών συντελεστών στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια, στην αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και όλων των φόρων στα ακίνητα με ενιαίο φόρο. Στα αναπτυξιακά ζητήματα έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στη διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Πρόνοιες υπάρχουν και για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αλλά για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Αναλυτικά το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας: Σημεία προγραμματικής σύγκλισης Προοίμιο Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα. Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στην διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν, να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της. Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου. Βάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε στα εξής ζητήματα, ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης πολιτικής προτεραιότητας, χωρισμένα στα εξής κεφάλαια-κατηγορίες: Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης. Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο. Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος. Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. Α. Ζητήματα για Αναθεώρηση δανειακής σύμβασης: 1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος της περιόδου προσαρμογής κατανέμεται σε περισσότερα οικονομικά έτη, για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 2. Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. 4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις). 5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους. 6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους). 7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους. 8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών: ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα. ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια. 9. Όχι απολύσεις στο δημόσιο. 10. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο. 11. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης. Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι. Β. Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο 1. Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Επανακαθορισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, τρόφιμα, μεταποίηση καινοτομία), αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων ( ενέργεια, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, ναυτιλία). Ενίσχυση της Περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργία τοπικών συμφωνιών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά προϊόντα- τουρισμός – πολιτισμός). 2. Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποδέσμευση και αξιοποίηση (και όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (τίτλοι, χρήσεις γης συντελεστές δόμησης, μορφές χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης). Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα εναρμονίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Παράλληλα διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύνδεση στρατηγικών παρεμβάσεων με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. 3. Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ και δίκαιη κατανομή πόρων προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα τη κτηνοτροφία και τα τρόφιμα. Πρώτος στόχος η μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό. Αξιοποίηση του ρεύματος επιστροφής στην ύπαιθρο με παροχή κινήτρων, με παραχώρηση γης σε νέους αγρότες αλλά και ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων. Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, με στόχο την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή. Λειτουργία Δημοπρατηρίων, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια. Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» με τη δημιουργία κάρτας αγρότη. Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση των συνεταιρισμών. 4. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενεργοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διάφορους πρόσφορους τρόπους: Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του «εργαλείου ρευστότητας», της αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων κλπ. Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου. 5. Αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας. Εφαρμογή της χρηματοοικονομικής πρότασης που έχει γίνει δεκτή και από τους ομολογιούχους-φυσικά πρόσωπα και από το Λογιστήριο του κράτους. 6. Άμεση προτεραιότητα έχουν και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και νοικοκυριά Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης) Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία Δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας) Για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις. Για τα νοικοκυριά, καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών κλπ. Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων-ουσιαστικός έλεγχος Γ. Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες 1. Νέο Φορολογικό Σύστημα: Με ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια. Με θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες». Με δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας. Με μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ. Με οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. 2. Αποκρατικοποιήσεις: Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων-εγγυήσεις διαφάνειας. Σύνδεση με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις ρυθμιστικές αρχές Διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές. Επίσπευση με άμεσες ενέργειες, κυρίως των περιπτώσεων όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας. Π.χ. λειτουργικό έργο ΟΣΕ. 3. Κατάργηση-συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων: Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας. 4. Δημόσια Υγεία: Επείγοντα μέτρα για αποκατάσταση ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων και ασθενών σε φάρμακα, αποκατάσταση λειτουργίας ΕΟΠΥΥ. Ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Συνέχιση μείωσης της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης. 5. Άμεσα μέτρα καταπολέμησης σπατάλης και διαφθοράς (εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικού). Δ1.Συμφωνία για αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους – δημόσιας διοίκησης. Η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση ενός προγράμματος αλλαγών στη χώρα . Προτεραιότητες είναι: α) Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα. Υποστήριξη του έργου του βουλευτή χωρίς προνόμια και ατέλειες. Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. Ορισμός πλαφόν στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν από συνταξιοδοτικά ταμεία οι βουλευτές. Για τους νεοεισερχόμενους βουλευτές κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης, και εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επανεξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο. Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της. Διαφανής οικονομική διαχείριση και εξασφάλιση της διάθεσης τυχόν πλεονασμάτων από τις χρήσεις στην παραγωγή ελληνικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη: Βελτιώσεις για ταχύτερη απονομή. Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Κωδικοποίηση του δικαίου. Απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας από την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κατοχύρωση του Αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Συνολική στρατηγική για χτύπημα γραφειοκρατίας Συνολική στρατηγική για χτύπημα φοροδιαφυγής. Συνολική στρατηγική για την Ενέργεια και τη διαχείριση Υδάτινων πόρων (ρυθμιστικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αρχές και μακροχρόνιος προγραμματισμός) β) Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης Αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας Κυβέρνησης και υπουργείων: Κεντρικός διυπουργικός συντονισμός των καθημερινών οριζόντιων αποφάσεων. Ενίσχυση της επιτελικότητας, του συντονισμού και του ελέγχου της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών. Ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές: Δραστική μείωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και ορισμός γενικών διευθυντών με 5ετή θητεία και μισθό ίσο με του Γενικού γραμματέα. Περιορισμός της πολυνομίας και εξάλειψη της σύγκρουσης νομοθετημάτων. Πάταξη της διαφθοράς μέσω της ενίσχυσης πρακτικών διαφάνειας και νομοθέτησης νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δίκαιου και κυρίως εφαρμογή του στην πράξη. Αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής. Διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού. Θεσμοθέτηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σύνδεση του προϋπολογισμού που δίδεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία με τους στόχους και την απόδοση. Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Δ2. Για Παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια: 1.Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων. 2. Αναβάθμιση αρμοδιοτήτων-δικαιοδοσιών FRONTEX 3. Πρωτοβουλία σε Ευρώπη (και με πυρήνα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) για αλλαγή Συμφωνίας Δουβλίνου-ΙΙ και κοινή πολιτική επαναπατρισμού. 4. Διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας ως τον επαναπατρισμό τους. 5. Επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. 6. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος). 7. Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας. Μόνο έτσι θα ελεγχθούν και τα κρούσματα αυτοδικίας. Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής 1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. 2. Ενεργός προώθηση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου. 3. Ενίσχυση όλων των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας και αναζήτηση νέων περιφερειακών ερεισμάτων για την κατοχύρωση-προώθηση εθνικών συμφερόντων. Η ενεργός διπλωματία είναι απαραίτητη εν όψει και των εξελίξεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παραδοσιακά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονιάς με όλο τον περίγυρό της. 4. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της. Τελική παρατήρηση: Πέρα από την συναίνεση που σημειώθηκε σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν προχώρησε ακόμα ο διάλογος. Στα ζητήματα αυτά και σε άλλα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε η συναινετική βάση της νέας διακυβέρνησης να ενισχύεται συνεχώς. Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χρυσοχοϊδης για ΓΑΠ: Τελικά Γιώργο ήσουν Θεός...



Κουράστηκα να γράφω πόσο αυτοκαταστροφική ήταν για το ΠΑΣΟΚ η σιωπή των κορυφαίων του στην παράδοση του κόμματος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έναν από τους πλέον φθαρμένους Έλληνες πολιτικούς.

Σύμφωνα με ... την αυριανή η Realnews, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετακινήθηκε από τα περί...αποικίας και τώρα αποθεώνει τον Γιώργο Παπανδρέου, συγκρίνοντας τον με τον αυταρχικό Βενιζέλο.

Τώρα είναι μάλλον αργά.
parapolitiki.com


Read more...

Οι τελευταίες στιγμές ενός ηγέτη που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα (BINTEO)...




Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νήμα της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κόπηκε τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 και αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε... ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα με την πολύμηνη ασθένειά του. Ο ίδιος δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός, αλλά είχε διατηρήσει την προεδρία του κόμματος.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θ’ άρχιζε σε λίγες ημέρες -26 Ιουνίου-και το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο. Το παρασκήνιο δραματικό. Θα πάει ή δεν θα πάει στο συνέδριο ο Παπανδρέου; Αν θα πάει, τι θα πει; Ο Σημίτης θα ζητήσει να γίνει επίτιμος ο Ανδρέας και να γίνει εκλογή νέου προέδρου; Αν παραμείνει πρόεδρος ο Ανδρέας, πρέπει να υπάρχουν θέσεις αντιπροέδρων και τι αρμοδιότητες θα έχουν; Πώς θ’ αντιδράσουν οι «προεδρικοί»; Τι στάση θα κρατήσουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Μάκης Αρσένης;

Κανένας δεν περίμενε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τους επεφύλασσε ένα νέο αιφνιδιασμό: πριν δώσει τις δικές του απαντήσεις στα θέματα που θα θέτονταν στο συνέδριο, ξεκινούσε το ταξίδι του στην αιωνιότητα.

Ακόμη και τον Δημήτρη Κρεμαστινό αιφνιδίασε, που εκείνο το τελευταίο βράδυ δείπνησε με τον Ανδρέα κι έφυγε ήσυχος για το σπίτι του, για να επιστρέψει στην Εκάλη δύο ώρες μετά, συντετριμμένος, αφού ο ασθενής του είχε φύγει…

Ούτε ο Θύμιος Λιβάνης, της στενής ομάδας γιατρών του Κρεμαστινού, βρισκόταν στην Αθήνα. Ο πρόεδρος πήγαινε καλύτερα τις τελευταίες ημέρες, κι έτσι κι αυτός έφυγε για Σαββατοκύριακο να ξεκουραστεί!



Οι τελευταίες ώρες



Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές συζητούσε μαζί με τους στενούς συνεργάτες κ. Τηλέμαχο Χυτήρη και Νίκο Αθανασάκη για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις που δρομολογούσε το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι τρεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κάθησαν στο τραπέζι για να δειπνήσουν και παράλληλα προετοίμαζαν τον χαιρετισμό του Ανδρέα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ίσως λένε πολλοί, ήταν και το μοιραίο του λάθος. Δηλαδή επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή να φύγει από τη ζωή ως μάχιμος πολιτικός. Δεν ήθελε με τίποτε να αποσυρθεί και στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, που ήταν το τέταρτο συνέδριο του κόμματος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 12.30 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομήγυρη και να αποσυρθεί στο δωμάτιό του, για να αναπαυθεί. Μέχρι εκείνη την ώρα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων ωρών. Κανένας από τους συνδαιτυμόνες του Α. Παπανδρέου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δύο ώρες αργότερα ο μεγάλος λαϊκός ηγέτης ο οποίος ανέδειξε τις λαϊκές και "μέσες" δυνάμεις της χώρας μας δεν θα υπήρχε πλέον.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβηκε στο δωμάτιό του, γύρω στις 12.30 και οι κ. Αθανασάκης, Χυτήρης και Λιάνη - Παπανδρέου συνέχισαν να συζητούν.

Στη 1 η ώρα η προσωπική νοσοκόμα ανάπαυσης του κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε αναστατωμένη. Διέκοψε τη συζήτηση των τριών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλά. Ανήσυχοι η κ. Παπανδρέου και ο κ. Χυτήρης ρώτησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν έπρεπε να ειδοποιήσουν τους θεράποντες ιατρούς του κ. Παπανδρέου. Η νοσοκόμος απάντησε ότι ο πρόεδρος παρουσιάζει ταχυπαλμία και έχει μια σχετική δυσκολία στην αναπνοή.

Αμέσως ο κ. Χυτήρης πήρε στο τηλέφωνο τον προσωπικό γιατρό και πρώην υπουργό Υγείας τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και τον καρδιολόγο Αίαντα Αντωνιάδη του Ωνασείου.

Η κ. Λιάνη - Παπανδρέου έσπευσε να βρεθεί κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, που έδινε μια ακόμη μάχη για τη ζωή.

Ο γιατρός υπηρεσίας που βρισκόταν το σπίτι του Α. Παπανδρέου, άρχισε αμέσως να του παρέχει υποστήριξη. Ομως δεν ήταν αποτελεσματικός. Οσοι βρέθηκαν στο σπίτι ένιωσαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές ότι το τέλος ήταν πάρα πολύ κοντά και πολύ δύσκολα αυτή τη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μπορούσε να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση.

Λίγες στιγμές, αργότερα, με μεγάλη ταχύτητα, ένα μαύρο αυτοκίνητο έφτανε στην οδό Αγράμπελης. Ηταν ο κ. Δ. Κρεμαστινός. Και λίγο πιο πίσω, σ' ένα άλλο αυτοκίνητο ο κ. Αίαντας Αντωνιάδης.

Οι δύο γιατροί κατέβαλαν προσπάθειες να τον υποστηρίξουν. Λίγες στιγμές, αργότερα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έβγαινε έξω, φανερά απογοητευμένος, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρα πολύ λίγες ελπίδες να ξεπεράσει τη νέα κρίση.

Και πραγματικά στις 2.30 το πρωί ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή. Θρήνος και οδυρμός στην οδό Αγράμπελης, καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν αυτές τις τελευταίες στιγμές μαζί του ήταν στενοί του συνεργάτες, ήταν πάρα πολλά χρόνια μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κυριολεκτικά τον λάτρευαν.


Αμέσως μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου άρχισε ένας μαραθώνιος από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνες τις στιγμές κοντά του για να ειδοποιηθεί ο πρωθυπουργός, αλλά και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης και από εκεί και πέρα ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η είδηση αυτή τη φορά δεν μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και βεβαίως ούτε από τις εφημερίδες, αλλά κυριολεκτικά πήγε από στόμα σε στόμα.

Ποιος ήταν

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο. O γιος του Γεώργιος Α. Παπανδρέου ήταν από το 2004 έως το 2012 πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 ως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή: σε έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή το 2007, η πρώτη κυβέρνησή του αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου. Ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ανέτρεψε τον κυρίαρχο πολιτικό διαχωρισμό «Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές» και στη θέση του επέβαλλε το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά». Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση, αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών, ένα πρότυπο οργάνωσης που θα υιοθετούσε από τον Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία. Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης , ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΑΣΕΠ και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, που καθιέρωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις «βασιλικές» εξουσίες του Προέδρου.









(Bίντεο από περιοδεία του στην Κρήτη)

ΠΗΓΗ-ΠΑΤΡΙΣ


Read more...